С каква сума живее домакинството ви месечно?

• 69 487
  • 1 217
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Никога нещата не са оставени на едно просто търсене и предлагане. Ролята на държавата е да регулира до някаква степен това търсене и предлагане. Иначе в един момент се получава така, че в някои професии има недостиг на кадри заради лошите условия или ниските заплати, а при други има излишък. Не може всички да са строителни предприемачи (дето сега фалират), бюрократи или търговци.

# 406
Темата гледам се е измества в друга насока, но по повод на пазара на труда - Мъжа ми е учител по образование и доста год. е практикувал, тъй като е изкл. амбициозен и последователен е разбрал че с учителстване няма да може да си позволи кой знае какъв стандарт на живот и се е захванал с частен бизнес. Както той казва дойдохме в София от `село` с 400$ и 1компютър, случвало се е да нямаме 2лв да платиме на чистачката. Теглихме кредит не за да си купиме жилище, а за да развием бизнеса си - при огромна лихва при това, слава богу сега не се налага да правя сметка колко пари харчиме на месец.
Някой по напред беше споменал, че е химик - моя много близка също химик започна работа - без всякакви връзки и без стаж в областа дори в една от фармацевтичните фирми, доста добре е заплатена+бонуси.

# 407
  • София
Така е и това се случва.

Водим абсолютно безмислен разговор. Държавата ни не е цъфнала и вързала и всички го знаем отлично и го усещаме. Добре - заплатите са ниски, цените са високи. Сега като го кажем дали нещо ще се промени? Причините за това са много и далеч не всичко можем да променим ние, донякъде това не зависи и от България.

Така като го кажем дали се чувстваш по-добре, дали животът ти е по-уреден? Не. Ако заемеш активна, казвам активна позиция и се погрижиш сама за себе си и държавата ще ти помогне. Защо го казвам това - ако ти и 5 човека като теб откажат работа за 500 лв. работодателят или ще вдигне заплатата защото му трябва човек или ще се откаже да търси. Ако има текучество заради ниски заплати качеството спада и бизнесът му не върви. Икономиката го изхвърля.

Когато ти си намериш по-добра работа ще плащаш понече данъци и съответно повече пари ще отиват за инфраструктура и социални дейности. Останалото зависи от управлението на държавата и е политически въпрос. Главният въпрос е - няма нужда да чакаш политиците да оправят държавата че може и да не дочакаш, направи каквото можеш за себе си сама и бъди гъвкава спрямо търсенето на пазара и твърда спрямо своите изисквания. Колко по-ясно да се изразя не знам.

# 408
Явно в тоя форум влизат само преуспели дами  Party

# 409
  • София
И как си я представяш тази работа да започнат да отказват заплати при тази криза? Не говорим за икономическия растеж през последните 5 години, а за сегашния момент. Много фирми просто пускат кепенците. Хубаво нещо е активната позиция, но и не можеш активно да гребеш пясъка в пустинята с надеждата да намериш вода. Просто условията имат голямо значение. А те се създават от държавата. На нея това й е работата - да регулира, че и да предвижда.

# 410
Добре бе,много ми е странно как аджеба обвинявате хората.Има много кадърни хора,които в скапана ни държава не могат да се оправят.Същите тези хора навън се справят  блестящо. Как ще ми го обясните това? newsm78

# 411
  • София
Всеки говори от своята си камбанария. Ти си права и аз съм права. Казах,че съм си създала условия да не завися от една заплата. От тази глед точка, съм си купила камила преди да ми се наложи да греба в пустинята.  Laughing

# 412
Аз ако съм чакала да дойде криза, та да си търся добре платена работа.... Mr. Green
Кеф ли ви е да се оправдавате, по леко ли ви става:)

Всякакви познавам, и такива , които отидоха и се оправят, и такива, които не можаха. И такива, които се орпавят тук, и такива, които не могат. За лекари например е трудно да се адаптират, по точно да си приравнят квалификацията в друга държава. Адвокати също поради спецификата на професията. Финансисти, инжинери, архитекти се оправят навсякъде. Научни работници най общо се справят по добре в чужбина.
В общия случай който се оправя на едно място, се оправя и на друго. Изключвам строго специфични професии. ОСвен това не съм болен патриот и не смятм, че ако някой има бол възможности трябва да мизерзства в родния град/държава. Ако се счита за способен и недооценен да стяга куфарите и да заминава. Аз поне бих постъпила така. И отчасти постъпих де, смених града. Догодина може и държавата, кой знае какво ни готви живота.

# 413
  • София
Ама абсолютно никой не казва че тези които не печелят добре тук не са качествени професионалисти или по един и друг начин различни от останалите. Те са избрали път да се справят с положението тук -  един от трите които изброих по-горе.

Ако сме направили всичко, казвам всичко за да намерим работа по специалността или да създадем такава - да сменим специализацията или да се преместим

има и друго - Някои хора когато завършат образование понякога не мислят много много за реализацията и заплащането, а искат да влязат някъде висше например. Имам такива познати. Но дори и да завършиш нещо търсено към момента, пазара на труда се мени, нещата са много динамични и в един или друг момент все ще се наложи специализация или ново умение за да се отговори на нарастващите търсения на пазара. Пример - филолог вече почти не се търси, търси се професионалист в един-два езика.

# 414
Затова мозъците на България са навън.Щото тука има прекрасно поле за реализация.

# 415
  • София
Да, а тези, които са имали глупостта да останат са кофти материал. Явно някои изводи на някои политици се споделят от част от населението. Ама, как пък всеки се слага в графата на добрия материал? А другите са от кофтия.

# 416
ОСвен това грачим като мисирки в Банкя, при това офтопик:)

# 417
  • София
Няма добър и лош материал. Всеки прави каквото може за да живее добре.

Ега ти изводите вадите, честно казано. Този пасивен негативизъм няма да помогне в горната простичка цел. Оправдания много - някои са верни, други са резултат от пасивност. Резултатът е - никакъв  Laughing
Дайте да се върнем към темата че жестоко оспамихме темичката на момичето.  newsm51

# 418
Баси /сори, ама не се сдържам/, убиец на млад мъж заду по чужбинско преди 10 години /лично познат случай/, понеже е качествено семе! Е-е-й! Това си е!  Confused

# 419
Ами по темата да кажа тогава  Flutter

Живеем с около 1000 лв на месец.Двама души. И не , не се справяме.

Общи условия

Активация на акаунт