Нова наредба за изписване от ясла при навършване на 3г

• 45 301
  • 670
  •   1
Отговори
# 525
  • о`майна лунна нощ е
Яслите не са детски градини. Там работят целогодишно, нямат пролетни, великденски и летни и т.н.  вакации.

# 526
  • Пловдив
Има нещо такова , като си освободят лятото ще могат спокойно да си вземат отпуските  Wink
Не, не е така - работят целогодишно. И двете ми дъщери са ходили на ясла по 2 години всяка и за този период само едно лято имаше сборна група. Едно лято почиваха, но цялата ясла беше затворена за ремонт.

# 527
Не съм казала , че имат ваканции и не работят целогодишно , явно не сте ме разбрали. Дъщеря ми я приеха лятото и не беше в сборна група , но точно тогава г-жите,сестрите и т.н. бяха в отпуска и имаха заместнички....

# 528
  • Пловдив
Нормално е да имат отпуск - полага им се по закон. При нас не са вземали заместнички, предполагам са работили на друг график, за да покрият смените в отпуск, но това беше преди да влезе нновата Наредба в сила и да се съкрати част от персонала. Как се оправят сега - идея си нямам  Thinking

# 529
  • София
Ние пък понеже чакаме за ясла, директорката каза, че съгласно новата наредба децата не може да ги изпишат при навършване на 3год, и чак от септември, когато тръгнат на градина????
А дали е така...... newsm78
И аз се чудя дали ще ги оставят, защото директорката на градината, в която записах Оги и в която тръгва от септември ми каза, че нямало да изписват децата от яслите сега, а чак в края на лятото, защото "майките вдигнали голяма патардия тази година, че се получава разминаване и децата ги изписват юни, а тръгват чак септември на градина и няма какво да ги правят в промеждутъка."  newsm78 Дано да е вярно.  Praynig

Ние говорихме с нашата директорка в яслата в края на март. Тя каза, че от общината или ще и наредят да изпише в края на юни децата, навършили 3г. или ще и позволят да ги остави. Миналата година са ги оставили до септември, а по-миналата ги изписаха.

# 530
Ние пък понеже чакаме за ясла, директорката каза, че съгласно новата наредба децата не може да ги изпишат при навършване на 3год, и чак от септември, когато тръгнат на градина????

А дали е така...... newsm78

Точно, новата наредба /Наредба №26 на здравното министерство, която регламентира приема в детските ясли/, гласи, че децата се изписват при навършване на 3 год. Могат да се задържат допълнително до 6 месеца при медицински показатели.
Куриозът е, че със скандалната наредба от ноември 2008 г. се отменя Наредба №6, в която е имало един чл.22, регламентиращ сроковете за изписване на децата. Според него родените до 30 юни малчугани напускат яслата от 1 юни до 20 юни, а останалите - от 1 септември до 15 септември.

ПП.Ние сме родени Февруари и останахме до края на Април в яслата с мед. бележка.

# 531
  • София
изпуснала съм дали е коментирано - за ОДЗ-та това важи ли също?

# 532
Не важи

# 533
Не важи ли? А нас ще ни изписват края на юни от ОДЗ-то, защото навършваме 3 г. и от септември съм го записала в друга ЦДГ. Явно не им се занимава с нас, защото ще ги напускаме есента. А аз сега се чудя 2 месеца какво ще правя с детето. Ще трябва да отида при директорката да видя какво ще ми каже-защо ще ни изпизва

# 534
Ами не важи, ако ще сте в същото ОДЗ, щом ще ви изписват- според договорката с градината-старата и новата

# 535
изпуснала съм дали е коментирано - за ОДЗ-та това важи ли също?

Важи само за чиста ясла. В ОДЗ-тата си ги прехвърлят автоматично в градинските групи.

# 536
  • София
Днес говорих с директорката на яслата, в която е Оги. Има решение на общината. Ще ги изписват от 1 до 15 юли. Все е нещо. Поне до 15 юли може да остане. Остава да измислим какво да го правим месец и половина  Rolling Eyes.

# 537
Здеавейте, ние навършихме 3г. на 14.05, съпруга ми като ги е питал до кога ще ни оставят те му отговорили, че чакат наредбата, излязла ли е вече?

# 538
Ако някой знае, моля да даде повече информация за решението на СО! Може ли да се намери някъде?

# 539
Не е излязла. За съжаление, предположението на МЗ, че ще я публикуват към края на април не излезе вярно.
Успокоиха ни за малко и пак има свободни съчинения по темата от страна на Общини, ясли и градини.

Общи условия

Активация на акаунт