Арабски език-за начинаещи

• 148 542
  • 760
  •   1
Отговори
# 615
pi6e 4e izpitat im e v nedelq,na 19 dek.,da pregovorite bukvite i uprajneniqta.za prevoda, Embarassed nqmam vreme,minavam na barzo prez edin klub.
rafi molq pusni prevoda na dumite

# 616
камък = حجر\  жаба= ضفدع\ паун = الطاووس \ слон=فيل \ маймуна=قرد\ диван=كنباية. Shocked[/size]

# 617
Мархаба! Много хубава тема  Grinning

Аз се занимавам от доста време с арабски. Ще помагам с удоволствие.

Вместо запис, малко видео с арабска калиграфия - за тези, които сега се учат да изписват буквите:

Въведение (Как се учи арабска калиграфия)

Демонстрация (писане на фразата رب يسر ولا تعسروتمم بالخير وبر , "Боже, направи го (обучението) да е леко, а не трудно, и да завърши добре.")

# 618
Янажар, Ахлан уа Сахлан! (Добре дошла)

Страхотен сайт си споделила.  Peace
Шукран (Благодаря)

# 619
Ахлан уа сахлан и от мен.

Янажар, наистина много хубав линк. Точно като за мен. между другото има и програма на базата на скриптове за създаването на калиграфски текстове.

Иначе аз да се отчета за статуса си на ученичка пред строгите учители. Още съм на 1-во ниво. Mr. Green Няма ли някаква система, по кято да се усвояват знанията?  Praynig Примерно етап едно еди какво си, етап 2 еди какво си и т.н.

# 620
                Здравейте учителки мои  Hug
    Аз уча думички и се мъча да правя изречения вече . Но с писането и четенето , още нищо не мога да схвана  Embarassed
    Сега ще постна три изречения , които сама се опитах да съставя , а вие ще кажете дали са верни
    Да станак ал исбуа - Ще те чакам седмица .
    Ана арух ан Дамаск -Аз ще тръгвам за Дамаск .
    Ана щарейт хелюи кърси -Аз купих красив стол.
    Как е момичета  Rolling Eyes справила ли съм се поне малко  Embarassed Embarassed Embarassed
     Скъпите ми учителки , къде се изгубихте  Rolling Eyes
  Хайде ,моля ви се , проверете ми домашното  Grinning Кажете ми дали вървя в правилната посока  Rolling Eyes Embarassed

# 621
С огромна изненада , приятна разбира се , се натъкнах на тази тема.
Учила съм арабски в продължение на 5 г., но вече 14 години , откакто не съм го използвала. Сами се досещате колко помня, речниковия запас е нулев, но пък струва ми се че с граматиката няма да имам проблем.
За съжаление в момента съм в сесия , остават ми още два изпита , та така ... след 10 дни ще си пишем редовно.

И се подсещам за една мисъл ''Когато ученикът е готов , се появява учителя'' , това във връзка с моите мисли от месеци насам, че ще трябва да си пропомня арабския и руския ... и че мисля тази година да посетя Мароко Wink)))

Много се радвам , че сте тук  Hug

# 622
саида тук съм   bouquet ,сега ще те поправя,но на диалекта на Дамаск ,че халебският не ми силна страна  Embarassed

Б станнак исбуа

ана райех ал димашк -само,че почти никой местен не казва на Дамаск Димашк а шам

Ана щарейт кърси хелю - винаги прилагателното е след съществителното ,стол е м.р

# 623
    Благодаря Уго   bouquet
   Оказва се че имам още доста да се трудя . Не е лесно , малко се поомотвам , но
   трябва да се справя .
    Благодая ти още веднъж Уго  Heart Eyes  bouquet

# 624
   Така , да видим сега какво съм сътворила  Embarassed
   Ана щарейт зейтуни - Аз купих маслини .
   Ана райех ал София - Аз тръгвам за София .
   Ана желесту фи китар - Аз седнах във влака .
   Енте рухи ал медина Латакия - Ти тръгвай за град Латакия .
   Абистанак иярън 8атеф - Чакам те да ми звъннеш на телефона .
    Embarassed
  Чакам си оценката .
   Дано поне тройката да съм вързала  Mr. Green

# 625
Ана щарейт зейтуни -зейтун ,защото приставката и накрая означава лични притежание. т.е ще се получи купих моите маслини.

Ана желесту фи китар- ал китар,защото влакът е определен и му се слага определителен член.

Енте рухи ал медина Латакия -тук вече е интересно  Mr. Green Ако ти е м.р род както си започнала изречението,то трябва да е рух ,защото това и накрая е за ж.р.Ако пък ти е в ж.р ,то тогава енте би трябвало да е енти.

Абистанак иярън 8атеф -тук обаче на първо четене бях  #Crazy #Crazy #Crazy
Ам истаннак тътъсел фини ат телефон.понеже ти ползваш халебско наречие Абистанак -става,8атеф също е вярно,но почти не се използва в ежедневието.

саида имаш голям напредък   bouquet

# 626
          Blagodarq Desi  Grinning   bouquet
  Dano naistina se sprawq  Praynig
  Nehto ne moga da si otkriq kirilicata ,pisha ot druga darjava .
  Molq moderatorite za izvinenie . Praynig

# 627
     Да побутна малко  Grinning
  Имам въпрос , съжалявам ако пак ви се стори глупав  Embarassed
  арох- тръгвам , това е в м.р нали , т.е , ако мъж казва арох  newsm78
  Ако е правилно , как би следвало да се каже в ж.р , няма ли да е така - арохи Rolling Eyes
  Пак съм за Слаб 2  Embarassed

# 628
Saidah, арух е глагол и затова в първо лице ("аз"- или "ние"-формата) няма различни форми за мъжки и женски род. Т.е. и мъж, и жена казват "арух".

Различни форми според пола ще имаш, ако използваш прилагателно. Например ако вместо "арух" кажеш "ана райех" (отивам сега в момента), тогава трябва да уточниш рода - ана райех ще е за мъж, ана райеха ще е за жена.

# 629
     ianajar   Hug  bouquet Благодаря .
     Честно  да си призная , много ми е трудно да се справя с граматиката  Embarassed
     Чувствам се така , все едно съм малоумна  Rolling EyesИ с транскрипцията също .
     Чета отново , препрочитам и  Rolling Eyesне мога да схвана още нищо  Embarassed
     За това сега наблягам повече върху думите , а дано после успея да схвана и
     всичко останало .
     Да попитам тогава , как ще се формулира същият глагол /арух/
     за бъдещо време.
     Например :аз ще тръгвам.......

Аз ще тръгвам за / до .....
,
      Hug

Общи условия

Активация на акаунт