Машина за хляб - 14 част

  • 68 019
  • 741
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 2 012
curly sue ,Накрая взех,че предварително размих маята в малко от топлото прясно мляко+щипка захар и после тестото си втаса много добре.От тогава все така си правя,в рецептата ако има доста масло,яйца,маята я разтварям в течността.

Аз винаги така го втасвам предварително. За всеки случай. Добавям и малко брашно до консистенция на палачинкова смес. Или дори по-гъстичко, че ако е само мляко, по-трудно се надига.
Днес даже и сухата мая така шупнах. Явно малко ми е била маята.
Захар и мазнина - всичко по рецептата. Въпреки че ми се иска по-сладичко, ама... Пина не дава  Laughing

# 331
  • Мнения: 2 309
Ох, сладурки   Hug гледах го тестото през първите две месения. добавих мъничко брашно, че се мажеше по едно време под бъркалките. стана си хубава топка. въпроса е защо, да му се незнае, с тези пропорции първия път стана, а после не... Снимах го негодника, ей го:  http://dinazaharieva.multiply.com/photos/album/31/Kulinarni_neupsehi#1

Между другото заформя ми се генералния извод /не, че не беше написано вече/, че има разлика между брашната.

# 332
  • Мнения: 459
Искам да се похваля със сусамените гевречета на max-mama. Много мекички и вкуснички станаха. Ето малко снимчици - http://picasaweb.google.bg/eldi74/tkEgDC#5300445675788552050
тази и още две...
max-mama   bouquet

# 333
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Искам да се похваля със сусамените гевречета на max-mama. Много мекички и вкуснички станаха. Ето малко снимчици - http://picasaweb.google.bg/eldi74/tkEgDC#5300445675788552050
тази и още две...
max-mama   bouquet

Много се радвам. Hug
Имам и други рецепти за гевречета,но са с вода,вместо с прясно мляко.Някой ден и тях ще пробвам и ще се отчета.

# 334
  • Мнения: 1 329
Предполагам, че си използвала рецептата от книжката с инструкциите, където пише "мая - 1.5с.л" а тя е 1.5ч.л.

Свилена
, честита продобивка! Моята е същата.
Да, права си, явно не ми се е получил хляба защото сложих 1.5 СУПЕНА лъжица мая, а не чаена.  Thinking
И затова е превтасало тестото.
Днес пък прави виенските кифли на Наталина и станаха страхотни. Всичко си му е наред на тестото.

Кажете как е при вас, имат ли голам луфт бъркалките. Ако е така предполагам, че е за да може после по-лесно да ислизат от оста при ваденето на готовия хляб.
Някое момиче от форума беше споменала, че за да се вадят по-лесно бъркалките ги маже допълнително с олио. Вчера като правих хляба издебнах момента и преди втасването, ги извадих.
И като си взе машината имаш ли рецептурна книжка или трябва да изпращаш  талон по пощата, за да я получиш? Ей това много ме озадачи. Thinking Моята е взех от Технополис.

# 335
  • Мнения: 1 329
Денерис,
маята ти е много - 7 гр. е едно пакетче, а моят вчера превса с кажи речи 5 грама.
Аз за цял хляб слагам 600 гр брашно, мисля че 350 гр е прекалено малко newsm78

# 336
  • Мнения: 62
Здравей Дари,
аз я взех от Техномаркет...така си е с книжката и регистрацията.Явно така практукуват.

А за бъркалките имах впредвид, че имат луфт към оста, предполагам за да излизат по-лесно от нея при вадене на хляба.Кажи твоите как са. Плътно ли влизат или се клатят, че утре ще ходя до сервиза да регистрирам гаранцията и да знам дали само при мен е така или...

А това е втория опит:

http://www.panoramio.com/user/93201/tags/%D0%91%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8
Малко не са равномерно изпечени отвън, но са много вкусни...като за вреден хляб Simple Smile
А сега меся един пълнозърнест + разни семена по Тази рецепта, да видим какво ще излезе.

Последна редакция: пн, 16 фев 2009, 12:11 от Svilena33

# 337
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Денерис,
маята ти е много - 7 гр. е едно пакетче, а моят вчера превса с кажи речи 5 грама.
Аз за цял хляб слагам 600 гр брашно, мисля че 350 гр е прекалено малко newsm78

В рецептата е толкова маята-7 гр.Поне 5-6 пъти съм правила хляба и винаги е ставал.Само това,че ми се наложи веднъж да прибавя брашно.Не е от маята,още малко брашно е трябвало.
Забелязали ли сте,че понякога тестото не маже под бъркалките,на топка е,а когато го пипнеш леко лепне по пръстите.От скоро взех и с ръце да го проверявам.Прибавям брашно,но много по малко,докато спре да лепне и по пръстите ми.

# 338
  • Мнения: 3 271
Козунака е без грешка, може би най-хубавия досега. Покрай хибернацията, в която бях изпаднала не бях правила 2 седмици и се чудех дали няма да пропусна някой детайл. Ами страхотен е, повече от половината го няма вече. Сигурно трябва и снимки да кача. А, да, сложих го на най-леката коричка, идеална е така. Нали коментирахме коричките преди. Не остана суров от горе, въпреки, че би ми харесало маааалко по-препечено, но пък останалата е прекрасна. И още нещо - бели стафиди! Хареса ми МНОГО повече спрямо другите. Вкуса е по-мек и комбинацията с лимоновата коричка е перфектна!

# 339
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Козунака е без грешка, може би най-хубавия досега. Покрай хибернацията, в която бях изпаднала не бях правила 2 седмици и се чудех дали няма да пропусна някой детайл. Ами страхотен е, повече от половината го няма вече. Сигурно трябва и снимки да кача. А, да, сложих го на най-леката коричка, идеална е така. Нали коментирахме коричките преди. Не остана суров от горе, въпреки, че би ми харесало маааалко по-препечено, но пък останалата е прекрасна. И още нещо - бели стафиди! Хареса ми МНОГО повече спрямо другите. Вкуса е по-мек и комбинацията с лимоновата коричка е перфектна!

Браво,а някакви промени направи ли в рецептата или точно я приложи?

# 340
  • Мнения: 3 271
Ами сложих 150 мл мляко както се бях заканила. Брашно отиде около 570-580 г някъде, надигна се до самия капак без да се залепи, точно това очаквах, така че това е моята мярка за 1.5 кг машина.
Ще кача снимките малко по-късно, че трябва други неща да правя сега. Иначе нарочно снимах до къде е заради научните ни експерименти.

# 341
  • София
  • Мнения: 3 249
Ох тия козунаци...само ме изкушавате, а нямам физически време в момента да се занимавам с тях Sad
Днес си измислих една бърза рецепта и взе, че се получи невероятен хляб и на вид и на вкус :
400гр. вода,
1 яйце
2 с.л. олио
2ч.л сол
1.5 с.л захар
2.5 с.л сухо мляко
500 гр брашно, но впоследствие добавих още към 100 и малко(да не се лепи под бъркалките)
140 гр. грис
Пуснах на бърза програма, като прекъснах за 15-20 минути и се пече час . Бухна до ръба на казанчето и си стана гладичък отгоре...Като се има на предвид, че брашното ми е кофти, направо съм горда със себе си Simple Smile Има и снимки, но сега няма кога да ги сваля Rolling Eyes

# 342
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Ами сложих 150 мл мляко както се бях заканила. Брашно отиде около 570-580 г някъде, надигна се до самия капак без да се залепи, точно това очаквах, така че това е моята мярка за 1.5 кг машина.
Ще кача снимките малко по-късно, че трябва други неща да правя сега. Иначе нарочно снимах до къде е заради научните ни експерименти.

Максимумът на моята машинка и 1 кг,значи трябва да намаля прясното мляко,долу-горе,на 120 мл,за да не залепне тестото за капака.Скоро ще се пробвам отново.

# 343
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Ma4oоооооооо,къде сииииииии?

# 344
  • Мнения: 1 329
Правя хляб на бързата програма по рецептата на Бизкочо, но моята е 1.20 ч и започна да пече, а той не е втасал още Confused
Спрях програмата и сега ще изчакам да втаса вътре в машината, дано да се получи и след това ще го пусна на печене. Около 30 мин ли да чакам втасването?

Силвана,
поздравления за багетите, чудни са.
Да, бъркалките имат луфт от долната част от казанчето, около 5 мм. Предполагам е направено така, за да не стърже.
Не са ми казвали, че гаранцията трябва да се регистрира в сервиза?  Thinking
Само да се изпрати талона за рецептурната книжка до СЕБ Девелопмънт

Общи условия

Активация на акаунт