майки студентки

• 71 230
  • 745
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Привет Simple Smile) Аз подадох документите на 12.11.09г и на 17.12.09г вече имах излязло решение, слава Богу положително !!!  Joy Ти в социалните ли питаш дали е излязло решението?!Всеки случай сега по празниците никой няма да разглежда молби за жалост! Имай търпение и най-вече вяра, че всичко ще е ок и ще зарадваш семейството си догодина!!! Стискам палци!  Hug

# 586
  • СОФИЯ
Здравейте момичета. Весели празници Имам въпрос към тези, които вече са взели помощта за студентки. Колко време аслед подаване на документи ви излезе решението. Нещо се притеснявам - документите ги приеха октомври а все още няма никакво решение и накакви парички. Така ли се бавят по принцип или при мен има проблем?

Хм, наистина питай на място. Има обаче възможност и за мълчалив отказ. Сроковете и редът за обжалване - АПК.

# 587
Здравейте момичета.Ще съм ви много благодарна ако ми отговорите на следното.Аз съм студентка последна година редовно обучение.Имам ли право на помощи при положение че детето ще се роди след като завърша?

# 588
  • София
Мила, аз бях същия случай, само че завърших само семестриално без да се дипломирам ... Така си запазих студентските права до юли 2010г и получих паричките  Party Ако се дипломираш мисля, че губиш статуса студент и няма да те одобрят ... Все пак поразпитай в учебен отдел или където трябва в унито! Успех и лека бременност!  Hug

# 589
Здравейте. Прочетох всичко по темата, но не можах да намеря конкретен отговор по интересуващия ме въпрос. Аз съм студентка редовно обучение 4-ти курс(предпоследна година), април месец трябва да родя.Интересува ме ако получавам майчинство от НОИ (защото имам изискващия се стаж от една година) дали ми се полага и еднократната стипендия от университета?

# 590
  • Пловдив
Здравейте. Прочетох всичко по темата, но не можах да намеря конкретен отговор по интересуващия ме въпрос. Аз съм студентка редовно обучение 4-ти курс(предпоследна година), април месец трябва да родя.Интересува ме ако получавам майчинство от НОИ (защото имам изискващия се стаж от една година) дали ми се полага и еднократната стипендия от университета?
За еднократната помощ за майка студентка ли питаш?-ако да,полага ти се,въпреки че получаваш и майчинство(но тази помощ не е от университета,а от държавата Peace)

# 591
  • СОФИЯ
За еднократната помощ за майка студентка ли питаш?-ако да,полага ти се,въпреки че получаваш и майчинство(но тази помощ не е от университета,а от държавата Peace)

Аз не разбрах въпроса по този начин. Жената май пита за някаква еднократна стипендия.

# 592
Здравейте момичета,
ако някой е по-наясно ... ще се радвам да ми отговори на едно въпросче за което се чудя.

Аз съм 4ти курс, имам още една година , право съм,редовно, тоест обучението ми е 5 год. ... живот и здраве, ако всичко е наред ще стана майка тази година.
В същото време работя и се осигурявам.

Имам ли право на някакви помощи ?
Или след като се осигурявам ще си ползвам само майчинството, без помощите за редовни студентки майки..?

Ще съм много благодарна ако някой знае нещо по въпроса!

Хубав ден на всички! Simple Smile

# 593
  • Пловдив

Аз не разбрах въпроса по този начин. Жената май пита за някаква еднократна стипендия.
Може и да бъркам,но няма такива еднократни стипендии от университета.Има стипендии от учебното заведение,но не са еднократни,а се дават всеки месец(когато се роди синът ми бях,четвърти курс и ми отпускаха 85 лв.месечно).Доколкото съм чела тук във форума ,всеки ВУЗ сам определя размера и критериите.Има и някакви Евро-стипендии,с които пак не съм наясно,но и те не са еднократни.
Ето защо си мисля,че пита за еднократна помощ за майка-студентка Rolling Eyes

# 594
  • Пловдив
Здравейте момичета,
ако някой е по-наясно ... ще се радвам да ми отговори на едно въпросче за което се чудя.

