Избор на мивка за кухня

• 110 232
  • 149
  •   1
Отговори
# 75
Сега си измерих двете мивки-баня и кухня,двете са малко под 20 см. дълбоки и категорично не пръскат.Може би зависи и от височината и вида на батериите.Ще си помисля още малко за Бланкото и ако реша,ще пробвам да го върна и доплатя за по-дълбокото.Още умувам...

# 76
Тук има добро обяснение за мивки от микролен, лен и полирани - http://www.stroi.bg/a/6-mivka-ot-mikrolen-len-ili-polirana.html

# 77
Тази дъска е кристална само по име.А най-добрите мивки са Бланко.Ползвам я вече 8 години и изглежда перфектно и то без много да и слугувам.Аз лично предпочитам само корито, защото отцедника ми намалява плота,а и трябва и него да бърша...

# 78
18см вече си е дълбока мивка. 14см със сигурност пръска.

Аз имам тази http://www.teka.com/html/cat/prod.php?producto=PR-0000334&ca … D0%B2%D0%BA%D0%B8, но не съм я ползвала още. 18см дълбока, с наклон към сифона, ф41см, продават я без дупка, но ако желаеш във фирмения им магазин ти я дупчат безплатно. Само ме е яд, че не е микролен.
Тайно си мечтая за тази на Гуш, или някоя тъмна полимермраморна Thinking

# 79
Да споделя неволите с моята мивка (извинявам се, не изчетох цялата тема, в случай, че сте спрягали точно този тип мивки!):
Купихме я от миналото Стройко, от фирма Лекс груп (вносителите на Фабер, Евролукс и пр.). Мивката е от тези, на които коритото се покрива с плъзгащо се стъкло. Струва 430 лв.  Sick

Първо, не е нищо особено (освен прословутото стъкло!) и определено не си струва парите.
Второ (и по-важно!) около седмица след монтажа скобите, които я фиксират към плота се счупиха. Обадих се във фирмата, дойдоха и я взеха, за да я ЗАЛЕПЯТ (дори не да я заварят!). Аз се разбучах, поисках да ми сменят мивката с друг модел или поне със същата нова, ако не - да ми върнат парите. Ами така де - 430 лв. за боклук!!! И какво, мислите, се оказа? За мивките нямало гаранция!!!  #Cussing out Аз от циганите на женския пазар да си купя мивка ще ми дадат гаранционна карта, а въпросната реномирана фирма (с големите си претенции и надути цени) не давала гаранции!!!!!
То, вярно, аз съм си виновна, че не погледнах при покупката, ама тогава купихме цялото кухненско оборудване и просто ми изскочи от акъла за мивката - гледах големите неща... пък и през ум не ми е минало, че може да се случи нещо подобно!

Та внимавайте с въпросната фирма - повтарям - ЛЕКС ГРУП!

# 80
  • София
Моята е на Бланко, кръгла, без отцедник. Умишлено я взех без отцедник, защото капките вода винаги ще личат по него, ако не е забърсан, а мен това си ме дразни. Иначе много внимавах да е дълбока, за да не пръска. Засега съм много доволна от избора.
Между другото майсторът, който я монтираше, ми каза, че добрите мивки се познавали по уплътнението отдолу, като се обърне, точно под най-широката част. Марките, които държат на качеството си, продават мивките заедно с уплътнението. Каза ми: "Ако видиш, че майсторът вади отнякъде някакво уплътнение и го слага на мивката, ще береш ядове с тая мивка"...

# 81
Записвам се да следя темата, тъй като ми предстои да поръчвам нова кухня.
Досегашната ми е с Бланко с отцедник, който намирам за удобство и  със сигурност ще си  взема пак с такъв.К ухнята ми е съвсем отделно от трапазария и хол , така че вида на тцедника не ме притеснява-а и все пак това е кухня-нормално е да се вижда, че има мивка и т.н. , важно е да ми е удобно и практично, макар че имам миялна-с голям капацитет-Миеле, но тавите от фурната не ги  слагам вътре-то тогава трябва само тях да мия.Ползвам отцедника и при миене на по-големи количества  зеленчуци и плодове.Иначе, когато са малко се събират в решетъчна купа,ама ако са повечко...Относно почистването на мивката-ех, иска си лъскане и бърсане, но ако се измива редовно след всяко ползване и се подсушава веднага с домакинска хартия, не остават капки.Това, което обаче ме дразни е, че не ми е достатъчно дълбока-около 18см ( намирам, че не са достъчни, не пръска, но ми е плитка, ако искам да измия голяма тенджера едвам я въртя, защото опира в батерията. Иначе размерите на отвора са май ок. 45х38, които  също са ми се струват недостъчни.Но кагато купувах преди години мивката не открих по-голяма.Другото, което ме издразни при иноксовата мивка бланко е това, че се издраска, буквално още след първите дни, не ползвам абразиви за миене-драскането  се получи от миенето именно на тавичките, ръбовете, на които дори и при внимателно обръщане задират дъното на мивката, защото  е плитка; макар, че според мен това може да се получи и при по-дълбока мивка.Така ,че сега съм в многоумие каква да е.Няма да е като на kotkovo(Лекс груп ) за 430 лева както заради цената , тка и заради проблемите които  тя излага.Бяхме сеориентирали към Фат-прилични цени, но прочетох тук , че има недоволни и от тях.А вече ми е време да се спра на нещо,макар че още и  фирмата за кухни не сме избрали.Но относно тази друга чуденка ще пиша в съответната темичка.

