София или.............?

• 8 582
  • 306
  •   1
Отговори
# 45
  • София
37 години съм живяла в София. Ранното ми детство, пубертета, сватбата ми, раждането на децата - всичко се случи в този град. Обичах го. Но София е далеч от това, което беше. Превърна се в градът на крайностите - на многото богати и тези, които се лишават от храната, за да додрапат в столицата, да се вържат с кредит до живот, само и само, за да са в големия град. Има една химера около София и тя е от времето на комунизма - София беше блян за много хора от провинцията. Беше символ.  

Сега, кой ли не дойде в града. Но София вече не е същата! Работническо гето, съчетано с много лукс и възможност за изкарване на пари. Но парите са препъни камък за много хора. Ако са цел, нещата в живота ти се разпадат, без да го разбираш. Просто в един момент си загубил я мъж, я семейство, я съвест............Вярно е, че за някои е добре и те няма къде другаде да се реализират. Но за други пребиваването в София се оказва на висока цена. Има много хора с високо платени професии, на които сякаш от Бога им е дадено да печелят добре, имат висок стандарт и добри семейства. Но при други драпането, напъните, болезнената потребност да се докопат до някаква позиция и пари се заплаща.....

Ние избягахме в провинцията преди няколко месеца. Преценихме, че спокойния начин на живот е по-ценен за нас и семейството ни, отколкото цялата невроза на големия град. Парите никога не са били наша цел, а потребността да сме "софиянци" отдавна задоволено..... Laughing Даже ни се чудиха защо и колата регистрирахме тук. казаха ни, че като ходим при бабите в София щели да ни викат селяни..... Laughing..........няма лошо........Винаги ще се чувствам достатъчно значима от това, което съм, за да ме притесняват тези етикети.... Simple Smile

Не казвам, че това е доброто решение за всички, а, че това е доброто решение за нас.

# 46
За чистотата вече си е до манталитет,без значение кой от кьде е.

По-скоро е въпрос на домашно възпитание. В този форум за първи път научих, че било вървяло в комплект с местожителството.  Mr. Green

# 47
По примера на Вълчо и на мен ми се прииска да ви покажа чист град, в който живея:

главната улица "Търговска"
Общината
Улица "Раковски"
Безистен
Паркът
PeaceДа,много хубаво! LaughingНо нали се сещате,че ние от София няма как да ви  покажем дигитални снимки от преди 1990 година?

# 48
  • Неизживени спомени
Толкова много българи са в чужбина.а чужденците горките се оплакват ,че откакто дошъл напливът от емигранти,държавите им станали много мизерни.Поживяла съм в доста страни-така,че имам лични наблюдения.Общо взето дали селяни,граждани или столичани е все едно и също.Не може всички хора да се слагат под общ знаменател Naughty

# 49
  • София
Родена съм в София, родителите ми също. Средата ми е тук, затова продължавам да живея в София. Иначе, наистина вече е най-мръсния град в България. Някой ден сигурно ще се изнеса, имам идея и къде. Но засега съм тук.

Имам много приятели от извън София, и живеещи по родните си места и живеещи тук. Не всички хора, дошли от провинцията в София са простаци, естествено.

Честно да ви кажа, обожавам да си остана в София, когато се заредят няколко дни празници. Ето това е истински празник за мен и истинска почивка. Нещо като пътуване в миналото, но без да излизам от вкъщи.

И аз така. Чудесно е!

