Израел 22

• 22 648
  • 287
  •   1
Отговори
# 150
  • T"A
Борянче, бурята май идва и насам - страшен вятър има навън и се носи миризмата на дъъъъжд  cold

Сара,   bouquet благодаря ти за поздрава - чудесни гледки!!!  thumbsup

Плюшено мече, има данък, който е за обществената телевизия (нещо като нашия канал 1) - трябва да се плаща от всеки, който има телевизор, но на нас години ни се разминаваше... Понеже съобщенията биват набързо изхвърляни  Whistling, не съм сигурна колко е - нещо около 200-250 шекела ми се върти, но не съм сигурна за какъв период от време  Thinking Надявам се, че Тали знае  Hug Тигър, и аз не бях чувала за тези такси  Blush

Наина, казват, че тук данъците са едни от най-високите...Confused  и заради армията, но и немалката част религиозни, които са на държавна издръжка... Но общинските са оправдани, поне нашите са справедливи, според мен  Peace

Попаднах на една статия в иде.ли, ако представлява интерес и за вас: "Ели избяга от казармата в Израел и се скита из Европа"  bye

# 151
  • Някъде там...
Незнам защо,но мисля,че по време на комунизма и в Бг имаше данък телевизия или телевизор  newsm78

Ние за празника Ментичка ще си засадим дръвче само дето незнам какво да избера Sad Утре като търся за Наина ще разгледам и за мен,само да не е дъжд,че изобщо няма да ми е до разглеждане...ще се прибера мокра като мишка Sad

Аз поздрава от Сара ще го гледам другата седмица Sad много ми е зле нета,трябва да сменим рутера,но това ще стане следващите почивни дни Sad

При мен как гърмиииииии ако и ще вали така бая дъжд ще се изсипе Simple Smile

# 152
  • T"A
O, дано и ние някога имаме собствен двор, за да си засадим - като сме под наем и делим двора със съседа някак ни се изпарява ентузиазмът...  Confused
Много ми харесва макадамията  Flutter - Ментов е подарил на баща си преди 10 години едно малко дръвче, а сега дава толкова много плод, т.е. ядки, които на мен са ми много вкусни:

На иврит също им казват макадамия! Лимоновите и портокаловите са красиви, но вие си имате... А нар имате ли си, Бубе?  Simple Smile
(хареса ми, че Тали те кръсти така)

# 153
Телеграфно включване  Mr. Green, относно данък телевизията. Тези дни ще го плащам 376шек. за година. Може да се раздели на две, при желание. Ние брахме големи ядове с тях. Седем години не бяхме плащали (също както Ментови скорострелно ги изхвърляхме). Един прекрасен ден обаче получихме писмо не от тях, а от частен адвокат натоварен от тях да се занимава с длъжници. Събралата ни се сума заедно с лихвите беше ~ 6000 шек.  Shocked и при неплащане отивахме на съд, както и временно ни слагат запор на банковите сметки. Уви оказа се възможно, както и не можем (ако да речем искаме) да продаваме колата си. Ходих аз казвах и доказвах, че сме нямали ТВ, те обаче извадиха някаква кабала от Махсаней Хашмал (нещо като Технополис) от `98г. на името на мъжът ми. Въртях, суках намалих сумата, представях паспорти, че сме имали и период в БГ. Но накрая бяхме длъжни да платим+ сметка на частният адвокат. Ако бяхме стигнали и до съд трябваше и него да плащаме. Ние разбира се също се консултирахме с позната адвокатка и тя доста ни помогна да намалим сметката. Сега все още ни гонят и то за периодът, в който сме били в БГ- не плащам  Naughty. Между другото има давност този данък, така че можеш и да минеш между капките, но все в един момент те спипват. Имам доста сходни примери на нашият и то с по- солени суми. Затова сега примерно си плащам в началото на годината  Rolling Eyes, колкото и да не ми се иска.

Мента, много вода но всички се къпем поне по два пъти на ден+ всеки ден пералня обезателно (поне една) и така. На централна газ сме, затва е толкова много (само задължителната сума е 30 шек и като набутат маам накрая  #Cussing out, товарят сметката двойно). И понеже блокът целият е на централно захранване не можем да си имаме частни балони (а с тях излиза мнооооооооого по- евтино).

