Български език

• 94 202
  • 746
  •   1
Отговори
# 90
Съгласна съм с Как`Сийка за книгите, както писах и по-горе.

А за правоговора и правописа - май ако умееш да пишеш правилно, би могъл и да говориш правилно. Например не  е правилно да казваш четА, а четЪ. Не помня термина за затъмнените краесловни гласни. Ние не сме като сърбите например, при които няма "изяждане", обеззвучаване (град - граТ) или затъмнение на гласните. Те говорят както пишат - много ясно произнасят буквичките. Но наистина всичко идва с общата култура от прочетените книги. И с малко помощ -  Peace
Не знам как е напоследък в училищата - по мое време ни тъпчеха с теми по литература, а ние не можехме да пишем. От 6-7 часа БЕ само един беше за БЕ, всичко останало се отделяше за литература. А на класните ни оценяваха и правописа Twisted Evil. Не беше честно.

# 91
"О" или "У"? За мен това е много сложно и често допускам грешки.Ето една статия, където е обяснено http://www.bul-news.com/bg//5206

# 92
"О" или "У"? За мен това е много сложно и често допускам грешки.Ето една статия, където е обяснено http://www.bul-news.com/bg//5206

smile3501 newsm10   И аз това щях да питам.

# 93
  • София
Абе, момичета, доколкото си спомням едно време ни учеха, че в правописния речник има и думи, които са некнижовни, тоест не са приети "официално". Изписват ги в речника за информация просто. Дали все още е така? newsm78

Не знам, но "запетайка" си я има в речника.

Една дума, която много се бърка, е "заимствам". Доста често я виждам като "взаимствам", което е грешно.

# 94
Абе, момичета, доколкото си спомням едно време ни учеха, че в правописния речник има и думи, които са некнижовни, тоест не са приети "официално". Изписват ги в речника за информация просто. Дали все още е така? newsm78

Не знам, но "запетайка" си я има в речника.

Една дума, която много се бърка, е "заимствам". Доста често я виждам като "взаимствам", което е грешно.
За това, че правилното е запетая, си залагам главата. Нека някой, който следва в момента, да попита. Peace

# 95
  • София
За това, че правилното е запетая, си залагам главата. Нека някой, който следва в момента, да попита. Peace

Е, добре де, аз не оспорвам това. Честно казано, не знаех, че "запетайка" е грешно. Peace
Един мой преподавател (професор, изключителен литератор и ерудит) дори казваше "запетУйка". Grinning

# 96
...Един мой преподавател (професор, изключителен литератор и ерудит) дори казваше "запетУйка". Grinning

Това ми прозвуча катоминетка, вместо винетка в зората на винетките Laughing.

Не смятам, че запетайка е грешно Naughty.

# 97
Току-що говорих с Красимира Чакърова, беше асистент на проф.Куцаров в Пловдивския университет. запетаяе все още. Исках да се уверя, защото през годините явно доста неща са се променили Hug

# 98
Како, аз ти говоря от наблюдение -> ако говориш правилно - пишеш грамотно.

А аз имах предвид друго - че човек в ежедневието си може да говори на диалект или жаргон, особено ако средата му е такава, но при писане да спазва всички правила. Естествено, този същият човек ще говори правилно, когато ситуацията му го наложи.  Laughing

# 99
Права си, но твърде малко са тези, които говорят на диалект и пишат правилно.

# 100
Представката усе употребява при глаголи,когато действието се насочва:в дълбочина-ужилвам,убождам,уцелвам;надолу-увисвам,укорявам,убегна,уведомявам,увековеча,угарка,умълчавам,уфейкам,умърлушвам.
Представката о има 3 ясно различими значения:действие,което засяга повърхността на предмета:ожулвам,остъргвам,обгарям,олющвам;действие,което обхваща предмета като следва неговите очертания:окръжавам,осмивам,обхващам,обвивам,обособявам,обезкуражавам,обезоръжавам,обезсмъртявам;
Пред представката без никога не стои у.
Тези правила си ги пазя от уроците по езикова култура в 12 клас. Като не съм сигурна в правописа на някоя дума ги прелиствам.

# 101
Това обяснение и примерите са много добри   bouquet

# 102
Да добавя:всички глаголи,свързани със смърт,унищожаване и лоша миризма се пишат с у:
убивам,удушвам,умъртвявам,унищожавам,усмъртявам,утрепвам,удавям,уцелвам,увоня,умириша,усмърдя.

# 103
Благодаря РосиТаbouquet Наистина примерите са добри   bouquet

# 104
  • Пловдив
Не знам как е напоследък в училищата - по мое време ни тъпчеха с теми по литература, а ние не можехме да пишем. От 6-7 часа БЕ само един беше за БЕ, всичко останало се отделяше за литература. А на класните ни оценяваха и правописа Twisted Evil. Не беше честно.

И сега е така, ходим на хоспетиране по училищата и по принцип ни се полагат определен брой часове, в които трябва да преподаваме по Български език. Но нали в училище всички българички са литераторки...  Mr. Green Българският ще бъде само за изпита май  ooooh! Миналия семестър преподавах в един клас урок за текстовете от научната сфера. Стана въпрос за синтаксис.  Подчертавам аз едно определение с вълнообразна черта и едно момче от първия чин, което всички смятат за най-умно от класа, ми казва: "Госпожице, ама то определението се подчертава с кръгче" Аз -  Shocked  И целият клас седи, гледа ме ехидно и чака да си призная грешката  newsm78  за 2-3 минути разнищихме ситуацията - оказа се, че не правят разлика между синтактичен разбор (определение, което се подчертава с вълнообразна) и морфемен разбор (определителен член, където се огражда, а не "подчертава" с кръгче)  Crossing Arms Десети клас са хубостниците, ама какво да ги правиш - то не върви на никъде. Тръгнеш да обясняваш нещо, така, между другото, уж да си помогнеш за нещо, пък то се окаже, че не знаят още 100 неща  ooooh!
Аз лично не смятам, че Българският език трябва да бъде за сметка на Литературата, особено като виждам, че никой не чете произведенията, не се шегувам, за съжаление  Naughty

Току-що говорих с Красимира Чакърова, беше асистент на проф.Куцаров в Пловдивския университет. запетаяе все още. Исках да се уверя, защото през годините явно доста неща са се променили Hug

Сега е асистент на доц. Маровска (Стилистика), много е добра, наистина Flutter

Общи условия

Активация на акаунт