Израел 22

• 22 640
  • 287
  •   1
Отговори
# 135
  • Някъде там...
Добро утро мацки и мацооооооок,
Аз покрай това даскало се сдухах не мога да спя до късно,кошмар...

Ментичка аз мога да карам колело,но ме е страх от колите а като съм с моторчето страха го няма  newsm78 Ти купи ли колело?Как им върви цената тук?

Canitka,понеже вече питах по въпроса ще ти кажа това което помня...Значи отиваш в Натаня (нали там живееше) някъде където организират шофьорски курсове и казваш че искаш тукашна книжка.Те ще ти дадат да попълниш зелен бланка...Трябва ти копие на паспорта,на Бг шофьорската книжка и медицинско.Ако не си карала от много време е хубаво да вземеш 1-2 урока.Явяваш се само на практика-имаш право само 2 пъти,ако те скъсат и двата пъти минаваш целия курс наново....Ако се сетиш нещо питай..

bouquet

Последна редакция: сб, 31 яну 2009, 10:53 от Boryana

# 136
Бокер Тов, банот веТиги (добро утро момичета и Тиги).
Преди да зачезна за не определен период намерих време да направя обзор  Mr. Green.

За арноната (данакът) бяхте писали. Ние сме район А и плащаме около 600 шек. на два месеца. Ток плащаме ~400-500ш. (топлата зима поне от това ни спести), вода ~300-400ш. + газ ~200-250ш. (но твърдо съм решила скоро да си вземе металокерамика, имим в БГ и по ми харесва от газта). Вие как сте с другите разходи? А в Холон имаме и данък охрана ( освен полиция, патрулират коли на ирията- общината).

За китиките- много харесвам, поради скитническият ни живот (3 пренасяния за 5 год.) не ги опазих. Гледах дълго бамбук, но го уморих по особено жесток начин  Sad Crazy (измих му вазата с препарат против котлен камък- беше се образувало кръгче и много ме дразнише после уж я изварих, но бамбукът след ~ месец пожълтя и изсъхна). Сега много ми хареса това бонзайче дървото на любовта и намерих сайт, в който го доставят до пет часа след поръчката  Party. На заплата сигурно ще си го подаря  Crazy, както и бамбуци (те са ми слабост). Ето този.

Мента, цял месец ли ще отсъства Ментов? А къде го  пращат? Как върви учението?

Пете, успех с учението и на теб  Peace.

Хари, помня я тази песен от детството, чусто я пускаха по радиото вечер  Grinning.

Катинка, мъжът ми тук си завери книжката. Първо трябва да се свържеш в Мисрад аРишуи и да си намериш инструктор. Вадиш медицинско. Задължават те да вземеш поне 4-5 часа (с инструктор), за да свикнеш с тукашното движение. Имаш право до трите години, прескочиш ли ги всичко наново  Crazy.

Я, Бубето ме изпреварила  Peace.

# 137
Тали,благодаря за превода! Hug
Цитат
кукуто ме е хванала тая нощ
Хари ,и аз нещо бях изнервена ,но се наложи да си легна ,че Аничка си търсеше цицата и щеше да събуди цялата къща.А тъкмо бях започнала да уча иврит.И музика си слушах на спокойствие.

# 138
Добро утро мацки и мацооооооок,
Аз покрай това даскало се сдухах не мога да спя до късно,кошмар...

Ментичка аз мога да карам колело,но ме е страх от колите а като съм с моторчето страха го няма  newsm78 Ти купи ли колело?Как им върви цената тук?

Наина,понеже вече питах по въпроса ще ти кажа това което помня...Значи отиваш в Натаня (нали там живееше) някъде където организират шофьорски курсове и казваш че искаш тукашна книжка.Те ще ти дадат да попълниш зелен бланка...Трябва ти копие на паспорта,на Бг шофьорската книжка и медицинско.Ако не си карала от много време е хубаво да вземеш 1-2 урока.Явяваш се само на практика-имаш право само 2 пъти,ако те скъсат и двата пъти минаваш целия курс наново....Ако се сетиш нещо питай..

bouquet
Laughing Laughing
Не си внимавала,само дето аз съм в България,и скоро май няма да посетя Израел Laughing
Tali Dan ,точно с това цвете искам да се сдобия,но в БГ го няма,и разбрах,че може да се хване от семена,та затова помолих Ментова и Боряна да ми ги изпратят,а аз да им пратя нещо от БГ.

# 139
Добро утро !

Свеки бяха на закуска у нас ....Хем снощи направих онова рулце с шоколад обаче .... Взеха децата после за 1  час на парк . Лека събота , цветарки и не толкова (като мен ).

Hug

# 140
  • Някъде там...
Ама много ми се спеше и изобщо не мислих към кого се обръщам  Embarassed
Ама и на теб ще си кажа де Simple Smile в неделя ще проверя за твоето цвете  Wink
Извинявам се за обърквацията  Embarassed

# 141
Петя,много си лаконична напоследък.Всички имаме такива моменти.

# 142
  • Някъде там...
И заваля дъжд   umbrella Гръмотевици има...абе всичко по правилата Simple Smile
Дано да вали много и дълго за да мога да си сложа още цветя в градинката...иначе мъжо каза не  Naughty
Изкушихте ме с това дръвче...май ще си взема и за мен,но готово не от семена..въпроса е къде ще го сложа  newsm78

Пете аз ще си търся листовки на англ....незнаех,че мога да избирам устен или писмен изпит ...
  bouquet

# 143
  • T"A
Ако те забравя Ерушалайм, ще ми изсъхне лявата ръка. Ще онемея (ще ми се залепи езикът), ако не те помня. Ако не дойда в Ерушалайм на (главата) най- голямата си радост.
Това е от Невиим (пророци), втората част на Танах(тора, невиим, кетувим).

