евтини ястия

• 48 489
  • 145
  •   1
Отговори
# 105
Каква е рецептата за миш маш Embarassed
......................и отгоре пресно магданозче  Grinning

аз слагам босилек вместо магданоз, придава му много приятен аромат

# 106
аз се сетих за още нещо - ориз с праз и домати  Peace

# 107
а незнам дали сте писали гъби с ориз, дроб сърма

# 108
  • София
И аз да добавя една рецепта. Видях я в гърция като гарнитура на печено месо, но аз лично я приготвям често като основно ястие:

Макарони с доматен сос и карамфил

Всъщност не е нещо много по-различно от обикновен доматен сос/запържени в олио или зехтин домати+черен пипер+сол+босилек/, но се добавят цели зърна карамфил. Аз лично ги слагам в соса, но може и при варенето на макароните/тогава е много по силна миризмата/. След това сварените макарони се изцеждат и слагат в соса малко да се запържат в него/1-2 минути/. Вкусът е много интерсен! Само пребройте зърната карамфил/около 10 броя/, за да можете да ги извадите всички преди консумация- чернеят и лесно се виждат, но е неприятно да се схрускат.

# 109
Фритата със спанак.

# 110
Много хубава тема.Ще я следя. Hug

# 111

nordina ,може ли рецептата?  bouquet

# 112
Повечето постни храни от рода на постно зеле, тиквички (с мляко, с ориз), боб, зелени супи са евтини. Може и да е 2 лева като сготвиш една тенджера, но като се има предвид, че ще я ядеш около 3 дена ...
Не трябва да се пропуска и поне по един плод на ден. Не знам колко стотинки излиза една ябълка, но щом искаш да е здравословно. Сега с идването на лятото всички зеленчуци и плодове ще поевтинеят много, така че всички техни комбинации (разпределени във времето като цена) ще са достъпни !
Освен ястията от зеленчуци, евтино е и:
- яйца по панагюрски ( с кисело мляко)
- качамак със извара и масло или леко запъжен в олио червен пипер
- пилешки кремвирши "Градус"
- черен дроб, може и други дреболии
- варени свински уши, поръсени с червен пипер, чубрица и черен пипер (много го обичам от малка заради хрущяла  )
- обожавам копривена супа (сега й е времето) , с моркови, картофи, магданоз и евентуано киселец, лапад. Подобна супа може да се направи и от спанак.
- див чесън. Много е полезен! Има го точно сега. Един голям плик струва 1 лев. Този плик ще го ядеш поне 5 дни, аз имам от миналата седмица. Аз ям направо измитите листенца към всичко, когато не ми се прави салата. Може да се сложи и в кисело мляко или върху филия с масло. Но е прекрасен и към всякакъв сандвич или хапка. Прочиства кръвта, главата, цялото тяло. 
- друго, което обичам от малка е нарязан задушен с малко олио стар лук ( да стане леко кристален). Сложен върху филия хляб, поръсен със сол и червен пипер. Вкусно ми е, не може да е ядене, но може да спаси някоя вечер.
- бъркани яйца с предварително задушен (стар или млад) лук
- разбира се, яйца с извара или всякакви зелении
- едно време са яли зелева чорба с праз и червен пипер (еветуално малко сланинка), но не знам дали има още, май не.
- картофи: нещо като яхния. Сварени на кубчета със сгъстен сос от червен пипер. Ако имаш морков или лук, добавяш. Става си яхнийка.
- варени картофи, с каквото ти харесва. С варени моркови или други зеленчуци можеш да си направиш пюре.
- попара със сирене (за по-евтино с извара и лъжица кисело мляко, за по-полезно вместо вода - чай) - обожавам я , но засища за кратко.
- постни лозови сърми
- всички ястия с ориз + (маслини, тиквички, домати и т.н.) Поне аз обожавам китайския ориз и на практика е евтина храна. Китайците не случайно го приготвят с всичко.
- салата, с каквото има. Най-често се получава доста засищащо. Например: изостанало едно доматче, парче краставица, с малко лук и половин кремвирш нарязан на кръгчета, а ако има и някоя чушчица. Засищащо и полезно. Принципът на китайците (които още от древността знаят какво е глад) - много различни хапки и неусетно става ястие.
Може и салата с маруля, магданоз, пресен лук и кисело мляко (ако можеш да нарежеш и няколко кубченца кашкавал - става супер)
Аз обичам сух таратор - 1 кофичка мляко (без да я изцеждам, дори добавям малко вода), с нарязани краставица и магданоз (копър), малко олио , сол и една филия хляб. Просто го обичам, независимо дали имам или нямам пари.

# 113
# 114
Преди няколко дена прочетох една рецепта за супа от картофи и праз. Бърза, лесна и моооого вкусна стана и съвсем не скъпа.

# 115
nordina ,благодаря за рецептата.  bouquet  bouquet  bouquet

# 116
Припомням и едно предястие, което е евтино, лесно и ефектно. Рецептата е от сайта - не помня кой я беше пуснал, но съм му благодарна.
Тиквички /или патладжан/, нарязани по дължина, се запържват леко /почти без мазнина/ на тефлонов тиган или на скара. Смесват се малко извара, сирене, съвсем малко майонеза /тук вариантите са многобройни - по избор и според това какво имате вкъщи/, чесън и копър. Слага се по една лъжичка от сместа в парченцето тиквичка, навива се на руло и се закрепва с клечка за зъби.
Вчера го правих заради една неофициална гостенка и колкото и малко смес да бях направила, след това ми остана за сандвич с препечена филийка. От две малки тиквички излязоха 10 хапки.

# 117
картофи с лимонов сок,сол,риган,чесън и олио на фурна.страхотна гарнитура и евтина  Money

# 118
а защо не и заеленчукови шишчета? здравословни и не чак толкова скъпи,одобено с този сезон  Peace

# 119
Ориз със собственоръчно набрани охлюви. Имаме килограми от тях, а не струват нищо като месо. 300 грама ориз, 1-2 глави лук, охлюви и подправки........голяма тава с ядене и то не постно.
Ти ме подсети.....мусака от охлюви, шницели от охлюви  и охлюви с бъркани яйца и пресен лук.
Рецепти ще може ли?  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт