Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 72

• 30 498
  • 302
  •   1
Отговори
# 30
Ок, разбрах- на някои не им пречи. Нека да не пълним темата с това кой е съгласен с мен и кой не  Naughty . Който поиска ще ме разбере  Peace .
Най са ми смешни тюхканията, от време на време, защо това или онова момиче вече не се появява в темата. Ами може би, защото не може да смогне на темпото...или пък губенето на време за изчитане на темата, далеч надхвърля коефициента на полезност от прочетеното.
Както и да, всеки сам за себе си решава  Peace

# 31
Thedragonbg, аз например пускам  " да се запиша", защото въпросния бутон не ми върши никаква работа, тъй като праща известията САМО на мейл, с който съм се регистрирала и който отдавна не ми функционира. Предполагам има и други като мен, аз вече почти 7 години съм регистрирана във форума и просто не съм използвала въпросния мейл, та харесва ми или не...друг избор нямам.

За съжаление от доста време нито успявам да ви следя като хората, нито да ви похваля като хората, старая се да отговарям нещо като ме питат, но понякога пропускам въпроси, затова и се надявам, че ако някой има проблем ще ми пише на лични, защото просто не успявам да следя и тази тема.
Има адски много полезна информация тук, разбирам ентусиазма на новодошлите и се старая да помогна. НО...Има едно НО.
Когато един и същи въпрос се зададе 3 пъти за 3 поредни страници, това на мен ми прилича просто на мързел. Съжалявам, че ще го кажа, но когато човек се интересува от дадено нещо би трябвало поне да намери сили в себе си да прочете малко преди да попита. Аз когато не знам нещо например сядам, чета, записвам си въпроси и коментари и каквото не ми е ясно питам. Факт е обаче, че повечето хора не са така. Много по-лесно е да попиташ " Искам да направя торта, обаче не знам нито каква, нито как. Помогнете ми!".
Как да отговориш на такъв въпрос?! Как да помогнеш?! С какво? Да седнеш и да им систематизираш последните 72 теми в 2 изречения, че от повече ще се преуморят от четене?
И това не е най-интересното обаче. Подобни въпроси обикновено са съпроводени с цупене и сърдене, че никой не им обръща внимание на въпроса, 3-4 повтаряния на въпроса, но нито едно чукване по главата, че същото време може да се използва за да се прочете нещо например.
 Цялата тази работа, която се вложи в Библиотеката аз лично не виждам да се оценява от някого. Целта и беше именно да се събере и систематизира информацията, но е факт, че много рядко някой от новодошлите си е направил изобщо труд да прочете нещо различно от последната страница на темата.
Може да ви се струвам остра и "несправедлива" в отношението си по темата, но това е което мисля. Темата е такава, каквато я направят пишещите в нея, това винаги е било и ще бъде така.

Нелка, за съжалени не мисля, че ще ни отпуснат допълнително страници, защото всяко едно малко "общество" по теми се смята за уникално и неповторимо и има подобни искания. Мисля, че модераторите ще застанат на страната на " правилата са за всички" и ще са прави за себе си разбира се, от позицията на бивш модератор го казвам.

И сега, след като наприказвах куп неща, които са си откровен спам за тази тема, да не кажете, че само недоволствам, ще ви дам следното предложение.
Нека си пуснем седмична спам- тема на тортоправещите. Там може да се обсъждат всякакви злободневни нещица + тортите, които сме направили през седмицата.
Така стават - 1. спам тема, която се заключва всяка седмица и се обсъждат текущи въпроси.
                    - 2. Нашите любими торти да се преименува на нещо от рода - Тортена тема за взаимопомощ- кое как да се направи, някой има проблем, въпрос, коментар.
            - 3.  Тортена галерия, където има снимки на тортите
- 4. Тортена библиотека, където има събрани материалите за справка.

Какво ще кажете? newsm78

# 32
Рая, става въпрос за тези писаници от типа на -Запис и всякаквми такива.
Аз също съм имала такива моменти-когато много бързам за някъде и знам, че трябва да се запиша, за да мога примерно на следващият ден да ви открия бързо и да пиша каквото имам да пиша.
Съгласна съм за новите момичета, да питат, но първо да прочетат библиотеката  Naughty Аз също отговарям когато мога(имам време де).Наистина е хубаво когато си знаеш грешките на тортата, обаче все пак някой те похвали, просто дава стимул, но пък от друга страна това постоянно хвалене....
И друго-поздавите за рожденни дни-съгласна съм и в другите теми го има, но все пак не е редно да пишеш едно ЧРД и край и то в тортената тема.Това може и на лични да мине!

По  същество
Стаси, тези кръгчета с какъв крем ги лепи?Вижда ми се маслен.Мисълта ми е,аз ще си поиграя, обаче трябва да стегне много добре и още шишчетата си останаха вътре нали?И последен въпрос-стените на замъка-тези отгоре-нещица(не знам как се казват) отделно ли ги први и ги лепи към самата стена или направо на платкта на стената?Уф, дали питах правилно...

Леле, колко много писах, ще е извините, ама нещо ми е дошла музата...Сори за офф...  Praynig

Тандури, съгласна съм с последните 4 точки, само едно не разбрах  Blush 1-ва точка-какво да пишем в тая спам-тема?  newsm78 Д не те обезкуражавам, обаче мисля, че ще станат две еднакви теми-момичтата съвсем ще се объркат къде да пишат и ще има въпроси от рода-ама къде трябва да пиша сега  newsm78
Айде спрам със спама-   bouquet

Последна редакция: ср, 18 фев 2009, 00:24 от silrai

# 33
Извинявам се, че пак ще пиша по организационните въпроси.
Тандури и аз си мислех да се направи още една тема ( отдело от галерията, библиотеката и настоящата) и идеята ти ми допада като цяло, но според мен, ако темата е под името на Тортена тема за взаимопомощ, всички новодошли ще се ориентират натам  Thinking.
Мисля си, че може би ще е по-удачно и практично новата тема да се казва нещо от рода на Пътеводител за начинаещите в тортоправенето и да е седмична,където да се отговаря на въпроси от начинаещи, а другата тема да си остана Нашите любими торти...тук ще си пускаме тортите и ще обсъждаме по-завъртяните проекти  Grinning . Само предложенийце  Peace

# 34
silrai да крема е маслен, а шишчетата махнах само на тези дето са отстрани на тортата. Кулата първо облепих отстрани с ММ, след това залепих едно кръгче отгоре и най-накрая сложих  още едно парче за да стане по-дебел пласт и върху него лепих изрязани правоъгълничета. Дано да ме разбереш, ако ли не питай пак. Wink

# 35
Клер, има резон в това, което казваш, обаче тука навлизаме в други води "Аааа, да ида аз да питам там опитните, пък тука дали някой ще ми отговори..."  Confused Мисля, че Библиотеката е достатъчен пътеводител за всеки начинаещ, само да има кой да го прочете.

Силрай, спам-тортената тема ( или ако щете отчетна тортена тема) ще е за пускане на тортите, които сме направили през седмицата и за които искаме да бъдем похвалени, да ги обсъдим, да си споделим как ни върви седмицата, кой какво е правил, на каква почивка е ходил, как са му се съчетали с тортите тези неща, колко деца са му болни, кой е бременен, кой рожден ден има и прочее.

Втората тема от друга страна ще е за това ако някой има проблем, въпрос или нещо друго правено с тортите и там ще се пише САМО това.

