СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 70 024
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 1 350
  • София
Хайде сега си го представи с 4 деца..Едното студентка 2 курс, другото абитурентка и третото ученик и..четвъртото няма място в яслата...
Как се справяш, а?
Къде и за колко пари трябва да работи таткото?
И..лакомства и безгрижно , хубаво детство..- леле...ще се разплача.. Ами..ще си хапва домашно приготвени лакомства- хем са по-евтини, хем са по-малко вредни, хем...като мама си стои в къщи, няма проблем да приготвя..Да...глупави са ти разсъжденията..
Не защото си глупав човек, а защото както една майка с едно дете може да се окаже принудена да си даде единственото дете в Частна ясла, така и майка с две, може да се окаже принудена да си даде второто в частна..И..двете ще са еднакво прецакани ОТ ОБЩИНАТА, а не една от друга..
По-голямато прецакване е ако изобщо не можеш да си позволиш частна детска градина, дори да работиш..(защото има и такива майки) Тогава..и гледачка не можеш да си позволиш..и..си принудена да си стоиш в къщи за да си гледаш единственото или второто дете..
...
НО дори в частните детски градини, места за всички деца НЯМА!!
..
Но..тук в случая хич не ми се иска да мислим основно за майките...Децата са още по-потърпевши, защото реално, ги лишаваме от адекватно за възрастта им образование ..
Не вярвам някой да ми каже,че дете, отглеждано в къщи (независимо колко са децата в семейството) от една изнервена, лишена от социален живот, и безпарична майка е гледано по-добре отколкото в която и да е детска градина..
За обучаване , възпитаване и чисто отглеждане говоря комплексно..
Според мен, в ситуацията на икономическа криза каквато сме в момента е повече от задължително да се осигурят места в ДГ на всички деца (майкте им да си преценяват искат или не искат да ги дават, но трябва да имат осигурени места)

Щурчо, тук съм съгласна  с това че разсъжденията ми са глупави , по скоро много наивни, към ситуцията в момента. Съгласна съм и с това че всяко дете има право да посещава детска ясла и градина , още повече в сегашната ситуация на криза   bouquet но...
Специално към примера ти за майка на четири деца - студент, ученик , абитуриент и малко дете, ами аз ако имам толкова деца в точно такава ситуация, щях отдавна да съм на работа и нито щях да се притеснявам за ясла, нито за детегледачка как ще плащам. Но предполагам това е просто пример, защото има малко многодетни семейства в БГ, а в София предполагам са още по - малко. На фона на родители с две  малки деца, които и двете са в градина или ясла - примерно.
Колкото до домашно приготвените лакомства, те са много по-здравословни , но никак по-евтини, готвя всеки ден и сладко и солено за смейството си и доста пари ми ходят, за сладкишите специално.
А съгласна съм и с това , че щом аз майка на едно дете , може да даде детето си в ясла , значи и майка на две деца може да го направи за второто примерно, но... , това че издържането на две-три деца си остава много по-скъпо от това на едно, си е факт. То не е само до лакомства , а и до много, много други неща и всички влияят на самочувстивето на детето, ако ще ти да се скъсаш да му обясняваш че не е така.   Точно заради това скоро няма и да имам второ дете , не защото не обичам децата,  а защото в нашата държава няма нормални условия за издържане и за работа на майка с малки деца, навсякъде като чуят че си с малко дете и само дето не ти хлопват вратата под носа, пък сега и с тази криза , шефа мислел да съкращава моята позиция, та да пести заплати, така че я се върна на работа я не.  Но много се отклоних вече , за което се извинявам. Embarassed

Последна редакция: чт, 05 мар 2009, 18:48 от nellyani

# 1 351
  • София
Момичета, това с "възрастовите групи"...ми намирисва на отпадане на наборите...
               Не се притеснявай за израза "възрастова група". В ДЗ не се употребява термина "набор".О т време ОНО си е възрастова група на 3 годишните и се разбира първа група набор 2006 напр.
               За момента и ние като персонал настояваме да си вземем новите групи от 1 до 12 месец.Без значение,че някои от дечицата няма да са навършили 3 години към септември,настояваме и да изпишат големите края на май и да си вземем малките от 1 юни или поне част от тях.

