Нова наредба за изписване от ясла при навършване на 3г

• 45 267
  • 670
  •   1
Отговори
# 540
Чили, ми дай пак да ги натиснем ... Моето детенце отдавна го изписаха , но съм навита пак да организиараме нещо ....

# 541
Ето контактите на ресорния отдел:
Отдел "Майчино, детско и психично здраве"
Началник на отдел  д-р Мария Недялкова     9301 169    mnedyalkova@mh.government.bg
Държавен експерт     д-р Анета Семкова         
Държавен експерт     д-р Анна Варсанова     9301 306    avarsanova@mh.government.bg
Главен специалист     Миглена Попова    9301 309      mpopova@mh.government.bg

Преди разговарях с 20 човека докато стигна до тях. Не знам до колко може да се ангажират лично с датата на публикуване на поправка в наредбата.

# 542
  • София
Здравейте.
Някой може ли да ми каже коя е по-горната инстанция над Дирекция "Здравеопазване", Столична община. Днес мъжът ми отиде да подаде молба да оставят детето в яслата до 31.08.2010г., но са се държали доста просташки, убеждавали са го да не я подава и са му казали, че отговорът е "не", но просто ще му го пуснат и официално щом толкова държи.
Ще ми се като получа отговор да пусна молба и до по-горната инстанция с копие от отговора. Все пак наистина има голямо противоречие- децата ги изписват 2 месеца преди да ги тръгнат на градина. Това си е вид дискриминация, те какво са виновни, че са родени първата половина на годината.

# 543
Министерство на здравеопазването би трябвало да е над тях, както и Столична община, но мисля че първите по- може да ти свършат работа, ако им напишеш в жалба че са обещали да има промяна в наредбата (която обаче не е обнародвана и влязла в сила, та, не знам  Tired)
Медицинска бележка имате ли?

# 544
  • София
Ами аз останах с впечатление, че това с бележките от лекар, както и наредбата касаят само периода от навършване на 3г. до юни месец  newsm78. Греша ли?
Видях в структурата на Столична община, че тази дирекция е подчинена на някакъв зам.-кмет. Освен да пуснем до него молба като получим отговор, който както споменах вече е предизвестен.
На мъжа ми са му казали, че заради нашата молба, трябвало да накажат директорката, защото щяла да изписва децата чак от 1 до 15 юли, мислите ли, че е възможно? Според мен тя го прави в изпълнение на някакво разпореждане на Столична община, а не по своя  приумица. Но е доста свестен човек, грижи се много добре за яслата и не ми се иска да има проблеми заради нас.

# 545
Ами аз останах с впечатление, че това с бележките от лекар, както и наредбата касаят само периода от навършване на 3г. до юни месец  newsm78. Греша ли?
Видях в структурата на Столична община, че тази дирекция е подчинена на някакъв зам.-кмет. Освен да пуснем до него молба като получим отговор, който както споменах вече е предизвестен.
На мъжа ми са му казали, че заради нашата молба, трябвало да накажат директорката, защото щяла да изписва децата чак от 1 до 15 юли, мислите ли, че е възможно? Според мен тя го прави в изпълнение на някакво разпореждане на Столична община, а не по своя  приумица. Но е доста свестен човек, грижи се много добре за яслата и не ми се иска да има проблеми заради нас.

Да, грешиш ... Бележката е за до 6 месеца след навършване на 3 г. Например ако навършва детенцето 3 години март месец, бележката ще му послужи за оставане до септември месец , а не до юни. Не знам какви са решенията на община София , но по-добре ги изискай като ходите до там , прочети сега действащата наредба http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135608240 и след това си изгради стратегия с пускането на жалби или с представяне на бележка...

Според официално действащата в момента наредба , детето се изписва при навършване на 3 години и може да бъде задържано по медицински причини до 6 месеца след това . Това с оставането до месец юни е само проект и не е влязло в сила все още.

Да наказват директорката : това ми звучи като пълен абсурд ... Но все пак от написаното не става ясно за какво ще бъде наказана точно ...

# 546
  • София
Благодаря за информацията.

# 547
Колко време мина и нищо не стана...
Най-вероятно в МЗ вече нямат намерение да коригират наредбата.
Как се оправяте майчета, които децата ви сега навършват 3 г. в яслата??

# 548
Чили, точно това си мислех скоро Sad . Заради оставката на Нанев стана така . Мислех си да им пиша пак скоро с копие от отговора им на първото ми писмо Sad

# 549
Не би трябвало смяната на министър да е пречка за подчинените му да си вършат работата. Пък в края на краищата не може всичко да се почва отначало заради поредна смяна на министър. Упс...май може.

# 550
Може, може - нов министър - нови приоритети !  ooooh!

# 551
Интересно, че в темата няма включване от нови момичета. Смятах, че наредбата вече е променена.

# 552
Те си правят нови теми.

# 553
  • София
Ето и аз да се включа като нова.

Малкия навършва 3 май месец и юни и юли не знам какво ще правим, за август имаме баба учителка. Аз си мислех да търся частна градина или някаква занималня. ( то не се знае дали и в гради ще ни приемат, така че може и нещо дългосрочно да търсим Confused)

А какво трябва да се пише в медицинската бележка, за да ни оставят още месец -два. Някакво заболяване или ..?

# 554
Нашата бележка беше формална и директорката го знаеше, просто пишеше по мед. показания. Оставиха ни до края на май, това беше оптималния вариант.

Общи условия

Активация на акаунт