Аз не казвам, че моето предложение е перфектно, защото не е.Хубаво е повече хора да споделят, може да има начин всички да са доволни, дайте само да измислим как да го направим, защото наистина вече сме много хора, за да можем да събираме полезната информация и спам писаниците на едно място   Peace

# 36
Народа като стане утре заран ще се види в приключение с нашите писания- 3 страници целящи да редуцират спама  Blush .
Тандури така ми се струва, че опасността да не става за четене нито една от двете теми е много голяма. В едната ще има
Цитат
как ни върви седмицата, кой какво е правил, на каква почивка е ходил, как са му се съчетали с тортите тези неща, колко деца са му болни, кой е бременен, кой рожден ден има и прочее
А в другата по 3 пъти на страница ще има " Фондана в хладилника ли да го държа или извън хладилника " и т.н. Струва ми се по-удачно, да има тема за начинаещи ( нали има момичета, които казаха, че нямат нищо против да разясняват- те ще са по-активни там, такива по-нервнички като мен, само ще помагаме от време на време  Wink ). Който дойде да пита "за по-сигурно" в другат тема, ще го препращаме любезно с линк  Peace . Спама, ако е толкова необходим, може там да се премести,за целта има други теми, скайпове, фейсбуци и да не изброявам.
От друга страна и ти си права, че има библиотека и малко ще се дублират нещата, но в библиотеката, май не четата много от новодошлите, тя май е за наше улеснение повече.
И така, в кратце: 1-та тема да е за спам ( не е задължителен) и въпроси от новодошлите, а втората: да показваме торти и да обсъждаме техники и различни неща по тортоправеното ( визирам идеята на Дими за ежеседмична полезна тема ).

# 37
Tandoori   по-съгласна съм с твоето мнение.Ако темата се раздели така както Clairette каза със сигурност темата за "начинаещи" няма да бъде често посещавана от "можещите" и естествено те ще потърсят помощ отново тук.И друго - Clairette   не мисля, че има разлика между въпросите на начинаещите и въпросите за напреднали, освен, че понеже ти я знаеш тази информация ти е омръзнало да я четеш във всяка тема, но в крайна сметка всеки пита за това, което го интересува  Wink  Не мислих, че тук делите на начинаещи и на можещи, та чак в отделни теми искате да ги сложите  Sad  Също  така, ако например някой си покаже тортата в тази тема и ние начинаещите имаме въпрос (който е по-простичък) относно тази торта, трябва да отиде в другата тема и да си зададе въпроса там, за да не разваля темата, а там съответно не е сигурно, че този който си е показал тортата, влиза в тази тема. Но каквото и да решите аз нямам глас  Hug

Clairette да не се обидиш, просто такова ми е мнението, нищо лично    bouquet

П.С. Нормално е въпросите да се повтарят, почти всеки ден има нови попълнения, а на тези простите въпроси, отговорите са някъде много назад в темите (аз лично започнах да чета темите от първата, но не всеки има толкова време), но след един месец ми предстои да правя торта и естествено дотогава няма да успея да прочета всичките теми и като имам въпрос, трябва да си мълча , само защото е повтарян много пъти.Честно казано досега се лишавах да задавам въпроси, които ме интересуват, наскоро започнах и малко по-малко се научавам, както и от въпросите на другите нови в темата.

Последна редакция: ср, 18 фев 2009, 02:10 от Бобсито

# 38
Абе и аз нищо лично, ама то начинаещи не е обидно... И колко "можещ" трябва да си за да отговориш на въпроса "Покритието в хладилника ли..." Достатъчно е да си изчел първия пост. Като изкараш няколко месеца в темата, ще разбереш за какво говоря  Peace
И аз не настоявам моят план да е перфектен, не искам да дискриминирам никой, но искам да чета спокойно, да ми е интересно и полезно, да ми е удоволствие, а не натоварване.
За последно днес- както си го направите, аз ще си преценя дали да чета/пиша в темата или не. Поне мисля, че стана очевидно, че нещо трябва да се промени  Peace .

# 39
  • Vaudreuil Canada
Ами на мен най-ми хареса преди време извинявам се не помня кой беше предложил варианта въпросите в един цвят отговорите и обясненията в друг всичко останало в черно. Така който не ще да чете общата маса коментари си отсява какво да чете.

