Примерна схема на захранване (12)

• 30 503
  • 471
  •   1
Отговори
# 210
...понякога толкова ми писва. Tired..ама бързо се стягам.

Същата работа съм  Laughing крепи ме това, че поне я оставям за цял ден на свекърва ми, но пък никъде немога да отида за по-дълго - тичам вкъщи да цедя  ooooh! на мен това ми беше интимната мисъл - да заместя две хранения, защото тя така или иначе пак ще получава 700 мл. кърма, а така вместо да цедя 5 пъти на ден ще цедя 3, което си е съвсем другичко  Mr. Green ама НЪЦКИ.

Katinche да и аз днес така направих, дадох му лъжичка да си играе, дори и купичката с пюренцето да пипа, всичко стана мазало наоколо Laughing , маааалко по-добре е. Аз си мисля,че може би трябваше да изчакам още малко, той е на 6 месеца без ден (започнахме преди 4 дена), но все още не седи на дупето си, а се смъква. Но пуст мерак!

Мда, ако искаш поизчакай, много е важно детето да е готово, както е също толкова и важно да не изпуснеш момента  bowuu

Хайде, да спирам да спамя, че да не ме шитнат модераторите  Mr. Green

# 211
...понякога толкова ми писва. Tired..ама бързо се стягам.

Същата работа съм  Laughing крепи ме това, че поне я оставям за цял ден на свекърва ми, но пък никъде немога да отида за по-дълго - тичам вкъщи да цедя  ooooh! на мен това ми беше интимната мисъл - да заместя две хранения, защото тя така или иначе пак ще получава 700 мл. кърма, а така вместо да цедя 5 пъти на ден ще цедя 3, което си е съвсем другичко  Mr. Green ама НЪЦКИ.
Мда.. ама като цедиш 3 да не мислиш, че ще произвеждаш тия количества  Rolling Eyes ..

# 212
duhi_puhi , преди няколко дни беше писала, че сте имали проблеми с АБКМ и АД, и че сте се оправили с хомеопатия. Моля те, дай повече инфо за хомеопатията. Ако не те затруднява, пиши ми на лични. Много благодаря предварително!

# 213
Гледам, коментирали сте оризовите сухари, та се сетих да ви питам за пълнозърнести ръжени.В някоя от темите Косе Босе беше писала, че пълнозърнестия хляб се въвежда след 1 година, или след 1,5 години.А дали същото важи и за пълнозърнестите сухари newsm78

# 214

Има разлика между хляб и сухари.

Пълнозърнести сухари и ядки може по-рано, между 8 и 12 м. в зависимост от вида на зърната и ядките. Конкретно пълнозърнестата ръж има доста повече фибри от всички други пълнозърнести житни (над 20%), най-добре е около 10 м. под формата на сухари.
Пълнозърнестият ръжен хляб като допълнителна храна е определено за след 1 год., макар че могат да се дават корички за гризане или смучене. Освен това е добре да се редува с непълнозърнест.

# 215
кои храни са пълнозърнести и кои не са
И когато детето е вече по голямо (13 м) по колко дни да продължавам със захранването?

Косе Босе, много полезно инфо. Благодаря ти много. Аз давам само 3 хранения...

* Непълнозърнести или рафинирани зърна: бял/полиран/бисерен ориз, пшеница, ръж, овес; пшенично и царевично нишесте; плюс производните им.
* Пълнозърнести или нерафинирани зърна: кафяв/червен ориз, пшеница, ръж, овес, зърнени ядки (въпреки че са преминали през нещо като рафиниране), елда, киноа, просо; плюс производните им.
* Рафинирани с добавка на фибри: има такива видове ориз и пшенични брашна например.
* С високо съдържание на фибри: кълнове, трици.
* Многозърнести храни: смес от различни зърна и семена, може да са както пълнозърнести, така и рафинирани.

След 1 год. повечето храни могат да се въвеждат за 2-3 дни.
Например първия ден детето може само да опита от даден плод, колкото да се тества алергия, на следващия ден се дават 30-50 г, после 70-100 г. Може да се раздели на два приема, но все пак има значение дали храната е от слабите алергени и дали товари стомахчето.

- Манго може за 2-3 дни, първият ден може да се започне и с 2-3 парченца, защото е слаб алерген.
- Ръж като съставка на друга храна или на нещо тестено може също за 2-3 дни, но ако се дават чисти ръжени ядки или хляб, тогава е по-добре въвеждането да се разтегли в 3-4 дни. Ръжта, особено пълнозърнестата, не е лека за стомахчето, има доста фибри.
- Киноата може да се добави като 1 лъжичка в друга каша, на втория ден 1/3 от дозата, на третия ден пълна доза или в комбинация с нещо друго. Белтъчините на киноата са сравнително лесносмилаеми, подобно на елдата, но все пак не е типична местна храна и е добре да се тества първия ден с малко количество.

Зеленчуците с повече фибри могат да се дават по-внимателно – например брюкселското зеле или пресните зеленчуци като морковите. По-особените храни като белтък и ядки е добре да се въвеждат поне за 3-5 дни. При цитрусите е важно не само първите дни на прием, но евентуална реакция на киселината при по-често предлагане на по-големи количества (особено ако се дават заедно с пресни домати напр.)

За храненето на възраст 1-3 год. може да погледнеш тук.

Косе Босе, в една книга за детското хранене се препоръчва последното твърдо хранене да бъде 3 часа преди сън,а от друга страна са предложили следните часовете на хранене - 8, 12, 16, 20. Ако детето си ляга около 21 часа не е ли твърде късно вечерята да бъде в 20 часа? 
Това са часовете за хранене на едно дете между 1 и 3 год. Ако детенцето е малко над годинката, за него е нормално да спи поне по 11-12 часа през нощта - съответно няма как да се вместят 4 хранения в рамките на 12 часа през деня и да останат още 2-3 часа преди сън.

Тези препоръки се отнасят по-скоро за режима на едно дете към 1.5-2 год., което спи по около 10 часа нощем. За децата около 1 год. спокойно могат да се правят по-малки паузи между някои хранения или да се дава 3 пъти храна с 1-2 леки междинни хранения. Или просто да се прави пауза от 1.5-2 часа преди сън, както бяха вариантите в предишния пост. Тази пауза е напълно достатъчна за възрастта, като се има предвид, че детето все още не вечеря обилно.

Според мен идеята е около 1 год. детето постепенно да започне да се вмества в такъв режим с 4 хранения или 3+1 или 3+2, а кога 2-3-часовата пауза преди сън става реалност зависи от неговата готовност и други фактори.

# 216
Въвела съм картоф, тиква, тиквичка, морков, пъщърнак и оризова каша. Мисля следващото да е ябълка, после круша, но ми се иска и някакъв друг вид каша. С какво да продължа?

Косе Босе, благодарности  Hug
Ох, с това нишесте хич не са ми ясни нещата  Blush как да го давам - под формата на кисел ли, от къде да го купя, ако е царевично - трябва ли първо да съм въвела царевицата?  Embarassed
И аз имам същия въпрос.

# 217
Изобщо не е необходимо да даваш такова нещо Simple Smile Ама хич Simple Smile
Ако е царевично (а трябв да е като заначало, ако изобщо е необходимо, преди да си въвела глутена0, трябва да си въвела царевицата да..
За мен това е леко безсмислена храна.. Ако може да се нарече така..
Ползвала съм я рядко за сгъстяване на манджите.. което също не ми харесва особено..
Нищо полезно няма в него .. само създава изкуствено чувство за обем .. и ситост Simple Smile

# 218
Въвела съм картоф, тиква, тиквичка, морков, пъщърнак и оризова каша. Мисля следващото да е ябълка, после круша, но ми се иска и някакъв друг вид каша. С какво да продължа?

И моят план е абсолютно същият, само че аз първо дадох тиквата, после картофа, тиквички, моркови и сега сме на пащърнак!Ще продължавам с оризова кашичка и точно тези плодове и в същият ред съм си отбелязла и аз, след това ще давам едла, заедно с още 2 плода....

# 219
моля помогнете ми. По съвет на доки започнах да въвеждам картоф. Сега сме на 5 и половина месеци и ядем 4 пъти по 180 грама. Доки каза до 180 грама пюре ама на мене ми се вижда доста пък и той е лаком и не знам по колко мляко да забърквам. Та някой знае ли какво трябва да е ориентиравъчно количеството на пюрето което детето ще получава когато то напълно замести млякото

# 220
Косе Босе, благодаря за изчерпателното инфо Hug

# 221
моля помогнете ми. По съвет на доки започнах да въвеждам картоф. Сега сме на 5 и половина месеци и ядем 4 пъти по 180 грама. Доки каза до 180 грама пюре ама на мене ми се вижда доста пък и той е лаком и не знам по колко мляко да забърквам. Та някой знае ли какво трябва да е ориентиравъчно количеството на пюрето което детето ще получава когато то напълно замести млякото
Не е нужно да заместваш хранене.. А ако заместваш - в пюрето задължително трябва да има АМ (предполагам сте на ам с това 4*180 мляко) ..
А колко да даваш - колкото иска детето общо взето..
180 гр. синът ми започна да яде на 2г.  Laughing

# 222

Както ти е писала и duhi_puhi не е нужно да заместваш хранене.На тази възраст може да започнеш с предлагането на храни, за да запознаеш бебето с нови вкусове.И все пак ако решиш да заместваш хранене 190-200гр е количеството, но това само на теория.Количеството зависи до голяма степен от бебето Peace

# 223
Благодаря но аз питам защото той е лаком и няма стопер. Според доки това е максимума 180 гр. пюре разредено до каша с АМ. Днес например си мушна едни 50 мл. от въпросната смес без да се замисли и си допи млякото а е едва 3-ти ден. А доки каза да давам само картофи докато заменя храненето

# 224
Благодаря но аз питам защото той е лаком и няма стопер. Според доки това е максимума 180 гр. пюре разредено до каша с АМ. Днес например си мушна едни 50 мл. от въпросната смес без да се замисли и си допи млякото а е едва 3-ти ден. А доки каза да давам само картофи докато заменя храненето
Пак ти казвам.. не е нужно да заместваш хранене.. много е малък за заместено такова..
А и не е нужно да увеличаваш всеки ден количеството .. нито да сте само на картоф докато заместиш хранене..
Първите храни ги въвеждай по коло 5-7 дни.. после може и по 3-4 дни..
Не знам защо тия педиатри толкова препускат с това захранване и заместване на млякото Sad Цял живот ще ядат глупости.. веднъж са бебета.. и им се полага мляко..

Общи условия

Активация на акаунт