Кодрит кадир - сладост от Ориента

  • 92 716
  • 216
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 769
mama Veni,можеш да го изпечеш във кексова форма или тавичка.За стъклена форма не съм сигурна.Има правило при ийенските съдове -да се слагат студени във фурната.Горещия карамел може да пукне съда.

# 91
  • Мнения: 248
Пуснах търсачката, но не намерих тук публикувана рецептата, затова реших да пусна тема.
Рецептата видях доста отдавна мисля, че в Гответе с мен.
Все и се канех, до вчера, когато я видях публикувана в новия брой на сп. "Кулинарен журнал" с автор Михаела Керчева.
Ами ето го и моят Кодрит кадир - невероятно вкусен и много по-лесен от това, което очаквах Peace.





Момичета, днес съм решила да приготвя този божествен сладкиш, но моля ви кажете, като се пече на водна баня, водата топла или студена се слага?
Ето и рецептата, опитайте, наистина е страхотен!

5 с.л. захар за карамелизиране

За крем карамела:
3 яйца
1 ч.ч. захар
2 ванилии
650 мл. прясно мляко

За кексовата смес:
1 яйце
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. брашно
лим. кора
/тук уточнявам, че стана много гъсто, затова добавих още едно яйце и малко вода, а вие може да намалите брашното, ама аз го бухнах наведнъж ooooh!.../

прясно мляко за сиропиране

Карамелизирате захарта на дъното на кексова форма.
Отгоре изливате разбитата смес за карамела.
В средата й изливате кексовата смес /не се притеснявайте, че потъва - при печенето се издига отгоре/.
Пече се на водна баня на 180 градуса 1 час /докато кексът се отлепи от формата/. Оставя се да изстине заедно с водната баня. После - една нощ в хладилника /при мен няколко часа - кой ще ти чака цяла нощ  hahaha/.
Сиропира се с малко горещо мляко и се обръща в поднос.
Да ви е сладко!

# 92
  • Мнения: 248
Ох, обърках се, извинявайте! Момичета, моля ви кажете, като се пече този сладкиш, водата за водната баня топла или студена се слага?

# 93
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Ох, обърках се, извинявайте! Момичета, моля ви кажете, като се пече този сладкиш, водата за водната баня топла или студена се слага?

Аз винаги наливам студена вода,не съм се замисляла каква да бъде топла или студена.

# 94
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
По време на печенето на този сладкиш като видя,че отгоре вече е добре опечено слагам алуминиево фолио,намалям градусите и пека докато видя,че карамелената смес е добре опечена пробвам с клечка.Изваждам оставям да изстине и след това веднага в хладилника за една нощ.

# 95
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Водата задължително студена Peace! Следи да не заври - кремът ще стане на шупли. Ако почне да завира - добави кубчета лед.

# 96
  • Мнения: 248
Много Ви благодаря момичета  bouquet Hug  bouquet, сега го сложих да се пече!

# 97
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
Сложих моя сладкиш да се пече, ама имам някои притеснения, надявам се да ме успокоите Wink.Първо - дори половин чаша брашно ми се оказа много за кексовата смес, а пък бакпулвера беше в брашното, което ще рече, че по-малко бакпулвер сега има в кексовото тесто Embarassed.Другия проблем е , че тестото не потъна, то се разля по кремкарамеловата смес newsm78.Както и да е , пече се вече, ще споделя резултата Wink.

# 98
  • Мнения: 769
Аелис ,няма място за притеснения.Тестото в началото потъва,но по време на печене се вдига и заема правилното място.

# 99
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
: nordina , и аз така прочетох, ама моето не потъна, а се разля отгоре върху кремкарамеловата смес newsm78.То май там му е мястото, ама нали е написано, че първо потъва и аз се притесних ooooh!.

# 100
# 101
  • Мнения: 804
Аелис и моето така стана,разля се по крем-карамелената смес,после се издигна.Единственият проблем беше,че не се отдели хубаво от формата,защото нямаше карамел и трябваше в случая да потопя изстудения сладкиш в гореща вода,така щеше да се отлепи лесно.Въпреки всичко го пооправих и украсих с кокосови стърготини,та доби приличен вид,а за вкуса...................мммм разкошен е!!!За mari_eta отново благодаря!!!  Hug

# 102
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
Lina dm , благодаря ти , поуспокои ме, моят сладкиш е в хладилника вече, довечера ще го опитаме, дано се обърне без проблем, че карамела като че ли не можа да покрие изцяло дъното на формата, следващият път може малко повече захар да карамелизирам.Довечера, най-късно утре ще споделя дали се е получил Wink.

# 103
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Lina dm , благодаря ти , поуспокои ме, моят сладкиш е в хладилника вече, довечера ще го опитаме, дано се обърне без проблем, че карамела като че ли не можа да покрие изцяло дъното на формата, следващият път може малко повече захар да карамелизирам.Довечера, най-късно утре ще споделя дали се е получил Wink.
Мило момиче зависи колко захар си използвала за карамелзиране.Аз използвам 6 супени лъжици захар и формата се покрива идеално.Там където няма карамел някой път при мен в началото когато почнах да я правя,ми излизаха места като кратерчета леко издълбани.Но впоследствие когато се специализирах и слагам повече захар за карамел,това не се получаваше.В началото когато излееш кексовата смес в центъра на карамела,всичко се разлива но когато почне да се пече,от топлината си заема формата и изплува на повърхността.Не се страхувай продължавай напред и когато я направиш още 2 или 3 пъти вече ще си специалист

# 104
  • Мнения: 539
Сложих моя сладкиш да се пече, ама имам някои притеснения, надявам се да ме успокоите Wink.Първо - дори половин чаша брашно ми се оказа много за кексовата смес, а пък бакпулвера беше в брашното, което ще рече, че по-малко бакпулвер сега има в кексовото тесто Embarassed.Другия проблем е , че тестото не потъна, то се разля по кремкарамеловата смес newsm78.Както и да е , пече се вече, ще споделя резултата Wink.

В кексовата смес се слагат и 100 мл. прясно мляко,което мисля ,че е пропуснато в рецептата в списанието.Така сместа не става прекалено гъста и потъва без проблем в млечната смес.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт