СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 70 074
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 1 335

Напротив, ние сме супер малоумните, щото системата е факт, макар да няма нужда от нея, парите са похарчени, работата-несвършена, правилата-леко перефразирани, а нервите ви-има ли ги още питам аз?Една година пускате анкети и квооо?

ТОЧНО така се чувствам...
Супер малоумна и изтощена...за нищо..

# 1 336
Между другото, за мен най-големият проблем е че посоката, в която се работеше - избягване на субективния фактор и прозрачност на приема, отива на кино.

И се предлага квотен принцип, но познайте педагогическите съвети кое първо ще сложат в своите правилници за прием. И така или иначе квотния принцип ще се заобиколи с гръм и трясък. Защото се казва че критерия брат/сестра в ДГ отпада от квотата, но пък никой на никого не пречи да си го въведе локално за останалите 70%. Особените случаи също не са регламентирани.

За мен Регламента във вида от версия 9, с някои промени, е много по-приемлив от гледна точка на обективно класиране. Няма идеален вариант, но последния ме потресе напълно.
  bouquet
Абсолютно...
Това, което е предложено на СОС е някаква пълна подигравка с родителите..
Нещо от типа.."и вълка сит и агнето цяло"..или..за да е по-точно..: " И вълка гладен и агнето изядено"..
Нямам думи..

# 1 337
Ако пренебрегнем опасенията за корупция от страна на директорките, сега приема ще е много по-справедлив, според мен.
Мисля, че най-вероятния критерий, който те ще изберат е близост до градината и брат/сестра в градината  Wink.
Разбирам, тези които са против това, но според мен, това са най-справедливите критерии.
Колкото до корупцията, ако има проверки такава няма да има. Както сами видяхме системата по никакъв начин не я премахна. "Специални" деца се записаха и с нея.

Май трябва да се радваме, че и тази година ще можем да си обявяваме децата за специални?
Е...какво пък...моето е специално Peace..Значи..няма от какво да се тревожа..

# 1 338
  • София
Нали щеше да има анкета за родителите? Май и тя ще ни подмине. ooooh!

# 1 339
Фандъкова е права за едно- винаги ще има дискриминационни критерии.
Не мога да проумея какво значение има дали баба/дядо работят в детската градина Shocked Каква е връзката, къде е логиката?
             Да те светна за общото с бабата и дядото  Laughing Самата ти казваш ,че има вратички  Mr. Green и като как си представяш,че ще гледам влезлите през вратичките , а ще се чудя какво прави и къде е внучето ми.Е,за това работещите в ДЗ баба и дядо си искат точките. Mr. Green Да не ни се налага да влизаме през вратичките ! Laughing  Защото съм го казвала хиляди пъти,че при положение в което внуците ни не са приети в ДЗ ние си оставаме в къщи.Мнението не е само мое,а и на колегите ,които имат внуци.Не коментирам факта,че оставайки в къщи мога да гледам още 2-3 деца на приятели срещу доста по - ниска такса от тази на ЧДГ и ще ми е доста по - лесно отколкото с 30 деца.

Почвам вече да искам да отпаднат тия точки..
Така де..ако няма места за всички деца- то нека да няма и учителки за тия деца за които има мяста Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Пък..срещу човешко заплащане, една учителка, ще си я наемаме няколко майки в квартала да ни гледа децата и...ще си свиркаме..( и тя включително)

# 1 340
Явно всяка година-нов регламент. Сега излиза, че за 70% от местата всяко ДЗ само ще измисля регламент за прием. Още не мога да го осмисля, но може би не е чак толкова лошо. Трудно ще е обаче за майките да търсят и се запознават с регламентите за прием във всяко ДЗ по отделно. За какво обаче бяха изхарчени толкова пари за прословутата система? С тези пари по-добре да бяха открили нови места. И без това за публикуваното за момента системата не е необходима - тези правила не предполагат никаква прозрачност. А 30-те процента всяко ДЗ може да си сметне само и приеме деца от подадени на място молби с посочени предимства.
Всъщност аз съм "за" за централизирано кандидатстване, но сегашните Правила не оправдават похарчените за нея средства... Дори и миналогодишното кандидатстване беше за пердпочитане, само да бяха взели мерки срещу претоварването /примерно кандидатстване по набори- всеки ден по 1набор/
Сега общината просто ще си измие ръцете с директорките на ДЗ, вместо да вземе отговорност за някакво решение.

