Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Невротренинг - за деца с проблеми и увреждания

 • 35 608
 • 105
 •   1
Отговори
# 15
# 16
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 12 118
Срещата утре 23 февруари е от 18 часа в Хотел Дом на учения БАН адрес София кв Гео Милев
ул Шипченски проход 50


http://bgmaps.com/map.aspx?sid=6f7841b23e4f3de14e54f20393285b9f& … &initsearch=1

май се ходи с трямвай 20  newsm78

# 17
 • Мнения: 998
Да, трамвай 20. Слиза се на спирката на завод Електроника и се връщате мааалко назад и влизате навътре към блоковете на БАН. Хотелът се казва Кедър. Аз много исках да дойда, но съм грипозна от вчера:( Може ли да попитате, какви специалисти (интересуват ме логопеди и специални педагози) могат да се обучат за работа с метода и къде? Ще съм много благодарна.
Пожелавам ви да научите много интересни и полезни неща там!

# 18
 • Мнения: leet
Преди малко се връшам от представянето на биофитбека. Бяхме с майките Дороти, Парапланерчето и Катина. Д- р Чавдаров също беше там. Методът бил изполван широко в Полша и Австрия, от където бяха представящите го, както за здрави хора, така и за болни и деца. За здрави - за контролиране нивото на стреса и предимно за обучение за мениджъри. Нас ни интересуваха обаче децата - имали добри показания върху хиперактивни деца и дори аутисти - подобрявала се концентрацията им и времето се увеличавало и започвали да правят неща, които до този момент не са правили. Направиха ни показно с едно момиченце - родителите казаха, че е хиперактивно, имаше и частична пареза и целта беше да движе ръката с пареза. Значи, преди да се започнела терапията, която е подпомагаща основната работа- със всички терапевти, при които си водим децата, правели ЕЕГ, за да установят кое е водещото полукълбо на мозъка и те атакуват другото. След което работата се провежда с 2 монитора- единият за терапевта, другият за пациента и пациента вижда как работи мозъка му и по този начин разбира какво трябва да прави, за да го контролира. При децата се работи със стимули и трупане на точки, например , това, което ни показаха с момиченцето беше, да успокои с ръката си едно развълнувано море- когато то е спокойно и морето е спокойно, когато е напрегнато, морето бушува. Показаха ни и едно личице, което детето трябва със собственото си успокоение да накара да се усмихне. Не знам дали добре успях да го обясня, аз самата много неща не разбрах, но записах Марти за първия сеанс в четвъртък, трябвало да се направят за хиперактивно дете около 15, единична цена - 25 лв. и ще ви държа в течение - казват, не трябвало да очакваме чудо, но детето се успокоявало и започвало да се концентрира по- добре така, все едно е взело концерта. Ще пишат и другите майки Simple Smile

# 19
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 12 118
Най-малките пациенти, могат да са на 3 годинки.
Д-р Чавдаров, предложи на асоциацията, да демонстрират с техниката, как стимулират деца с ДЦП, епилепсия и какви резултати може да покажат, като предоставя пространство в поверената му болница.

 В София има три кабинета за момента, като работещите с техниката са психолози. Тази асоциация има за цел да обучи и кадри. Може да са всякакви можещи терапевти. Тук при превода нещо не успяхме да се разберем, но доколкото разбрах, може и да са и педагози и логопеди. Обучението трае 2 години.

Бяхме попитали какви специалисти могат да се обучават и за родители, естествено с образование попитахме, а д-р Чавдаров ми направи много добро впечление, че предложи да се обучат родители и с наета техника преносима, с заключена програма назначена от специалист, съответно програмирана за дадения проблем на детето.

Като се сетя още ще пиша.

# 20
 • Мнения: 998
Kezaja, Dorothy, благодарим за описанията. Много интересно е било явно.  Peace

# 21
 • Мнения: 474
Аз не разбрах каква е задачата на детето? то самото при сеанса какво се изисква от него.....?Имали страничти негативни за детето?

# 22
 • Мнения: 588
Това е метод, който може да се прилага при деца над 4-годишна възраст.
Той е изцяло безвреден и приятен. За трайни ефекти са необходими 15-20 тренинга по около 45 минути.