Я да взема да си споделя придобивките от последните дни че много им се радвам:

Crimping Tool Set  Brandenburg Lace Cutter Set  за такива торти

FMM Textured Lace Set  и още един подобен  Butterfly Mold

и още няколко дреболии само да кажа че последната картинка - това за листата май ми е най-глупавата покупка.

Айде споделих си да ми олекне - така и така съм основен спамаджия в последните дни  Embarassed сега остава да си употребя придобивките.

Последна редакция: ср, 18 фев 2009, 02:59 от shemet_neveroiaten

# 40
Клеър с предишния си коментар не визирах теб ( ще ти пусна по-късно ЛС )
 Както и да разделите (ако изобщо стане) - ще чета къде ще ида .
Сега моето мнение отново - съгласна съм за "мързела" , обаче има и друго . Споделям собствен опит- преди година гледах аз , четях рецептите и се чудех " защо по дяволите на Тандури тортите изглеждат като "сатенени с пастелен цвят" , а повечето в тортената тема имаха "мазния , жълтеещ вид на Варната" (доста хора работеха с Варна тогава)? Тогава съм питала Ани  в американската тема и на ЛС даже( благодарности за това че ми е отговаряла).
 Виждаш една красива торта правена в домашно условия и решаваш че искаш да пробваш. Четеш , четеш , но не разбираш - каква е разликата между Варна , фондан , готова маса , маршмелоуз(някои даже не са ги виждали тези бонбони).И започват въпросите , едни и същи , повтарящи се...
 Може би ние не сме си свършили работата както трябва , може би към всяка рецепта за захарно тесто да се сложи малка снимка на това как изглежда и как изглежда готова торта с него.  Може би трябва да се допълни , ако трябва и с друг цвят как се съхраняват различните видове теста и че например ММФ се затопля леко в микровълновата за да поомекне ( а не някой да се чуди защо му е станало на камък в хладилника). Ако допълним тези най-често задавани въпроси , може би тогава и те ще се задават по-рядко - всичко опира вече до съвестта  на питащия. На въпроси от рода "искам торта , но не знам каква - не отговарям ( който иска нека ми се сърди)
 За полезното - не знам дали се осъзнава , но не всички могат да изпробват различни нови техники. На мен например ще ми е интересно как се работи с роял айсинг , как се правят различни неща с него - от лепени елементи , до "бридж" и рисуване на дантели. Уви тук единствено Тандури работи с роял айсинг. Но това мога и в книгите да го прочета - въпроса е за споделен опит. Обаче това че мен ме вълнуват други неща не означава , че темата е безполезна. Знам че ако се наложи да питам за нещо или за идея веднага ще ми се отговори ( ето например Силрай с кулите днес)
 За хваленето на тортите - ами не знам дали е спам. Всеки има нужда  окуражаваща дума - аз например връщайки се на първите си неща виждам какви съм ги вършила ,НО гледам с "други очи" вече.  Ако тогава някой ми беше казал" Рая , тази торта е крива , целулитна , незагладена "...сигурно щях да се откажа . Минава време и човек сам започва да става критичен към себе си(не си харесвам последните 2 торти защото идеята ми беше друга )
  Шемет ти кой магазин ограби  Mr. Green Това за листата съм съгласна ( безполезно ми се вижда и на мен )

# 41
Чакайте малко сега  Laughing Никой не говори за делене на "хора" и "хора", начинаещи и можещи и подобни. Говорим за разделяне на темите, за да може да се систематизира информацията в тях и да се търси по-лесно. Всеки е свободен да пише навсякъде! Поне аз така го разбирам.
Пък ако някой случайно пита в "неподходящата" тема няма да го обезглавим Simple Smile Просто ще го насочим къде да си зададе въпроса. Виждате как е и в " Галерия торти". В началото пишеха хората коментари, но после разбраха как стават нещата ( или поне някои  Laughing, Пепи, сещаш се за кого говоря  Wink).