Peace Peace Peace

# 1 341
Момичета, това с "възрастовите групи"...ми намирисва на отпадане на наборите...
Т.е..почвам да се замислям отново..дали всичко от набор 2006 ще можем да кандидатстваме за местата през септември, или само..активните кандидатури на децата вече навършили 3г...
Ех..пак се върнах в изходна позиция..откъм информация..

# 1 342
  • нейде там, където ....
                 newsm11 newsm11 newsm11 Това понеже думи нямам! Само ми е интересно какво точно искаш да кажеш с послеписа си  newsm78 Защо не дойдеш и ти да работиш в ДЗ с 35 ,да си гледаш детето без да ти пука ,че отговаряш за живота на още 34 и да си носиш от храната /три яденета+ плодове в 10 ч / за 2 лв дневно.
                  Ей,момиче,не ти ли минава през ума,че твойто внуче/дете/ ако падне може и да не дадеш обяснение на дъщеря си или на мъжа си,но ако падне и се удари друго дете ти си направо в затвора! Защо смяташ,че в ДЗ работят малоумни !Знаеш ли колко години си отиват от живота ми когато някой изпищи и до като видя,че не се е пребил ,а са се скарали за една играчка?
                   Какво ли обяснявам ! Явно някои хора си мислят,че така може защото в техните си служби дремят по бюрата.
                   Извинявам се за спама ,ама не мога да приема подобни мнения.

Дидиа, абсолютно те подкрепям. Според някои хора да си лелка в детска градина или ясла е най-леката работа, ама не се хващат, че били малко парите. А ако служителите там поискат адекватно на отговорностите си заплащане, много казват "За такава работа - толкова пари стигат", без дори да са наясно какво става вътре, зад вратата. Но когато тяхното дете влезе, те си идват с претенциите, че това е работата на лелите.

Фандъкова е права за едно- винаги ще има дискриминационни критерии.
Не мога да проумея какво значение има дали баба/дядо работят в детската градина Shocked Каква е връзката, къде е логиката?
             Да те светна за общото с бабата и дядото  Laughing Самата ти казваш ,че има вратички  Mr. Green и като как си представяш,че ще гледам влезлите през вратичките , а ще се чудя какво прави и къде е внучето ми.Е,за това работещите в ДЗ баба и дядо си искат точките. Mr. Green Да не ни се налага да влизаме през вратичките ! Laughing  Защото съм го казвала хиляди пъти,че при положение в което внуците ни не са приети в ДЗ ние си оставаме в къщи.Мнението не е само мое,а и на колегите ,които имат внуци.Не коментирам факта,че оставайки в къщи мога да гледам още 2-3 деца на приятели срещу доста по - ниска такса от тази на ЧДГ и ще ми е доста по - лесно отколкото с 30 деца.

Почвам вече да искам да отпаднат тия точки..
Така де..ако няма места за всички деца- то нека да няма и учителки за тия деца за които има мяста Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Пък..срещу човешко заплащане, една учителка, ще си я наемаме няколко майки в квартала да ни гледа децата и...ще си свиркаме..( и тя включително)
Пу, втора. И ние сме от квартала.

Бих се подписала под всяка петиция или дори иск срещу Общината след целия този фарс, само и само да не си признаят, че са изхарчили пари, без реално да е получено нещо. На набори 2006, 2007 и 2008 и техните родители -   bouquet Само не знам кой и как ще компенсира потрошените нерви на всички ни.

Т.е..почвам да се замислям отново..дали всичко от набор 2006 ще можем да кандидатстваме за местата през септември, или само..активните кандидатури на децата вече навършили 3г...
Ех..пак се върнах в изходна позиция..откъм информация..

Аз се надявам това да означава, че ще може да се кандидатства с предния набор, по желание на родителите, за уплътняване на незаетите места в по-горните групи.

# 1 343
               Не се притеснявай за израза "възрастова група". В ДЗ не се употребява термина "набор".О т време ОНО си е възрастова група на 3 годишните и се разбира първа група набор 2006 напр.
               За момента и ние като персонал настояваме да си вземем новите групи от 1 до 12 месец.Без значение,че някои от дечицата няма да са навършили 3 години към септември,настояваме и да изпишат големите края на май и да си вземем малките от 1 юни или поне част от тях.

# 1 344
  • София
Включвам се само да кажа, че напълно подкрепям Дидиа и аз, както и всичките и колеги.
Като започнем от направо обидното заплащане и стигнем до там родители на 3-годишни деца да лъжат, че детето е вече без памперс, а то да се наака по пътя от вкъщи до градината. И съответно да очакват лелката да го измие /примера е истински/.

# 1 345
jd , аз тия дни докато почивах активно измислих дори кого мога да опитам да навия да отпусне средства за построяването на една нова .. ведомствена ДГ в Младост.. (Гледам,че Общината тоя район го е отлюспила..- след реконструкцията миналата година, явно се смята,че ние тук нямаме проблем с местата..)
Та...сега обмислям как точно да го предложа на въпросната организация и.. искрено се надявам шефа й да прояви интерес..
АКо пък не...вие в коя част на Младост сте? Дай да мислим идея за коопериране..и да търсим някоя детска учителка..и апартамент за "собствена" ДГ..
Сериозно се замислям..

# 1 346
Някой хора съвсем се увлякоха. Лелките такива, госпожите незнам какви си, директорките си набутали до девето коляно децата. Айде стига вече. Видяхме, че няма нито един конкретен сигнал, така че никой няма право да сочи с пръст. Много повече деца се спускат директно от общината, така че обърнете се към нейните служители.

Абсолютно! И днес моя приятелка ме уведоми, че е разговаряла с директорка на една ЦДГ в София, с която са съседки и директорката й е казала, че изрично са били предупредени от зам. кмета по Образование и т.н., че всеки индивидуален случай (каквото и да значи това - специален, над бройката... не знам) трябва да й бъде докладван и решението ще се взема от общината...

# 1 347
               Не се притеснявай за израза "възрастова група". В ДЗ не се употребява термина "набор".О т време ОНО си е възрастова група на 3 годишните и се разбира първа група набор 2006 напр.
               За момента и ние като персонал настояваме да си вземем новите групи от 1 до 12 месец.Без значение,че някои от дечицата няма да са навършили 3 години към септември,настояваме и да изпишат големите края на май и да си вземем малките от 1 юни или поне част от тях.

Дано да имате успех..
Да си призная...хич не го разбирам това..Детенце да е на ДГ до 14 септември и от 15 септември на училище...
Поне малка лятна ваканция заслужават дечицата..

# 1 348
  • София
това се опитах да обясня и аз в по преден пост - има ли баба детето е прието не ни трябва критерий , квоти и каквото и да е било ... и още нещо ако баба си вкара внуци и комшии не мислете , че Вашите деца ще са обгрижени както трябва  Peace  ПАК КАЗВАМ не оспорвам критерия и с него и без него внучето на баба е вътре - а по въпроса какво ще яде  Laughing не ставайте смешни , те бабите и по домовете си носят ( НЕ СЛАГАМ ВСИЧКО ПОД ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ !!! НО ПОВЕЧЕТО СА ТАКА ) колкото и да не искате да повярвате
п.п.съжалявам ако обиждам някои с откровеността си - нищо лично към никои !  bouquet
                 newsm11 newsm11 newsm11 Това понеже думи нямам! Само ми е интересно какво точно искаш да кажеш с послеписа си  newsm78 Защо не дойдеш и ти да работиш в ДЗ с 35 ,да си гледаш детето без да ти пука ,че отговаряш за живота на още 34 и да си носиш от храната /три яденета+ плодове в 10 ч / за 2 лв дневно.
                  Ей,момиче,не ти ли минава през ума,че твойто внуче/дете/ ако падне може и да не дадеш обяснение на дъщеря си или на мъжа си,но ако падне и се удари друго дете ти си направо в затвора! Защо смяташ,че в ДЗ работят малоумни !Знаеш ли колко години си отиват от живота ми когато някой изпищи и до като видя,че не се е пребил ,а са се скарали за една играчка?
                   Какво ли обяснявам ! Явно някои хора си мислят,че така може защото в техните си служби дремят по бюрата.
                   Извинявам се за спама ,ама не мога да приема подобни мнения.

