Да живеем в хармония със себе си - 3

• 42 044
  • 610
  •   1
Отговори
# 540
Ескориал,ще ми е интерсно да разкажеш по-подробно на какво ви учиха в курса по натуропатия за духовното пречистване Simple Smile

Всъщност никъде в курсовете не се дефинира такъв термин.
Аз просто споделих, че на мен ми се отразиха по този начин.
Защото идеята на всички курсове, които минах, беше: "Преди да "помогнеш" на другия, първо трябва да помогнеш на себе си." Пиша "помогнеш" в кавички, защото всъщност никой не може да накара някой друг да мине по даден път. Нито пък да го води по този път. Този някой трябва сам да избере и да измине пътя си. Натуропата е нещо като придружител. Но за да бъде такъв, трябва сам да е минал по своя път.
Затова не мога да ти разкажа какво точно са ни учили на курса...прекалено обширна е темата.
Но мога да ти кажа какъв е резултата:
От един момент нататък - сякаш огромен товар падна от раменете ми. Изведнъж ми "просветна", както пише realist, и живота ми стана лек и приятен. Дните ми пълни със щастие и усмивки. Трудно може да се опише като чувство. Толкова е дълбоко и цялостно. Обвзема не само духовното, но и физическото ми тяло. Сякаш всичко около мен се променя, а всъщност се е променила само собствената ми нагласа. За мен. За живота ми. За миналото. За настоящия момент.
И това не означава, че това е краят на пътя...напротив. Нещата продължават да си текат. И рано или късно отново попадам в същите капанчета, от които преди време съм се опитвала да се измъкна. Но този път вече разпознавам това много по-лесно и знам как да възвърна хармонията си.
Това за мен е духовното прочистване. Лекотата и красивите мисли, с които се събуждам всеки ден. Неистовото желание за живот. Любовтва, която изпитвам към всичко живо около мен и най-вече към себе си.

# 541
  • София

ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ,

МОМИЧЕТА!

smile3525 smile3525 smile3525

# 542
Здравейте! Иска ми се да се включа при вас...

# 543
e4o_me4o,

иска ми се да вметна нещо, въпреки, че escorial много добре е обяснила принципите за преценка на здравословното хранене. а именно-
Цитат
Винаги си задавам въпроса - ако съм насред гората или насред полето и въпросното растение расте до мен - колко и под каква форма бих изяла от него?

Темата за прочистването при кърмачки вече беше засегната. Лично аз не бих се заела с драстични процедури и диети ако кърмех сега.
Считам, че със самата бременност и раждане женският организъм така или иначе е претърпял големи промени, които са го пречистили по естествен начин.
Това е времето, когато кръвта, клетките, всичко претърпява голяма обмяна .
В резултат на контракциите при естественото раждане се получава страхотно прочистване на дебелото черво. Нещо, което никога не може да преживее един мъж например, или нераждала жена.
Така че си мисля, че ако се придържаш към чисти храни, повече чисти течности, докато кърмиш е по- добре да не се заемаш със специални диети. По този начин ти така или иначе не се замърсяваш .
Можеш да си правиш разтоварващи дни с плодове или смутита, но не и да се подлагаш на диети. За добавките от пробиотици, не мога да ти кажа нищо. Съжалявам, не съм запозната.
По принцип моята теза за добавките е, че ако организмът е здрав и се храни здравословно, той няма нужда от добавки. Само по време на стрес или извънредно натоварване – ДА!
Тогава бих препоръчала добавки от типа на бирена мая или пчелен прашец......Колкото по- близо до естественото – толкова по-добре.
Защото всяка друга добавка в такъв синтезиран  вид, в който я приемаш не съществува в природата, нали? Тя е продукт на съвремнната комерсиална индустрия.
За сока от морков и лимон- мога да ти кажа, че тук, в Германия, особено по био-магазините и щандовете, е много разпространанен. Понягога ми се допива, но много рядко.
Мисля си, че съчетанието на моркови с други зеленчуци е по- удачно, но зависи от моментната потребност на организма ти.
Всякакви прочиствания от типа на зехтин и лимон са лечебни процедури са добро нещо. Но те според мен задължително трябва да се разработят само при нужда и индивидуално за всеки отделен случай от надежден и проверен специалист и да се наблюдават от него.
Lauren,
понеже питаш за килограмите.
След като се храниш здравословно, не мисля, че възвръшането на предишните ти килограми и дори още малко сваляне на някой и друг килограм представлява риск за теб или бебето.  Ако ти се чувстваш енергична и във форма, едва ли ти липсват калории. Те се набавят в големи количества от сушените плодове, бананите, ядките, кълновете... Спазвай балансиран режим с много разходки на слънце и чист въздух и със свежа храна.
За консултация с диетолог – няма да е излишно, разбира се, но все си мился, че трябва много внимателно да избираш на кого да се довериш. Навремето когато сина ми беше бебе и имах нужда от мнение на специалист, ме бяха насочили да се консултирам с именитата в БГ доц. Байкова. Бях потресена от нейната некадърност.
кия - добре дошла! Simple Smile

ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ И ОТ МЕН НА ВСИЧКИ! Hug
ЖЕЛАЯ ВИ ЗДРАВЕ И ВЕДРИНА , РАДОСТ И ЕНЕРГИЯ!

снимката е на цветята от градинката на улицата, на която живея. Simple Smile

# 544
Ако ми позволите пак да се включа с един въпрос  за соята - може би сте го обсъждали и извинявайте ако е така   bouquet Защо са толкова противоречиви мненията за нея - на едно място пише, че предпазва от рак на гърдата, на друго,че едва ли не го предизвиква този тип рак? Къде е истината? Аз обичам да си пийвам чаша - две соево мляко, не вярвам да предизвиква рак, но все пак...

# 545
Някак си всичко “просветва”. Човек чувства прилив на коренно различни сили и енергия. Съзнанието му е ново. И човек има нови преценки за неща, които до сега са му се стрували обичайни. Всичко, целият ритъм на живот, интереси, лека- полека се променят.

Ето това в момента става с моя мъж. Изведнъж нещо му прищрака, всеки ден иска нещо ново да опита, галопира, не мога да го настигна, даже не му издържам на темпото.  Laughing От 4-5 години все аз съм тази, която чете, информира се, правя разни подобрения. А сега е точно обратното. Казвам му да не се наситиш много бързо и да ти омръзне. Наслаждавай се на всяка промяна пълноценно. А той ми отговаря няма да ми омръзне, вече няма връщане назад, на мен така ми харесва. Simple Smile А когато тези промени се утвърдят в нашето ежедневие, ще споделя, разбира се, тук. Simple Smile Искам да съм убедена, че работят и че можем да живеем в хармония с тях.

Lauren, аз в момента съм -3кг от преди да забременея. Не съм целяла отслабване, нито съм правила диети и прочиствания, защото кърмя. Просто се случи. А аз, естествено, съм доволна от факта.  Simple Smile Хапвам каквото ми се яде. По едно време много злоупотребявах с шоколада. Сега намалих значително консумацията му. На месото също. Главно ям много плодове и зеленчуци, зърнени и млечни.

# 546
Ако ми позволите пак да се включа с един въпрос  за соята - може би сте го обсъждали и извинявайте ако е така   bouquet Защо са толкова противоречиви мненията за нея - на едно място пише, че предпазва от рак на гърдата, на друго,че едва ли не го предизвиква този тип рак? Къде е истината?

Добре дошла в групата на търсещите истината Simple Smile
Както всеки друг продукт, така и соята е част от индустрията. Някой има изгода да вярваш, че е безкрайно полезна за теб.
До колкото знам, специално соевото мляко се прави от остатъчен продукт при производството на соя. И понеже този продукт в един момент се оказва в големи количества, се измисля стратегия, която да накара масово хората да вярват, че той е полезен за тях.
Аз лично, не мисля, че соевото растение само по себе си е вредно. Въпроса е - използва ли се  наистина цялостното растение при производството на продукти от него? Ако да - това до някаква степен ще ни предпази (казвам до някаква степен, защото все е преработен продукт).
За съжаление обаче май май се използват само някакви си части от соевото зърно, останали при преработката му за направата на друг продукт.
Аз предпочитам да пия мляко от ядки или семена, което съм си направила сама. Да не говорим, че е много по-вкусно от соевото.

# 547
  • София
Джедайчето е все по-активно и все по-малко време имам за писане. Докато изчета постингите и не ми остане време да се включа и аз.
realist , моят отговор се при покрива с твоят и за това няам нужда да повтарям казаното.

Само да вмъкна някои основни моменти:
Не мисля, че някоя от нас прекалява по въпроса прочистване на организма, здравословно хранене и т.н. Сега настъпи пролетта, а това е най-благодатния сезон за прочистване на физическото тяло, пролетно почистване на дома; а пък и като се позатопли ще излезем да почистим и околоблоковото пространство.
Физическото и духовното не са две отделни неща, а двете страни на една монета. Разглеждаш ли едната страна то неминуемо ще се докоснеш и до другата! Няма две!
За прочистването на дебелото черво - аз и преди бях го казала, нормално е да се прочиства периодично през цялата година. Но според правилата на хатха йога, а не този тип клизма който всеки човек знае. Има малка разлика, но съществена. Не вреди на кърмещите жени, в това съм абсолютно сигурна, но няма смисъл да убеждавам никого. Когато се напълни торбичката на прахосмукачката, ние просто я откачаме, изчистваме съдържимото, изтупваме я и можем да я изперем, ако е много мръсна. Но това не означава, че сме почистили цялата прахосмукачка, а само "резервоара" й. Искам да кажа, че прочиствайки дебелото черво, ние по никакъв начин не можем да засегнем  други органи и системи, ( в смисъл мътилката в цялата  чашата не се пипа), тъй като когато влезе нещо в д.черво то влиза и клапата се затваря и не връща. И когато се прочиства се прочистват само стените на д.черво.
Не знам дали се изказах както исках, но в общи линии замисълът ми беше този.

За чашките и многократните превръзки - приветствам всяко едно новаторство, което не е еднодневка, т.е. щом е в полза на екологията защо не?! Наситих се на еднодневни продукти (хранителни и не), стимулиращи потреблението и харченето на пари с цел вървеж на търговията.
Между другото, когато тръгнах да раждам в аптеките видях един нов продукт на Либрес - екологични превръзки. Купих си от тях и съм много доволна, естествени са, минали са през някакъв биоконтрол и се радвам, че най-после има и органични дамски превръзки. Нищо, че са еднократни, поне са биоразградими.
А как искам да се върнат стъклените бутилки на олиото и оцета, на бозата, на газираните и не газираните напитки.

Ескориал - за аквариума, рибката и различните гледни точки. Това е добър пример и си набелязах някои моменти!
В йога е много важно да можеш да преместваш гледната си точка, това е гъвкавост. Ако човек си държи само на своя ъгъл под който вижда рибката, то няма да вижда по-надалеч от носа си. Един ще я види като акула, друг - като кит, трети като обикновена гупа. И всичко това поради собствените си обусловености, концепции и системи от вярвания.

Има и нещо друго: замести аквариума с океан, а рибката с маяк. А гледните точки с моряци. Нощ непрогледна и бурно море, забелязват на хоризонта светлинка (маяка). Капитанът казва, че трябва да се насочат натам, за да  акустират и да оцелее кораба в това бурно море.
Какво би станало всеки изказва гледната си точка – един, че това е мираж, понеже толкова дни са корабоплавали и са уморени; друг че това е светулка; трети с друга гледна точка и т.н. Явно трябва да се вижда на фокус, явно трябва да сме будни и бдителни за всичко, което ни се случва, да имаме гъвкавост, да виждаме нещата не само от собствената си периферия. Изкуство е, но си залсужава.

Ученици на Лао-Дзъ го попитали "Учителю, какви са твоите принципи?! Как ти действаш?!" Той се усмихнал и им отвърнал: "Аз нямам принципи, действам според обстоятелствата!"

Нахвърлях тези мисли като покана да изместим малко вниманието си и в друга посока!
Допълвайте!

bouquet

Последна редакция: сб, 21 мар 2009, 20:29 от shivani

# 548
Ескориал - за аквариума, рибката и различните гледни точки. Това е добър пимер, но задълбавайки се виждам слабости!
В йога е много важно да можеш да преместваш гледната си точка, това е гъвкавост. Ако човек си държи само на своя ъгъл под който вижда рибката, то няма да вижда по-надалеч от носа си. Един ще я види като акула, друг - като кит, трети като обикновена гупа. И всичко това поради собствените си обусловености, концепции и системи от вярвания.

Напълно се съгласих.
Всъщност следващия ми постинг по темата щеше да бъде с идеята: "Всички обикаляме аквариума и попадаме в различните гледни точки рано или късно. Аз лично не бих желала да спра в един момент да обикалям" Simple Smile

# 549

Добре дошла в групата на търсещите истината Simple Smile
Както всеки друг продукт, така и соята е част от индустрията. Някой има изгода да вярваш, че е безкрайно полезна за теб.
До колкото знам, специално соевото мляко се прави от остатъчен продукт при производството на соя. И понеже този продукт в един момент се оказва в големи количества, се измисля стратегия, която да накара масово хората да вярват, че той е полезен за тях.
Аз лично, не мисля, че соевото растение само по себе си е вредно. Въпроса е - използва ли се  наистина цялостното растение при производството на продукти от него? Ако да - това до някаква степен ще ни предпази (казвам до някаква степен, защото все е преработен продукт).
За съжаление обаче май май се използват само някакви си части от соевото зърно, останали при преработката му за направата на друг продукт.
Аз предпочитам да пия мляко от ядки или семена, което съм си направила сама. Да не говорим, че е много по-вкусно от соевото.

На мен соевото ми е вкусно  Crazy Сигурна съм,че е много по-полезно сами да си ги приготвяме но просто в момента това не ми е приоритет.

# 550
Реалист, Ескориал благодаря ви за изчерпателните отговори!
Лаурен и аз съм -2кг от преди да родя и то без да спазвам някаква диета. Всъщност аз съм противник на всички диети, но привърженик на здравословното хранене. Незнам как отслабнах, понякога си правя 1-2 дни на плодове, но не всяка седмица.
За прочистването знам, че не е най-подходящият момент, но чувствам, че имам нужда от някакво разтоварване. Затова се заинтересувах от соковете, като най-щадящ за организма вариант, но още съм се спряла на най-добрата комбинация.
Шивани, ще ми е интересно да споделиш начините за прочистване на дебелоте черво /без клизма/ според йога. Да не става въпрос за шанк- пракшалана. Аз съм съгласна, че с прочистването на дебелото черво и само с това няма да направим кой знае какво, но все пак нали дебелото черво е коренът на повечето заболявания и най- големият склад на токсини.
За соята мисля, че самото растение в чист вид е полезно, стига да не е генномодифицирана разбира се, но не и тези производни от соя -витабели, млека, тофута и т.н. Тях не ги употребявам изобщо.
За диетолог мога да ви препоръчам 1-2, но в никакъв случай Байкова.

# 551
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

А как искам да се върнат стъклените бутилки на олиото и оцета, на бозата, на газираните и не газираните напитки.

скоро един от моите професори в университета ни разказа, че един институт си е направил труда да изчисли, коя от 3 вида опаковки щади най-много природата (ставаше въпрос за прясно мляко).
3те опаковки бяха: тетрапак, найлоново пликче (през комунизма беше така опаковано млякото) и стъклена бутилка.
най-много замърсява стъклото, защото е необходима висока Т на топене за изработване на бутилката (необходим е ток, замърсява се природата), чуплив е и за дезинфекция са необходими доста вредности.
после идва тетрапака - трудно се рециклира, защото е картон и пластмаса...
най-щадящо се оказало пликчето newsm78

сега си купих книга за традиционна китайска медицина, т.е. за лаици де  Blush - лечение чрез храна.
някой да има опит?
има интересни идеи вътре Simple Smile

# 552
Петя, ако си спомниш как си приучила твоите деца да си казват и показват физиологичните нужди, ела да ни разкажеш тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=353003.msg10612626;topicseen#msg10612626 Hug

# 553
Физическото и духовното не са две отделни неща, а двете страни на една монета. Разглеждаш ли едната страна то неминуемо ще се докоснеш и до другата! Няма две!

С това съм съгласна.Не мога да си представя обаче,че такава промяна в светоусещането,каквато описва Ескориал,може се дължи единствено на промяната в хранителните навици.

# 554
Цитат
скоро един от моите професори в университета ни разказа, че един институт си е направил труда да изчисли, коя от 3 вида опаковки щади най-много природата (ставаше въпрос за прясно мляко).
3те опаковки бяха: тетрапак, найлоново пликче (през комунизма беше така опаковано млякото) и стъклена бутилка.
най-много замърсява стъклото, защото е необходима висока Т на топене за изработване на бутилката (необходим е ток, замърсява се природата), чуплив е и за дезинфекция са необходими доста вредности.
после идва тетрапака - трудно се рециклира, защото е картон и пластмаса...
най-щадящо се оказало пликчето
[/size]

Много интересно проучване! само дето резултатът ме смути и учуди.
а на мен също като на shivani най-ми харесва стъклото!  Peace Още повече, че тук в Германия, масово се използва стъкло- за сокове, за минерална вода, за бира, за мляко, за оцет, олио, буркани за консервиране на зеленчуци.....всичко е предимно в стъко! Особено в био-магазините. И се ползва многократно.
Цитат
Наситих се на еднодневни продукти (хранителни и не), стимулиращи потреблението и харченето на пари с цел вървеж на търговията.
- аз съм така! Wink

*Nessa* ,
сигурно си чела книгата на Гълъбов за конспирацията. Там той добре описва вредата на соевите продукти. В кратце мога да ти кажа моето мнение. Соята (не генномодифицираната) като растение си е много полезно "същество". Само дето като вземат да я обработват и стават поразиите.
Имам предвид извличането на соев белтък и превръщането му в текстуриран соев продукт. Тогава соята претърпява значителни процеси, които повреждат изходния продукт.
 Обикновено се добавят всякакви добавки като натриев глутамат и т.н. Аз купувам и ям соя. Но понякога и балансирано. Първо- винаги от био магазин. Второ - предимно кълнове и тофу. Чела съм, че то е най- запазено и най- живата соева храна след кълновете.  Също така една от най-забележителните  характеристики за соята освен пълноценния белтъчен състав, е наличието на изофлафони. Изофлавоните са от групата на растителните естрогени (фитоестрогени). Това са вещества, които имат действие, подобно на женските полови хормони (естрогените). Затова за женския организъм соята понякога е особено полезна.
Продават се дори готови препарати, извлечени соеви изофлавони, като добавки. Особено при профилактика на менопаузата, при климактерични прояви, остеопорозата и много други. В интернет има много материали по въпроса. 
Но не така стои въпроса за мъжкия организъм. На тях такова изобилие от изофлавони не им трябва. Не се отразява добре върху хормоналния им баланс.

Общи условия

Активация на акаунт