Раждане вкъщи - 3

• 46 718
  • 715
  •   1
Отговори
# 465
  • Варна
Били, разбрах сега защо искате да подарявате дръвчета. Simple Smile
Гледах ви в предаването на 14 май, много усмихнати бяхте всички! Идеята за скалния кът ме накара да се замииисля и да почна да си оглеждам балкона. Браво на вас!   bouquet

# 466
Ауу, пропуснала съм!!!! Добре че вие тук пускате ъпдейти   bouquet

Били, аз ще искам консултанция, че мястото е с много люта зима, височко в планината, а аз от растения разбирам колкото да не си уморя саксийните вкъщи....  bouquet

Кюбит, неотрязаната пъпна връв няма да пречи на самото раждане  Peace Би причила, единствено ако искат да преместят бебето на повече от метър от теб (зависи колко е дълга, но в общия случай 60-70-80 см разтояние от тялото на майката не са проблем).

Последна редакция: сб, 16 май 2009, 15:12 от Meg!

# 467
Bili-san Страхотен разказ! Браво! Прекрасно раждане   bouquet
Пожелавам Ви да си растете и да се гледате в същото това спокойствие, съпроводило раждането. Честито отново!

Извинявам се, че толкова късно реагирам, но чак сега видях, че има писано в темата...не бях получавала известия за тази тема от повече от месец Sad

# 468
Пуснах си  "Часът на мама" от вчера и май гледам Bili-san  Flutter
Как се казва клипчето? Аз досега гледах: Обичам те дотук- Часът на мама от 15-ти...

# 469
Вери, от 14-ти е предаването - нещо за семейните хобита, и те са първите гости. Само по името на бебето "хванахме" следата  Laughing

# 470
Да от 14-ти е предаването, мисля, че се казваше "татко на годината", ако не го намираш, пиши ми, за да проверя  Peace

# 471
Намерих го. Simple Smile

# 472

Фата, а при вас веднага ли я срязаха? Ще ми бъде интересно и ако и други момичета, родили в Европа, се включат.

Уф, чак сега отговарям  ooooh! Попитах и мъжа ми за потвърждение, защото се оказа, че нямам точен спомен за нещата  Simple Smile Тук по принцип изчакват с прерязването. Като се роди Джордана първо ми я сложипа на корема да я гушна и чак след малко срязаха пъпната връв. Не беше спряла да пулсира сигурно, това си го спомням много точно, защото като я преряза таткото и пръснаха няколко капки кръв чак по белите щори на прозореца до леглото. Втората вече ми я дадоха и срязаха пъпната връв много по-късно, беше спряла да пулсира. Специално при близнаци май предпочитат да се среже първата пъпна връв веднага. А и ми се струва малко трудно да държиш едното бебе, докато раждаш другото. Лично аз предпочитах да се съсредоточа максимално. Джордана я бяха сложили в кувьоз до мен, за да стои на топло, докато се роди сестричката й. Таткото помагаше  Heart Eyes
Като за всичко има различни мнения по въпроса - някой казват, че е опасно ако не се пререже, защото може да тръгне да се ражда едната плацента и ако втория близнак не е роден матката не може да контрахира и положението може да се усложни. Други казват, че можело спокойно да се изчака. Аз честно казано имам доверие на гинеколожката, която ме израждаше и вярвам, че е постъпила правилно.
Тук е малко кофти организирано в смисъл, че раждаш при който се падне на смяна. При мен се смениха трима лекари, но ми се падна най-печената от всички.  Grinning Познавах я от информационната вечер в болницата и още тогава ми беше станала страшно симпатична, но не ми беше следила бременността и едва ли беше запозната със скромния ми "план за раждане". Сега като се замисля съм можела да си сменя лекаря и да се запиша при нея, ама пусти бременен акъл  ooooh! Един съвет, който мога да дам за нераждащите вкъщи е да повтарят на всички желанията си, те няма как да ги знаят и едва ли ще ги спазват ако ние не ги отстояваме. Аз за кърменето бях уведомила кой ли не, а другите неща мислех, че са запознати, а явно не беше точно така.  Naughty Добре, че ми се паднаха страшно свястна лекарка и акушерки.

# 473
Момичета, наближават датите за посещението на Клер Лопринци в България (11-17 юни) и отделям доста време на подготовката и работата по българската версия на сайта. И си задавам някои въпроси... и реших да споделя с вас малко размисли на глас.

Клер твърди, че домът винаги ще е най-безопосното място за раждене. Ще говорим с нея повече на тази тема, когато дойде, но в момента ми се струва, че това твърдение е вярно при наличието на определени обстоятелства, т.е. не е общовалидно. Според мен тези обстоятелства са:
- здрава майка още преди зачеването, във физически и емоционален план
- правилно здравословно хране и здравословен начин на живот на майката по време на бременността
- достъп до холистична грижа по време на бременността - традиционна акушерка, която може да предложи проследяване на бременността, съвети за хранене, физическа активност, пълна емоционална подкрепа, знае как да се справи с малки проблеми в хода на бременността, може да подготви майката за активно раждане - емоционално и физически.

Давам си сметка, че в България тези неща рядко са налице в първите две съображения, а третото изобщо липсва.

И все пак, раждането у дома може да е най-безопасният избор за определена, неголяма група жени днес у нас, които сами могат да свършат голяма част от работата в третото съображение, а писъствието на акушерка по време на самото раждане би помогнало при евентуални малки проблеми. (Обаче нормативната уредба куца - т.е. в едно висящо положение са акушерките в момента и не могат да работят сами.)

# 474
  • Варна
Мег, става въпрос за ДОМА, а не за майката.

Домът може би трябва да предлага минимални битови удобства - топла течаща вода (това не го има навсякъде в БГ), отделна стая, където майката да ражда на спокойствие, и добра хигиена на дома.

# 475
  • ул. "Мечтание"
Мег, потвърдено ли е вече идването на Клер в България? Аз не съм особено в час.

# 476
Да, Фрост Simple Smile Програмата е почти готова, но заради това "почти" има никъде не е качена още - само елементи от нея тук-там (на сайта на Роси има едно обявление в "събития") Няма да си трая като я фиксирам напълно, което се надявам да стане до края на седмицата  Grinning

А, да, Лилибон, права си, че ако говорим за сигурност, ни трябват минимални битови условия, спокойствието е изключително важно, но течащата топла вода не е сред тях. Вярно, че е много приятно да можеш да си вземеш душ по всяко време, но иначе за самото раждане и подгрята вода върши чудесна работа, а и може да е по-чиста от тази в тръбите...

# 477
  • ул. "Мечтание"
Ура!  Hug Дано само да успея да присъствам този път!  Wink

# 478
Мег, аз пък си мисля, че какъвто и да е дом би свършил работа, стига жената да го приема като собствен дом и да се чувства спокойна в него.
На някои ще им трябва течаща вода, на други не - всеки с вкуса си Simple Smile Но според мен най-важното е жената да го определя като подходящ за нейното раждане и да се чувства сигурна в него.

# 479
  • София
Според мен, дома точно като емоционално сигурно място е важен,
там където ще се отпуснеш съвсем спокойно  Simple Smile Peace

Общи условия

Активация на акаунт