всеки избира къде да работи има и други много по рискови професии и живото спасяващи ако щеш (лекари, полицай, пожарникари , ) ,но децата им не са с предимство ! ДА ! всеки избира как да изкарва хляба си
и стига с тези недостиг на лели в ДГ  - ОК къде има свободно място - дай точен пример за да пратим нашата баба там и да получим точка !
е опитвах се да премълча - дори се и извинявах някъде там  , но вие наистина се опитвате да ме обедите в нещо което тъй или иначе не бих се съгласила  и пак казвам НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ КРИТЕРИЯ !!! ТЕЗИ ДЕЦА И СЪС И БЕЗ НЕГО ЩЕ ВЛЯЗАТ !Идеята ми беше съвсем друга прочети поста на Blues е това е реалността .
иначе дълбок поклон пред всеотдайността ви госпожо... Laughing директор , възпитател или леля

Последна редакция: чт, 05 мар 2009, 17:46 от reniris

# 1 349
Педагогическите съвети на детските градини в София ще определят допълнителни критерии за прием на деца в тях. Това е записано в доклада на зам. кмета по образованието Йорданка Фандъкова, който днес беше обсъден от съветниците от образователната комисия. Общината също ще въведе централизирани критерии, които ще дават определен брой точки. В случаите, когато децата отговорята на едни и същи условия и имат еднакъв брой точки, изискванията на директорите ще са водещи за това кои да бъдат приети и кои не. Правилата се отнасят за деца, които през септември ще ще бъдат приети в първа група или в яслите към забавачките.

Сред предложените от администрацията условия за прием с най-много точки са тези за деца сираци и полусираци, с неизвестни родители или деца в риск, както и на деца. Само 30% от местата в групите обаче ще могат да се попълват от деца с предимство по тези социални критерии. Предложението за квоти е направено от група родители, внесли петиция в общината, но не се подкрепя от родителските асоциации.

Дълго дискутираното изискване за постоянен или настоящ адрес на родителите в София ще носи само една точка. По толкова ще се дават и на деца, които са посещавали поне 6 месеца общинска ясла или са от многодетни семейства. От администрацията са оттеглили първоначалното си предложение платените местни данъци да са сред изискванията. Въпреки това съветници от комисията предложиха връщането на този критерии, който трябвало да стимулира събирането на общинските приходи. Ще обсъдим отново с юристите дали е възможно да приемем предложението, защото не е ясно дали родителите без имущество могат да получат документ, че не дължат нищо, обясни Фандъкова.

Представителите на асоциация "Родители" и Сдружението на настоящите и бъдещи майки изразиха опасенията си, че с даването на възможност на директорите да определят собствени критерии се нарушава принципът на обективността. Родители изразяват опасения, че това може да доведе и до корупционни практики особено в случаите, когато оскъдните места трябва да се разпределят между много деца с еднакъв брой точки. Тогава може да се тегли жребий или да се взима предвид времето на записване на детето, заяви Фандъкова. Тя добави, че възможността за корупция ще бъде сведена до минимиум, тъй като критериите на всяка детска градина ще се качват на сайта на информационната система за класиране и то ще се прави автоматично, а не от директорите. Сред допълнителните изисквания на педагогическите съвети може да е наличието на брат или сестра на детето в същата забавачка или отдалеченост на дома на семейството от нея. Няма да позволим въвеждането на критерии като плащане на дарение, въпреки че законът не го забранява, обеща зам. кметът.

Очаква се окончателните правила за записване в детските градини да бъдат приети на заседанието на Столичния общински съвет след седмица.

Общи условия

Активация на акаунт