СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 70 074
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 1 290
сега: мама е по майчинство докато детето тръгне на ясла,
значи: приемат детето и търчим до шефа да си прекратим майчинството, за да се запишем на ясла
Това е най-лесното и не представлява никакъв проблем нито за работодателя, нито за майката в майчинство. Просто една бележка от работодателя в свободен текст, че еди кое си лице е служител на еди коя си фирма, подпис и мокър печат.
Представлява проблем,защото на мястото ми има човек и е редно да предопредиш кога ще се върнеш, а не да се появиш изненадващо, шефа няма да е щастлив.
Това няма нищо общо.Бележката е за това да се удостовери, че лицето е работник във фирмата макари в отпуск.Бележката съдържа данните на работника и работодателя и това е.Не сте ли си взимали досега бележки примерно за доход там съдържа същите неща + дохода за определеният период?
Тук никой не говори да се връща на работа, а само да се вземе документ ,че лицето е работкик някъде.Плащат му се осигуровки и т.н.....Значи работи Wink

има проблем. със записването на детето в дг, майчинството се прекратява!
неможе да си под напрежение всяка седмица и шефа да плати на заместващият обезщетения за предсрочно освобождаване, защото.. точно тази седмица детето са го приели... пълна каша

сега това с адреса е предимство само в 30% и само тази опашка или и за останалите 70%

някой има ли връзки да го разберем това?
Аз разбрах, че е по майчество с друго дете  Laughing
Така като го написахте е правилно, но тя като е по майчество пак е работник във фирмата.На нас това ни трябва, не какво работи и какъв отпуск ползва.Тя пак е назначена на работа.Няма проблем да се вземе бележка за удостоверяване на работника, че е работник в тази фирма.Спокойно. Wink

След това вече спокойно може да си вземе отпуска докато се разберат с работодател, кога ще се връща на работа

# 1 291
....Как и защо отпадна критерия за работещи родители?  Crazy

Не четете внимателно, май, ето извадка:

2.3.3. Други задължителни документи, които следва да се приложат към заявлението са:

Ø  Официален документ от работодател, удостоверяващ, че родителят /настойникът/ работи, който съдържа: изх. №, мокър печат с подпис и Булстат на работодателя

Ø  За самоосигуряващи се родители -  заверено копие от годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за предходната календарна година

Ø  Документ за регистрация от Бюрото по труда - за безработните родители

Т.е., не само, че не е отпаднал, ами е задължителнo вече! Аз го разбирам, че при наработещ или официално нерегистриран безработен, детото изобщо няма право да кандидатства. Съмнява ме това да остане така... Не е справедливо, едно е с точки, друго си е тотално да отрежат тези родители и съответно деца. Въпреки, че за мен лично е все тая, дето се вика дори ме устройва кандидатите да са по-малко  Rolling Eyes

# 1 292
.............................
има проблем. със записването на детето в дг, майчинството се прекратява!неможе да си под напрежение всяка седмица и шефа да плати на заместващият обезщетения за предсрочно освобождаване, защото.. точно тази седмица детето са го приели... пълна каша
..................
Не е точно така. Отпускът по майчинство се прекратява, когато майката подаде молба до работодателя за прекратяването му. Записването на детето в ДГ не означава прекратяване на отпуска, но по закон майката трябва да декларира пред работодателя промяната в обстоятелствата, което в случая е записването на детето в ДГ, и сама да поиска прекратяване на този отпуск. Когато майката прекрати отпуска по майчинство, тя може да продължи да ползва друг вид отпуск - платен и неплатен, пак с молба до работодателя.

# 1 293
Аз пак се шокирах.Като не е работещ родителя, трябва да е самоосигурен така или иначе. Rolling Eyes
Съмнявам се да има хора, които не се осигуряват.

# 1 294
  • София
Тя може да си излезе в неплатено майчинство-има право. Би трябвало пак да се води работеща. Или да си ползва отпуските.
Точно така. Аз съм в неплатено майчинство /6месеца, след платените 2 години/ и се водя на работа, зачита се за трудов стаж, работодателят ми е длъжен да ми внася здравни осигуровки. Ще ми бъде издадена бележка, че работя във фирмата.

# 1 295
  • гр.София
 Няма как работещи родители да е задължителен критерий.
 Написали са само какви ще са легитимните документи при кандидатстване.И ако дир-ките си го въведат като критерий-какво трябва да им представим като документ. Поне така си го представям.
Неработещ може да се самоосигурява само здравно. Другото си е фиктивно да се водиш на работа някъде и да си внасяш осигуровките. Т.е водиш се РАБОТЕЩ .

# 1 296
Тя може да си излезе в неплатено майчинство-има право. Би трябвало пак да се води работеща. Или да си ползва отпуските.
Точно така. Аз съм в неплатено майчинство /6месеца, след платените 2 години/ и се водя на работа, зачита се за трудов стаж, работодателят ми е длъжен да ми внася здравни осигуровки. Ще ми бъде издадена бележка, че работя във фирмата.
Само да оточня нещо.Детето като се запише на градина, то не тръгва на градина.Значи майката след като запише детето ще уведоми работодателя, то като тръгне септември на градина мама се връща на работа.Има около три месеца за да уведоми шефа Wink
В случаите, когато примерно сега бъде прието детето тогава си взима отпуска.Няма проблем при записването.

