Турски език за начинаещи

• 157 219
  • 450
  •   1
Отговори
# 120
Това с песните и филмите звучи добре, но за начинаещи е много трудно осъществимо. Като начало трябва малко граматика и много нови думи.

Спокойно падежи няма. Турската граматика е супер лесна, дори и за средно ниво.

# 121
tsve_te много добра идея  Peace

# 122
Günaydın kızlar  Hug

tsve_te, много ми харесва идеята ти. Бърза работа нямаме. Sunglasses

# 123
Günaydın arkadaşlar Simple Smile Добро утро приятели Simple Smile    Ако все още приемате нови ученици, се присъединявам и аз. Моят съпруг е турчин, сега учи български, а аз поназнайвам турски - особено онтосно пазаруване, готвене и всекидневни работи, иначе си говорим на английски. Ще ви следя и ще помагам с каквото мога и ще уча каквото не знам. Лошото е, че не съм на компютъра по цял ден и евентуално вечер ще чета каквото сте изписали.
İyi günler!

Erkek- момче
oğul-син     oğulum - моят син  (мекото g или Ğ - yumuşak g - не се чете)
yumuşak (юмушак) - мек
Аfiyet olsun! Добър апетит!

bouquet

# 124
  • София
Спокойно падежи няма.

Не си спомням всичките падежи, но ще се поровя из записките и ще ви кажа. Местният падеж /local/, като най-лесен и запомнящ се на всички езици, в турския се образува по следния начин: oda /стая/ - odada /в стаята/; yer /под/ -  yerde /на пода/.
Когато в даден език няма предлози, има падежи. Иначе как бихме казали "от стаята" - odadan; в/до стаята /за движение/ - odaya  и т.н. Ev /къща/ - Eve gidiyorum.

# 125
Merhaba  Hug

Приемаме всички  Laughing

Айде по кафенце, баклавичка и водичка /за да учим по-лесно/  :

След малко ще пусна анкета, за метода на учене  Grinning

Всички ли са си записали : Азбуката, Цифрите, Фразите, Урока за множествено число?

Днес предлагам едно упражнение :

Линк за песента : http://www.imeem.com/people/rr_9YA/music/kzzP9gcO/kra_siyah_gece/

Текста :   
Yüzümü kaçırıp ürkek dursam da,
Aramızda derin diyarlar açsam da,
Herşeyinle bana karşı koysan da
Gözlerin saklamaz bu sevdamızı.(2*)

Korkularımla senden kaçsam da,
O simsiyah gecede kalsam da,
Biz hayatta hayatatta durdukça,
Yaşarız tende buluşmayı,kavuşmayı

Korkularımla senden kaçsam da,
O simsiyah gecede kalsam da,
Biz hayatta hayatta durdukça
Yaşarız bu aşkı,sevdayı

Ardıma bakmadan kaçıp dursam da,
Ellerim boşlukta yanlız kalsam da,
Yüreğimden seni kovalasam da,
Gözlerim saklamaz bu sevdamızı.(2*)

Опитайте се да прочетете текста сами / да видим как сме с азбуката/.
После отворете линка за песента, слушайте от там и следете текста.

# 126
Спокойно падежи няма.

Не си спомням всичките падежи, но ще се поровя из записките и ще ви кажа. Местният падеж /local/, като най-лесен и запомнящ се на всички езици, в турския се образува по следния начин: oda /стая/ - odada /в стаята/; yer /под/ -  yerde /на пода/.
Когато в даден език няма предлози, има падежи. Иначе как бихме казали "от стаята" - odadan; в/до стаята /за движение/ - odaya  и т.н. Ev /къща/ - Eve gidiyorum.

В нито една граматика не се водят падежи  Wink

# 127

http://www.imeem.com/people/rr_9YA/music/kzzP9gcO/kra_siyah_gece/

После отворете линка за песента, слушайте от там и следете текста.[/b]

Selamlar   bouquet
Ех kirac   равен няма  Hug

# 128
Всеки ден урок и упражнение, всяка седмица - изпит ми се вижда много. Може би месечен изпит е по-разумно. Може ли да се измисли нещо като портал, в който да се качват уроците.
Азбуката, Цифрите, Фразите, Урока за множествено число още не съм си записала. Едва вчера ви открих. Grinning
Може ли да уточним коя е учителката, защото не знам на кого да вярвам.

Последна редакция: вт, 27 яну 2009, 13:51 от Steisi

# 129
  • София
Спокойно падежи няма.

В нито една граматика не се водят падежи  Wink

А как се водят?

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B … D1.81.D0.BA.D0.B8

Не обичам да влизам в безмислени спорове. Аз съм се явявала на изпит по турски пред комисия от лингвисти. При всички положения за да кажеш, че владееш някой език не е задължително да знаеш падежите. Но няма как да се обучават начинаещи, без да се знаят правилата за използването им. Наскоро се наложи да уча словашки, падежите са най-сложната част от езика за тези, които започват от а и б. Владеещите руски ще потвърдят моите думи.

Последна редакция: вт, 27 яну 2009, 14:11 от Емел

# 130
Момичета добавих и анкета. Гласувайте как ще ви е най-удобно.
Лично за мен, ще ми е най-лесно, един урок на седмица, всеки ден упражнение / 10 думи примерно/, и всяка седмица изпит.
Харесва ми идеята на tsve_te , изпита да е в неделя и понеделник да гледаме грешки.
Може да имаме урок във вторник и четвъртък/или петък/ и упражнения останалите дни  Laughing
И на мен ми се иска да не се претупва, а с работно време от 9-17 ми идва малко зор  Confused

# 131
Как ще се провеждат изпитите?
Гласувах. Всяка седмица урок, през ден упражнение, всеки месец изпит.

Аз не бих твърдяла, че владея езика, ако имам основни пропуски в граматиката. Бих казвала, че имам представа от него, мога да чета, пиша и разбирам.

# 132
Здравейте, момичета! И аз гласувах за по урок на седмица, всеки ден упражнения и изпит на месец.

# 133
Емел, водят се наставки, поне из турските граматики така пише. Но щом вивипедия казва че са падежи, ще трябва да си съглася.  Blush

Относно турския, който се учи в България аз останах много разочарована. Преди години, преди да замина за Турция ходих на курс по турски и в последствие се оказа, че доста от нещата не са така. Дано сега положението се е променило.

# 134
Готови ли сте за едно следобедно упражнение  Laughing
Десет думички за научаване и да сложим множествено число  Grinning

araba /кола/
yıldız /звезда/
şarkı /песен/
palto /палто/
çocuk /дете/

meyve /плод/
gazete /вестник/
resim /снимка/
göz /око/
gün /ден/

Отговори : селектирайте с курсора, за да ги видите, но не преписвайте
arabalar, yıldızlar, şarkılar, paltolar, çocuklar, meyveler, gazeteler, resimler, gözler, günler

Общи условия

Активация на акаунт