Аз съм 4ти курс, имам още една година , право съм,редовно, тоест обучението ми е 5 год. ... живот и здраве, ако всичко е наред ще стана майка тази година.
В същото време работя и се осигурявам.

Имам ли право на някакви помощи ?
Или след като се осигурявам ще си ползвам само майчинството, без помощите за редовни студентки майки..?

Ще съм много благодарна ако някой знае нещо по въпроса!

Хубав ден на всички! Simple Smile
Да,ще получаваш майчинство от НОИ в размер 90 % от осигурителния доход за последните 12 месеца.Трябва да имаш общо 12 трудов стаж в живота си и да се водиш на работа при подаването на болничния 45 дни преди термин.

Отделно имаш право на еднократна помощ за  раждане на дете в размер на 250 лв. за първо дете,600 е за второ и т.н.(не е обвързано с дохода)

После имаш право на еднократна помощ  като майка студентка редовно обучение-след представяне на удостоверение от университета,че си редовно обучение и акта за раждане на бебето.(не е обвързано с дохода).Трябва да си студентка към момента на подаването на молбата.

Имаш право да подадеш и за детски добавки(35лв на месец),ако отговаряш на критериите за доход-350 лв на член от семейството на месец за периода от последните 12 месеца(обхваща се до месеца,предхождащ месеца на подаване),като имаш право да подадеш в месеца след раждането на детето.

Последна редакция: нд, 14 фев 2010, 17:03 от Mirkam

# 595
  • София
А след тези 2880лв по колко се плащат на месец? И ако работиш успоредно с редовното получаваш ли и 2880 и след това 90% от заплатата?
Редовно обучение на 50% за майки на деца до 6г все пак се води редовно, нали, и има право на единичните 2880? И на индивидуален план, а не 50%, дали също се води?  newsm78

# 596
  • Пловдив
А след тези 2880лв по колко се плащат на месец? И ако работиш успоредно с редовното получаваш ли и 2880 и след това 90% от заплатата?
Редовно обучение на 50% за майки на деца до 6г все пак се води редовно, нали, и има право на единичните 2880? И на индивидуален план, а не 50%, дали също се води?  newsm78
Ако се водиш на работа при излизане в болничен 45 дни преди термин ,си получаваш и майчинство от НОИ(90 % от осигурителния доход ,в интернет има много примери как точно се изчислява среднодневното брутно трудово възнаграждание Peace).

Ако не се работила си получаваш еднократната помощ за майка-студентка,еднократна помощ за раждане на дете и ако отговаряш на условията за доход ,може да подадеш документи и за детски надбавки т.е после освен детските надбавки нощи повече не взимаш на месец Confused

А пък за това дали ще ви водят редовна студентка или не и изобщо какъв ви е статуса е индивидулано за всяко висше учебно заведение и  най-добре е да се говори с учебен отдел.Ако ви издадат уверение,че сте студентка редовно обучение,значи ще може да подадете документи за тази помощ,до 6-тия месец от раждането на детето.

# 597
Здравейте мили мами, четох, четох и много се обърках. Мога ли едновременно да вземам майчинство, защото работя от 2 години и наред с това и 2880лв еднократно заради това че съм редовна студентка. Или това че работя ще ми попречи да взема 2880лв?
Благодаря ви предварително!

# 598
  • София
Помощта за студентките майки редовна форма на обучение не е обвързана по никакъв начин с доходите!!! Документите, които се изискват са само служебна бележка от университета, копие от акта за раждане на дето, лична карта и молбата!!! Никой неиска бележки за доходи или нещо подобно!!! Успех   Peace

# 599
  • Пловдив
Здравейте мили мами, четох, четох и много се обърках. Мога ли едновременно да вземам майчинство, защото работя от 2 години и наред с това и 2880лв еднократно заради това че съм редовна студентка. Или това че работя ще ми попречи да взема 2880лв?
Благодаря ви предварително!
Не,няма да ти попречи Peace

Общи условия

Активация на акаунт