Ти какво сготви? Снимай, покажи! - 28-а тема

• 56 461
  • 367
  •   1
Отговори
# 90
# 91
  • София
Krische, може ли линк към това пиле по китайски на Наталина, моля! Нещо не успях да го издиря.

asyalein, пиша рецептата за супата с кисели краставички тук, ако има и други интересуващи се, но ако искаш да ти пратя оригиналния линк на немски, ми пиши. То всъщност супата е популярна в Полша май, но аз съм я научила докато се подвизавах из Немско.
Бях малко скептична в началото, но откакто я направих ни е любима на нас с мъжа ми.

Крем супа от кисели краставички със сметана и скариди

комплект зеленчуци за супа (целина, морков, праз, лук)
1 л. зеленчуков бульон
3 големи картофа
около 400 гр. кисели краставички (КИСЕЛИ, не мариновани, аз ги взимам от пазарчето на Ситняково, продават ги в големи бидони)
200 мл. течна готварска сметана
1 връзка копър
сол
пипер
250 гр. скариди или рачешко месо

Всички зеленчуци се нарязват на дребно и се задушават за 2-3 минути с малко масло в тенджерата. Заливат се с зеленчуковия бульон и се варят до омекване. През това време киселите краставички се рендосват на едро, и след като зеленчуците са сварени се прибавят и всичко се оставя 2-3 минути да поври заедно. После всичко се пасира и се добавя сметаната. Ако е нужно се добавят сол и черен пипер.
Скаридите могат също за се запържат в малко масло и подправки, но могат и направо както са сварени да се прибавят заедно с пресния копър.
Пасва чудесно с хрупкава франзела.

Крем супа от кисели краставички със сметана и скариди

Правих и муса на Лоис, но направих грешката да купя някакъв световно неизвестен натурален шоколад и не ми се получи вкуса, толкова прекрасен като миналия път. Иначе на консистенция стана идеален.

Белгийски шоколадов мус (отново с малко чили и малини)

# 92
pepetia , много интересна супа !  Peace Остава сега да измисля откъде да намеря кисели краставици !?  newsm78 Не става ли с мариновани ? Знам каква е разликата във вкуса им , но все пак .......   Rolling Eyes

# 93
Krische, може ли линк към това пиле по китайски на Наталина, моля! Нещо не успях да го издиря.

С най-искрени извинения към Наталина, че не съм си записала линка, ще копна рецептата, така както е написана от нея:

Пиле по китайски на НАТАЛИНА
""Обикновено го правя когато имам останало печено пиле(но може и със сурово, тогава късчетата се пържат предварително) - обезкостявам пилето и нарязвам на късчета. Във уок тиган слагам 2с.л олио за се загрее силно. Заленчуците ми са замразен микс (аз използвам Thaj, защото повече ни харесват). Когато олиото е много добре загрято пускам зеленчуците и бъркам  около 2-3 мин. Прибавям нарязан на колелца лук и чесън и поръсвам с около 1 с.л (аз слагам на око) захар. Понякога слагам и ананас от компот и тогава няма нужда от захар. Прибавям 1 с.л оцет (ако имаш оризов, ако не - ябълков или обикновен и 1-2 с.л хубав соев сос. Месото овалвам в 1 с.л готварско нишесте и го прибавям към зеленчуците. Прибавям фъстъчени осолени ядки и малко вода (ако правя с ананасов компот, прибавям от сиропа на компота). Това е - всичко отнема около 10 мин""

Аз лично го направих моето с 1 прясна тиквичка, 1 червена чушка, и шапа гъби, а месото си го запържо-задуших в зехтин първо, защото ми беше сурово. Ааааа и сложих кашу вместо фъстъци, защото като слязох да си купя фъстъците до местното най-близко магазинче, се оказа че от пържените фъстъци нямаше, а имаше само кашу. Ами като си бях наумила, че това ще ядем и нищо друго, никой не беше в състояние да ме разубеди. Дори лелката/бабата по-скоро ми предлагаше обикновени печено осолени фъстъци, жената да ми услужи, защото според нея не бях видяла, че си има фъстъци като я попитах, аааамаааа как да й обясня на жената, че мен за манджата ми трябват Wink

# 94
 Привет на всички!

краси.мира- много хубава трапеза - всичко изглежда много вкусно!
  И тази на Лурдес е страхотна!Рулото много ме съблазнява...
  Бъни мерси мила!
  Ягодка- поправих се Laughing Hug
  Крисче , мама Цоцоланка- благородно ви завиждам , че намирате време , и толкова чувство да пишете редовно и да развеселявате темата-така не само , че е вкусно и красиво тук , а и весело и приятно!
Баница с праз , гъби, сирене и сметана

Изглежда чудесна. Може ли рецептата?

