Раждане вкъщи - 3

• 46 548
  • 715
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
22 родилки през миналата година не устискали да стигнат до родилните зали на варненските болници. По тази причина и бебетата им се появили на бял свят в домашни условия или в автомобилите на Бърза помощ. 16 бебета са се родили у дома. Други 6 вероятно са имали по-голям късмет и са се родили в автомобилите на Бърза помощ. Оказва се, че броят на родилите в домашни условия не намалява, а напротив, с напредъка на технологиите става по-голям. През 2008 г. те са с 5 повече в сравнение с предходната.

“През 2007 г. бебетата, които не са родени в болници, са 17. 12 са родените вкъщи, а за появяването на още 5 са се погрижили екипите на Бърза помощ и са родени в наши линейки. Всички бебета са оцелели. Само през миналата седмица имаме още два случая на родени у дома. Едното бебе е от Варна, а другото е от община Долни чифлик”, каза заместник-шефът на Центъра за спешна и неотложна медицинска помощ във Варна д-р Антоанета Касабова. Почти половината от родените при тези условия бебета са варненчета, а останалите са от близките до Варна селища. Съвсем в реда на нещата е, след като се роди у дома, бебето да попадне все пак в здравно заведение. Редът, уточни д-р Касабова, е да постъпват в АГ болница, където имат обособени специални помещения за тях.

Главната акушерка на Специализираната болница по акушерство и гинекология във Варна Светлана Георгиева допълни, че с всяка година броят на родилите в домашни условия жени расте. “Средно между 20-25 са родилките, които идват при нас, след като бебето вече е родено”, каза тя за “Позвънете Новини”.

# 31
Lilibon  Hug
Благодаря за този цитат! Той само показва, че раждането е естеветено събитие, което не може да бъде подлагане на законови санкции свързани с време и място.
Само във Варненаска област 16 деца са родени в дома на родителите им (непланирано, предполагам) за 1 година. А колко ли е броят за цялата страна?!
Ще ми позволиш ли да копирам този цитат в една друга тема в общия форум, където мнозинството си счупи пръстите да пише колко незаконно е раждането у дома в България?

# 32
  • Варна
Цитатът е от днешния брой на "Позвънете-Новини" - вестник, който излиза във Варна, София и Пловдив. Надявам се, че те нямат нищо против да им се цитира информацията.  Mr. Green

По-скоро ми направи впечатление следното - има доста бебета от Варна. Обикновено твърдят, че до болница не успяват да стигнат хора, тръгнали да раждат в села и далеч от големи градове - около 11 бебета от Варна са родени в къщи. Дали раждането наистина е било толкова експресно, че да не може таткото/друг роднина/съсед/такси/линейка да закара майката до болницата? Или е съзнателно решение? Кой знае... статистиката мълчи.

# 33
  • ул. "Мечтание"
Хихихи! И на мен това ми направи впечатление, че именно в големия град има такъв "проблем".  Mr. Green

В отчетната ми тема едната мама родила в линейката, защото наистина мнооого бързо станало всичко. А болницата на 5-10 минути пеш. Май беше от Бургас, но не съм сигурна.

# 34
А на мен ето този цитат ми избоде очите:

"Други 6 вероятно са имали по-голям късмет и са се родили в автомобилите на Бърза помощ."

Какво му е по-късметлийското да се родиш в тясна, раздрънкана линейка, най-вероятно в компанията на раздразнена докторка, която хока майка ти защо не си е вдигнала партакешите по-рано за да отиде до болницата, а не да ражда така "като циганка"??  Цитатът много ясно показва какво е отношението в България към домашното раждане.  На никой не му дори хрумва, че това може да е съзнателен избор, а не случайност.

# 35
И аз на този цитат се зацепнах, Сиси. Добре си го казала, голям 'късмет' е това да родиш в линейката.

# 36
Аз го подминах това за късмета, защото знам тук какво се има предвид, а именно присъствието на медицинско лице в линейката. В тази тема всички знаем че самото присъствие не е късмет; късмет е да подапднеш на светни хора, което в БГ условията е ама наистина късмет (т.е. случайност, граничеща с минимум)...