И мен ме притеснява този въпрос. Моето дете е родено в края на ноември. В момента системата не позволява кандидатстване поради "ненавършена възраст". Ще мога ли да кандидатствам след като приемат регламента? Защото в противен случай ще кандидатствам ноември, когато всичките места са заети.

Това е дискриминация по сезон на раждане Mr. Green

# 1 352
  • София

Почвам вече да искам да отпаднат тия точки..
Така де..ако няма места за всички деца- то нека да няма и учителки за тия деца за които има мяста Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Пък..срещу човешко заплащане, една учителка, ще си я наемаме няколко майки в квартала да ни гледа децата и...ще си свиркаме..( и тя включително)
[/quote]
Идеята, за наемането на учителка , която да гледа децата на майки от квартала ми допада много и дори мисля че има бъдеще , просто трябва да се развие bouquet

# 1 353
nellyani , изобщо даже не е пример..Съвсем реална ситуация си е..
Само не разбрах, какво точно предлагаш - да спреш каката дето е студентка да учи , за да ти гледа малкото дете докато си на работа ли newsm78..или абитурентката.. newsm78 Или..някак да се редуват двете  newsm78 ( няма да добавям,че студентката е в друг град..т.е..не е възможно да го гледа..освен ваканциите си..евентуално..в случай,че реши да няма личен живот за сметка на това пък ще си има работеща мама...)
Абитурентката братче ли да гледа, за матури ли да се готви, за кандидатстудентски изпити или.. newsm78..
Честно..не разбрах как точно мислиш,че ще го решиш "проблема"..
Може би..всички след училище на работа..и..да издържат мама и братче... newsm78
Да си призная..и аз много се отклоних от темата, ама...наистина не знам решение..освен да си работи мама с детенце..
Иначе...домашните лакомства, колкото и скъпо да излизат..пак са по-евтини от купените..Пък..и сладкото не е здравословно Simple SmileSimple SmileSimple Smile Пък..безгрижното детство е ..пропорционално на безгрижното родителстване.. Wink т.е.. ако мама и тате са щастливи...и малкото човече също е щастливо Simple Smile
..
Сега по темата..
Мисълта ми беше,че всички деца би трябвало да имат място в ДГ.
Може и частна..., но на прилична цена. Т.е.. поне два пъти по-ниска от нормална заплата.. за да е платима, без от това семейството да изнемогва..
АКО няма места в Общинските ДГ, то би трябвало да има поне достатъчно места в частните ДГ, за да може цените им да не се поддържат изкуствено високи поради дефицита..Пък и да може да се стимулират собствениците им да подобрят условията в тях..
АКО Общината може да осигури 6000 места, а не може да осигури 8000 места..то...поне частните детски градини да могат да ги осигурят...НО...те не могат също...
Какви са алтернативите?
Ей тук стоим и си говорим и спорим дали семействата с едно или две деца са по-нуждаещи се..
Ами..всяко семейство си знае колко е нуждаещо се..
И това не зависи от броя на децата.
Аз не мизерствам, макар да съм с 4 деца. Децата ми също не мизерстват. Осигурила съм им най-доброто, което съм могла.
От това обаче не знам защо трябва да следва, че на моето дете място в ДГ не е нужно...нали?
Направила съм си сметка, че мога да издържам и изуча 4 деца- ОК..родила съм си ги и се грижа за тях.
Въпроса ми е, защото Общината ми пречи, вместо да ми помага?
Риторичен, естествено...
И да...сигурна съм,че има семейства с едно дете, които живеят много по-мизерно от моето семейство... Е , и ? Изобщо не се чувствам виновна за това. Нито отговорна..
Разбираш ли? Смятам,че моето дете , макар да не мизерства, има същите права, като всяко друго....дори с мизерстващите..
И..Общината да осигури нужните средства за живот на семействата на мизерстващите, или да ограничи раждаемостта на деца в такива семейства...- В Швейцария, ако нямаш самостоятелна стая за детето, НЯМАШ ПРАВО да имаш дете. Осигуряват ти от Общината жилище и дори заем, за да го изплащаш (наема), НО...няма безплатен обяд..- рано или късно си връщаш всичко с лихвите...
Ако и тук направят нещо подобно, ще спрат спекулациите с изнемогващите семейства и ..това цялото общество да се чувства длъжно на безотговорните родители..
Сори, ама...нямам нищо против да ме смятат за бездушна - смятам,че всяка благотворителност трябва да е с мярка!

