Турски език за начинаещи

• 157 219
  • 450
  •   1
Отговори
# 105
  • Истанбул
Хахахаха, стана ми смешно за "турския от Максуда"!!! Laughing Laughing
"ушак" се употребява от "вече" възрастните турци в Бг за "дете". Младите, тъй като се учат бързо и вече на съвременен турски, почти не го употребяват.  Интересното е, че тази дума се употребява и от турците по турското черноморие и то в същия смисъл, т.е. "дете"! Явно, това е някакво наречие newsm78и

# 106
Като бях малка и влезех в стая където си говори баба ми с някой ,тя все викаше : Тихо тихо ушак вар
 Joy
И баба и дядо знаят турски, имали са навремето много приятели и съседи турци  Blush

# 107
за последно се обаждам...в подкрепа на Мистик.
Диалекта, който ми е познат не се развива. В смисъл такъв че общността няма досег с турци и цигани, запазва се такъв какъвто е бил през турско да речем или възможно е да има думи и от по- рано(това е мистика Grinning). По- скоро има заемки от българския, отколкото от съвременния турски. Вероятно от там идва кашата.
Поздрави!

# 108
И аз съм за идеята, информацията да се дава бавно...
Мисля че ще се научи по-добре  Grinning

Радвам се че сме толкова много желаещите и съвсем сериозно се замислете лятото да ходим към турско  Whistling

После пак ще пиша и се извинявам, ако съм объркала някой   bouquet

# 109
  • София
Яяяяя, каква тема сте си спретнали. Grinning
Радвам се, че споделяте моето мнение, че турският е много красив и нежен език. И до ден днешен като се радвам на някое животинче или бебе го правя на турски, някак това ми идва отвътре. Разбира се, имам лош български акцент, но няма с кого да практикувам и няма как да го усъвършенствам. Преди години ходих на частни уроци при преподавател от СУ, който ме научи да пиша грамотно. Смятам, че е много трудно да учиш турски в чужбина, падежите му са трудни.

Текстовете на песните им са уникални. Някак си и самият език е като музика...  

# 110
Текстовете на песните им са уникални. Някак си и самият език е като музика...  

Навремето, учителя ми по турски, на постоянните ми въпроси, ама защо така, казваше - защото така звучи по-добре
/извън правилата, който ще научим тук/   Laughing

Забелязала съм, колко е 'благозвучен' турския език, а песните им са уникални...
Или се пее за любов или за живота... и са толкова дълбоки...
 Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 111
Смятам, че е много трудно да учиш турски в чужбина, падежите му са трудни.

Не знаех, че и в турския има падежи Sad. 

# 112
аз се обърквам от подредбата на думите  newsm78 ако има и падежи...  #Crazy идеята на г-жа Шуши за Анталия ме вдъхнови, тъй че се залавям сериозно Hug

# 113
Аз ви казвам :
İyi geceler ve tatlı rüyalar и лягам да спя  newsm53
tatli rüyalar = сладки сънища

# 114
Искам и аз да се включа във виртуалното училище по турски. Всеки урок отделна тема ли ще бъде?

# 115
момичета и аз се включвам.много ми е интересно да науча  ако мога поне малко турския език.

# 116
Искам и аз да се включа във виртуалното училище по турски. Всеки урок отделна тема ли ще бъде?

Това не е решено още  Confused

Айде всяка да напише, как ще и е най-удобно да учи, и да пуснем анкета.
Дали да правим всеки ден урок и упражнение, и всяка седмица изпит, за да се проверят знанията?
Или един урок на седмица, всеки ден упражнения?

Според мен по-важното е да се научи, както трябва, а не да се претрупва...

Кажете какво мислите...

# 117
  • София
Най-приятно се учи език, като се вземе тексът на дадена песен и се научи. Така песента ти се върти в главата и никога не забравяш наученото. Като бях в чужбина организирах вечер на българската кухня, но тъй като нямах български песни пуснах турски на многонационалната компания. На края на вечерта, сериозно подпийнали със Сливенска перла и замезили с млечна салата, всички пееха: "Гюле, гюле, шекериииим!" Joy

# 118
  • София
от два дена ми се върти една идея в главата, ама се чудя доколко е осъществима newsm78
значи, примерно, като се дава някой нов израз, и към него клипче от сериала с посочена минута, където казват фразата (ама ще трябва да е от клипчетата в ютуб, дет са без дублаж Thinking); така, по тоя начин, мисля, че по добре ще се запомня

вие какво мислите?

# 119
Подкрепям да учим текстовете на песни или фрази от сериала  Peace Може два урока на седмица- но повече вече ще ни дойде множко. И ако 2 дни не успеея да вляза в нета- ще стане хаша в главата ми. Мисля, че два урока на седмица и добре. Примерно в понеделник и четвъртък  ни се дават нови думи и граматаика, а в останалите дни правим упражнения. Неделя е ден за седмичен изпит. В понеделник всеки си вижда грешките, коментираме ги и пристъпваме към новия материл. Съгласни ли сте?

Общи условия

Активация на акаунт