# 154
Добър вечер на всички сладурани и сладур  newsm51

Борянка,мерси за пояснението,аз видях че към мен си се обърнала,защо на Наина така и е излязло не знам.Аз имам книжка от 1.5год,карах курсовете в София.В началото имах огромно желание,ама в тая лудница там,после се по изпари.Проблема е че след курсовете почти не съм карала самичка без инструктор,и нещо ме е страх  Confused!Та не знам кога ще се престраша да отида на изпит тук.А тук изпита на кола със скорости както в БГ ли е  newsm78?Имам чувството че вече съм ги забравила  Blush Blush Blush.Но ако срока е 3 год както Tali Dan каза,надявам се да се явя до тогава,че не ми се държи изпит наново.Все пак тук движението ми се вижда доста по организирано от нашата любима столица,та се надявам да се справя.

Аз цяла нощ не моможах да спя,въртях се и накрая станах.Та в 6 сутринта се разхождахме по алеите около морето,много е красиво,и колко е пот държано с разни цветенца,по тревата наслагани керамични охлюв,калинки.......абе приказка  Grinning Grinning Grinning.А аз гледам и викам на мъжът ми трябва да снимам hahaha hahaha hahaha .А той се чуди  #Crazy"какво да снимаш?".А нали Ментичка  предложи,всеки да сложи снимки от града в който живее  bowuu.Но апарата ни е счупен,та за сега няма как да снимам за съжаление  Sad.

Искам и при нас да дойде дъжд,но уви само силен вятър. ooooh!

Тва с данъка за ТV направо ме изуми,ужас тук за всяко нещо има данък.#Shocked
Даже като си купувах очила,най отдолу пишеше че има данък 15.5%.И аз си помислих,че слагат цената в магазина без този данък,а после като плащаш го прибавят.Оказа се че е включен в крайната цена.
Относно арноната ние плащаме 250 шекела,без водата.За другите данъци не знам още.

Поздрави на всички Hug Hug Hug

# 155
  • Някъде там...
На мен семейството ми и най-близките ми приятели ми викат буба,но това идва от майка-така ми е викала понеже съм спяла като буба..В последствие като рабрах значението на иврит спрях да го ползвам,чусрвах се неудобно да го казвам уж като улеснение,но мъж ми вика така...
Това ще е дървото-Макадамия,аз много не обичам ядки,че са ми редички зъбите,но сестра ми обожава и в Бг е 5лв. за 100гр.
Значи утре се търси макадамия и дървото на любовта  Joy

Аз досега писах домашно,голяма мъка...матай-кше Sad Докато го напиша минаха 2 часа а говорим за домашно 2 страници А4...Много ми е трудно да ги чета печатните букви,сричам като първокласничка  Embarassed а и много от думите не ги знам и от там стана съвсем мазано Sad Ако има никуди чета без да знам думата(ако разпозная буквите де) Мъка,мъкаааааа

Аз бях писала Наина ама като ме коригираха редактирах поста  Embarassed
Избираш автоматик или със скорости Simple Smile но ако избереш автоматик после можеш да караш само автоматик,ако избереш със скорости караш и двата вида...Вземи си няколко часа и карай с инструктор ако помня правилно май е по 70 шекела на урок ама може и да греша...помня ли  newsm78

# 156
Катинка, когато оправите апарата или купите нов, тогава обезателно снимай  Peace.
Аз като ходя в Натания все към Икия ме тегли  Mr. Green, дано вече да отварят снифът в Ришон ( Пете дай инфо ако днаеш, нещо застоя проекта им).
Изпитът го караш на колата на инструктора- като предпочиташ може и с автоматик, може и със скорости. Но ако е автоматик, после го отбелязват в книжката и имаш право само на такава кола да караш. Мъжът ми не иска и да чуе за кола с автоматик  Naughty, предпочита си обикновените (дори когато си купувахме Пежото -предната ни кола спец. му я доставяха от Франция, че тук нямаха на склад не автоматични).

П.п. Бубе, днес ти се явявам като ехо  Crazy.

# 157
  • T"A
А тук изпита на кола със скорости както в БГ ли е  newsm78?

Това моят мъж ми го е разказвал - ако държиш изпит на кола с автоматични скорости, ти дават книжка само за коли с автоматични скорости. В Израел повечето са така, но, ако искаш да караш в Европа? Значи по-добре е да караш изпита с ръчни, дават ти стандартна книжка и си подсигурена за всяка ситуация, то другото е като половин книжка  Crazy Дублирам Тали отново  Blush

А аз гледам и викам на мъжът ми трябва да снимам hahaha hahaha hahaha .А той се чуди  #Crazy"какво да снимаш?".А нали Ментичка  предложи,всеки да сложи снимки от града в който живее  bowuu.Но апарата ни е счупен,та за сега няма как да снимам за съжаление  Sad.