Какво е Невротренинг?

С помощта на електроди, които се поставят на главата, се регистрира мозъчната активност. Тя се проявява на монитора на терапевта под формата на диаграми.

Терапевтът избира индивидуална програма за трениране. Дете вижда тази програма под формата на компютърна игра.
Играта се управлява само от мисълта, без мишка или клавиатура.
Целта на една от игрите например е да управляваш виртуална кола. За да се постигне това, мозъкът на клиента трябва да генерира желаната мозъчна активност. При минимално разсейване колата спира или се отклонява от пътя. Тренирането трайно спомага за достигане на оптимално ниво на мозъчното функциониране.

# 23
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 12 118
EEГ-то давало представа, какво има като проблем детето в коя зона и компютъра помагал за регулирането. За децата е като игра.

# 24
 • София
 • Мнения: 2 348
Има възможност освен да се придобие контрол върху концентрацията - и да се  подобри мускулен тонус.Има според лекторите подобрения на хора след прекаран инсулт.Също така при епилепсия намаляване броя на приеманите медикаменти от 3 на 1  Thinking
При деца и възрастни не контролиращи тазоворезервоарни функций тоест пиш и аки могат да се научат да контролират мускулите отговарящи за това.Мога да се научат да контролират дишането, пулса, слюноотделянето и стомашния тракт.
При децата се използват различен тип игри - всъщност всичко е във вид на игра.Най трудно е според госта психиатър - да се запазят придобитите умения и в реалността след сеансите.Доколкото разбрах самите сеанси са половин часови като се състоят от няколко 4 мин. сесии.
Интересно ми беше дали при немотивирани деца с хиперактивност и аутизъм би имало ефект, защото такова дете не изпитва лична необходимост да се самоконтролира.Но си мисля, че би могло да се опита, и ще му хареса  Thinking
Склонна съм да опитам след време при финансова възможност.За мен например би било много полезно  Mr. Green

На детето се задава устна инструкцията.Например - ако не махаш с ръчичка - ще се движи колата напред.Ако потропваш с пръстчета - колата спира - нещо такова или пък в друг случай, ако си повдигнеш крачето и ще видиш как принцесата се движи/принцесата и колата са на монитор пред детето.На ръчичката или крачето са прикачени електродчета.Зависи какъв ефект се търси така и се настройва играта за детето.Постепенно сложността на игрите се увеличава

# 25
 • Мнения: 3 533
Vav Varna metod EEG-biofeedback praktikuva psiholog v "klas varana". Znam che raboti i s manichki dechica. Vijte saite im:
Варна: Ивелина Бояджиева Бул. Вл Варненчик 106 Тел: 052637068; 052631483, 0887418307 емайл: klasvarna@abv.bg, www.klasvarna.com

 
Aga,да разбирам ли ,че психолога в кабинета на този адрес е един,а в  католическата църква ,,Свети Михайл"работят оделно от кабинета! newsm78
 
 
 
 

   
 

# 26
 • Мнения: 919
Много е интересно това,което разказвате. Simple Smile

# 27
 • Мнения: 1 271
а как е с деца които не отговярят на команди
които нищо не ги интересува
които не играят игри и компа за тях е непознат или неинтересен

# 28
 • Мнения: 998
kuneto, за аутистични и с умствена изостаналост ли имаш предвид? Предполагам, че в този случай, едва ли може да се повлияе точно чрез посочената апаратура и компютърна игра. В описаното наблюдение на невротренинга, доколкото се досещам, се използва именно мотивацията, която децата имат да се справят с компютърната игра. Така се развиват определени зони от мозъка, отговарящи за съответната дейност,т.е. формират се и се заздравяват и нервни връзки. Но и аз се запитах - дали в друга ситуация детето ще направи асоциация с играта, за да използва придобитите умения. Според мен, това се нуждае от допълнителен тренинг.
Катина, какво каза гостуващият лектор за това? Как се работи, за да се запазят уменията в реалността?

# 29
 • ВАРНА
 • Мнения: 179
Много благодаря за информацията от срещата в софия. Все повече ме привлича като метод. Ние сме на четири и половина и сме спец на компютъра. Само не знам как ще разбере че се играе без мишка и клавиатура.  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт