Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 70

  • 37 586
  • 293
  •   1
Отговори
# 195
  • някъде на юг
  • Мнения: 282
Честит Рожден Ден и от мен СТАСИ!!!!! newsm59 Много хубава тортичка не съм правила никога Тирамисо но май е време да опитам.

Момичета да ви покажа и моята торта която правих за ЧРД на мъжът ми тя не е много за показване на фона на тези красоти......но и дефектните торти трябва да се покажат .....че то ще стане скучно само с красиви торти Laughing

Да кажа само перипетите около тортата.

1.Мъжо харесва "Татяна" , блатовете са чудесни  получават ми се до тук добре.За разнообразие я направих с карамеления крем на Пепи - Ей тази врътка с варенето  3 ч. на конд. мляко ..... направо щях да да го изям от консервата точно като бонбонките от едно време Карамел Му.Уж изчетох всичко за крема стайна температура и накрая се пресече смаслото ,но добре че в тортата не се забаляза.

2.Покритие със сметана - Хопла подсладена.Момичета моля за съвет , не мога да преценя кога е вече готова като биех с миксера и стане твърда т. е. остава по перките тогава спирам но като я разнасям по тортата става на дупчици а ако е по рядка се ....стича илинещо такова.Реших да направя розички като на Албенка от клипчето.Е вярно нямам такъв пош като неиния но като опитвах да правя листенца не се получава никаква форма а като ...как да се изразя по деликатно newsm78 като изцвъканоС триста зора 1 ч. я заглаждах и пак си личеше но добре че се сервира вечерта  Embarassed
Нямах много време за украса и направих тези хълмчета от страни/ то аз така им казвам/ но на съпругат ми на друго му
заприлича...но ще премълча. Laughing
Оставих да пренощува в хладилника тортата и на сутринта.......ооооооооо ужас newsm45 тортата попила и прозира на места блата и хайде пак ремонт, но за да замаскирам пак сложих едни бели точици ...на съответните места.
Накрая не ми останаха нерви и имах 3 готови рози от маршмерлоуз и ги оцветих малко в лилаво и ги цопнах отгоре и накрая тази извивка около розите.......... това е резултата от сметаната разреждах я с още сметана течна но уви....ще си помечтая още за розите на Албенка.

На снимката розите изглеждат доста тъмни но като цвят са много по светли не че оправя дефектит. smile3518

И последно питане от къде мога да се снабдя с пош с накрайник или там както се казва с който мога да направя някакво подобие на роза?

И с целият си блясък:



# 196
  • Мнения: 310
Мисля и аз да помогна за Тортената библиотека, но по-скоро с въпроси, които мисля, че се задават доста често и отговорите са нужни на всеки.Надявам се някой да има търпението да отговори на всички въпроси в един пост, за да може natalyna да го сложи в библиотеката.Въпросите се отнасят най-вече за покритията.
1.Докато се работи с марципан, фондан и другите там покритията, частта, която в момента не се използва, покрива ли се с нещо да не съхне?Въпроса ми е за всички покрития отделно.И дали през това време се държи на стайна Т или в хладилника?
2.Колко време може да се съхраняват различните покрития?И дали има разлика дали ще ги сложиш в кутия или ще ги увиеш във фолио (ако има разлика, кое се слага в кутия, кое се увива във фолио)?
3.Фигурките от всички захарни теста ли се съхраняват извън хладилника? (понеже скоро някой ги беше сложил в хладилника)
4.За колко време горе долу съхнат фигурките от различните теста?

И сега да попитам за Роял Айсинга - За колко време съхне и трябва ли неизползаната в момента част от него да се покрие с нещо и къде трябва да се държи - в хладилника или на стайна Т?
Еми това е, надявам се някой да се навие да отговори  Praynig

# 197
  • София
  • Мнения: 2 671
yulinda, на тортата хич не й личат тези дефекти, който са те изтормозили! Добре си ги превърнала в ефекти, а цветът на розите много ми харесва! За пошове - има за едникратна употреба и на Кадемлия и в Торнадо в П-в; удобни са, защото си спестяваш миенето след това, но не са особено икономични... накрайници си купих от Кадемлия - добър избор имат, продават единични борйки, а в магазина на Профис - ж.к. Яворов бл.72 имат хубави професионални комплекти. Ако имаш възможност да пазаруваш от е-bay, виж предложенията там - аз си бях харесала един комплет накрайници на Уилтън на много прилична цена, включая доставката.

# 198
  • София
  • Мнения: 2 130
Мисля и аз да помогна за Тортената библиотека, но по-скоро с въпроси, които мисля, че се задават доста често и отговорите са нужни на всеки.Надявам се някой да има търпението да отговори на всички въпроси в един пост, за да може natalyna да го сложи в библиотеката.Въпросите се отнасят най-вече за покритията.
1.Докато се работи с марципан, фондан и другите там покритията, частта, която в момента не се използва, покрива ли се с нещо да не съхне?Въпроса ми е за всички покрития отделно.И дали през това време се държи на стайна Т или в хладилника?
2.Колко време може да се съхраняват различните покрития?И дали има разлика дали ще ги сложиш в кутия или ще ги увиеш във фолио (ако има разлика, кое се слага в кутия, кое се увива във фолио)?
3.Фигурките от всички захарни теста ли се съхраняват извън хладилника? (понеже скоро някой ги беше сложил в хладилника)
4.За колко време горе долу съхнат фигурките от различните теста?

И сега да попитам за Роял Айсинга - За колко време съхне и трябва ли неизползаната в момента част от него да се покрие с нещо и къде трябва да се държи - в хладилника или на стайна Т?
Еми това е, надявам се някой да се навие да отговори  Praynig



Без претенции за професионален всеобхватен отговор, на базата на моя опит и информация:

1/ Когато правя фигурки от моделираща маса, частта, по която не работя в момента, но ми предстои да ползвам малко по-късно
- държа в плика, от който съм извадила количеството, с което работя (ММФ, класически фондан)
- държа в плика, от който съм извадила количеството, с което работя и в хладилника (шоколадово тесто през лятото)

2/ Съмнявам се да има твърдо, съгласувано мнение по отношение на срока на годност на покритията, но обикновено се споменават от няколко седмици до повече от месец, при съхранение в хладилник, като тези, които съдържат в рецептата си суров белтък, би следвало да се съхраняват доста по-малко време. Моят личен избор е да ползвам едно захарно покритие, докато не е променило вкусовите си качества и консистенция. Трайността (пластичността) на една вече оцветена захарна маса, рязко намалява. Винаги (всички) захарните маси се съхраняват плътно опаковани в кухненско стреч фолио и в плътно затваряща се кутия/плик с цип.

3/Да фигурките съхнат добре на прохладно място, в хладилника Т е доста по-ниска от тази, на която обикновено се представя готовата торта и има риск от конденз, който от своя страна ще размекне фигурките.

4/ Ако фигурката е от разточено тесто, съхне за около ден (класически фондан, други желатинови маси) около 2 дена (ММФ, шоколадово тесто)
Ако фигурката е масивна - може да отнеме 3-4 дена, зависи от големината.
Времето за съхнене зависи от Т и влажността.

# 199
  • София
  • Мнения: 2 671
Да ти отговоря от моя опит за Варна и за готова ММ-бавносъхнеща:

1.Докато се работи с марципан, фондан и другите там покритията, частта, която в момента не се използва, покрива ли се с нещо да не съхне?Въпроса ми е за всички покрития отделно.И дали през това време се държи на стайна Т или в хладилника?
- и двете на стайна температура, покрити с домакинско фолио

2.Колко време може да се съхраняват различните покрития?И дали има разлика дали ще ги сложиш в кутия или ще ги увиеш във фолио (ако има разлика, кое се слага в кутия, кое се увива във фолио)?
- аз задължително увивам и двете във фолио, като внимавам да са добре увити и да е изваден въздуха, доколкото е възможно, а кутията е за удобство само

3.Фигурките от всички захарни теста ли се съхраняват извън хладилника? (понеже скоро някой ги беше сложил в хладилника)
- да, по принцип, за да не се размекнат от влагата в хладилника

4.За колко време горе долу съхнат фигурките от различните теста?
-зависи от самите фигурки - дебелина, форма и т.н.



Ха, писали сме заедно с Дими  Simple Smile

# 200
  • Мнения: 2 185
Цитат
1.Докато се работи с марципан, фондан и другите там покритията, частта, която в момента не се използва, покрива ли се с нещо да не съхне?Въпроса ми е за всички покрития отделно.И дали през това време се държи на стайна Т или в хладилника?
1 Когато работиш със захарно покрие, тестото което в момента не е в ръцете ти ( образно казано трябва да го запазиш с прозрачно фолио, може за по-удобно ( ако е малко топче ) да го захлупиш под чаша, за временно съхранение. Тестото не се държи в хладилника ( изключая шоколадовия фондан ) . Държа всичко в шкаф и трайността му е с месеци   Peace

Цитат
2.Колко време може да се съхраняват различните покрития?И дали има разлика дали ще ги сложиш в кутия или ще ги увиеш във фолио (ако има разлика, кое се слага в кутия, кое се увива във фолио)?

