Примерна схема на захранване (12)

• 30 557
  • 471
  •   1
Отговори
# 150
Здравйте, чета почти редовно темата и използвам съветите ви.
Косе Босе, имам следния въпрос . Дъщеря ми е на 9мес, искам да й приготвям домашни каши от брашно от елда, от амарант -  колко пъти в месеца се дава, защото днес прочетох че каша от домашно оризово  брашно се дава веднъж.
Това пък от къде го прочете? Кой те е излъгал така newsm78 Grinning

# 151
Косе Босе, имам следния въпрос . Дъщеря ми е на 9мес, искам да й приготвям домашни каши от брашно от елда, от амарант -  колко пъти в месеца се дава, защото днес прочетох че каша от домашно оризово  брашно се дава веднъж.

Извинявайте, но днес преглеждах доста коментари и  накрая съм се объркала тотално Embarassed, "самото домашно оризово брашно се приготвя веднъж  месечно"
ПП  -Редактирах се

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 22:43 от eli_viki

# 152
И в крайна сметка вярно ли е,че домашно оризово брашно се дава само един път месечно? Rolling Eyes

# 153
И в крайна сметка вярно ли е,че домашно оризово брашно се дава само един път месечно? Rolling Eyes
Не

# 154

Извинявайте, но днес преглеждах доста коментари и  накрая съм се объркала тотално Embarassed, може би са имали впредвид че "домашното оризово брашно се приготвя 1 път в месеца"
Уф.. глупости Simple Smile
Самото брашно си го приготвяш веднъж месечно.. и с него си правищ каша кокото пъти искаш Simple Smile
Искат да кажат, че се съхранява за 1м.  Laughing

# 155
Косе Босе безкрайно ти благодаря  Hug
вече се бях притеснила,че детето не трябва да яде почти нищо

имам един въпрос към който знае-млечните каши с АМ ли са?Питам,защото на готовите млечни каши на Хип,на една пише с АМ(ябълка и круша),а на друга просто с мляко(банан),а и на двете пише след 4м
т.е трябва ли да е изрично упоменато в/у кашата ,че е с АМ?

# 156
Има ли проблем да давам бульона, в който е варено пилето, на малкия (година и един месец)? Дали не идва малко мазничко?

# 157

имам един въпрос към който знае-млечните каши с АМ ли са?Питам,защото на готовите млечни каши на Хип,на една пише с АМ(ябълка и круша),а на друга просто с мляко(банан),а и на двете пише след 4м
Ако е АМ си пише.. Ако пише мляко - си е обикновено краве сухо Simple Smile

# 158
Има ли проблем да давам бульона, в който е варено пилето, на малкия (година и един месец)? Дали не идва малко мазничко?
Що да е мазничко ? Ако не си слагала допълнително мазнина..
А и можеш да избереш по-бистрата част Simple Smile

# 159

Виж тук:http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=186199.msg3814542#msg3814542

# 160
  • ул. "Мечтание"

Можеш да махнеш мазнината, тя си се отлага отгоре. Аз давам на сина си от време на време или му правя супички с бульончето. Из темата беше коментирано, че е много полезно.  Peace

# 161
домашни каши от брашно от елда, от амарант -  колко често могат да се дават (...)
Режима ни е такъв (...)
не са ли много твърдите храни (...)

Кашите
Каша може да се дава 1-2 дневно, всеки ден.
Добре е всеки ден да присъства нещо зърнено в менюто, като количеството е горе-долу като това на зеленчуците и плодовете за деня.

След възраст 9-10 м. и след като детето е захранено с глутен, вече могат да се включват почти всички зърна. Можеш да правиш кашите от брашно, но вече можеш да пробваш и само пасирани или намачкани зърна. Примерно просото става доста меко и кашаво при хубаво сваряване; някои дечица могат да го хапват без пасиране на тази възраст; може също да се смеси с пасирани плодове или зеленчуци с цел получаване на смес с малко по-едри частици и насърчаване на дъвкателните умения. Амарантът горе-долу също става. Сварените зърна от елда обаче е по-добре да се пасират заради люспичките.