# 1 354
  • София
..
Сега по темата..
Мисълта ми беше,че всички деца би трябвало да имат място в ДГ.
Може и частна..., но на прилична цена. Т.е.. поне два пъти по-ниска от нормална заплата.. за да е платима, без от това семейството да изнемогва..
АКО няма места в Общинските ДГ, то би трябвало да има поне достатъчно места в частните ДГ, за да може цените им да не се поддържат изкуствено високи поради дефицита..Пък и да може да се стимулират собствениците им да подобрят условията в тях..
АКО Общината може да осигури 6000 места, а не може да осигури 8000 места..то...поне частните детски градини да могат да ги осигурят...НО...те не могат също...
Какви са алтернативите?
Ей тук стоим и си говорим и спорим дали семействата с едно или две деца са по-нуждаещи се..
Ами..всяко семейство си знае колко е нуждаещо се..
И това не зависи от броя на децата.
Аз не мизерствам, макар да съм с 4 деца. Децата ми също не мизерстват. Осигурила съм им най-доброто, което съм могла.
От това обаче не знам защо трябва да следва, че на моето дете място в ДГ не е нужно...нали?
Направила съм си сметка, че мога да издържам и изуча 4 деца- ОК..родила съм си ги и се грижа за тях.
Въпроса ми е, защото Общината ми пречи, вместо да ми помага?
Риторичен, естествено...
И да...сигурна съм,че има семейства с едно дете, които живеят много по-мизерно от моето семейство... Е , и ? Изобщо не се чувствам виновна за това. Нито отговорна..
Разбираш ли? Смятам,че моето дете , макар да не мизерства, има същите права, като всяко друго....дори с мизерстващите..
И..Общината да осигури нужните средства за живот на семействата на мизерстващите, или да ограничи раждаемостта на деца в такива семейства...- В Швейцария, ако нямаш самостоятелна стая за детето, НЯМАШ ПРАВО да имаш дете. Осигуряват ти от Общината жилище и дори заем, за да го изплащаш (наема), НО...няма безплатен обяд..- рано или късно си връщаш всичко с лихвите...
Ако и тук направят нещо подобно, ще спрат спекулациите с изнемогващите семейства и ..това цялото общество да се чувства длъжно на безотговорните родители..
Сори, ама...нямам нищо против да ме смятат за бездушна - смятам,че всяка благотворителност трябва да е с мярка!

По коментара ти за студента и ученика няма да коментирам , в смисъл бих поспорила леко, а ти да ме обориш , а аз пак да поспоря - ти от твоята позиция , аз от моята , но не тук Simple Smile.
Иначе не знаех ,че наистина ми описваш реална ситуация и шапка ти свалям щом си майка на толкова деца , дори ти се възхищавам , аз самата бих искала много( или поне още 1 или 2) , но не и в ситуацията в която сме в момента, ако се случат да дойдат сигурно ще се преориентирам много бързо Simple Smile и пак за децата ми ще има.
Абе с други думи, пак ти казвам, браво Hug
Но и двете мисля сме на едно и също мнение , че децата на всички ни имат право да посещават съответното детско заведение , без да ни се налага да се джавкаме една с друга и без да ни се налага да пресмятаме точки и финанси, да ама не, поне не и тук, знам че София не е БГ, но е голяма част от България.