Увивам във фолио и слагам в кутия с плътно затворен капак. Издържат месеци без проблем  Peace

Цитат
3.Фигурките от всички захарни теста ли се съхраняват извън хладилника? (понеже скоро някой ги беше сложил в хладилника)

Готовата моделираща маса ( бързо и бавносъхнеща) дърша извън хладилника. Шоколадов фондан във хладилника. С другите нямам опит  Peace

Цитат
4.За колко време горе долу съхнат фигурките от различните теста?

Бавносъхнеща маса - за около 5-6 часа, най-добре да ги оставиш през ноща. Бързосъхнеща мяса до 2 часа максимум за готови. Маршмелоуза също съхне бързичко. От шоколада фигурки не съм правила.

Цитат
И сега да попитам за Роял Айсинга - За колко време съхне и трябва ли неизползаната в момента част от него да се покрие с нещо и къде трябва да се държи - в хладилника или на стайна Т?

Зависи от консистенцията и от това, което правиш с него. Понякога се налага и с дни да чакаш ако е по-тежка конструкция. Някои неща ( шприцовани ) изсъхват за час-два .

Държи се в хладилника. Някои ги съхраняват в купа с влажна кърпа отгоре и плътно покрито с фолио  Peace

Айдеее изпревариха ме  Crossing Arms

# 201
  • Мнения: 1 965
Леле!! Ами сега..... Май доста неща ще пропусна....
Първо:
Честито на рождениниците и рожденничките...... Бъдете живи и здрави, много обичани и винаги усмихнати. Дечицата нека бъдат палави и засмени.... да безчинстват на воля, за да пораснат големи!!!!
Лилиума на горното Тирамису е страхотен... Малко самотно е забоден там, но е идеално изпипан...
Стаси - екстра са си пешките. Тумбести били.... има милион видове фигури.... каквито ги направиш-такива. Няма да носиш шах за сравнение, така че не им се притеснявай.
Приветствам Мишел - беше зачезнала. От една седнмица се каня да и звъня или да и пиша, ама... отде време  да се сетя Мишелски- МИСЛИ БЪРЗОООО. Пиши ми ако се заинтересуваш.
yulinda - Много нежничко и красивичко с тия сталактитчета.... Хареса ми!!!
Ужас! не ми се сърдете, ама нямам сили да се връщам назад........  Sad.
Снощи  и тази вечер творих.... Цитирам поръчителя: "НЕЩО РОМАНТИЧНО, И АКО МОЖЕ ДА Е ДВЕ В ЕДНО, ТА ДА МИНА БЕЗ КИТКА"  Joy .
Ами..... Ето ви една торта за една Валентина.
И ОЩЕ

Всичко е шоколадовото ми тестенце. Кувертюра от Федонела ме изненада приятно. Не е толкова вкусен колкото този на Илчовски, но е много приятен за работа. То се вижда че е разточван до цигарена хартийка. Опитах се да докарам една специална порода рози, ама.... си останах с опитите.... Зеленото ме ядоса. Не посмях да оцветявам отгоре, че много тънки ги разточих листата а и нямаше кога да съхнат. Пак на бегом правих всичко. Обаче.... много съм горда със себе си.... Най-сетне направих рози с формички..... Това си е цяло постижение за мен.....  #Crazy

# 202
  • Мнения: 2 185
Ванче, не знам дали проблемът е в моя телевизор, но нищо не виждам в албума ти  Rolling Eyes .

# 203
  • Мнения: 75
Здравейте момичета!
Ох, три дни нямахме нет и направо пощурях от мъка че не мога да ви чета Blush
Най-после свърших човечетата за тортата на щерката, ето ги http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=10487314
но да ви попитам как смятате дали ще ги издържи тортата, идеята ми е този големия със самолета да го сложа на втори етаж, но другите дали няма да натежат на долния? Високи са 7-10 см. дали да не ги набуча с някоя клечка в тортата?
А за самата торта правя различни опити, спрях се на пандишпанови блатове, но днес се натъкнах на крем за сладкиши на Д-р Йоткер, мисля че е нов, има картинка на парче торта, та си взех и сега спретнах една четвъртинка тортичка и я облякох във фондан да видим до утре какво ще се получи...
 А ето и една тортичка от събота за едно събитие,направих тортата с ягоди но сиропирах блатовете и беше станала много мека http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=10487323
За детската мисля да прескоча плодовете и да не сиропирам долния блат...ако някоя от вас има идея как е най-добре - приемам всякакви съвети.
Пепи, май последните детски тортички бяха твои, как ги правиш ?Украсата ми ще е захарна маса и горните фигурки ( някак и тях трябва да ги закрепя)
 Hug на всички ви!!!

Последна редакция: пн, 09 фев 2009, 23:03 от jenik

# 204
  • София
  • Мнения: 2 671
Казвала съм ви, че не си падам особено по торти с цветя, ама днес за втори път се прехласвам  Simple Smile Ах, Ван444е, с тези бледо лилави рози ме разтопи от кеф! И ми стана едно романтииично  Flutter

# 205
  • Мнения: 1 271
Цитат
Пепи, май последните детски тортички бяха твои, как ги правиш ?Украсата ми ще е захарна маса и горните фигурки ( някак и тях трябва да ги закрепя)

С мерак ги прави  Joy За фигурките, не ги виждам  newsm78 , но по принцип се закрепят с вода, глюкоза и т.н.

Ванче, тия рози си ги докарала, много истински ми се виждат-я си признавай, от коя градина ги откъсна  Thinking Червеното е превъзходно, а зеленото е станало много свежо.Супер загладено сърце, дощя ми се да е за мен.  Crazy

Пепи,   bouquet

Момичета, правя в момента заготовка за една чанта-дамска, обаче май пресиропирах блатовете и ми се искаше да е права самата чанта, обаче с това пресиропиране....Утре на свежа глава ще го мисля.

Някой питаше за вареният фондан-глюкоза с консистенцията на мед се използва.Много се внимава при варенето и после при добавянето на сухите съставки.Ако има проблем-на лични!

Айде махам се, че дребното е болно...

# 206
  • Мнения: 310
dimitrina73, Rumya, Clairette благодаря ви за необходимата (поне за мен) информация   bouquet  
След малко ще се опитам да обединя всичко в едно, за да улесня малко  natalyna , стига да не ме изпревари  Wink
Ако ви нямаше вас, сигурно никога нямаше да се хвана да правя торта, благодаря ви.  natalyna благодаря и на теб за това, че постоянно допълваш библиотеката, сигурно ти отнема мн време  Hug
van444eto невероятна торта
Clairette явно повредата наистина е в твоя телевизор  Joy отваря се албума на Ванчето.Освен тази снимка има още три на тортата.  


П.С. Ще изчакам до утре, ако има още някой да допълни нещо  Grinning

Последна редакция: пн, 09 фев 2009, 23:08 от Бобсито

# 207
  • Мнения: 2 185

Clairette явно повредата наистина е в твоя телевизор  Joy отваря се албума на Ванчето.Освен тази снимка има още три на тортата.  

нИ шЪ да е била в моя тИлИвизор, вече всичко си виждам  Grinning .
Ванче, розите наистина са много истински  Peace ( да я пуснеш в контеста за романтична торта )

# 208
  • Мнения: 1 965
с тези бледо лилави рози ме разтопи от кеф!
Shocked Shocked Shocked - Утрепа ме с големия чук!!!! Бледолилаво....  #Crazy . Толкова бледо розови са, че незнам как да ги нарека. Като вътрешната страна на мида са. Такава беше идеята ми. Ама..... лампи..... светлини..... светкавици... и ей, ти го резултата.... лилаво.......  Joy
.....-я си признавай, от коя градина ги откъсна
ОТ ТАЯ - не гледай цветовете... всякакви са.....  Joy
Clairette - вече нищо не пускам на американците  Crossing Arms..... дори не говоря вече с тях.. Naughty сърдита съм на цялата им държавИЦА.... Whistling само с Тандурката и Райчето ще си говоря..... и с другите дето са там......

# 209
  • София
  • Мнения: 2 130
yulinda, исках да кажа преди малко, но не ми се разводняваше поста с отговорите - много добре се е получила тортата - нежна и с оригинални елементи:)))

Ванче, тези рози са чудесни, венчелистчетата са много естествено оформени. Разбирам за зеленото, но то си е коварен цвят - много скапва тестото, ако е каквото трябва...Поне при мен:) А сърцето, то е много добре покрито и оформено - във форма ли пече, или после изрязва...упс...гоооляма грешка, хихи, как можах да се объркам:)))

jenik, отскоро вкъщи се гледа това филмче, добре си ги представила тези образи:)) Задължително с клечки, доста са високи за транспортиране, но ще можеш ли да забучиш вече в тях клечки, няма ли да се пропукат? Сърцето е много ефектно, хубаво загладено, интересен дизайн:)


Общи условия

Активация на акаунт