Колко дни за болничен за гледане на дете

• 236 052
  • 565
  •   1
Отговори
# 135
В болнични съм заради малката ми дъщеря до събота включително, а днес се оказа, че голямата е с шарка. По мое настояване личната лекарка ще издаде болничен и за шарката. В тази ситуация, кой от болничните се взема предвид в НОИ - първия или втория, който е извън 60-те  дни платен болничен? карантината е извън 60те дни, които НОИ изплаща

За колко време може да бъде издаден болничен за карантина? Личната ми лекарка твърди, че първите 7 дена са за карантина, а при необходимост от по-дълъг болничен се издава такъв  за гледане на дете. мисля, че не е права
Вива, благодаря за отговора   bouquet
 А кой от болничните ще се вземе предвид в НОИ?
Има ли вероятност да вземат предвид първия болничен, а  втория само за разликата, т.е. първите 5 дена са ми за гледане на болно дете, извън случаите на карантина, независимо от това, че за същия период имам болничен и за варицела?
Ако периода на първия попада изцяло в периода на болничния за карантина в НОИ носиш болничния за карантина, а другия при лекаря, за да го анулира.

# 136
Миналата година бях в подобна ситуация- сина ми беше опериран и имах болнични но от ЛКК за гледане , малко след това почнаха шарките на щерките - изгоряха ми тъй като от ЛКК отказаха да ми коригират първия болничен , а личната не може след ЛКК да издава други   Confused Дано при теб се съгласят, а иначе няма начин да вземеш болнични с дублиращи се дати- всичко пише в ЛАК и този който издава болничниня е длъжен да се съобрази с предходния!  Така че в НОИ трябва да носиш само 1 болничен или 2 но втория да е продължение на първия! Дано ме разбра- или анулитат първия или ти издават втори като продължение на първия НО след като е приключил първия- не се дублират дните по никакъв начин! А може да ти издаде и без продължение но трябва да имаш 1 отработен ден!  Naughty

# 137
  • София
Моля ако някой знае за вариант в който се издава болничен от болница в която няма ЛКК и се заверява от ЛКК в друго болнична заведение да пише как се случва това на практика.
Благодаря предварително.

# 138
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Моля ако някой знае за вариант в който се издава болничен от болница в която няма ЛКК и се заверява от ЛКК в друго болнична заведение да пише как се случва това на практика.
Благодаря предварително.

Thinking май не може  ooooh!
в нашия град нямаше детска ЛКК, личната ми предложи да отида с детето в областния град и от там да ми дадат продължение.
Посред зима с болно дете не бих тръгнала на 100км за да чакам с часове да се съберат трима и да решат дали да го лекуват и как. Пуснах си отпуск.
Сега пак няма детска ЛКК  Tired

# 139
Здравейте,
Имам следния въпрос: имам издаден болничен поради заболяване на детето ми непосредствено след като ми изтече майчинството. Ако се наложи да ми се издава продължение на болничния за детето от ЛКК, трябва ли да има прекъсване, за да ми се платят и двата болнични от НОИ, или не? щом е продължение не трябва да има прекъсване  Също така ме интересува на каква база се изчисляват болничните, при положение, че непосредствено преди тях съм била в майчинство? 18 м назад.вторга година майчинство ти го взимат според МРЗ за период Не мога да се ориентирам и дали 40-те дни, които се полагат годишно са за мен и детето или поотделно.-имаш 40 дни еднолични годишно,които ти включват причин болничен за теб или детето.не се смятат по отделно за теб и за детето,а заедно  Благодаря!

Да разбирам, че независимо колко деца имам и дали ползвам болничен за мен или за някое от тях общо( за всички членове на семейството) мога да ползвам до 40 календарни дни на година и общо до 60 дни за гледане на дете, като от 41 ден дo 60 ден болничният трябва да е издаден от ЛКК  newsm78
40 кал. дни за една година може да са издадени еднолично. След това може да ползвате още, но се издават от комисия или при по-продължително боледуване от ТЕЛК.
60 кал. дни са дните за една година с причина "гледане на болно дете до 18-год.", за които НОИ плаща обезщетение. Ако ползвате повече не получавате пари само болничния служи като оправдание за отсъствие от работа.

Много се извинявам, аз явно съм идиот, но пак не разбрах, от 41 до 60 ден болничния трябва ли да е от ЛКК, ако е "за гледане на болно дете"? Предварително благодаря!

# 140
Здравейте,
Имам следния въпрос: имам издаден болничен поради заболяване на детето ми непосредствено след като ми изтече майчинството. Ако се наложи да ми се издава продължение на болничния за детето от ЛКК, трябва ли да има прекъсване, за да ми се платят и двата болнични от НОИ, или не? щом е продължение не трябва да има прекъсване  Също така ме интересува на каква база се изчисляват болничните, при положение, че непосредствено преди тях съм била в майчинство? 18 м назад.вторга година майчинство ти го взимат според МРЗ за период Не мога да се ориентирам и дали 40-те дни, които се полагат годишно са за мен и детето или поотделно.-имаш 40 дни еднолични годишно,които ти включват причин болничен за теб или детето.не се смятат по отделно за теб и за детето,а заедно  Благодаря!

