В очакване на Супербол и Св. Валентин- 90-та тема САЩ

• 15 280
  • 301
  •   1
Отговори
# 120
Много е зле системата тук. Всеки гледа да виси до късно на работа, а през деня се скатават. Въобще не мисля, че са толкова работни, колкото се изкарват. Живеят в страх от началството и по-голямо натягане като тукашното не съм виждала. За мен човек, който не си взема отпуската е човек без личен живот.

Не е точно така и не може да се слагат всички под един знаменател. Аз лично натягане и скатаване съм виждала само в ниско платените работи.

В Остин са супер релакс и всеки сам си определя работното време, важното е всеки ден да си там от същия до същия час(естествено не става за всяка професия). Така, че има хора, които си тръгват в 4 има такива, които седят до 8, зависи кога са отишли на работа.

за взимането на отпуската- знам, че не във всички компании е така, но има доста(особено по-големите), които признават за работен ден, ако например работиш от вкъщи по 3-4 часа. Така беше в бившата работа на мъжа ми, за една година е взел точно един ден отпуска, но много пъти сме пътували и той например работи час преди да излезем, час докато чакаме самолета, час вечер и не си е горил дните отпуска, което ни дойде  много дорбе като го съкратиха, защото му ги изплатиха всичките.

За България-това е средностатистически 22 дни. Има хора, които взимат по-малко и такива кото взимат повече.
Факт е, че сме на първо място, което е в тон със състоянието на икономиката ни.  Едва ли само нашата система го позволява, но със сигурност най-много  злоупотребяваме с нея.

Последна редакция: вт, 03 фев 2009, 20:13 от benson10

# 121
Факт е, че сме на първо място, което е в тон със състоянието на икономиката ни.  Едва ли само нашата система го позволява, но със сигурност най-много  злоупотребяваме с нея.

Иве, с много неща, които си казала не съм съгласна. Но това, което съм цитирала, не може да е по-вярно за мен. Ниските доходи са в пряка зависимост от ниска производителност на труда. И докато на някои хора в Бг това не им мине през тиквите, ще сме си все на първо място в подобни класации.

# 122
  • USA
За България съм съгласна. За тук говоря от собствени наблюдения, не претендирам че са общовалидни. За високо платени работи става дума. Не искам да обобщавам, но и аз не познавам никой който да взима по 20+ дена болничен в БГ.

# 123

А за последните си четири години работа в България, не си спомням да съм си лежала вкъщи, всичко се караше на крак. Отпуските бяха от по 1 седмица. Характерът на работата не го позволяваше. Нямаше ги още децата, верно, но не малко мои познати с 1-2 деца, карат на този ритъм и в момента.
О боже, в България режимът ми на последното място беше от 9 до 6 на работа, във фирмата се считаше "некултурно" да си тръгнеш на минутата, така че поне до 6:30 вечерта се стоеше, докато се прибереш по автобуси от чакане от центъра до края на града - още час и половина, после малко вечеря, и от 9 до 12-1 - пак работа, надомно. Събота и неделя пак надомна работа, разбира се. И да, и аз имам познати, които и в момента са на тоя режим.
Баща ми е вземал в последните няколко години отпуска два пъти за по десетина дни - когато ние сме там, за да се видим. Това е единственият повод, за който са му правели компромис. Болнични не е ползвал, даже да е имал нужда и да е било при наличието на болничен лист. Бог високо, цар далеко е на някои места и среди. За хора на възраст над 60г. не винаги са толкова щедри възможностите. Никой никъде не е застрахован, даже и при най-добрия социален кодекс. Има огромно разнообразие на човешки съдби зад обобщението "система".

