Колко дни за болничен за гледане на дете

• 236 353
  • 565
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте , днес ми се наложи да взема болничен от ЛЛ за гледане на болно дете.
Дадоха ми само 4дни,с обяснението,че това е максимума който могат да ми дадат,защото стават общо 40 дни.
Доколкото аз знам,когато детето е било с варицела (периода30.05.2015 - 05.06.2015г.)- 7дни.,този болничен не влиза в общите 40дни. Така ли е наистина или аз съм в грешка?
Доста спорихме с ЛЛ днес... Също така,според нея,след тези 40 дни,имам право на болничен с ЛКК(съгласна съм) , но тя никога повече за календарната година нямало да ми издаде болничен,дори и само като оправдание за отсъствие от работа...
 Моля ,ако съм права по въпроса с дните в карантина,да ми предоставите линк,където мога да прочета официална наредба и която да принтирам,за да й покажа.
Благодаря!

ПП. Болничния лист издаден за варицела с по-горните дати е вторичен от ЛЛ,тъй като преди него бях в болничен за детето с друга диагноза,издадена от друг педиатър.

Последна редакция: пн, 28 сеп 2015, 18:28 от maeva0959

# 376
Здравейте, близнаците ни са болни. Има липраво вторият родител да вземе болничен, като и двамата са болни ?? На почти 11 месеца са.

# 377
  • София
Здравейте бих искала да попитам нещо?
Детето ми претърпя ортопедична операция.От болницата ни дадоха 7 дни ,после  още 7 от личния лекар и след това 30 дни ЛКК.Дотук всичко е ок.След това продължихме болничния от ЛКК още 30 дни,защото още бяхме  с гипс,а и след свалянето ходехме на рехабилитация,но проблема е ,че прехвърлям 60 дни платен болничен.Питането ми е :втория болничен от ЛКК няма да ми бъде платен целия или ще се плати остатъка дни до тези 60.
Предварително Благодаря на всички за отделеното време
Приятен ден

# 378
Да, платени са само 60 дни за годината. Останалото е като неплатен отпуск.
Мисля обаче, че вторият родител също има право на платен болничен.

# 379
  • София
Опасявам се, че 60 дни е общо за семейството. Ние края на април още достигнахе броя на дните, после ми казаха независимо кой взима болничния, няма да бъде платен.

# 380
  • У дома... някъде
Нуждая се от съвет.Имам от началото на годината до сега 5 дена болничен за гледане на дете.Тези дни синът ми си счупи костта на ръката и първия болничен ми е 14 дена,след това ще минаваме през комисия.Но ще са необходими около 2 месеца за пълното възстановяване на детето.По този начин надвишавам въпросните полагаеми 60дена за гледане на дете.
Какъв  вариант да ползвам при тази ситуация.Мога ли да си изчисля до коя дата ми текат тази 60 дена от календарната година и съответно от комисията да ми издадат болничния за него до тази дата,а остатъка нужен за възстановяването на детето да продължа с болничен издаден за мен например грип или нещо от сорта?И ако е така има ли проблем непосредствено след комисията да бъде издаден болничния от моя личен лекар за мен или трябва да има поне 1 ден прекъсване?
Благодаря предварително  Hug

# 381
  • В полите на Пирин планина
Нуждая се от съвет.Имам от началото на годината до сега 5 дена болничен за гледане на дете.Тези дни синът ми си счупи костта на ръката и първия болничен ми е 14 дена,след това ще минаваме през комисия.Но ще са необходими около 2 месеца за пълното възстановяване на детето.По този начин надвишавам въпросните полагаеми 60дена за гледане на дете.
Какъв  вариант да ползвам при тази ситуация.Мога ли да си изчисля до коя дата ми текат тази 60 дена от календарната година и съответно от комисията да ми издадат болничния за него до тази дата - да, може,а остатъка нужен за възстановяването на детето да продължа с болничен издаден за мен например грип - да, стига да има кой да ти издаде или нещо от сорта?И ако е така има ли проблем непосредствено след комисията да бъде издаден болничния от моя личен лекар за мен - не е проблем, но ще бъде отново първичен, т.е. първите три дни ще са за с-ка на работодателяили трябва да има поне 1 ден прекъсване?
Благодаря предварително  Hug

# 382
  • У дома... някъде
Много благодаря за отговора,ще се възползвам от това ☺

# 383
Прочетох повечето от темата и не съм сигурна, че разбрах правилно.
Имам 2 деца, почти постоянно са болни. Ако в 1 календарна година съм взела за 1-то 20 календарни дни болничен и за 2-то - пак 20 календарни дни болничен за домашно лечение (не за карантина и престой в болници) ако пак се разболее някое, за да взема оставащите 20 дни до 60 дни годишно трябва да ида на комисия така ли?
Обаче за щастие при нас става въпрос само за настинки, кашлици и от време на време антибиотик. ЛКК ще даде ли болничен за по-леки диагнози?
И след като свършат тези 40дни (евентуално 60 дни) за двамата общо аз мога да изляза пак в болнични само ако личната лекарка се съгласи да ми напише болничния на мое име, все едно аз съм болна? Обаче при положение, че съм минала 40 дни еднолично с болничните за деца не трябва ли да се мине комисия за моя болничен?

