майки студентки

• 71 259
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Здравейте!
Искам да попитам някой дали е чувал за това, че ако си дипломант нямаш право на еднократната парична помощ за майка студентка, учаща в редовна форма на обучение?
Търсих и единственото, което намерих е, че докторантите нямат право на нея. И ако знаете къде е описан този казус да ми кажете, защото в Закона за семейни помощи за деца има много оскъдна информация макар, че е точна и ясна - редовна студентка.
Днес бях при социалните работнички в Община студентска, които ми казаха, че нямам право ако съм си удължила срока за дипломиране и че ще ми отговорят след месец.
Аз отидох с уверение от университета, че имам удължени студентски права до 2012г заради майчинство като трябва само да положа няколко изпита и да се дипломирам. всичко това го пише. Има и печат "държавна поръчка-редовно обучение"...

# 601
  • София
Мила, незнам какво пише в закона и каква е политиката на твоя университет, но аз получих помощта, а съм точно дипломантка  Rolling Eyes - без изпити и удължени студентски права! Просто взех уверение от унито, че съм дипломантка (така пишеше в документа) имаше печат редовна форма и така ... Реших да подам и каквото стане ... то пък взе, че стана  Joy Успех  Peace

# 602
  • Пловдив
Здравейте!
Искам да попитам някой дали е чувал за това, че ако си дипломант нямаш право на еднократната парична помощ за майка студентка, учаща в редовна форма на обучение?
Търсих и единственото, което намерих е, че докторантите нямат право на нея. И ако знаете къде е описан този казус да ми кажете, защото в Закона за семейни помощи за деца има много оскъдна информация макар, че е точна и ясна - редовна студентка.
Днес бях при социалните работнички в Община студентска, които ми казаха, че нямам право ако съм си удължила срока за дипломиране и че ще ми отговорят след месец.
Аз отидох с уверение от университета, че имам удължени студентски права до 2012г заради майчинство като трябва само да положа няколко изпита и да се дипломирам. всичко това го пише. Има и печат "държавна поръчка-редовно обучение"...
И ти може би трябва да пробваш.Без много много да се обясняваш.Просто ги подай и гледай да не се заядат.
Ако не стане при един ,пробвай ,когато друг е на смяна.

От изчетеното и от реалността,оставам с впечатление,че всичко зависи от служителя.

# 603
  • София
Мерси много за съветите Simple Smile
Обаче в Социални служби в стаята седяха 4 оси, които ме разпънаха на кръст и казаха 1020 глупости например как тази помощ не била за родилки а за студентки, а аз трябваше да им обяснявам как не мога да родя без да прекъсна ВИАС, защото ще си загубя правата, че и онези са много зли канцеларки... Държаха ме права на средата на стаята и ме нападаха от 4 страни Simple Smile 20 минути.
Ще чакам явно да видя решението им...след месец, но ми казаха че 90% са сигурни че няма да ми я дадат и се чудя законово как да се защитя в срока за получаване на помощта - 6месеца ако ми я откажат, че ми писна да се съгласявам.
Например този цитат мисля че директно би трябвало да им отговори на въпроса редовна студентка ли съм или не..Според указанията на Националния осигурителен институт (от 1.01.2006 г.
правомощие на НАП) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за учащи се
във висше училище се считат и “всички студенти, които са прекъснали, но са запазили
студентските си права.” и това:
"За учащи се във висше учебно заведение се считат и прекъсналите по болест, прекъсналите поради бременност и раждане, прекъсналите поради слаб успех и всички видове студенти, които са прекъснали, но са запазили студентските права."
Все пак времето ще покаже.

# 604
  • София
Точно тези откъси, които си намерила, иди и им ги цитирай. Повечето не знаят законите добре и неведнъж съм се "спасявала" когато започна с "Според чл. Х алинея Х от Закона за блабла.." Най-често гледат глупаво и после ти вземат документите  Peace

# 605
  • Пловдив

.....как тази помощ не била за родилки а за студентки.....

Всъщност е за родили студентки,ама хайде Joy

Дано да успееш,миличка. Hug

# 606
  • СОФИЯ
Идеята, при приемането на този вид помощ е/беше, че майки-студентки редовно обучение НЕ работят и Нямат осигурителен стаж.

# 607
  • София
Признавам моят случай не е такъв Simple Smile , но от друга страна имам 9 години осигурителен стаж - трудов и работя от както съм влезнала да уча. 5 годими работих на половин работен ден и стажа си ми течеше и университета също. Ние задочно и без това нямаме...
Предполагам много хора работят и учат дори и редовните студенти.
Не знам в случай, че е за хора без стаж колко хора биха я взимали тази помощ... А дори и това да е идеята никъде не е упоменато така, че най-много да е някакъв скрит подтекст в закона.

# 608
  • СОФИЯ
Признавам моят случай не е такъв Simple Smile , но от друга страна имам 9 години осигурителен стаж - трудов и работя от както съм влезнала да уча. 5 годими работих на половин работен ден и стажа си ми течеше и университета също. Ние задочно и без това нямаме...
Предполагам много хора работят и учат дори и редовните студенти.
Не знам в случай, че е за хора без стаж колко хора биха я взимали тази помощ... А дори и това да е идеята никъде не е упоменато така, че най-много да е някакъв скрит подтекст в закона.

Аз се надявам нормативната уредба да бъде променена точно в този смисъл.
Не е редно и не бива да се получават две "обезщетения" за едно състояние = Мама.
Презумпцията за "мама-студентка-редовно" - не работи, няма осигурителен стаж, не Й се следват обезщетения за работеща мама.

# 609
  • София
Значи е грешно тези, които правят две неща, да получат пари и за двете? За мен не е нормално човек, който работи, или човек, който учи, да получи толкова, колкото и някой, който си "къса гъза" като и работи и учи. И получаването на 2 обезщетения е добър стимул и за двете. И без това е западнала образователната система..

# 610
bebZz, много си права за образователната система, не просто е западнала, под нулата е! Скоро имах възможността да присъствам на изпит на студенти, преподавателката им даваше да си изберат въпрос по избор, за да говорят нещо, да им пише поне една тройка, уви, нищо не знаеха. Жената излезе, остави ме да ги пазя за малко да не преписват, аз съответно им казах, че сега е моментът да вадят пищовите, а се оказа, че даже пищови нямат.  Mr. Green Само едно момиче от 40 души отиде да си разлиства лекциите да прочете нещо! Такова чудо не бях очаквала, знаех че е зле, но чак толкова...  Sick
Разбира се, че който учи и работи трябва да има право и на двете обезщетения. Все пак е много по-трудно. А и обикновено тези, които не работят, разчитат на мама и тати и въобще не се напрягат дори да завършат!  Peace

# 611
  • СОФИЯ
...Разбира се, че който учи и работи трябва да има право и на двете обезщетения. Все пак е много по-трудно...

Има или Следва да Е видима тази...разлика...
"Обезщетение"= работещ, осигуряващ се и....майка студентка редовно обучение = неосигурена мама - постигнахме еднократна помощ по сми ЗСПД

За да бъда честна - изключително съм разочарована от...реализацията.

# 612
Интересен философско-морален спор се заформи... Аз пък си мислех, че тази еднократна помощ има и друга цел, а именно да стимулира раждаемостта сред високо образованите млади дами. Сигурна съм, че тези близо 3 000 биха имали голямо значение върху решението за детенце, ако пред дамата стои въпроса: мама преди или след като създам кариера. Аз се спрях на първия вариант и родих дъщеря си на 21г. в 3ти курс редовно обучение и тези парички ми бяха добре дошли.

И да, смятам, че заслужавам и двете "облаги" - майчинство и еднократна помощ, след като съм полагала труд и съм била осигурявана (следователно съм подпомагала републиканския бюджет) и същевременно съм учила и съм се представяла достатъчно добре, за да бъда редовна студентка. Ако се търсят пропуски в системата, то това е в образователната - кой е редовен студент, какво значи това, какви са изискванията и пр.

Някак си хич не ми допада "скрития подтекст", че видите ли работещите мами студентки, видиш ли, са меркантилни тарикатки, които само гледат да хакнат системата.   Thinking

# 613
Интересен философско-морален спор се заформи... Аз пък си мислех, че тази еднократна помощ има и друга цел, а именно да стимулира раждаемостта сред високо образованите млади дами. Сигурна съм, че тези близо 3 000 биха имали голямо значение върху решението за детенце, ако пред дамата стои въпроса: мама преди или след като създам кариера. Аз се спрях на първия вариант и родих дъщеря си на 21г. в 3ти курс редовно обучение и тези парички ми бяха добре дошли.

И да, смятам, че заслужавам и двете "облаги" - майчинство и еднократна помощ, след като съм полагала труд и съм била осигурявана (следователно съм подпомагала републиканския бюджет) и същевременно съм учила и съм се представяла достатъчно добре, за да бъда редовна студентка. Ако се търсят пропуски в системата, то това е в образователната - кой е редовен студент, какво значи това, какви са изискванията и пр.

Някак си хич не ми допада "скрития подтекст", че видите ли работещите мами студентки, видиш ли, са меркантилни тарикатки, които само гледат да хакнат системата.   Thinking
Напълно подкрепям мнението ти, иска мсамо да допълня, че за първи път държавата ни прави нещо за нас - майките и дано тази тенденция се запази и за в бъдеще, зашото най-важното за една държава са децата! В крайна сметка не мисля че едно социално майчинство от 100 лева за неосигурявана майка е достатъчно или съобразено със стандарта на живот днес!
На всеки е ясно че тези пари не стиага само за памперси за 1един месец...По тази логика не виждам майка, редовен студент, която не би се осигурявала сама /ако има такава възможност/ за да може да взима прилични пари повреме на майчинство...Тези 100 лева за мен са подигравка с майките и после защо има деца по домовете? Но не ми се навлиза и в тази тематика тъй като според мен по-голямата част от децата в домовете са оставени поради финансови причини Sad
Не виждам какъв е проблема за да не взимат осигурените студентки - редовно обучение тези 2880 лева, не виждам защо да не им се полагат като осигуровките които плащаме отиват в държавния бюджет?Все пак аз сама си плащам осигуровките...В тоя ред на мисли, защо пък и всичкио майки не взимат тези пари? Аз лично съм "за" Peace Peace Peace Peace Защото където за 100 там и и 240 лева, нали...и като си направиш сметката сме ги изхарчили още преди да сме ги взели Rolling Eyes

# 614
Мартеничка, bubole4e, много сте прави!  Все на някой ще му се види, че майките "много" пари взимат, а никой не се сеща да провери какви са цените на памперсите, праха за пране, бебешката козметика и пр. За колички и други екстри да не говорим! Не дай си боже пък бебето да се разболее...  Sick

Общи условия

Активация на акаунт