Арабски език-за начинаещи

• 148 557
  • 760
  •   1
Отговори
# 630
Saidah, на арабски бъдещето време е малко по-различно от българското. Българските бъдещи времена са много и сложни, на арабски са по-прости нещата  Grinning

Аз ще тръгвам ще се каже по-скоро аз тръгвам, отивам и ще се изрази с прилагателно вместо с глагол. Ана райха 3а-с-суук. (3то е айн).

Бъдещето време ще е Ана рах руух 3а-с-суук, но то означава аз ще ходя, ще отида. Разликата е, че в първия случай действието е в непосредственото бъдеще, тоест застанала си на вратата с чантата и казваш, че (ще) тръгваш. Във втория е в неопределеното бъдеще - може да е след два часа, може да е след месец, но не тръгваш сега, в момента.

Ако определиш точно кога ще ходиш с дума (примерно, утре ще ходя), можеш направо да си използваш обикновеното сегашно време с би - букра бруух 3а-с-суук.

Та, ако ти трябва бъдещето само с глагол:

ана рах руух
ента рах труух
енти рах труухи
хууе рах йируух
хийе рах труух
ихна (нихна) рах нруух (минруух)
инту рах труухуу
хинне рах йируухуу

Последна редакция: чт, 27 яну 2011, 20:59 от ianajar

# 631
             ianajar Благодаря  Hug  bouquet

# 632
кога се използва сауфа за бъдеще време и дали правилно въобще си спомням че това е частицата ще.също се интересувам от къде може да си инсталирам арабските букви на клавиатурата

# 633
Иван: сауфа наистина е частица за бъдеще време, но за литературния език (фусха). Обясненията по-горе за бъдеще време се отнасят само за сирийския (дамаския) диалект, не и за книжовния език.

В книжовния език бъдеще време се образува, като пред спрегнатата форма за сегашно време на глагола се сложи частицата сауфа или само са-. Например: актуб (пиша) - сауфа актуб (ще пиша) или са-актуб (ще пиша).

За буквите не разбрах точно какво питаш. Искаш на физическата клавиатура да поставиш арабски букви заедно с кирилицата/латиницата, или искаш да активираш арабския като един от езиците в езиковото меню? За първото не знам, за второто - какъв компютър работиш и с каква ОС?

# 634
# 635
искам на физическата клавиатура да сложа арабски букви

# 636
Иван, не знам къде живееш и какво се продава при теб. По принцип има три начина да сложиш арабски букви на клавиатурата: да си ги напишеш с неизтриваем маркер, да залепиш стикери (купени или да си направиш сам) или да си купиш силиконово покритие за клавиатурата с арабски букви. При мен стикери и силиконови клавиатури лесно се намират.

Стикерите изглеждат: така

Силиконовото покритие за клавиатура: така.

# 637
  • Пловдив
Здравейте,имам само едно бързо въпросче Simple Smile какво означава "яла"?Шефа ми е арабин и постоянно казва тази дума,ама ми е неудобно да го питам  Laughing
Благодарко предварително Simple Smile
Ако се сетя нещо пак ще питам  Wink

# 638
Елънче, "ялла" означава "хайде, айде, давай, да започваме". Употребява се много често.

# 639
  • Пловдив
Много мерси ianajar  bouquet и аз така горе долу си го превеждах  Wink

# 640
Marhaba i ot men.Poslednite 4 dni prepisah vsi4ko,koeto ste publikyvali.Naistina ste neveroqtni Heart Eyes
Nqma li da ima o6te leksika i gramatika?MOLQAAAAAAAA  bouquet

# 641
nadjima
добре дошла   bouquet ,вече се движим по желания на клиента  Laughing .
Пиши какво точно те интересува ,пък ние ще помагаме.

# 642
Moje li da mi obqsnite kak se formirat okon4aniqta.Dali sa ednakvi za vsi4ki dymi ili ima izkliu4niq?I kakvo e alif mamdyda i ta marbyta.Izvinqvaite za idiotskiq vupros,no gramatikata mi e mnogo zle.Za nqkolko meseca znam dosta dymi,no dotam.

# 643
Наджима, кои окончания те интересуват по-точно? Има окончания на съществителните и прилагателните - за мъжки и женски род, има и на глаголите - за лице, число и род, има и падежни окончания според ролята на думата в изречението. Всеки тип си има собствени правила.

Алиф мамдуда и та-марбута мисля, че Уго ги е обяснявала в началото, където е дала азбуката.

Накратко: буквата алиф на арабски, в резултат от историческото развитие на арабското писмо, има няколко форми на изписване, в зависимост от положението си в думата.

Алиф мамдуда, или издължен алиф, е обикновено посочван като "обикновения" алиф - една права вертикална черта: ا. Алиф мамдуда може да се види на какво да е място в думата - в началото, средата или края.

Има също така алиф максура, или счупен алиф, който може да се види само и единствено в края на думата и има формата на буквата я без точките отдолу (понякога с едно малко алифче изписано отгоре): ى. Думите кафене مقهى и болница مشفى се пишат с този алиф. 

Та-марбута, или завързана та, е една от двете форми на буквата та, ето така се пише: ة или ـة . Обикновено се използва като окончание за женски род. Среща се само в края на думата: например مكتبة , حياة

# 644
Blagodarq ti,ianajar  bouquet.tova s alif i ta go razbrah.Moje li da mi obqsni6 purvo kak se obrazyvat okon4aniqta za su6testvitelni  prilagatelni?Tova,4e sa razli4ni za mujki i jenski rod go znam.Imam priqtel irak4anin,ot koito znam elementarnite ne6ta-ejednevni pozdravi,dymi koito se izpolzvat nai-4esto.No toi ne moje da obqsnqva,nqma nito turpenie nito podhod :)i kato go pomolq da mi obqsni ne6to i stavam  #Crazy.Zatova se izvinqvam,4e vi karam vtori put da obqsnqate ne6ta,koito sa pisani. Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт