Турски език за начинаещи 2 - Хош гелдиниз

• 80 550
  • 446
  •   1
Отговори
# 105
  • Истанбул
1. Спрегнете следните глаголи:
beklemek - (чакане)гледане,
ben bekliyorum
sen bekliyorsun
o bekliyor

biz bekliyoruz
siz bekliyorsunuz
onlar bekliyorlar

bakmak - (гледане)чакане
ben bakıyorum
sen bakıyorsun
o bakıyor

biz bakıyoruz
siz kabıyorsunuz
onlar bakıyorlar

beğenmek -харесване
ben beğeniyorum
sen beğeniyorsun
o beğeniyor

biz beğeniyoruz
siz beğeniyorsunuz
onlar begeniyorlar

2. Опишете Истанбул със 5-6 изречения и с думите, които имате на разположение!
Metropol, güzel, yeşil, gidiyorum, büyük, sokak, çok, Bosfor, deniz, her yıl, araba, bir, beğeniyorum, var
Може да използувате допълнително други думи, които знаете!

İstanbul çok güzel ve büyük Metropol. Sokaklarda arabalar (ve çok gürültü) var. Denizde yeşil ve mavi renkler var. Denız sihirli. Her yıl İstanbul'da gidiyorum. Bosfor'(a)bakıyorum ve beyaz şarap içiyorum. Ben çok beğeniyorum. İstanbul Bosfor'da.

3.Моля, преведете долния текст:
Kafeterya - Кафене

Ben kafeteryada oturuyorum ve camdan bakıyorum. - Седя в кафенето и гледам през прозореца.

Sokakta kar var. - На улицата им сняг.

İstanbul’da hava soğuk ve sokak kalabalık. В Истанбул е студено и улицата е многолюдна.

Masada bir bardak çay ve yeni bir roman. - На масата има чаша чай и нов роман.

Kitapları seviyorum, müzik de seviyorum! - Обичам книгите, музиката също!

Ne kadar güzel bir gün! - Колко хубав ден!

Arkadaşım geliyor ve sandalyeye oturuyor: Приятеля идва и сяда на стола:

-Merhaba, nasılsın? - Здлавей! Как си?
-Teşekkür ederim, sen nasılsın? - Благодаря, а ти как си?
-Ben iyiyim, sinemaya gidiyorum. - Добре, отивам на кино.
-Filmin adı ne? - Кой е филма?
-“Ağaçlar ayakta ölür” - "Дървета ...."
- O, eski ve çok güzel bir film! - О, един стар и много хубав филм!
-Evet, sen de gel! - Да, (и ти ела)хубав е!
-Ben saat 5 arabasıyla İzmir’e gidiyorum! İşim var! - В пет часа заминавам с кола за Измир
-Tamam, iyi yolculuklar! Görüşürüz! - Добре, приятно пътуване! Довиждане!
-Teşekkür ederim, görüşürüz! - Благодаря, довиждане!
Arkadaşım gidiyor, ben camdan insanlara bakıyorum! - Приятеля си тръгва, аз гледам хората през прозореца!

Време на изпита 2 часа! Кolay gelsin!

# 106
  • Истанбул
        bakmak - гледане, beklemek - чакане , beğenmek -харесване

ben bakıyorum
sen bakıyorsun
o bakıyor
biz bakıyoruz
Siz bakıyorsunuz
onlar bakıyorlar

ben bekliyorum
sen bekliyorsun
o bekliyor
biz bekliyoruz
Siz bekliyorsunuz
onlar bekliyorlar

ben beğeniyorum
sen beğeniyorsun
o beğeniyor
biz beğeniyoruz
Siz beğeniyorsunuz
onlar beğeniyorlar

Metropol, güzel, yeşil, gidiyorum, büyük, sokak, çok, Bosfor, deniz, her yıl, araba, bir, beğeniyorum, var

Бен хер йъл Истанбул'да гидийорум. Истанбул бююк ве гюзел метропол. Истанбул Босфор'да. Орада ики дениз вар. Истанбул'да чок сокак. Сокак(lar)Да чок араба ве чок киши вар. Бен Topkapı Sarayı, Kapalı Çarşı, Galata Kulesi, Dolmabahçe Sarayı, Taksim Meydanı беенийорум.

Kafeterya
Ben kafeteryada oturuyorum ve camdan bakıyorum. Sokakta kar var. İstanbul’da hava soğuk ve sokak kalabalık. Masada bir bardak çay ve yeni bir roman. Kitapları seviyorum, müzik de seviyorum! Ne kadar güzel bir gün!
 Arkadaşım geliyor ve sandalyeye oturuyor:
-Merhaba, nasılsın?
-Teşekkür ederim, sen nasılsın?
-Ben iyiyim, sinemaya gidiyorum.
-Filmin adı ne?
-“Ağaçlar ayakta ölür”
- O, eski ve çok güzel bir film!
-Evet, sen de gel!
-Ben saat 5 arabasıyla İzmir’e gidiyorum! İşim var!
-Tamam, iyi yolculuklar! Görüşürüz!
-Teşekkür ederim, görüşürüz!
Arkadaşım gidiyor, ben camdan insanlara bakıyorum!