Да разбирам, че независимо колко деца имам и дали ползвам болничен за мен или за някое от тях общо( за всички членове на семейството) мога да ползвам до 40 календарни дни на година и общо до 60 дни за гледане на дете, като от 41 ден дo 60 ден болничният трябва да е издаден от ЛКК  newsm78
40 кал. дни за една година може да са издадени еднолично. След това може да ползвате още, но се издават от комисия или при по-продължително боледуване от ТЕЛК.
60 кал. дни са дните за една година с причина "гледане на болно дете до 18-год.", за които НОИ плаща обезщетение. Ако ползвате повече не получавате пари само болничния служи като оправдание за отсъствие от работа.

Много се извинявам, аз явно съм идиот, но пак не разбрах, от 41 до 60 ден болничния трябва ли да е от ЛКК, ако е "за гледане на болно дете"?да, трябва Предварително благодаря!

# 141
Много благодаря! Flowers Rose

# 142
Здравейте! Ако някой може да ми отговори ще съм му много благодарна. Дъщеря ми е с еквинуварусно(криво) стъпало и късо ахилесово сухожилие. Наложи се да правим операции за удължаването му на двете крачета, но не едновременно, а последователно. Като на всеки крак се слага гипс за 30 дена упоменат в епикризата. От болницата ни дадоха по 4 дена за всеки крак, после Джи Пи То по още 10, и след това ЛКК комисия по 30 дена за крак. Толкова е преценила комисията, толкова ни е дала. Защото има и възстановяване след гипса. Не може да го свалиш и да хукнеш. Получих писмо от НОИ, че няма да ми изплатят болничния, защото надвишавал полагаемите 60 дни. Как ще ме посъветвате да процедирам. На какво основание мога да обжалвам и какви документи следва да приложа.

# 143
  • Пловдив
Здравейте! Ако някой може да ми отговори ще съм му много благодарна. Дъщеря ми е с еквинуварусно(криво) стъпало и късо ахилесово сухожилие. Наложи се да правим операции за удължаването му на двете крачета, но не едновременно, а последователно. Като на всеки крак се слага гипс за 30 дена упоменат в епикризата. От болницата ни дадоха по 4 дена за всеки крак, после Джи Пи То по още 10, и след това ЛКК комисия по 30 дена за крак. Толкова е преценила комисията, толкова ни е дала. Защото има и възстановяване след гипса. Не може да го свалиш и да хукнеш. Получих писмо от НОИ, че няма да ми изплатят болничния, защото надвишавал полагаемите 60 дни. Как ще ме посъветвате да процедирам. На какво основание мога да обжалвам и какви документи следва да приложа.

надвишаваш лимита от 60 дни за гл на дете и няма да ти плащат болничните след надвишението.болничните ще служат само да си извиняваш отсъствието от работа.
нищо не може да направиш

имам позната,чието дете се роди със същия проблем.тя взимаше за нея си болнични,защото разполага с 180 дни.но не на всеки биха дали така болничен.на колко години е детенцето ти?

# 144
Няма основание за обжалване. Ограничението е описано в чл. 45, ал. 1 от КСО. Предполагам, че това е посочено и в мотива им за отказ за изплащане.

# 145

надвишаваш лимита от 60 дни за гл на дете и няма да ти плащат болничните след надвишението.болничните ще служат само да си извиняваш отсъствието от работа.
нищо не може да направиш

имам позната,чието дете се роди със същия проблем.тя взимаше за нея си болнични,защото разполага с 180 дни.но не на всеки биха дали така болничен.на колко години е детенцето ти?
А на какво основание са тези 180 дни?

# 146
  • Пловдив

Различно.Не е само едно основание,за което могат да се дадат общо 180 дни болничен

# 147
Различно.Не е само едно основание,за което могат да се дадат общо 180 дни болничен

♥Elfita♥, благодаря за бързата реакция! Къде да търся тези основания?

# 148
  • Пловдив
♥Elfita♥, благодаря за бързата реакция! Къде да търся тези основания?

Не знам да ти кажа.Примерно при извадена жлъчка,хистеректомия,патологична бременност могат да ти дадат толкова.
Търсиш как да си изкараш 180 дни болничен?Или имаш диагноза,но не ти дават.Бременна ли си?Може и на ЛС,ако искаш

Последна редакция: ср, 28 ное 2012, 22:24 от ♥Elfita♥

# 149
 Laughing Crazy Embarassed
Разконспирирана съм... Писах на лични.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт