Кодрит кадир - сладост от Ориента

  • 92 734
  • 216
  •   1
Отговори
# 75
  • БГ
  • Мнения: 1 263
Хиляди благодарности на mari_eta за чудесната и много оригинална рецепта!!!    bouquet 

Сладкишът вече е в списъка с любимите ми рецепти!  Hug

Снощи го направих, а днес без никакъв проблем го обърнах иииии ... ами почти е на свършване...  Laughing



# 76
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
stefaniika, прекрасен е станал  bouquet!
Много се радвам, че ви е харесал Peace!

# 77
  • Мнения: 262
stefaniika , браво !

Чудесен е станал , ще споделиш ли какви са ти пропорциите , че кремчето ти е доста повече от кексовата смес , а на мен така ми харесва.

За събота може пак да го направя , да видя тоя път как ще го докарам.

# 78
  • Мнения: 1 456
довечера ще го пробвам  Laughing

# 79
  • Мнения: 539
stefaniika , браво !

Чудесен е станал , ще споделиш ли какви са ти пропорциите , че кремчето ти е доста повече от кексовата смес , а на мен така ми харесва.

За събота може пак да го направя , да видя тоя път как ще го докарам.
И аз това щях да питам.Какво е количеството на прясното мляко и яйцата?

# 80
  • Мнения: 804
stefaniika,голяма красота си сътворила!Я кажи,май си увеличила дозата на крем-карамелената смес,какви са пропорциите?

# 81
  • БГ
  • Мнения: 1 263
Момичета, извинете ме за огромното закъснение, но не съм влизала тези дни във форума.  Embarassed

mari_eta, още веднъж огромни благодарности!!!   bouquet

А по въпросът за пропорциите, спазвах стриктно посочените в рецептата, увеличих единствено броя на яйцата (просто защото имам в излишък такива) - в сместта за крем-карамела сложих 4 броя, а количеството мляко беше точно 650мл, в кексовата смес сложих 2 яйца, а всичко останало, дори брашното, си е точно по рецептата. Количеството на крем-карамела изглежда двойно, може би защото формата ми (на др. Йоткер е) е скосена в основата си и доста по-широка в горната част?!   newsm78  Ами това е, успех на всички!!!    chef

# 82
  • sofia
  • Мнения: 1 213
Аз съм в голяма чуденка относно сладкиша.
Когато го направих първият път - по описаната рецепта - го пеках в кексова форма с незалепващо покритие на Зенкер. Сладкиша стана супер, страхотен и т.н.
Вторият път като го направих сложих същите съставки, в същото количество, направих го по същата технология. Единственото, което беше различно е ,че го пеках в силиконова кексова форма. И.........не се изпече - крем карамела въобще не стегна.
Та чуденката ми е  - защо? newsm78
Някой да има предположения?

# 83
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Мирта, нямам идея Rolling Eyes.

А моите мини Кодрит кадир-чета изстиват в момента Party.

Нали сърце юнашко не трае - направих ги в дуралексовите купички за крем-карамел - дотук са супер.
Чакам с нетърпение да изстинат, та да ги обърна.
Точно по рецептата действах - излязоха 8 купички.

# 84
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Ето ги:





- с и без карамел /по желание на клиента  Crazy/

# 85
  • Мнения: 804
Ето ги:





- с и без карамел /по желание на клиента  Crazy/

    Страхотен е,браво на майсторката!!!Моят се стяга в хладилника от 2часа,дано успея да го обърна и да се отдели от формата.Съпругът ми ме посъветва да потопя формата за секунда в гореща вода и така лесно ще се отдели - някой пробвал ли е така?

# 86
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Lina dm , това с горещата вода се прави при желирани неща - за този десерт няма нужда. Само мини леко с нож кексовата смес да я отлепиш от формата, кремът сам се отлепя без проблем Peace.
Успях да скрия две купички в хладилника утре за децата - другите загинаха геройски Laughing.

# 87
  • Мнения: 769
mari_eta,божествени мини Кодрит кадир-чета . smile3501Така закачливо ме поглеждат.
И аз правих преди няколко дена.Много подходящ десерт за топлите дни Hug

# 88
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Мили момичета присъединявам се към Вас защото много обичам сладичкото,а и тази арабска торта ми е любима на мен и моето семейство.За нова година я правих за първи път и стана превъзходна.А снаха ми направо я обожава,оттогава я правя винаги и то по специално за някой празник.
МОЯТ КОДРИТ КАДИР
За КРЕМ КАРАМЕЛА
За карамелизиране на дъното на формата използвах 6 супени лъжици захар
1 литър прясно мляко
9 супени лъжици захар/обичаме крем карамела да е по сладък/
4 яйца
3 ванилии
Разбих всичко с миксера и го изсипах върху готовият карамел
 ЗА КЕКСА
2 яйца
3 супени лъжици захар
1 бакпулвер
около 100 мл. прясно мляко
1 кафена чашка олио
8 супени лъжици брашно
3 чени лъжици какао
Направих тестото като за кекс .Внимателно го изсипах в центъра на крема,и се пече на водна баня.

Аз използвам долната част на едновремешните електрически тенджери.
След като се изпече го държа малко да изстине и го слагам в хладилника за една нощ да стегне,чак тогава обръщам в подходяща форма

Последна редакция: ср, 27 май 2009, 17:27 от dunia53

# 89
  • Мнения: 625
Не мога да се въздържа да не се оплача -днес най-после успях да направя този божествен сладкиш,спазих всички указания и накрая като обърнах всичко се разтече.Добре,че мъжо реши да гребе с лъжицата.Изобщо провала беше пълен.Четох ,че мирта също като мен е пекла в силиконовата форма и май ще се окаже,че това е проблема.Ужасно много искам да го направя този сладкиш и може би утре ще пробвам в друга форма.А някой дали е пробвал да пече в стъклена форма?

Общи условия

Активация на акаунт