Последна редакция: чт, 05 мар 2009, 22:42 от nellyani

# 1 355
Без да съм чела цялата тема изобщо не мога да разбера обидените баби, лели и т.н., които ги устройва предимството "роднина в детска градина". Нито пък разбирам патетичните тиради за това колко благодарни трябва да сме, че изобщо са се съгласили за вършат тая работа за тия пари при тая отговорност. И поради това предимството трябва да се приеме като едва ли не напълно логично. В крайна никой не ви е подписал насила трудовия договор. Като толкова ви тежи работата, има други. А и аз лично и други без роднини в системата не сме виновни, че заплатите в тази сфера са ниски.
Абсолютно права е майката която беше написала, че има доста отговорни професии, но там роднините нямат предимство. Лекари, съдии, шофьори в градски транспорт, полицаи, пожарникари и т.н. Ако всички поискат предимство за някъде???
Абсолютно безумен ми се вижда тоя критерий.

# 1 356
Без да съм чела цялата тема изобщо не мога да разбера обидените баби, лели и т.н., които ги устройва предимството "роднина в детска градина". Нито пък разбирам патетичните тиради за това колко благодарни трябва да сме, че изобщо са се съгласили за вършат тая работа за тия пари при тая отговорност. И поради това предимството трябва да се приеме като едва ли не напълно логично. В крайна никой не ви е подписал насила трудовия договор. Като толкова ви тежи работата, има други. А и аз лично и други без роднини в системата не сме виновни, че заплатите в тази сфера са ниски.
Абсолютно права е майката която беше написала, че има доста отговорни професии, но там роднините нямат предимство. Лекари, съдии, шофьори в градски транспорт, полицаи, пожарникари и т.н. Ако всички поискат предимство за някъде???
Абсолютно безумен ми се вижда тоя критерий.
Сега лесно ги пишеш тези неща, но като (дай Боже) приемат детето ти, друга песен ще запееш.
Защото миналата зима в градината на децата едната сутрин ми ги върнаха поради липса на персонал. Нама да ти обяснявам как и какво се налага да ги правиш в такъв момент и къде да ги денеш.
Та по-леко със съветите да напуснат като не им изнася, че възможността да останем със сгради, но без персонал по градините може да ти струва пресилена, но не е!
Да пееш "патетични тиради" няма нужда, но да се научиш засвидетелстваш малко уважение към професията на учителите няма да е лошо.

# 1 357
и .............да си чешаме езиците във форума ...........и да си говориме глупости..........ТУК..........все тая! newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78

# 1 358
Свалям шапка на всички, които са се посветили на учителската професия..
Това е работа за хора със сърце.
За тази професия няма достатъчна заплата..Заплатата е в обичта на дечицата и в техните успехи..
Ако един учител не го разбира това- то определено това не е неговата професия..
За това никога няма да разбера израза:"За толкова пари-толкова" отнесен към учителската професия..
Толкова пари дават и в много други професии, далеч по-малко отговорни.
Аз искам децата ми да бъдат гледани и възпитавани и обучавани във времето докато не са с мен от хора, които имат чувство за отговорност и обичат децата и професията си.
Смятам,че Дидия е точно такъв човек.
Няма смисъл да нападаме нея. Истината е, че със или без точки, децата на тия хора, които са в детските градини (баби, лели, стринки и т.н дори) ще бъдат приети. Ако трябва над бройките.
Не виждам за какво спорим тук, като се разбра,че децата и внуците на тия жени, които се грижат за нашите деца е толкова малък,че..просто не си заслужава да го обсъждаме.
Тези точки за тях са просто един жест, който смятам,че всички им дължим.
ТЪжно е ,че го оспорваме..
Разбирам безисходицата в която сме поставени всички и ми е ясно,че места няма..и че всеки родител ще направи всичко възможно за своето дете..
Мисля си също.., че г-н Джонев и господата Общинари, би трябвало да дадат допълнителни точки на активните форумци...дори само заради загрижеността им по проблема (която липсва дори на общинарите ..за съжаление..) Но..разбира се това е част от черния хумор, който ме обхваща колкото повече наближава приемането на прословутия регламент..
И..момичета..нека не се караме..
Наистина нямаме спор относно най-главното...- ВСИЧКИ деца заслужават места в общинските детски градини , които се спонсорират от нашите данъци и всички майки заслужават да имат шанс да се върнат на работа, когато преценят..
Просто..трябва да се открият допълнителни места..и то ...толкова много...