bouquet Hug   bouquet Ще намерим начин да представим достойно и Нетания  Grinning Я, вижте една примерна снимка: ТУК... Може ли град на морския бряг да не е хубаво място?!  Wink

Тали, и ние получихме едно съобщение - за три години назад да отбележим от кога имаме телевизор - от една, две или три години  Laughing все едно бихме отбелязали три  Joy Не мога да изляза на глава с моя мъж по този въпрос, но ще му разкажа какво сте преживяли вие, дано му дойде акъла в главата  Crazy Мерси!   bouquet

Борянче, и ние с мъжа ми така си казваме  yes - и той на мен, и аз на него  hahaha Буба - кукла  Grinning

# 158
Привет на всички "буби" тук   bouquet
Canitka,освободи си място в кутията,моля Simple Smile
На всички пожелавам много романтична и специална вечер Hug

# 159
   Ами , ако не автоматик , та какво ...Тази сегашната е  автоматик и тя ще ми е за 2 години да я троша, после  нова. И тя ще е автоматик. Мъжо ще се сдобие това лято  с мотор - да ходи на работа , да се кефи и да си спомня старите времена (и травми) , но този път не оф  роуд  мотори и скоци по дюните , а приличен мотор за  нормален път без  самоубийствени  лупинги ...ужас - дерт ...Страстта не минава лесно, дано не го затегли пак натам ! Някой път си седим в хола и той чуе някой мотор вънка и почва - този е еди какъв си, модел еди какъв си , двигател н'ам си какъв  Crazy - чак очите му светкат и виж  една усмивка щастлива такава  Mr. Green .... Аз съм споменавала, че   е имал магазин , салон - продавали са мотори  и  принадлежностите по тях , както и поправка . След  падането и травмата сяда в количка бая месеци и продава бизнеса - мечта .От тогава не е сядал на мотор . А старият мотор , с който пада още беше  тук в склада на части, едва миналата година  го даде и то на чичо си , който искаше да го сглобява .....Не да го хвърли ....Даже ботушите, каската , ръкавици и всичкото  облекло се мотаха  до скоро ...Е,  сега  ръкавиците още пази. Аз разбирам - голяма любов  е това.Нека си я върне , но този път не с тая лудост. Не бива да се спира човек  от нещо , което го тегли .... дай пространство ...Удовлетвореният  човек  е по-пълноценен за себе си и за другите. Страх ме е . Дано сега на  по-зряла глава да няма проблеми. Които знаят Ришон и са по моторите ще си спомнят за неговия магазин - той е бил един от първите тука.

Иначе  за газта - към 70 шекела плащаме - централно сме  кооперацийката (под  земята вкараха газта вече , не ни е отвън - полага се , обаждаме се и идват и го правят това ).Тали , как 250 бе ...та и 300 - тука нещо не ми се вързва - много бе плащате ... Да кажем , че  всичко е за 2 месеца тук , не се плаща на месец. Ток към 1000 ....но сме имали и по 500 мин....зависи от сезона.Телевизора го скатаваме като всичко живо вече бая - 6 г.някъде. Много несериозно се гледа на тоя данък и много се дразнят хората от него.Ще почваме да плащаме , за да не става лошо после след седмата година. Арнона на общината плащаме 730 шекела. За  входа - чистачка и градинар - 120 шекела- ама всеки месец. Кое изпуснах ....Водата - към 300 шекела. Забравихте и данъка на колите , който не е малък - пак от колата зависи, но ...бая си е и той ....

Мента , а защо такива мъки момичето с  казармата  - нали има  двойно гражданство...Може да пожелае да не влиза в казарма .

# 160
Улучваш ме право в сърцето Петя с тези мотори...мъка,  Heart Eyes много ги обичам и аз...ама засега само се возя ....за купуване моя мъж неще и дума да става...вероятно ще си ми остане само мечта. Но пък кой знае .... Wink

данък тв..тук си го плащаме яко....че и глоби има и заплашват ако не платиш. то нали тази държавица за някой си е баш комунизъм тук...

# 161
За данакът на ТВ да споделя какво още ни каза адвокатката. Такава им е тактиката- чакат те 6-7 год. да се натрупа крупна сума и те пускат на съдия изпълнител. Защото за 1000 шек. нямат право, пак и не си струва (за тях). Чакат да се събере сумата, но все пак да не мине давност и те подгонват- бзимат си всичка на куп, барабар с лихвите.