Niki1 - за теб:

За баницата използвах замразен нарязан на ситно праз-имам в хладилника няколко торбички, а количеството за средно голяма баница:
 3 ч.ч. нарязан на ситни праз
100 -150 гр, нарязани на ситно пресни гъби
 1 ч.ч. натрошено сирене
 4-5 супени лъжици гъста сметана

сухи или свежи подправки по твои вкус

Задуших праза в 1 с.л. масло и малко гореща вода , докато омекна и водата се изпари , добавих гъбите и подправките и оставих на котлона за още 6-7 минути
Сиренето и сметаната смесих и когато гъбите бяха готови добавих сместа към праза и гъбите за няколко секунди само разбърках.

Поставях 4-5 лъжици от сместа по дължината на корите и вземах 3 листа кори заедно като ги навивах на руло по дължина и после на охлюв в тавата . Намазах с жълтък и пекох в предварително загря та умерена фурна за около 20-25 мен , но зависи от фурната Peace

pepetia-и аз мисля , че тази супичка ще се хареса в къщи- благодаря за рецептата!

Нашият обяд:

Зелена салата и гриловани тиквички с чеснов дресинг

Пилешки джолан чета на скара мариновани с чесън , зехтин , сока от 1 мандарина , малко мед , Розмари

Последна редакция: чт, 19 фев 2009, 14:12 от Dina767

# 95
  • София
Krische, благодарности много!

pepetia , много интересна супа !  Peace Остава сега да измисля откъде да намеря кисели краставици !?  newsm78 Не става ли с мариновани ? Знам каква е разликата във вкуса им , но все пак .......   Rolling Eyes

Ох, извинявай, аз може и да се бъркам, но съм останала с впечатлението, че ти си в България нали? Ако е така, ще ги намериш киселите краставици Simple Smile
Ако пък си се амбицирала, сега, веднага да я правиш, може и да пробваш с маринованите, но според мен ще стане доста блудкав вкуса  newsm78
Но пък може и да ни изненадаш и да се окаже, че е вкусно, знае ли човек  Wink

# 96
pepetia , не си се объркала , в БГ съм !  Grinning Обаче не знам и не съм виждала къде продават кисели краставици.Май ще трябва да се огледам в големите магазини , на пазара нещо нямам доверие ?!  Rolling Eyes Не съм се амбицирала веднага , затова ще си направя труда да потърся.Все пак , като за първи път , ще е добре да спазя рецептата !  Grinning

# 97
Диди, поне в София, в големите супери, например имам голямо Фантастико до нас, на щанда със салатите тип Кенар, Денито и т.н, насипния щанд, има и тави с такива дребнички, хрупкави и киселки краставички, които само като се сетя какъв вкус имат и ми тече сега из устата...... Пепетия ти работа нямаш ли си с таз супе Wink Нощес крекери правих, тая нощ май супа ще правя.....Ама бива ли така бе хора, ще ме уморите, през вратата няма да мога да минавам.... Ех Гицке Гицке, кво ти дойде до главата ooooh! ooooh! ooooh! Мен май трябва да ме баннат Wink

# 98
  • София
Диди, права е Krische, има ги и в големите магазини, освен насипно, съм ги виждала в едни найлонови опаковки странни, като торбички малки, продават и разни туршии в такива на зеленчуковите щандове понякога.

Krische  Hug

# 99
ето и пицата от обяд.вегетариана с люто.

# 100
Бъни не съм питала, защото съм свикнала да се ровя и чета и чак ако не ми е ясно да питам Simple Smile ами професионална деформация, к'во да правиш Simple Smile Следвайки препоръките в линка упях да докарам една снимка  Simple Smile
Иначе този многозърнестия хляб е по същата рецепта като питката, която си си харесала. Ами реших да пробвам какво ще се получи по нея и то взе, че стана. Хлябът между другото е страхотен дори и днес. Имах леки резерви и не бях сигурна, че ще е вкусен и като истине, но бях приятно изненадана Simple Smile

# 101
Момичета, кога успяхте да напълните темата с вкусотии newsm78 Само малко време не съм влизала и станах разногледа #Crazy от красоти.........  chef  bouquet

Днес от мен пилешка супа,

картофени кюфтета пържени и печени,

поредната доза крекери по рецептата на Ксения,

и мафинки със сирене и копър.

# 102
  Лабрекс, аз защо не мога да видя снимки newsm78 Sad

# 103
  Лабрекс, аз защо не мога да видя снимки newsm78 Sad

Dina767, идея си нямам newsm78, аз ги виждам, дано не си ги гледам само аз Embarassed..............

# 104
 LaughingИ аз ги виждам

Общи условия

Активация на акаунт