Тали, браво, аз не успях да "чуя" думите, като че ли с някакъв акцент пееха... Миши, това е клетвата, която мъжете казват на сватбата си точно преди чупенето на чашата! Моят мъж каза, че не иска да вкарва политика в най-съкровения му ден и отказа да се кълне в Ерусалим - ние нали бяхме с по-особен равин и ни позволи, иначе няма начин да не се закълнеш! Вместо това се закле, че ще ме обича и каза, че чупи чашата в памет на починалите си близки, които би искал да са на сватбата, но не са..., (а не в памет на храма). Беше много вълнуващо, хората се насълзиха по време на тази церемония!

Тали, по принцип в последния момент могат да му отложат командировката на мъжа ми - вече са го правили в миналото, вадят виза, купуват самолетни билети и два дни преди полета - отлагане! Но, ако пътува, ще пътува за Япония за 3 седмици. На мен ми се иска той да замине, но пък знам, че ще ми е много тежко без него... И преди съм го преживявала - ред сълзи, ред сополи  Sad Абе, то ще си проличи другата седмица  Confused

Борянче, колелото, което аз искам не е от най-скъпите - около 1500 шекела (не е планински или нещо специално, а градско колело), до към 2000, а има и втора ръка по 800 до 1200 шекела! И аз мисля следващото нещо, на което да се науча, да е да карам мотопед - нашия е 120 кб. - не е голям! Аз и име съм му измислила - ДзверЧе  Mr. Green Ментов не успява да го запомни обаче  Laughing

# 144
  • Някъде там...
Ауууууу Ментичка,Япония...ауууууу записам се за подарак от г-н Ментов  Blush Обожавам сувенирите,като изтървана съм...Докато обикалях с корабите все купувах,събирах си монетите и с тях вземах магнити,мечета,маски,делфинчета абе всичко де що е сувенир...Сега имам събрани към стотина шекела на монетки та Ментов да ми вземе някой сувенир за тези парички  Flutter
Аз може по нататак да си поискам колело също,но пък мъжо ще взема моторче 125 кубика та може и да се откажа,знам ли  newsm78
Нашето моторче сега е 50 кубика от най-малките и се справям да карам..За колелото ще ми трябва и каска пък за мотора си имам  Grinning

# 145
  • T"A
Тали, вие много вода плащате!  Shocked  А данъкът ви е приличен, аз мисля, че вашето жилище е по-голямо от нашето, нали сте 4рима в него...  yes Много ми харесва как е уредено в Холон за чистотата и реда!
И за газ ми изглежда, че плащате много - ние си купуваме бутилка газ (или две) и с нея изкарваме цяла година, това е около 150-макс. 200 шекела на година (с Исрагаз ни е договора). Токът ни излиза толкова и на нас, имали сме месеци и с по 700 шекела, заради климатиците  Rolling Eyes но това са били върхови месеци на потребление, не е редовно! Нямаме такса за чистачка на входа, защото сме в къща, но 2-3 пъти годишно викаме градинар - под 200 шекела не ни е излизало! А плащате ли данък телевизия вие (т.нар. агра)? Ние едва тази година започнахме да получаваме съобщения, че дължим, но мъжа ми ги хвърля в боклука и се прави на луд!  Rolling Eyes Казва, че ни пращат, защото му смених регистрацията за местоживеене в общината - ами, след като се оженихме ме попитаха там "Как така ти живееш на този адрес, а той - на друг ?" (беше с регистрация при родителите си още  ooooh!) ... ииии ... аз му я смених  Confused
Flowers Sunflower
Аз не гледам цветя, откакто съм в Израел, но в България имах доста саксийки.... Тук - само подправки  Simple Smile Но като излизам навън, а и нали живеем до парк, ми прави впечатление какви цветя и дървета има, особено тези, които са различни от видовете в България!  Hug Най-много се захласвам навън по птиците обаче - неописуемо е разнообразието на птици в Израел, да не говорим, че и прелетните минават от тук... Има нещо символично, че заговорихме за цветя и дървета, а след десетина дни е Ту Би'шват - Нова година на дърветата!  Flowers Four Leaf Clover Flowers Rose  flower

БорянчеHug и аз си имам едно сувенирче - много си го обичам: моята любима японка - камбанка  Heart Eyes

Пак се увлякох по писането... newsm56  Чао ви за сега и приятна събота, аз отивам да притоплям баничката, която приготвих снощи   chef

# 146
Здравейте на  вси4ки!
В последните съботни минути ви поздравявам за красивата тема.  bouquet Мента newsm51   и ви пожелавам една благословена седмица
http://www.youtube.com/watch?v=n9spVobX63g&feature=PlayList& … 7031&index=57

# 147
Данък телевизия? Shocked
Какво точно се облага с него? дано въпроса ми не ви звучи тъпо,обаче не знаех за такъв данък
Висок ли е? Rolling Eyes

Сарра, Flutter

Поздрави!  bouquet

# 148
  • На дивана, под юргана

Е-е-е, някои хора не са и чували за годишните такси за телевизори, които се плащаха в пощенските клонове...  Laughing

Но, беше изключително глупав и несъбираем данък!

# 149
Аз си мислих,че нашите данъци са високи,ама и вашите не лъжат.За щастие в БГ ,още не са измислили данък телевизия,как така са го пропуснали нашите управници,незнам newsm78
Sarrah,благодаря за поздрава,много красиви места!

Общи условия

Активация на акаунт