Колко дни за болничен за гледане на дете

• 229 802
  • 565
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте,тези 60 дни болничен само за гледане на дете ли са?
Ползвам болничен от ЛКК,от началото на годината,защото претърпях операция,това намаля ли тези 60 дни? newsm78 newsm78

# 406
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,тези 60 дни болничен само за гледане на дете ли са?
Ползвам болничен от ЛКК,от началото на годината,защото претърпях операция,това намаля ли тези 60 дни? newsm78 newsm78

Те са за гледане на болен член от семейството. Ползваните лично от теб дни, издадени с ЛКК не влизат в тях.

# 407
  • София
Здравейте,
Искам да попитам някой знае ли как се процедира в сладната ситуация.
От 24 до 26.02 бях в болничен за дъщеря ми, от снощи обаче аз съм доста зле с кръста и вероятно в понеделник няма да успея въобще да стигна до офиса, предвид че е последен ден от месеца ми е притеснено как ще се напише евентуално следващ болничен (за мен).
Проблем ли е като нямам работен ден между болничните за детето и за мен?
Възможно ли е въобще да ми издадат болничен в този случай, като реално той е нов, с друга диагноза и на мое име, няма как да бъде издаден като продължение?
Ако някой знае да ми каже какво да правя ще съм благодарна.  Hug

# 408
Здравейте,
Искам да попитам някой знае ли как се процедира в сладната ситуация.
От 24 до 26.02 бях в болничен за дъщеря ми, от снощи обаче аз съм доста зле с кръста и вероятно в понеделник няма да успея въобще да стигна до офиса, предвид че е последен ден от месеца ми е притеснено как ще се напише евентуално следващ болничен (за мен).
Проблем ли е като нямам работен ден между болничните за детето и за мен?
Възможно ли е въобще да ми издадат болничен в този случай, като реално той е нов, с друга диагноза и на мое име, няма как да бъде издаден като продължение?-Новият болничен лист следва да е първичен, като сбора на дните от първия болничен лист+почивните дни+дните от втория болничен лист не надхвърлят 14 календарни дни, ако се издава еднолично.
Ако някой знае да ми каже какво да правя ще съм благодарна.  Hug

# 409
  • София
Хиляди благодарности, valya_and Hug

# 410
Здравейте, на моя приятелка детето се разболя тежко, разбираемо е в болнични от месеци, сама го гледа. Миналата година нямаше проблеми с болничните, тази има. Звъняла е в НОИ и са и казали, че вече няма да и ги плащат (минала е 60 дни за годината). От ТЕЛК  се бавят, лечението е скъпо а парите и свършват. Таткото никакъв го няма, плаща само каквото е определено и не иска и да чуе да дава допълнителни пари. Та въпроса ми е, когато мине ТЕЛК детето ще има ли право пак на платени болнични за него? Няма как да се върне на работа, защото всеки месец лежат в болница и ходят по прегледи и така ще бъде още година, година и половина. Дайте съвет.

# 411
  • Пловдив
когато мине ТЕЛК детето ще има ли право пак на платени болнични за него?

Не,няма да има.Твърдо платени болнични до 60 календарни дни годишно.С ТЕЛК ще й дават пари всеки месец от социалните.Това ще й е компенсацията
На колко години е детето ?

# 412
На 6 е. Благодаря ти.

# 413
  • Пловдив

Голямко е детето и за него не важи лежането в болница за деца под 3 г,че не влиза в 60 те дни

# 414
Разбрах сега за 60те дни.
Но ако децата са 2?
Моите са на 3 и  4 години. Удвоява ли се броя на дните?
Но као се замисля би трябвало да си 60дни

# 415
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Но ако децата са 2?

и 20 деца да са, дните са си толкова.
 за теб и за децата общо  Peace

# 416
  • София
Но ако децата са 2?

и 20 деца да са, дните са си толкова.
 за теб и за децата общо  Peace
Само за децата, за нея отделно.

# 417
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Не,нямате право на 40 дни годишно.40 дни издава педиатъра,а след това болничните са с лекарска комисия.

Не се шашкайте.Не мога да ги разбера повечето педиатри плашат така  Confused

Това не е особено вярно.
Всъщност вярно е, че не са 40, а са 60 дни в една календарна година. А педиатърите "плашат" така, защото преди бяха 40.

Чл. 45. (1) Парично обезщетение при условията и в размера на паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изплаща и за:

1. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болен член на семейството над 18-годишна възраст - на всеки осигурен до 10 календарни дни през една календарна година;

2. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст - до 60 календарни дни през една календарна година общо за всички осигурени членове на семейството; в този срок не се включва времето за гледане на дете по т. 3 - 5;
3. гледане на дете под карантина до 18-годишна възраст, болно от заразна болест - до изтичането на срока на карантината;

4. гледане на болно дете до 3-годишна възраст, настанено в заведение за болнична помощ заедно с осигурения - за времето, през което осигуреният е бил в заведението;

5. гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина - докато трае карантината.

(2) За един и същи осигурителен случай за едно и също време парично обезщетение по ал. 1 може да се изплаща само на един осигурен член на семейството.

(3) За гледане на хронично болен член на семейството парично обезщетение се изплаща само при изостряне на заболяването.

(4) За членове на семейството се считат съпругът, съпругата и техните възходящи и низходящи по права линия.

(5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, т. 2, 3, 4 и 5 се изплаща и за гледане на дете, настанено при близки, роднини или приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.

Това е от КСО.

кога са го променили?

Blush от първата страница, вече Н-на брой години се обсъжда и никак не се чете Blush

# 418
  • Някъде Там
Здравейте,

Детето ми е с бронхиална астма на 7 години. Колко дни болнични ми се полагат за него?
Може ли поне 10 накуп да ми дадат - идеята ми е да го водя на Сандански но на частна квартира не на санаториума.

# 419
  • Пловдив
Здравейте,

Детето ми е с бронхиална астма на 7 години. Колко дни болнични ми се полагат за него? 60 календарни дни годишно
Може ли поне 10 накуп да ми дадат да,ЛЛ може да даде до 14 дни без прекъсване - идеята ми е да го водя на Сандански но на частна квартира не на санаториума.

Общи условия

Активация на акаунт