Последна редакция: вт, 27 окт 2015, 09:44 от sunlight_eli

# 384
  • София
Дори и да е за теб болничния, пак трябва да е с комисия, само че ще е платен.
В работата ти няма ли да бъде проблем, че си болна през седмица?
Аз лично не мога да си позволя, защото когато е за децата срещам разбиране от страна на работодателя, но ако аз съм болна през седмица вероятно няма да е същото.

# 385
  • В полите на Пирин планина
Прочетох повечето от темата и не съм сигурна, че разбрах правилно.
Имам 2 деца, почти постоянно са болни. Ако в 1 календарна година съм взела за 1-то 20 календарни дни болничен и за 2-то - пак 20 календарни дни болничен за домашно лечение (не за карантина и престой в болници) ако пак се разболее някое, за да взема оставащите 20 дни до 60 дни годишно трябва да ида на комисия така ли?
Обаче за щастие при нас става въпрос само за настинки, кашлици и от време на време антибиотик. ЛКК ще даде ли болничен за по-леки диагнози?
И след като свършат тези 40дни (евентуално 60 дни) за двамата общо аз мога да изляза пак в болнични само ако личната лекарка се съгласи да ми напише болничния на мое име, все едно аз съм болна? Обаче при положение, че съм минала 40 дни еднолично с болничните за деца не трябва ли да се мине комисия за моя болничен?

След като минеш 40 дни болничен за годината, независимо от основанието, издаван на части от ЛЛ или специалист, всеки следващ БЛ се издава от ЛКК, независимо от продължителността и причината за него. 60 календарни дни се плащат от НОИ за гледане на болен член от семейството, в случая за теб и мъжа ти за двете деца се полага платен болничен за гледане  - 60 дни. В зависимост от продължителността се издават от ЛЛ/специалист или ЛКК.

# 386
Дори и да е за теб болничния, пак трябва да е с комисия, само че ще е платен.
В работата ти няма ли да бъде проблем, че си болна през седмица?
Аз лично не мога да си позволя, защото когато е за децата срещам разбиране от страна на работодателя, но ако аз съм болна през седмица вероятно няма да е същото.

Ами как да ти кажа, то не е по мое желание децата да са болни. Много бих се радвала да са здрави, но не са. Малкото сега вече този месец по един антибиотик, стоя след антибиотика още 1 седмица вкъщи да се закрепи, пуснах го абсолютно здраво в понеделник и в петък вече кашляше зверски. За щастие не стигат до бронхити, плевмонии, стоене в болници и т.н но и по моя преценка не са в състояние да ходят на градина.
В работата са само жени с деца, ясна им е каква е ситуацията. Колежката, която е на мое място по заместване няма да и се прекратява договора, аз ще бъда по скоро като помощ на половин работен ден и ще доработвам от вкъщи. Ще видим как ще нагласим ситуацията, но засега уж срещам разбиране. По принцип годините преди децата работих изключително много - по 10-12 аса на ден + редовно уикендите без да ми се плаща допълнително за това именно защото знаех, че след като се върна от майчинство ще ми се пази мястото и няма да ми правят проблеми с отсъствията (а не като на повечето ми познати - след 2-3 болнични директно ги уволниха). Търся и жена, с която да се харесаме взаимно да ги гледа (особено от януари до март, когато са почти 100% вкъщи), но щом имам право на 40 дни болнични смятам да си се възползвам от правото.

# 387
  • София
Напълно те разбирам, sunlight_eli,
Както и аз споделих, моите 60 дни се изчерпаха по някое време май месец.
Моите сладурчета също много боледуват, въпреки усилията, всеотдайността, методите, упоритостта.
Много е неприятно, на мен дори в работата ми казаха, че вече мога да почна да излизам в неплатен, защото иначе си губя времето през трима лекари, комисии, не дай си Боже да трябва да чакам болничен в края на месеца....драма.
Пожелавам на всички тук да бъдем по-здрави, както децата, така и ние...да не ни се налага да отсъстваме от работа!
Успешен ден!

# 388
Това с по-здравите деца не го вярвам вече. Аз не бях боледувала от поне 10-тина години дори от болно гърло. Сега през зимата лежа заедно с децата и то толкова много се разболявам, че дори не мога да стана от леглото.  Носят от тази градина някакви супер мутирали вируси които направо ми разказват играта. Как да очаквам тогава децата да са здрави. Единствено мога да се постарая да не допускам да стават твърде зле и да не трябва всеки месец да пият антибиотици и кортикостериди.
Но за съжаление и стоенето вкъщи само с възрастни не е опция. Особено по-голямото ходи на градина с голямо желание, вече много търси приятелчетата да си играе с тях и като се застои вкъщи определено виждам, че му е скучно.

# 389
  • Варна
Здравейте! Не знам дали тук е мястото да задам един въпрос. Днес синът ми ( на 11 години) рано сутринта започна да повръща и отиде поне 5 пъти до тоалетната. Заведох го при лекарката отпаднал и обезводнен и тя каза, че е вирус, но че не може да ми даде болничен (исках само един ден, докато се стабилизира), защото е много голям. Дали някой може да ми каже това вярно ли е, защото ми се вижда странно! Съответно се наложи да моля шефа за отпуска и имахме притеснителен за мен разговор.

Общи условия

Активация на акаунт