# 50
Не мога да живея далече от морето.
Така, че София, като вариант за мен отпада. Айтос също.

# 51
И все по-чисти ще стават малките градове - половината им население е в София, другата  - в чужбина.

# 52
  Аз съм трето поколение софиянка. Баба ми и дядо ми са дошли да живеят в големия град по време на Втората световна война. Баща ми е роден в Майчин дом и е израснал в Банишора, като е бил свидетел на гангстерските пререкания между неговия квартал и  Коньовица.
  Дали бих избрала друг град - ДА! / но не ми достига смелост, за да го направя/. София ме кара да се чувствам затворник в собствения си дом. Живея сред бетон и купища боклуци. Със съседите си от съседния вход не се познаваме, а пък с тези от нашия обикновено се караме за пари за смяна на щрангове , ремонт на покрива... Не искам да живея така. Искам да живея сред природата, в едно малко градче , а защо не и село, в което всички се познават , общуват, помагат си . Еее да , ама за да си живееш в такава идилия трябва да имаш и работа ,нали? А що се касае до образованието на децата - малко се съмнявам , че в София ще получат кой знае колко по -добро образование отколкото в едно провинциално градче. А в малкия град и на село работа няма. Затова и не виня хората , които идват в София за да се препитават. Друг е въпроса , че и градът не е пригоден да поеме толкова много хора. Замисляли ли сте се ,че днес в София живеят 1/3 от населението на България. Всичко според мен е въпрос на управление. Убедена съм , че ако в малките населени места се стимулира бизнеса и земеделието пришълците ще се завърнат по родните си места. А от обиди и безконечни спорове файда няма. Трябват действия- въпрос на държавна политика.

# 53
Но нали се сещате,че ние от София няма как да ви  покажем дигитални снимки от преди 1990 година?
Моля, моля. Можеш да направиш справка кога е открит клонът на ДСК, Общинският културен център в Разград.

# 54
  • Ямбол
PeaceДа,много хубаво! LaughingНо нали се сещате,че ние от София няма как да ви  покажем дигитални снимки от преди 1990 година?
Не, не се "сещам".
Тези снимки са от сега - в провинцията сега е чисто. И ако намекваш, че провинциалисти са ви омърсили столицата, то много се радвам, че сме се отървали от всички, които мърсят и сега тук си ни е чистичко, а на вас ви е мръсничко.

# 55
# 56
  • Неизживени спомени
Убедена съм , че ако в малките населени места се стимулира бизнеса и земеделието пришълците ще се завърнат по родните си места. А от обиди и безконечни спорове файда няма. Трябват действия- въпрос на държавна политика.
 smile3501 По-добре казано от това,няма на къде.

# 57
И все по-чисти ще стават малките градове - половината им население е в София, другата  - в чужбина.

Joy
И все пак не е точно така. Една част остава и запълва бавно, но упорито празнината. Тези, за които Карбовски се изказа, че "не, че броят им е голям, ами правят голямо впечатление".

# 58
  • У вас,че да видиш хубуу ли е!
Не знам кой повече мърля- софианци или прииждащите тълпи селяни.

Но имам теория защо в последните години масово се слуша чалга. Ами естествено- при тоя наплив от селяни какво друго да звучи по кръчми и квартири? Че то на село не познавам някой да слуша Рок. Пристигат в столицата с всичките си атрибути- диплома от селското училище, торбите с консервите, москвичите, диалектът и касетките с чалга. Серат, плюят, пушат Арда, подбиват цената на труда, врът се по сто човека в панелни боксониери, хвърлят си отпадъците през терасите.

И после мрънкат София колко мръсен и гаден град бил. Алооооууууу!  Close
Аз съм от село и слушам РОК!Не работя за жълти стотинки,защото ценя труда си!Хвърлям си боклука в кофите,а не през терасата!...Е, инженера от първия етаж си тръска покривката върху главата ми,ама какво да сторя..Нека разграничим селяните от селяндурите! Peace Всичко опира до манталитет и възпитание!

Последна редакция: пн, 16 фев 2009, 13:23 от Zolla

# 59
Убедена съм , че ако в малките населени места се стимулира бизнеса и земеделието пришълците ще се завърнат по родните си места. А от обиди и безконечни спорове файда няма. Трябват действия- въпрос на държавна политика.
 smile3501 По-добре казано от това,няма на къде.
Peace

Общи условия

Активация на акаунт