Брой хранения
Броят на твърдите хранения отговаря на възрастта 9-12 м. От 9 м. нататък започва въвеждането на режим с 3 основни хранения и 1 междинно хранене. При някои деца това се случва по-бързо и по-лесно, докато други (особено активните кърмачета) просто не са готови на тази възраст и започват да се хранят по тази схема едва на 1 год.

Освен броя на храненията, зависи и какво е количеството храна. На 9-12 м. е достатъчно да се дават около 180-190 г на едно хранене плюс кърмене по желание на детето, а на 1 год. се достигат около 200-250 г. Това са съвсем условни числа, които единствено описват идеята детето да се храни често, но с неголеми количества. Във вашия случай очевидно детенцето самичко се вмества в един правилен и хубав режим.

Режим
Като цяло режимът е много добре.
Кърменето през нощта на тази възраст е предимство, за да може детето да си набавя млякото след заместването на храненията. 

# 162
# 163
И аз да попитам:  С месно пюре може ли да се замести хранене или и в него трябва да се добавя АМ? Нали трябва всяко хранене да е млечно. Аз не искам да замествам хранене до годинката, но мойто дете си хапва с апетит и понякога май малко вповече. Не винаги успявам да спазвам правилото кърмене+хранене.

Аз ще се самоцитирам  Wink Май не ми е достатъчно ясен въпроса.
 Чета си аз темата редовно следя си въпросите ви, които се припокриват и с моите и съответните отговори, но уж съм си направила схема и пак възникват съмнения. Дали си хапва достатъчно млекце? Ние се кърмим на поискване. И нямаме никакъв режим - нито на хранене нито на  спането. По тази причина на обедното хранене ми е трудно да спазвам правилото кърмене + хранене, защото твърдото хранене става много разлято във времето. Обикновенно заспива по някое време сутрин, но това може да е и 11 часа и ако откара до 1, след това кърмене и след час пюре... За това съм фиксирала твърдото хранене м/у 12.00 и 13.00.  Самото хранене не ми е проблем, хапва си детето  bowuu Но не винаги иска да суче след това. Изажда до 100 гр пюре( толкова му предлагам, ако иска още - предлагам млако Simple Smile ) Няколко пъти ми се случва да суче чак 2-3 часа след пюрето. Та затова питам ако пюрето е месно, трябва ли да го правя по някакъв начин млечно? Имаме със сигурност 5 хубави кърмения през деня, от време на време се "лигавим" при мама  Grinning ей така за спорта и нощем 2 кърмения, които са си хранене, не само за успокоение.
След обед хапва каша+ плод, но тя задължително е след кърмене.

Извинявам се, че малко дългичко стана и малко пообъркано, ама аз да си обясня какво питам  Embarassed

# 164
 Косе Босе може ли един въпрос? Малкият господин е вече на година и почти месец, при изследванията ни хемоглобинът ни беше 115.  За сравнения на шест месеца само кърмене беше 128. Поради алергенна предразположеност и по-чувствителен стомах не давах жълтък и сирене докато не стана на годинка, давах много малко спанак пак зарди изриване. Дори и след това пак се обрина сериозно по бузките и за кратко ги спрях и двете, не стана много ясно от какво е. За сметка на това давах месце всеки ден. Въпросът ми е сега може ли на тази възраст да се дава месо и половин или четвърт жълтък в едно хранене или натоварвам прекалено с белтъци. Месцето е домашно.
 И още едно питане Embarassed Тъй като все още не иска вечеря продължавам с безмлечна каша с плод и кърма, която до месец-два смятам да заменя с кисело мляко и/или пресен плод. До кога е "добре" да се дава следобедна каша? Надявам се да не е твърде "тъп" въпросът ми.
 Моля те да хвърлиши един поглед и на нашия режим:
около 4-5 часа кърмене;
около 9 часа зърнена закуска(редувам глутен и безглутен) с плод или сирене и масло;
около 10.30-11 часа кърмене, което скоро смятам да премахна;
на обяд месно пюре, в което през ден слагам половин жълтък;
около 17-18 часа готова безмлечна каша(безглутенова или глутенова в зависимост от закуската) с плод и кърма;
21-22 часа кърмене.

Благодаря ти, надявам се да не досадих с дългия си пост!  bouquet

Последна редакция: чт, 12 фев 2009, 18:09 от Jujanka

Общи условия

Активация на акаунт