# 1 297
  • София, под Карлсон
Фандъкова е права за едно- винаги ще има дискриминационни критерии.
Не мога да проумея какво значение има дали баба/дядо работят в детската градина Shocked Каква е връзката, къде е логиката?
За документ от работодател вече има основание- работиш и затова детето ти трябва да ходи на градина.
За адресната регистрация също има логика- живееш някъде, плащаш данъци, имаш претенции.
Но най ме кефи вратичката, за да не кажа портата, която си оставят на няколко места- "Директорите на ОДЗ и ЦДГ могат да определят допълнителни документи, които трябва да бъдат предоставени при записване на детето" или "В случаите, когато за едно и също ОДЗ или ЦДГ броят на кандидатстващите деца, отговарящи на еднакви условия, е по-голям от броя на свободните места, решението за класиране на децата се взема от Педагогическия съвет на съответното ОДЗ или ЦДГ", да не се задълбочавам повече...
Да видим "умните глави" какво ще приемат в крайна сметка. Но според мен решението е едно -единствено- да се строят нови ясли и градини, да си върнат помещенията, които се дават за без пари на този или онзи, въобще твърда ръка трябва. Дай Боже да има повече деца, българчета, така че да се работи в тази посока, а не да ти режат крилцата още на старта.

# 1 298
  • София
Не мога да проумея какво значение има дали баба/дядо работят в детската градина Shocked Каква е връзката, къде е логиката?

няма логика просто критерий - като да си пишем нещо  Laughing

# 1 299
             Да те светна за общото с бабата и дядото  Laughing Самата ти казваш ,че има вратички  Mr. Green и като как си представяш,че ще гледам влезлите през вратичките , а ще се чудя какво прави и къде е внучето ми.Е,за това работещите в ДЗ баба и дядо си искат точките. Mr. Green Да не ни се налага да влизаме през вратичките ! Laughing  Защото съм го казвала хиляди пъти,че при положение в което внуците ни не са приети в ДЗ ние си оставаме в къщи.Мнението не е само мое,а и на колегите ,които имат внуци.Не коментирам факта,че оставайки в къщи мога да гледам още 2-3 деца на приятели срещу доста по - ниска такса от тази на ЧДГ и ще ми е доста по - лесно отколкото с 30 деца.

# 1 300
  • София
Хайде пак! Около 200 пъти сме го дъвкали този критерий, но пак някой не чете или не мисли!  Crossing Arms

Ако внучката не е приета на ДГ, бабата ще предпочете да си остане у дома и да я гледа, вместо да продължи да ходи на работа и да гледа чуждите деца. При липсата на персонал за детските градини, всяка "баба" е от значение. И е много по-добре за всички, да се приемат няколко деца по този критерий, отколкото да се затворят групи, поради липса на персонал.

Дидия ме е изпреварила.  Peace

# 1 301
  • София
Защо да няма логика? Винаги техните деца/внуци са приемани в ДГ, сега просто е официално. И честно казано при заплатите на помощник-възпитател /250-300лв./ ако внука ми не бъде приет бих останала да го гледам, но дали ще се намери някой да работи с 30-35 деца за тези пари на моето място? Едва ли.
Да уточня, че нямаме баба в ДГ, просто смятам, че е правилно децата/внуците на служители да бъдат приети.

# 1 302
  • София
             Да те светна за общото с бабата и дядото  Laughing Самата ти казваш ,че има вратички  Mr. Green и като как си представяш,че ще гледам влезлите през вратичките , а ще се чудя какво прави и къде е внучето ми.Е,за това работещите в ДЗ баба и дядо си искат точките. Mr. Green Да не ни се налага да влизаме през вратичките ! Laughing  Защото съм го казвала хиляди пъти,че при положение в което внуците ни не са приети в ДЗ ние си оставаме в къщи.Мнението не е само мое,а и на колегите ,които имат внуци.Не коментирам факта,че оставайки в къщи мога да гледам още 2-3 деца на приятели срещу доста по - ниска такса от тази на ЧДГ и ще ми е доста по - лесно отколкото с 30 деца.

не искам да споря ! права си за себе си , но само за себе си !!!иначе логиката е никаква - пълен абсурд - всички работим някъде и за това се дава точка - нали така , защо за бабите/дядовците допълнително ??? просто и аз не го разбирам този критерий , но както и да е ... не че вече изобщо някои разбира тъпите "вратички " , "уловки " и т'ем подобни правила и регламенти за ДГ ! Laughing

# 1 303

Така е... както повечето критерии и този на пръв поглед изглежда твърде алогичен... Въпреки, че по него ние сме с 0 точки и на практика ни ощетява се мъча да открия логиката и мисля, че идеята е в това да накарат съществуващия персонал в детските градини да остане на работа, въпреки ниските заплати, които получават... т.е. една баба, която работи в ДГ ще бъде принудена да остане на нископлатената си работа, за да може внучето и да бъде прието в ДГ... може това да е идеята - знам ли?! Confused аз обаче искам дефиниции за "баба" и за "дядо" - в Семейния кодекс няма такива  Wink Аз например имам леля, която работи в ДГ и при липса на ясна дефиниция какво всъщност е "баба", ще пробвам да я ползвам като такава   Grinning така де - тя един вид е баба на моето дете  Wink

# 1 304
аз съвсем изтрещях Joy

тия в СОС може съвсем друг регламент да приемат

що не дадат точка за разделно събиране на смет,а?
то така е дори по-важно в тази криза с боклука, от колкото адресната регистрация. всички изхвърлят боклуци, ама само СОС ги чисти

какви критерии? директорките да му мислят... направо всяка ДГ със собствени критерии ще е най-добре... контрола бил в незнам си кой отдел... чакай да те чуят... детето ще се пенсионира

направо да си напишат в един ред... директорките ще колят и бесят, оправяйте се с тях... не ни търсете повече... чакат ни избори

на 13-ти в петък... ама каква дата, какъв ден Flutter ще видим какви ще ги свършат

поне имаше малко полза от петицията... поразшумя се... взеха се едни соломоновски решения... не ни е скучно

Общи условия

Активация на акаунт