# 37
  • ул. "Мечтание"
...а не да ражда така "като циганка"??

Ем те понеже си раждат вкъщи "горките", и си имат по много деца... Зле им е!  Whistling Mr. Green

# 38
И аз на този цитат се зацепнах, Сиси. Добре си го казала, голям 'късмет' е това да родиш в линейката.

И аз на това изречение се спрях... Laughing
Голям късмет си е, като знам колко е "уютно" в линейка. Нали с такава ме караха след моето раждане към болницата. Как ли пък не.

Между другото, моите роднини нямаха ни най-малка представа, че ще раждам у нас. На никой не бяхме казали, освен на майка ми, която много съучастнически си замълча до последно Simple Smile
И след раждането - вече беше ясно, че у нас съм родила, някой роднини ме питаха: "И какво стана? Защо така, роди у дома?"
И аз казвам: "Ами аз така исках" - И тогава вече тотално недоумяваха какво да ми кажат  Laughing

Момичета, имате ли представа какво става с rikk?
Слушам за някакви ужасни пожари в Австралия. Да се надяваме, че са далеч от нея. Дано са добре с бебчо.
И аз чакам да разкаже как е минало раждането.

# 39
И за още една случка се сетих след раждането.
Карина беше на 1 седмица точно и бяхме излезли до някакъв магазин. В него имаше зала за кърмене и аз влизам там да я кърмя.
Вътре имаше още една жена, която кърмеше едно дребосъче. Заприказвахме се и се оказа, че бебета са родени с 1 ден разлика.
И тогава тя ме пита: "Ти в коя болница ражда?" И аз викам: "Аз у нас си раждах".
Тя направо си глътна езика. Чудеше се какво точно да ме попита, направо и тя от недоумение имах чувството, че тотално се обърка.
Кой знае, милата, какво тежко раждане е преживяла в болницата и какви батални сцени си е представила за моето раждане  Grinning

# 40
Това изречение с късмета да родят в линейката, направо е култово  Laughing .

Ескориал, получи ли разрешение за разказите и снимките  Grinning ?

Момичета, ще се радвам ако вземете отношение по тази тема, която пуснах в чужбинския http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=370537.0 (Как се възприема кърменето на обществено място, там където живеете? ) . Ще е интересно да прочета и мнения на мамите живеещеи в БГ  Wink .

# 41
  • ул. "Мечтание"
Момичета, имате ли представа какво става с rikk?
Слушам за някакви ужасни пожари в Австралия. Да се надяваме, че са далеч от нея. Дано са добре с бебчо.

И аз това днес си мислех. Ама като не знам къде точно се намират те!  Rolling Eyes Дано да не може да пише, защото е улисана в грижи по бебето. Praynig

# 42
В отчетната ми тема едната мама родила в линейката, защото наистина мнооого бързо станало всичко. А болницата на 5-10 минути пеш. Май беше от Бургас, но не съм сигурна.
Да, от Бургас е. Моя позната. Simple Smile Болницата не е 5-10 мин пеш, а с кола. Но пак за града става дума.

# 43
  • ул. "Мечтание"
Е, поукрасила съм го малко без да искам!  Mr. Green

# 44
  • Derby, UK
Извинете, че се намесвам в прекрасната ви темичка - досега се изявявах само като читател, но виждам, че сте разтревожени за rikk и искам да ви успокоя.

Познавам я виртуално от един друг форум, откъдето (без нейно позволение Embarassed) си позволявам да преразкажа, че всичко с нея и с бебето е наред, в къщи са си, заети са с взаимно опознаване и изхранване Grinning, а това си е трудоемка работа, както знаете Hug.

Надявам се скоро тя самата да се включи и да разкаже повече за новия човек и за себе си.

Доколкото знам, те живеят в Queensland, което е далече от пожарите във Виктория.
http://www.sydney-australia.biz/maps/australia-map.php

Още веднъж се извинявам за клюкарската намеса Blush и ви пожелавам приятна вечер  bouquet
 Hug

Общи условия

Активация на акаунт