Та....моите предложения са за СИСТЕМАТИЗИРАНЕ И ОТДЕЛЯНЕ на ИНФОРМАЦИЯ, НЕ ХОРА! Подчертавам дебело!
Смятам, че всеки, независимо от подхода си към тортоправенето, опита и т.н. има равно право да задава умни, не толкова умни и откровено спам въпроси. Както виждате аз се възползвам от последното си право с пълна сила в тази тема, ама то е само защото от 2 дни имам малко повече време за форума  Laughing.
И преди да съм зачезнала пак- по повод нещо споделено от Рая- идеята на Дими МНОГО ми харесва и трябва да метнем темите по схемата в Библиотеката и всеки да допълни каквото се сети, за да разширим наистина информацията, да има малко повече обяснения, снимков материал ако се налага и т.н.
Рая, между другото изпробвах една нова рецепта за Роял, ако ти е интересно ще споделя какво, колко и как.  Peace За съжаление и на мен ми се иска да имаше някой друг дето да работи с роял, защото някои неща...ами просто не ми се получават както искам да ми се получат и много ме е яд, като няма кой да ми покаже, понеже някои работи само с четене не стават. Ама на принципа проба-грешка ще се научим. Аз се канех да направя стъпка по стъпка за Роял айсинга, ама да видим кога ще е. Както казва мъжа ми, ако ми остане време на гайда ще свиря, като е обещал да ми купи гайдата като остана свободна. Joy

# 42
  • Vaudreuil Canada
Рая, между другото изпробвах една нова рецепта за Роял, ако ти е интересно ще споделя какво, колко и как. 

И на мен ми е интересно - въпреки че за мен е висш пилотаж - та като ще разказваш за айсинга кажи моля с какво го шприцоваш - размер на накрайника - става ли да се съхранява и за колко време?

На мен например ще ми е интересно как се работи с роял айсинг , как се правят различни неща с него - от лепени елементи , до "бридж" и рисуване на дантели...........
Шемет ти кой магазин ограби  Mr. Green

Какво е бридж? Дантелите и мен са ме замаяли ама явно имам мноооого хляб да ям до тях ако изобщо някога стигна до такива красоти.
Магазина (магазините) не ги ограбих - платих си като поп и не питай колко ... добре че са умни от магазините и са писали малка себестойност на колетите иначе щях и мито да плащам.

Я да разбуня духовете с още питане - с какъв крем и върху какво покритие се прави такава дантела Simple Smile За тези които не са се сблъсквали с такива торти правят се с гумена дантелена покривчица върху която се маже крем после покривчицата се вдига и това е резултата въпроса е що за крем се ползва и колко се чака преди да се дигне покривчицата

# 43
Шемет за мен тези торти са правени със "стенсилс"(шаблони) . Може да се ползва бадъркрийм или роял айсинг. Аз нали се "пробвах " на последната торта да правя борд със стенсил и роял айсинг ( но в бързината стана една клепаница  ooooh! ). Бридж екстеншън уърк ( оф как звучи на Бг bridge extension work) - сега не мога да открия снимка с такава торта , но това наистина си е виш пилотаж при работа с роял айсинг.
Тандури давай я рецептата, аз съм решила да си направя няколко дъмита и да си играя да се уча.

# 44
Моя опит с айсинга се изчерпва с правене на облаци  Joy , тъй че и на мен ще ми е интересно да чуя "урока" на Тандури.
(Излъгах...правила съм от айсинг и една мрежа за тенис-корт и очертания за тенис-игрище  Laughing )
Доколкото разбрах, от предишни нейни писания по темата- има една базова рецепта и в зависимост от това какво ще прави, разрежда айсинга или добавя пудра захар за плътност/рядкост.

Общи условия

Активация на акаунт