# 82
Цитат
Това, което обаче ме дразни е, че не ми е достатъчно дълбока-около 18см ( намирам, че не са достъчни, не пръска, но ми е плитка, ако искам да измия голяма тенджера едвам я въртя, защото опира в батерията
Ако ти е по-дълбока, ще трябва да се навеждаш, особено ако си височка, или нисичка Laughing Този проблем можеш да го решиш с по-висок смесител и дизайн с извито рамо. Според мен по-дълбока от 20см не е необходимо. А от 16 надолу вече е плитка.

# 83
[Ако ти е по-дълбока, ще трябва да се навеждаш, особено ако си височка, или нисичка Laughing Този проблем можеш да го решиш с по-висок смесител и дизайн с извито рамо. Според мен по-дълбока от 20см не е необходимо. А от 16 надолу вече е плитка.
Благодаря ти за съвета, ще го имампредвид, сигурно си права.От опит ли го  казваш или е предположение, или си  го чела/чула като  препоръчителен стандарт?Ами досегашният ме смесител е височък, дизайн - с извито рамо, но и  тавите на фурната са доста големи-въобще не могат да се съберат в размера на мивката, въртя ги  насам -натам,  за да ги измия, всичко наоколо  се мокри...Може би при новата мивка, за новата кухня ще взема батерия, която  е подвижна.

# 84
kotkovo, направо се стреснах  Shocked. На мен всичките ми уреди с изключение на пералнята са от Лексгруп, в това число и мивката. Само че моята е композитна  Peace. Без да си кривя душата – до този момент не съм имала проблем, а една от причините да си взема уредите от тях беше сервизът им. Дано за в бъдеще не ми се налага да опирам до сервиз, но във форума бях чела, че са коректни в това отношение. Дано и ти да нямаш повече проблеми и да си ползваш нещата със здраве, че като се сетя как старата ни пералня се запали с пламъци, както си переше... направо ми призлява...  #Crazy
Иначе лично аз препоръчвам мивките от композитни материали  Peace – моята се почиства с едно забърсване, не се драска и не се счупи, след като изтървах върху нея една тенджера със спагети... слава богу все още е като новичка е и ме спаси от семеен скандал...  Hug

# 85
doiche, само предполагам, защото майка ми е нисичка, а мивката й е голяма и дълбока и не й е много комфортно. По принцип няколко см. не са болка за умиране, но ако търсим максимален комфорт Wink Повечето варират от 15 до 23см. Аз в момента ползвам една 16 и ми е добре. Та идеята ми беше, че 18 си е супер. А на големите тави проблемът им е, че са големи Laughing За мен е важно да е минимум 18 и широка над 40см и на двете страни. Тази Тека, която имам е кръгла с ф41см, но не съм я ползвала. Имам чувството, че няма да съм много очарована. Confused За нея си взех на Тека и смесителя с изтеглящ се душ.

reia, проверих в няколко сайта, наистина не пише нищо за гаранция за Юролукс, докато за Тека например имаше.