# 1 359
  • София
Аз пък искам да защитя правото на предимство на внучетата на учителките. Защото ако нямат такова официално, ще имат неофициално. Т.е., ще отидат при квотата на пед. съвети. И не е вярно, че в другите професии няма такова нещо - лекарите са много солидарни, като става дума за близък на техен колега, семействата работещите в сферата на транспорта получават брой безплатни превози, айде сега. Колко ще са тия деца - най-много 1-2 в група. Стига сте се хващали за дребни неща, естествено, че тези деца ЩЕ СА там, по-добре това да стане легално.

# 1 360
Не е нужно да се изпада в крайности и да се твърди, че който е против тая привилегия не уважавал учителския труд. Уважавам и този и всеки друг труд.Но не съм съгласна с привилегията, която им се дава в случая. Не съм съгласна и с постоянното хленчене как заплатите им били мизерни, отговаряли за много деца, носели си за вкъщи от храната и т.н., защото едва ли като са се хващали на тая работа са си представяли много по-различна действителност.

# 1 361
  • София
Свалям шапка на всички, които са се посветили на учителската професия..
Това е работа за хора със сърце.
За тази професия няма достатъчна заплата..Заплатата е в обичта на дечицата и в техните успехи..
Ако един учител не го разбира това- то определено това не е неговата професия..
За това никога няма да разбера израза:"За толкова пари-толкова" отнесен към учителската професия..
Толкова пари дават и в много други професии, далеч по-малко отговорни.
Аз искам децата ми да бъдат гледани и възпитавани и обучавани във времето докато не са с мен от хора, които имат чувство за отговорност и обичат децата и професията си.
Смятам,че Дидия е точно такъв човек.
Няма смисъл да нападаме нея. Истината е, че със или без точки, децата на тия хора, които са в детските градини (баби, лели, стринки и т.н дори) ще бъдат приети. Ако трябва над бройките.
Не виждам за какво спорим тук, като се разбра,че децата и внуците на тия жени, които се грижат за нашите деца е толкова малък,че..просто не си заслужава да го обсъждаме.
Тези точки за тях са просто един жест, който смятам,че всички им дължим.
ТЪжно е ,че го оспорваме..
Разбирам безисходицата в която сме поставени всички и ми е ясно,че места няма..и че всеки родител ще направи всичко възможно за своето дете..
Мисля си също.., че г-н Джонев и господата Общинари, би трябвало да дадат допълнителни точки на активните форумци...дори само заради загрижеността им по проблема (която липсва дори на общинарите ..за съжаление..) Но..разбира се това е част от черния хумор, който ме обхваща колкото повече наближава приемането на прословутия регламент..
И..момичета..нека не се караме..
Наистина нямаме спор относно най-главното...- ВСИЧКИ деца заслужават места в общинските детски градини , които се спонсорират от нашите данъци и всички майки заслужават да имат шанс да се върнат на работа, когато преценят..
Просто..трябва да се открият допълнителни места..и то ...толкова много...