Пете, за газта и нашата е под земята. Ние сме на Пазгаз (преди бяхме на Супергаз и като чели по- малко плащахме  Rolling Eyes). Сега обаче твърдо съм решила да мина на ток и без това много газ плащам, нека поне е ток.
Пете, нашите мъже близнаци за тръпката с мотора. И моят беше рокер и карахме една пистарка (все се ядосваше, че повече от 215км/ч. не можел да вдигне и то с двама ни  Laughing) Луди- млади. Катестрофирахме и ние тежко, засече ни една жена на кръстовище, правеше забранен за нея завой. Ударихме се фронтално. Аз прехвърчах през покрива на колата, в която се ударихме и имах комоцио, спукани ребра, счупени крака, скъсани кръстни връзки на капачките... И до днес при натоварване краката ме болят и при рязки промяни във влажността (а знам, че с годините това няма да се подобри). Бях на 18 г. , току що навършени   ooooh!. Изкарах лятото в гипс и от тогава моят не ще да чуе за мотори, въпреки че му липсват. А той се утърва само със синки...

# 162
 То това си е някакво странно нещо  - повече  от дразнене не плащат ми се струва , защото ако си плащаш всяка  година по 300 и косур шекела - бълха те ухапала ....Караш си по инерция така и току минеш седмата година и те подхванат както разказа Тали.... Затишие пред буря - трябва да си плащаме и това си е. Мъжо да иде да внесе сумата и да не го мислим , няма да се размине - карциот (кърлежи) са ...мани !

За колата да добавя - средно да речем плащаме по близо 2 000 шекела на година данък и още 2 000  застраховка.Освен това си е подръжката и бензина по нея , но това е друг въпрос...Иначе  ето - близо 4000 шекела на година по колата отиват , а сега и за мотор ще плащаме скоро , та ще станат към 8 000 шекела на година.Теста на мотора  е  сравнително евтин  (към 300 шекела) , но пък застраховката е висока - към 4000 е тя  само.Това за мотор , не  за малко моторче (катноа ).

За Икеа  - незнам кога ...чакаме я (имаше проблеми с разрешителното , стоежа, местотои т.н.).На 2 крачки ще ни е !! Няма да ходим вече надалечко ! Ура!

Боже , как гърми и вали ....Време беше .... ! Ха дано не са само звуци и 5 капки на кръст ...  Rolling Eyes

Ето курса шекел - лев :
http://www.xe.com/ucc/convert.cgi?Amount=1&From=BGN&To=ILS

1.00 BGN = 2.66212 ILS

Мале , Тали .......ужасно ! Ужасно ....! Никакви луди скорости ! Най-прилично да си кара за работа и така ....а  оф  роуд - нивгаш! Mr. Green Казах му аз  - я си се отрепал - ще те убия !  #Cussing out Mr. Green ...

# 163
  • Някъде там...
Аз от данъци не разбирам все още  Embarassed
Мъжо кара ендуро,по състезания ходи много се кефи човека това му е свободата на него.Като бяхме в Бг го запознах с приятелите на бившия ми(той беше също моторджия)Обиколихме магазините накупихме разни нещица,че в Бг много по-евтини...
Ментичка аз тук ги научих всички да говорят на ЧЕ пример:Доронче,Бехемаче а на мъжо му викам пилпилонче и булбулонче  Embarassed Ауууууу какви тайни казах  Embarassed  Joy

Ние сме на ток а на мъжо родителите си имат печка аааа циганска любоФ май беше абе тея дето са на дърва  Joy много е приятна топлината там  Peace

Забравих да кажа,че цялото село по улиците е в нарове,за това и няма да засадя нар,но много обичам Simple Smile

# 164
Ментичка,добре си представила Натания,това е точно мястото от което скачат с парашути,през лятото е много красиво.И аз искам да скоча,ама ме е шубе от високо  smile3517 smile3517 smile3517.Ние живеем на 10 мин от показаното на снимката място.Много точно попадение  Peace.

Tali,ние често посещаваме IKEA,а в петък и събота каква лудница е там,ужас  #Shocked #Shocked #Shocked.Има нъкой сполучливи попадения,но повечето неща не са много качествени.Последно си купихме маса и столове от там,много са хубави  smile3521-венге,любимият ми цвят за мебели от този тип  Naughty.Аз IKEA,като марка я знам от Солун в Гърция,но там нещата са сравнително по-хубави и евтини.

Петенце,доставиха ли ви поръчаните мебели вече или още ги чакате?Можеш ли да ми кажеш от къде поръчвахте диваните с механизъм,които беше показвала преди във форума?И на нас ни предстои да купуваме диван,а тези много ми харесват!

Хубава вечер на всички   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт