Турски език за начинаещи 2 - Хош гелдиниз

• 80 542
  • 446
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте,момичета,или по-скоро
Merhaba kızlar  Simple Smile
Може ли някой да ми преведе тази песен? Praynig

Sen gittin ya yaşantımın bir anlamı kalmadı
Sen gittin ya pencereme bir kez güneş doğmadı
Sen gittin ya senden sonra mutluluğum olmadı
Seninle geçen günlerimin değerini bilmedin

Özledim teninin kokusunu özledim
Özledim sımsıcak nefesini özledim
Özledim sohbetini o sesini özledim
Gelmedin göz bebeğim can yoldaşım gelmedin

Sen gittin ya gözlerimden yaşlar bir an dinmedi
Sen gittin ya ellerimden resmin bir an düşmedi
Sen gittin ya o gün bu gün inan yüzüm gülmedi
Senle geçen günlerimin değerini bilmedin

# 346
момичета, здравейте Hug чета да знаете, но бавно  Party

искам да попитам нещо, ако сте го обсъждали, извинeте ме:
1. в думата odası, окончанието -sı какво значение има, мисля че и на други думи го видях, не съм сигурна....
2. rengi или renk - освен за кафявото, има ли значение коя дума ще ползваме?

Шуши, по-скоро не мога да се организирам  Embarassed, а и посрещах важен гост тези дни  Heart Eyes

# 347
1. -sı  не сме го учили още Например от две думи yatak и oda се образува нова такава yatak odası
2. renk е правилното
mavi - синьо
mavi renk - син цвят
rengi се употребява в друг случай kahve +renk - kahverengi става Защото kahve  е съществително, а mavi и останалите са прилагателни.

# 348
  • Майничка
Един дискретен запис от мен.
Ще гледам да се подготвя за приравнителен. Embarassed

# 349
kaigi   bouquet
продължавам да чета  ooooh!

# 350
Мерхаба!
Хош гелдиниз на на новите момичета!
Госпожа Мистик да оздравява бързо!
Аз тая седмица съм много заета и ученето малко ми по изостана, но до неделя мисля да наваксам..
Госпожо Каиги, може ли някое лесно текстче да пуснеш за превод да се по упражним...
Госпожо Шуши  Hug Hug Hug

# 351
Аз за съжаление се отказвам, без да съм направила нито едно контролно. Може би след време ще прочета тези теми и ще понауча нещо от тях. Успех на всички!   bouquet

# 352
steffi_k, такмо се канех да го пусна, но дребосъка не ме оставя.  Heart Eyes

Ödev 3.

Преведете текста

Bugün çok mutluyum. Okullar tatil. Üç ay okul yok. Yarın ailemle tatile gidiyorum. Şimdi annemle babam hazırlık yapıyorlar. Tatil için Antalya’ya gidiyoruz. Antalya Türkiye’nin güneyinde. Arabayla gidiyoruz. Antalya İstanbul’a uzak. İstanbul-Antalya arası 724 kilometre. Yolculuk yaklaşık 10 saat sürüyor. Fıstık da bizimle geliyor. Fıstık bizim köpeğimiz. O da çok mutlu.

Antalya’da hava çok sıcak.Yarın orada hava 40 derece. Her yıl Antalya’ya çok turist geliyor çünkü Antalya çok güzel bir yer. Antalya çok büyük bir şehir değil ama Antalya’da deniz temiz ve güzel plajlar var. Antalya’da bir çok müze ile tarihi yer var. Ayrıca Antalya’da doğa çok güzel. Biz her yaz oraya gidiyoruz. Antalya’da bizim yazlığımız var. Ayrıca orada arkadaşlarım var. Ne kadar çok mutluyum!

Ако има неясни думи или други неща питайте!

# 353
Днес съм много щастлив. Училището е във ваканция. Три месеца няма училище. Утре със семейството отижаме на почивка. Сега с мама и татко започваме приготовленията. За ваканцията ще ходим в Анталия. Анталия е в южната част на Турция. Ще ходим с колата. Анталия е далече от Истанбул. Разстоянието Истанбул-Анталия е 724 километра. Пътуването отнема приблизително десет часа. Фъстък също идва с нас. Фъстък е нашето куче. То също е много щастливо.