Последна редакция: чт, 22 окт 2009, 19:32 от soll

# 86
doiche, само предполагам, защото майка ми е нисичка, а мивката й е голяма и дълбока и не й е много комфортно. По принцип няколко см. не са болка за умиране, но ако търсим максимален комфорт Wink Повечето варират от 15 до 23см. Аз в момента ползвам една 16 и ми е добре. Та идеята ми беше, че 18 си е супер. А на големите тави проблемът им е, че са големи Laughing За мен е важно да е минимум 18 и широка над 40см и на двете страни. Тази Тека, която имам е кръгла с ф41см, но не съм я ползвала. Имам чувството, че няма да съм много очарована. Confused За нея си взех на Тека и смесителя с изтеглящ се душ.
благодаря за отговора, разбрах те, то и  аз не съм от  високите, но странно майка ми имаше дълбока и  аз преди  бракуването  си,  съм я ползвала( естесвено рядко, защото  таз досадна работа - миене на съдове или зеленчуци се вършеше от мама), но  си спомням, че ми беше много удобна и  може би  затова съжалявам , че такива дълбоки като от преди  доста години аз поне не намирам на пазара. Ех, има миялни. А иначе си  абсолютно  права, че проблема е в големите тави, ама аз ги ползвам често  тези , които  са от самата фурна.Дори  и  други  тави-овални или продълговати пак се затруднявам с миенето им.Само във ваната не съм опитала Laughing

# 87
Здравейте  Grinning А какво ще кажете за мивки, които се покриват с плъзгащ се плот- някой има ли такава? С днешното ново строителство и така разпространената формула- кухня и всекидневна в едно, човек трябва да мисли варианти. Изобщо някоя от вас има ли скрита по някакъв начин мивка?

# 88
Само ще ви кажа,че ако водата ви е варовита...микролена не  е никакво спасение за по-малко петна.При мен поне е ужас.Имам я от месец някъде и мога да кажа,че още от самото начало всичко е на петна от водата.Мисля да я забърша с "цилит".До сега не смеех,но пробвах на едно място под мивката,няма някакво поражение. Thinking

# 89
  • Paris, France
Аз живея в район с много твърда вода. Предишната ми мивка, по-точно мивки, две, с една по-мъничка по средата и оцедник бяха от висококачествен лъскав огледален инокс, марка Хигена. Едно, че заемаха половината и без това малка кухня ами и по цял ден трябваше да ги търкам, забърсвам и плакна и пак беше ад с петната. Имала съм и матов умивалник. Вярно е, че не личи колкото на лъскав, но тече ли вода в него иска миене. Не си купих матов, защото не намерих кръгъл, плитък и малък. Сега си купих мъничко кръгло умивалниче, което е съвсем обикновено. Родих се. С два кръга е почистено, няма оцедник (той е най-труден за чистене). Моята мивка е плитка, много плитка даже, 15см е дълбока, но ми писна да се навеждам да гоня листа в предишната. Мия без проблем огромна тенджера вътре, но имам висока чешма. Ако миете всичко в миялна, повече от една мивка не ви е необходима. Даже и чинии съм мила вътре. Запушвам я, пълня с вода и пускам насапунисаната чиния там, после плакна. Тя е най-харесваната част от кухнята ми и заедно с ефектната чешма изглежда много добре и е много функционална.

Купихме я от ИКЕА заедно със шкафовете и плота. В скромната цена от 24 евра са включени страхотна кръгла мивка с диаметър 45см, голям филтър-запушалка, самопочистващ се сифон, сифон за пералня и миялна, звукоизолация отдолу и уплатненията. Ползувам я вече година без проблем и не мога да се нарадвам, че се отървах от голямата. Майка ми толкова я хареса, че купихме и за нея същата. Тази:

http://www.ikea.com/fr/fr/catalog/products/S79847897

чешмата я взехме матова, един път съм я чистила, но е ад. Съветът ми е да си вземете матова чешма без джунджурии и украси и улеи, където да се събира варовик и да е като маркуч, който да се прибира и дължината да се регулира и да не е с въртящи се кранове. Предишната беше такава и съжалявам, че не я оставихме. Душът на сегашната е неизползуваем, пръска из цялата кухня, не може да се направи на една струя. Този взехме:

http://www.ikea.com/fr/fr/catalog/products/90060546

Трябваше да вземем този,  с излизащ 20см навън маркуч

http://www.ikea.com/fr/fr/catalog/products/20113379

От опит, не толкова гладкостта, колкото формата имат значение, кръглата гладка мивка е песен за чистене. Макроленът, понеже не е гладък задържа повече вода и крайният резултат е същия.

За чистенето, аз я чистя с Ажакс за варовик и съм много доволна как я лъсва, може и със Циф Спрей за варовик. От цилит вече не съм доволна, не лъска откакто го промениха.

http://www.leclerc-franconville.com/gel-de-salle-de-bain-antical … 8459,5,55,211.htm

https://www.metro.fr/accueil-catalogue/catalogue.html?c_page=pro … cat_produit=90609

Общи условия

Активация на акаунт