# 124
Докато бях на разходка се сетих нещо да ви кажа по повод класацията.
Не твърдя, че е нагласена, но в никакъв случай не отразява ситуацията коректно според мен.
Германия е на 11-то място с 6.5 дни. Обаче... Най-дългите отпуски са в Германия и най-многото почивни дни заради празници и не'нам си кво са пак там. Мъжът ми имаше 29 работни дни отпуск всяка година, плюс платени болнични (не знам точно колко). Отделно почти всеки месец има някакъв празник и не се работи я един, я два дни, къде национални, къде местни на провинцията празници. Ситуацията при него съвсем не беше изключение. Та в тоя ред на мисли 6.5 дни са повече от 22 сигурно. Имам предвид, че ако в България ситуацията с работните/почивните дни беше като в Германия не знам дали щяхме да оглавим класацията.

# 125
Не е точно така и не може да се слагат всички под един знаменател. Аз лично натягане и скатаване съм виждала само в ниско платените работи.

Хммм, според мен човешката природа в принципе си е една и съща, независимо от престижност на позицията или националност или местоположение...

# 126
Абсолютно извън темата съм, ама все забравям да кажа : Агенткей, интересен  атитюд докарваш напоследък, не  си ми като от преди няколко теми....не че някой го интересува, де, ама аз да си кажа.  Blush
  Не мога да се изкажа по темата, нямам наблюдения, а на статистика от нета, която няма да ме учуди, ако утре казва обратното, не се уповавам. За себе си-рЕдко сериозен служител съм, няма кашлям, болна съм-на работа съм .  bowuu

# 127
Момичета, вижте тази тема, дали не може да помогне някой!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=368855.msg10053802#msg10053802

# 128
Момичета, имам един спешен въпрос, дано някой да може да ми отговори  Praynig.
В апликацията  за ситизеншип, където пише да се въведе името както е изписано в ЗК, второто име цялото ли се изписва или само инициал ? Малко е объркващо, защото на самата зелена карта името го има и по двта начина изписано  newsm78 . В нет-а намирам противоречива информация, ще съм благодарна някой да сподели личен опит.

# 129
Името се пише цялото.Всички имена  се изписват.Никакви съкращения.  bouquet

# 130
Тандури, виж сайтс като този http://www.gallery-worldwide.com/cmCategory.jsp?action=SELECT&am … style&item=40.  Казват "worldwide,"  така че може да е подходящо.  Мисля, че всеки артист може да се включи... Имах линк към подобен американски сайт, в който даже имаше произведения на бълг. художник, но не е на този компютър. Ще го намеря ако искаш po-kusno и ще ти го изпратя.    Имаше добри оригинали там.

А, иначе, не-виртуално, ако някой даде спейс на художника (в библиотека, университет) също става. Не е задължително да е специална стая; може и няколко стени...

Клеър, най-добре спелувай всичко както е спелувано и писано в паспорта ти (и SSN).

# 131
Благодаря ви момичета   bouquet . Притеснява ни полето, където трябва да се въведе името, както е по зелена карта, а то е само с инициал за бащиното име и по-долу на самата ЗК го има изписано и цялото име. Иначе има и поле, където трябва да се впише името по паспорт- там се пише цялото. Мисля да напишем целите имена и в двете полета, дано да няма проблем при неймчека  Praynig .

# 132
Клеър, сори, не съм разбрала първия път. В графата за зелената карта трябва да се въведе "exactly" както е на зелената карта. В полето за legal name, етс, както е по паспорт и SSN (te обикновено съвпадат). Много хора имат точно това съкращение на middle name на зелената карта.  Не е проблем.

# 133
Пикси, имаш ли нещо против да копирам отговора ти в другата тема? Аз не го познавам лично момичето, което е пуснало темата, но тя ми писа на лични преди няколко дни и затова взех присърце идеята. Иска да направи развлекателен център за децата от домовете за сираци.  Peace

# 134
Мерси Пикси   bouquet
Не знам как са му изписани имената в ССН, но в зелената карта със сигурност ги има и по двата начина. Ще проверим и ще преценим  Peace

Общи условия

Активация на акаунт