Aз седя в кафенето и гледам през прозореца. На улицата има сняг. В Истанбул времето е студено и улицата е пренаселена. На масата са чаша чай и един роман. Обичам книгите, обичам също музика. Приятелят ми идва и сяда на стола.
- Здравей, как си?
- Благодаря, ти как си?
- Добре съм, отивам на кино
- Как се казва филма?
- "Дърветата умират прави"
- О, това е стар и много хубав филм!
- Да, ти също ела!
- Аз в 5 часа тръгвам с колата за Измир! Имам работа!
- Добре, на добър път! До скоро!
- Благодаря, доскоро!

Със съчиненито не можах да се справя. Липсват ми думи

# 107
  • Истанбул
Аз малко се забавих, понеже имах урок! Видях, че Мистик е пуснала верните отговори и ще си ги сверя. Ще напиша само съчинението!

Истанбул чок гюзел ве бюйюк. Бен чок беениюйорум Истанбул'у. Чок сокаклар вар. Чок калабалък вар.
Истанбул' да Босфор ве Карадениз. Чок арабалар вар. Истанбул' да Галата кулеси ве Тор Капъ Сарай.

# 108
mistik    Hug  bouquet

# 109
  • Истанбул

bakmak - гледане
ben bakıyorum
sen bakıyorsun
o bakıyor
biz bakıyoruz
siz bakıyorsunuz
onlar bakıyorlar

beklemek - (чакане)гледане
ben bekliyorum
sen bekliyorsun
o bekliyor
biz bekliyoruz
siz bekliyorsunuz
onlar bekliyorlar

beğenmek -харесване
ben beğeniyorum
sen beğeniyorsun
o beğeniyor
biz beğeniyoruz
siz beğeniyorsunuz
onlar begeniyorlar

Не ми стигат думи, повече от 2-3  елементарни изречения не успях да измисля. Confused
Istanbul büyük ve güzel Metropol. Sokak'ta birçok araba var. Hava soğuk ve beyaz kar var ama Bosfor ve deniz yeşil. Beğeniyorum Istanbul'U.

Kafeterya

Ben kafeteryada oturuyorum ve camdan bakıyorum. Sokakta kar var. İstanbul’da hava soğuk ve sokak kalabalık. Masada bir bardak çay ve yeni bir roman. Kitapları seviyorum, müzik de seviyorum! Ne kadar güzel bir gün!
-Merhaba, nasılsın?
-Filmin adı ne?
-“Ağaçlar ayakta ölür”
-Evet, sen de gel!

Кафене
Седя си в кафето и гледам през прозореца. На улицата има сняг. В Истанбул времето е (студено)лошо и улиците са препълнени с хора. На масата има чаша чай и нов роман. Обичам книгите, обичам музиката. Какъв хубав ден!
Приятелят ми идва и сяда на стола.
-Здравей, как си?
- Благодаря, ти как си?
- Добре съм, отивам на кино.
-  Как се казва филма?
- "Дърветата умират прави"
- О, (това е) стар и много хубав филм!
- Да, ела и ти.
- В 5 ч. тръгвам с кола за Измир. Имам работа.
- Добре, лек път! Доскоро!
- Благодаря, доскоро!
- Приятелят ми си заминава, аз гледам хората през прозореца.

# 110
  • Истанбул
Както виждате, хич не е лошо! Само малко кураж ви трябва Hug Трябва да проговорите! Thinking Имахте на разположение достатъчно думички, просто трябва да ги зазубрите! ooooh!

Нещо напр:
İstanbul'a her yıl arabayla gidiyorum. O çok büyük ve güzel bir metropol. Çok sokak ve araba var. Ve Bosfor İstanbul'da. Deniz yeşil ve soğuk. Ben İstanbul'u çok beğeniyorum.

# 111
  • Варна и...духом на Босфора
 Simple Smile Много се извинявам но сега чак се добирам до компа! Извинете ме моля учителки любими! Ето и моите отговори;     Бен беклийорум -Сен беклийорсун- О беклийор   Биз беклийоруз- Сиз беклийорсунуз   -Онлар беклийорлар    Беенмек--- Бен беенийорум  Сен беенийорсун  -О беенийор    Биз беенийоруз  Сиз беени йорсунуз  Онлар беенийорлар       Бакмак   -Бен бакъръйорум   Сен бакъръйорсун  О бакъръйор        2 задача-- Истанбул'да ики дениз-Мармарадениз ве Карадениз вар.Орада хър ийлчок киши гезийеве татиле герийорлар. Орада маийъс ве хазиран чок гюзел.  Сокакта арабалар чок вар!Орада гьорюледжек чок вар---Мави Джами, Ая София ,Топкапъсарай,Долмабахчесарай.Орада Босфор ве Халич чок гюзел! Орада сарайлер, анътлар,джамилер чок вар! Стадиумлар чок вар.  Тюрклер футболу чок севийор!  Инюню стадиум йъланда Долмабахчесарай. Бен Истанбулда гезийе гелийорум.   3 задача--- В кафенето       -      В кафенето съм седя и гледам през прозореца. На улицата има сняг.В истанбул времето е студено и улиците са пълни .На масата има чаша чай иедин нов роман.Обичам книгите също обичам имузиката. Колко хубав ден!     Моят приятел дойде и седна на стола      -Здравей как си?    -Благодаря ти как си?  -Аз съм добре  отивам на кино !  -Какъв е филма?  ........... - О много хубав филм!  Да ела и ти!   - В пет часа ще пътувам с кола до Измир  Има...Добре приятно пътуване и доскоро!  Благодаря доскоро!       Това е от мен момичета Бях готова с отговорите в 7 и 15 но имаме само един компютър и моите трима сина гледат всички мачове в неделя те са много Още един път моля за извинение а и пиша по- бавно!  

# 112
mistik,  Hug за търпението да ни провериш работите една по една!

# 113
Мистик, Тешекюр едерим за труда! Страхотна си! smile3525 smile3525 smile3525

# 114
Мистик, много ти благодаря за търпението и отделеното време. Приятна вечер и спорна седмица.  Hug

# 115
Mistik, благодаря  Hug
Не си отбелязала, ама аз сега видях, че цели две изречения от превода съм изтървала. Следващя път няма да се "разхождам" нагоре-надолу в полето, а ще пиша превода след всяко изречение за да не изпусна. И тук в спрежението на глагола съм сбъркала beklemek - bekliyorum. Явно това за благозвучието ми куца  newsm78 А пък за съчинението си права, че за 5,6 изречения знаем достатъчно думи. Но на мен още ми е трудно

# 116
  • София
Мистик smile3525 newsm51
çök teşekküler Hug
и аз като Хриси, още ми е трудно Confused а и съчиняването ми е голям проблем - аз и една поздравителна картичка не мога да си съчиня сама Embarassed
но не се отказвам, а се амбицирам още повече да си запълня пропуските book

# 117
Момичета, здравейте! Аз си учих уроците без да ви казвам и без да се явявам на изпит. Сега заявявам желанието си за участие тук. Междувременно обаче днес "на живо" се опитах да проверя знанията си, пътувахме за кратко до Турция. Резултатът ми е плачевен (чиста двойка)Embarassed Всичко си бях научила, а очи в очи, каква стана тя... За "гюнайдън" се сетих, разбраха ме, отговориха ми. За "добър вечер" обаче ги попитах как се казва на турски. Повторих го с разбиране Grinning. ГЬорюшюрюз ми е вярно. Докато се опитах да кажа кой номер риза искам, мацката отсече набързо "s" Cry Е, успях да поръчам броя лахмаджуни, които си бяхме наумили. Ех, отчаяна съм, ще ме приемете ли? А, забравих, разбрах какво ми казаха, като чух "гюзелим, насълсън", ама за това кой ли няма уши...Ама това беше на границата и не бях сама, някой да не си помисли нещо друго Naughty

Последна редакция: пн, 09 фев 2009, 01:28 от delda

# 118
Момичета, страхотно сте се справили, въпреки нелесния изпит на скъпата ни учителка Мистик!   bouquet

delda, нормално е в практиката да се напредва по-бавно, отколкото на теория. Ако имаш възможност да гледаш турска телевизия ще ти е от полза. Така ще свикнеш по-бързо с езика. Ще се радваме да се включваш!

# 119
Извинявам семного, но сега можах да вляза  Blush
Моля, ако може проверка  Blush

бакийорум, бакийорсун, бакийор, бакийоруз, бакийорсунуз, бакийорлар
беклийорум, беклийорсун, беклийор, беклийоруз, беклийорсунуз, беклийорлар
беенийорум, беенийорсун, беенийор, беенийоруз, беенийорсунуз, беенийорлар

Бен Истанбул чок беенийорум ве севийорум.
Хер йъл орада гидийорум.
Истанул чок бюйюк метропол.
Инстанбул'да чок араба вар.
Мави дениз, йешил сокаклар ве бир Босфор.
Чок гюзел.

Kafeterya
-Merhaba, nasılsın?
-Filmin adı ne?
-“Ağaçlar ayakta ölür”
-Evet, sen de gel!

Кафетерия

Седя в кафетерията и гледам в прозореца. На улицата има сняг. В Истанбул времето е студено и на улицата е калабълък. На масата има чаша чай и един нов роман. Обичам книгите и музиката. Колко е хубав този ден!
Приятелят ми дойде и седна на стола:
-Здравей, как си?
-Благодаря, ти как си?
-Аз съм добре, отивам на кино.
-Как е името на филма?
-“Ağaçlar ayakta ölür”
- O, стар и много хубав е този филм!
-Да, ела и ти!
-Аз в 5 часа тръгвам за Измир с кола! Имам работа!
-Добре, лек път! До скоро !
-Благодаря, до скоро!
Приятеля ми тръгва, аз прозореца insanlara гледам!

Дано да нямам много грешки и червено, но 95% от текста го разбрах, което е  страхотно Crazy Crazy Crazy

Общи условия

Активация на акаунт