В Анталия времето е много топло. Утре там ще е 40 градуса. Всяка година в Анталия ходят много туристи,защото Анталия е едно много хубаво място. Анталия не е голям град,но морето в Анталия е много чисто и има хубави плажове. В Анталия има много музеи на исторически места. Освен това,природата в Анталия е много хубава. Ние всяка година ходим там. В Анталия имаме вила. Освен това (също така) имам приятели там. Колко съм щастлив!

# 354
natalin,

Şimdi annemle babam hazırlık yapıyorlar Сега майка ми и /с/ баща ми се приготвят.

# 355
аууу,да,много тъпа грешка
ама само тази ли е?!?! Grinning

# 356
На мен не са ми ясни окончанията...ailemle - това `ле` какво е? Türkiye’nin  и това `нин` не ми е ясно.... newsm78 newsm78 newsm78  bizimle какво е? И пак има окончание `ле`
Тези думички също не ги знам...ile, temiz , doğa
Много са ми трудни тези окончания, иначе думите си ги пиша редовно. Като гледам момичетата как се справят, май аз ще съм на поправителен! Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
Тешеккюр едерим Госпожо Каиги!  bouquet  bouquet  bouquet

# 357
Ödev 3

Днес съм много щастлив. Училището е във ваканция. 3 месеца няма училище. Утре отивам на почивка с моето семейство. Сега  мама и татко започват да се приготвят. Отиваме на почивка в Анталия. Анталия е в най-южната част на Турция. Ще отидем с колата. Анталия е далеч от Истанбул. Разстоянието Истанбул-Анталия е 724 км. Пътуването отнема приблизително 10 часа. Фъстък също идва с нас. Фъстък е нашето куче. Той също е много щастлив.

Времето в Анталия е много топло. Утре там ще е 40 градуса. В Анталия през цялата година ходят много туристи, защото Анталия е едно много красиво място. Анталия не е голям град, но морето в Анталия е чисто и има хубави плажове. В Анталия има много музеи и исторически места. Освен това природата в Анталия е много красива. Ние ходим там всяка година. В Анталия е нашата вила. Освен това там имаме много приятели. Колко съм щастлив!

annemle, babam, Türkiye’nin, güneyinde, аrabayla, bizimle ... тук окончанията не са ми много ясни
Непознатите думи ги проверих в речника

# 358
Аз съм много щастлив днес. Училищата са във ваканция. Три месеца няма училище. Утре аз отивам на почивка със семейството си. Сега баща ми с майка ми се приготвят. Заминаваме за Анталия на почивка. Анталия е в южна Турция. Заминаваме с кола. Анталия е далече от Истанбул. Разстоянието Истанбул-Анталия е 724 километра. Пътуването продължава приблизително 10 часа. Фъстък също идва с нас. Фъстък е нашето куче.  Той също е много щастлив.
В Анталия времето е много топло. Утре там ще е 40 градуса. Всяка година в Анталия идват много туристи, защото Анталия е много красиво място. Анталия не е много голям град, но морето в Анталия е чисто и има красиви плажове. В Анталия  има много исторически места с музеи. Освен това в Анталия  природата е много красива. Ние всяка година отиваме там. Имаме вила в Анталия. Освен това там имам приятели. Колко много съм щастлив!

Kaigi, някои неща в граматиката не са ми познати /не сме ги учили още/, но смисъла се разбира. Ако трябва да направя този превод от бг на турски ще е пълно с грешки.

# 359
Днес съм много щаслив. Училищата почиват.Три месеца няма училище. Утре със семейството отиваме на почивка. Сега майка ми и баща ми правят подготовка.Отиваме на почивка в Анталия. Анталия е в южната час на Турция. Отиваме с колата. Анталия е далече от Истанбул. Разстоянието Анталия- Истанбул е 724 километра. Пътуването  е приблизително 10 часа. Фъстък идва с нас. Фъстък е нашето куче. И той е много щастлив.

В Анталия въздуха е много топъл. Утре там въздуха ще е 40 градуса. Всяка година в Анталия ходят много туристи, защото Анталия е много красиво място. Анталия не е много голям град, но морето в Анталия е чисто и има красиви плажове. В Анталия има много музеи и исторически места. Освен това в Анталия природата е много красива. Ние всяка година ходим там. В Анталия имаме вила. Освен това имам много приятели там. Колко много съм щастлив.

Общи условия

Активация на акаунт