smile3525 както винаги точна в мненията си!
и за съм с твоето мнение , но никои не ме разбра ! аз и семейството ми също сваляме шапка на всички, които са се посветили на учителската професия , никои  няма от тук вина , че тази професия не е облагодетелствана с  достатъчна заплата...( аз съм" ЗА " да им се увеличи тройно ако трябва), но СИЛНО ТИ ПОДРАЖАВАМ НА ТОВА , ..."Истината е, че със или без точки, децата на тия хора, които са в детските градини (баби, лели, стринки и т.н дори) ще бъдат приети. Ако трябва над бройките." за това изказах мнение , че ... няма смисъл от този критерий , но както и да е ... може целта им е да  има колкото си може повече критерии  и объркване .( за протокола само да кажа , че моята майка -преди години де - беше детска учителка в дом за сираци така , че добре съм на ясно каква е отговорността за едно дете независимо в какво заведение е то ) , но в крайна сметка ... кои за к'во учил и кои к'во решил!

Последна редакция: пт, 06 мар 2009, 00:35 от reniris

# 1 362
Момичета, това с "възрастовите групи"...ми намирисва на отпадане на наборите...
               Не се притеснявай за израза "възрастова група". В ДЗ не се употребява термина "набор".О т време ОНО си е възрастова група на 3 годишните и се разбира първа група набор 2006 напр.
               За момента и ние като персонал настояваме да си вземем новите групи от 1 до 12 месец.Без значение,че някои от дечицата няма да са навършили 3 години към септември,настояваме и да изпишат големите края на май и да си вземем малките от 1 юни или поне част от тях.

И мен ме притеснява този въпрос. Моето дете е родено в края на ноември. В момента системата не позволява кандидатстване поради "ненавършена възраст". Ще мога ли да кандидатствам след като приемат регламента? Защото в противен случай ще кандидатствам ноември, когато всичките места са заети.

Това е дискриминация по сезон на раждане Mr. Green

Този проблем може да се реши, като се разреши на децата родени в края на годината да имат право да кандидатстват със следващия набор. Още повече, че дори и да ги приемат септември те ще са още непроходили и това няма да е от полза нито на персонала в ДЗ, нито на повечето майки. За съжаление като дадох това предложение в работната тема нямаше особено голяма подкрепа.

# 1 363

Този проблем може да се реши, като се разреши на децата родени в края на годината да имат право да кандидатстват със следващия набор. Още повече, че дори и да ги приемат септември те ще са още непроходили и това няма да е от полза нито на персонала в ДЗ, нито на повечето майки. За съжаление като дадох това предложение в работната тема нямаше особено голяма подкрепа.

Ти сериозно ли го мислиш?
Моето дете е родено юли..
И през май няма да има 3г..Но..до следващия септември ще е на 4г..
И ти викаш..."проблема ще се реши"?????????
ЧИЙЙЙ проблем?
Детето ми сега е на 2г и 8м и макар да няма 3г говори като възрастен,. Разказва приказки, пее песни - целите текстове с вярна мелодия..(няма да изброявам какво друго прави,че..може да ме обвинят,че го занимавам с неща не за възрастта му, макар той да занимава мен, а не аз него с тия неща)
Както и да е..
Сега ходи на ясла..и му е скучно там....с ревящи по цял ден деца за мама, които дори не говорят членоразделно.
И ти ми казваш,че трябва да изчака да стане на 4г за да почне ДГ ????
А до тогава?
Да почне и той нечленоразделно?
Че той в яслата се научи да си лапа пръстите, да пълзи и куп други "умения"..ценни..
И това, защото някой умник от системата за кандидатстване решава кой какви права има!
Нямам думи просто, ако се окаже,че няма право детето ми да кандидатства дори с набора си! ОБЕЩАВАМ,че ще съдя наред тогава!

# 1 364
  • нейде там, където ....

По-скоро да се разреши на родените в началото на годината да кандидатстват с предния, отколкото това. Абсурд! Няма как да получиш подкрепа. Все едно да тръгнат на училище на 8 години, щото, видите ли, са родени в края на годината! ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт