В очакване на Супербол и Св. Валентин- 90-та тема САЩ

• 15 149
  • 301
  •   1
Отговори
# 90
Че в УСА се прекалява с не-вземането на болнични, прекалява се, а че в Бг се прекалява с вземането, и това е ясно. Не ти се ходи на работа - хоп пишат ти болничен приятелите лекари. В УСА пък се влачиш с какви ли не вируси, че всички наоколо заболяват и накрая вземаш 1 болничен. Ми по-добре вземи 3 и се оправи, както трябва. Имаше една колежка в офиса със стреп ще ми идва на работа, при условие, че ние имаме малки деца. Пийни си АБ-то 24-48 часа и като не си заразен вече се връщай, като ти се работи толкова.

От друга страна в БГ има силна непоносимост към деца със сополи в детските градини. Един път да кихне и "о, болен е!". И като ти го пратят в къщи и няма кой да го гледа, взимаш болнични. Пък при децата, по мой опит, сополи могат да се влачат със седмици, ако ги чакаш да спрат, не 22, ами 44 ще трябват. Добре че има баби тук, че наистина се виждат в чудо хората. (да си кажа аз пак за бабите  Mr. Green)

А за счупен крак, Блажка съгласи се, че в Бг няма условия за хора в инвалидни колички - на градски транспорт ли да се возиш, кола ли да караш, стълби ли да изкачваш, в тесни асансьори ли да се возиш... Tired

# 91
Ааа, аз в Ню Йорк нито с количка, нито с патерици бих тръгнала. Сигурно ако си счупя крака, ще си работя от вкъщи. Едва ли ще ми ги пишат болнични. Пък и да ми ги пишат, имам шорт търм, имам лонг търм дизабилити. Чукам на дърво.

В България има временно и трайно нарушена работоспособност. За първата с бележка от лекаря, за втората ТЕЛК, етикетче "инвалид" и пенсия и всякакви там дребни парички за интеграция.

# 92
ама само в България ли си чупят краката и се разболяват сериозно Thinking
шокиращото за мен е разликата със следващата държава, 10+дни, даже не сравнявам с тук.
всъщност няма много за чудене, баща ми разказва, че като ходи на профилактични прегледи заради кръвното, първия въпрос на  личната му лекарка е дали иска дни, но не иска да му даде направление Rolling Eyes

замислих се - 22 дни плюс почивните дни това си е още един месец и един платена отпуска , може и неплатени дни и още разни други празници (има-няма още месец) ми то какво остана...

Последна редакция: вт, 03 фев 2009, 01:35 от benson10

# 93
Кола със счупен крак това момче караше, така идваше на работа, но не знам подробности как.
Иначе - да, не е удобно място за инвалиди България, съгласна съм.
Биз, но пък и с толкова вируси не съм виждала да се влачат хората тук на работа.
На нас освен това ни предлагат всяка година безплатно противогрипни ваксиним и повечето хора се ваксинират. Аз лично- не, но това си е мой избор.
(А ако на някого се е случвало да се прави на много здрав, обикновено съм аз, защото все се чудя до последно дали нещо ми има, и хич не обичам да съм "горкичката".  Stop Но пък в такива случаи са ми казвали да си вървя у дома, даже шефът веднъж ме прибра, защото не можех да се карам сама).

# 94
Озорват се в УСА с не-почиването, определено. След като в МН имаше кампания "Вземете си отпуската" смятай за какво става въпрос. Rolling Eyes
Не мога да си представя, как ще карам кола със счупен крак в някой от големите градове в Бг - паркинга е кошмар на някоя тясна уличка през 10 преки, а дори и да е уреден местата за колите са миниатюрни и никой не спазва правилата и паркират кой както му падне. За работа от в къщи - малко хора го имат като опция все още. Не оправдавам 22 дена, все пак де, ама и статистиките са стъкмистики - нямам идея, как е изчислено, предполагам е права Клер, че включва и 20-те години майчински дето се вземат  Grinning.

# 95
Озорват се в УСА с не-почиването, определено. След като в МН имаше кампания "Вземете си отпуската" смятай за какво става въпрос. Rolling Eyes

Не мисля, че става дума за "озорване". Ако на хората не им трябват тези дни, за да пътуват нанякъде, защо да ги вземат? А ако пътуват, това обикновено е в рамките на 7-10 дни, и си иска и средствата, и пак остава време, при по-старите кадри поне.
За болничните дни все пак е хубаво, че могат да се прехвърлят в следващата календарна година, ако са неизползвани.

# 96
  • USA
За болничните дни все пак е хубаво, че могат да се прехвърлят в следващата календарна година, ако са неизползвани.
- Моите не могат да се прехвърлят.

Според мен голямата разлика със следващата страна е защото са показани избирателно, пропуснати са няколко държави. Между другото в Бг доста често си преседяват цялата бременност в болнични. По това време им плащат 80% от заплатата.

# 97
- Моите не могат да се прехвърлят.

Явно и това тогава варира, като какво ли не още.

# 98
Сигурно ако си счупя крака, ще си работя от вкъщи.

Ако беше например сервитьорка, нямаше да имаш тази възможност и щеше да си принудена да вземеш болнични- и ето ти ги 22 дни  Peace

# 99
О, щом говорим за счупен крак, тук съм Grinning. Ами 22 дни не са достатъчни , осонено ако е счупено ходилото на десния крак, ако е ляв горе- долу ще се оправиш с колата Wink. Ами аз и сега като работя 8 часа на работа и 12 в къщи така ме боли, така че мисля че специално за това 22 дни са си малко. Аз бях в болнични 3 месеца и като се върнах на работа се върнах за 6 часа на ден т.к. повече не можах да изкарам права
казах си каквото имам вечре ще спя спокойно   bouquet

# 100
Има офиси с непоносимост към временна "липса" на персонал,дори въпросният да има камари часове болнични и ваканция и пълно право да отсъства.Културата на конкр.място съвсем не е за пренебрегване, и този въпрос както редица други е с много страни.

# 101
[[/

Privet na vsichki vi! Ako moje i az taka leko i nejno da se vmukna v temata za Superball-a i az reklamite. Znaete li, che reklamite koito se izluchvat po vreme na Superball finalite sa nai-skupo struvashtite reklami na USA? Kato razpolagate s tazi informacia sega i kato gledate reklamite ne mislite li , che ne struvat? Na men lichno mi izglejdat dori tupi newsm 78!A mnogo hora gi chakat s neturpenie i ne gi interesuva samiat Superball, a samo reklamite Laughing ! Kakto i da e, reshih samo da spodelia s vas mnenieto si! Pozdravi na vsichki, zabavliavite se i do skoro!

# 102
[[/

Privet na vsichki vi! Ako moje i az taka leko i nejno da se vmukna v temata za Superball-a i az reklamite. Znaete li, che reklamite koito se izluchvat po vreme na Superball finalite sa nai-skupo struvashtite reklami na USA? Kato razpolagate s tazi informacia sega i kato gledate reklamite ne mislite li , che ne struvat? Na men lichno mi izglejdat dori tupi newsm 78!A mnogo hora gi chakat s neturpenie i ne gi interesuva samiat Superball, a samo reklamite Laughing ! Kakto i da e, reshih samo da spodelia s vas mnenieto si! Pozdravi na vsichki, zabavliavite se i do skoro!

А?  Shocked

# 103
ooooh:, пак сте нацелвам болна за мене тема- болнични и отпуски.
Моите sick pay са 80 часа/година (отделно short time disability  ми се поемат 6 месеца 100%). Ако ползвам до 16 часа сик/година, за следващата имам бонус още 32 часа. Аз не мога да си използвам платената отпуска (която е 3 седмици) и флотинг, който е 4 дни..... та камо ли sick pay. Гадното е, че ако не ги ползвам (имам предвид платената отпуска), не се прехвърлят за следващата година.  
Да не си помислите че не боледувам- понякога се влача като бито куче на работа, ама като няма кой да свърши работата-нямам много избор (освен това си гоня и бонусите от продажби и ако ме няма може и да не се класирам).  
Преди две години не ползвах и ден сик, по независими от мене обстоятелства ми прекъснаха заявената още в началото на годината отпуска (моя грешка, не си бях изкл. cell phone), след това ми отказаха следващата и на финала.... загубих 2 седмици почивка, но пък за миналата фискална година се обзаведох с още 4 дни sick pay (или както някой ги наричат personal time). Бях на път да загубя и тях, но българското в мене проговори и...... откакто настъпи ски сезонът взех да се "разболявам".Е, не можах да използвам всички дни, но все пак не се минах много.
При съпугът ми, неизползваните personal time и отпуска пък се прехвърлят към следващатата година, но пък за сметка на това неговите са наполовина от моите, така че той е не се минава.
За тази фискална година съм си фиксирала отпуските (за кой ли път, на три пъти по седмица) и няма сила земна, която да ми ги отмени (просто си изкл. cell phone). Обмислям сериозно, как да си използвам всичките sick (personal). Ако не дай боже, някой се разболее имам short time disability-хубавото в нашата компания е, че не си длъжен да ползваш платената си отпуска в този случай.

# 104
[[/

newsm78

Сега видях тази шльоковица. Аман от навлеци smile3515 

Общи условия

Активация на акаунт