СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 70 074
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 1 320
 Здравейте! Пак да питам нещо.

Точката за адресна регистрация една ли е (например за адреса на майката) или е по една за всеки родител?
 Какво става, когато двамата родители имат различни постоянни адреси един от друг, а с детето живеят на трети адрес? Тук питам, защото четох, че при записване (ако изобщо влезем някъде?!) се иска да се попълни постоянния адрес на родителите. Трябва ли според вас да си сменяме личните карти?
 И последно, може ли някой да ми обясни, явно не съм чела достатъчно, защо на опашките в момента има деца с предимство, които са по-напред в листата от други, които не само са с предимство, а и са с по-ранна регистрация и съответно по-малък входящ номер в системата?

По повод на бабите да кажа, че имам съседка учителка/баба, която си изгледа и тримата внука в градината и миналата година в деня преди кандидатстването каза: "Утре съм втора смяна, но трябва да отида сутринта за да вкараме на еди кой си детето!"  Shocked Питам я аз как става тази работа, като вече нещата са през интернет, а тя ме гледа и ми се смее и ми казва, че те си ги вкарват като допълнителна бройка извън регламента. #Cussing out И пак наивно я питам аджеба какво яде това дете и в чие легло спи, а тя пак се смее и казва, че имало отсъстващи, но и да няма те си имали начини. С две думи и с регламент и без регламент на много места влизат деца и по оня начин. Така, че по-добре да имат точка за да е ясно поне кой на кого какъв е.

# 1 321
Извинявайте, че малко извън темата, ама някой може ли да ми каже дали осигуровки по граждански договори могат да послужат за записване в ДГ? Сега напускам фирмата, където работех и се чудя дали да се регистрирам в БТ.
Би трябвало да са окей, осигуровките са си осигуровки, независимо от произхода на дохода, върху който се дължат. Значи дали се осигуряваш върху трудов договор, граждански договор, договор за управление и контрол, служебно правоотношение, свободна професия, занаят, и т.н., и т.н. - няма значение, важното е, че се осигуряваш и в доказателство имаш осигурителна книжка. Имаш такава, заверена от НОИ, нали?

# 1 322
  • София

По повод на бабите да кажа, че имам съседка учителка/баба, която си изгледа и тримата внука в градината и миналата година в деня преди кандидатстването каза: "Утре съм втора смяна, но трябва да отида сутринта за да вкараме на еди кой си детето!"  Shocked Питам я аз как става тази работа, като вече нещата са през интернет, а тя ме гледа и ми се смее и ми казва, че те си ги вкарват като допълнителна бройка извън регламента. #Cussing out И пак наивно я питам аджеба какво яде това дете и в чие легло спи, а тя пак се смее и казва, че имало отсъстващи, но и да няма те си имали начини. С две думи и с регламент и без регламент на много места влизат деца и по оня начин. Така, че по-добре да имат точка за да е ясно поне кой на кого какъв е.
това се опитах да обясня и аз в по преден пост - има ли баба детето е прието не ни трябва критерий , квоти и каквото и да е било ... и още нещо ако баба си вкара внуци и комшии не мислете , че Вашите деца ще са обгрижени както трябва  Peace  ПАК КАЗВАМ не оспорвам критерия и с него и без него внучето на баба е вътре - а по въпроса какво ще яде  Laughing не ставайте смешни , те бабите и по домовете си носят ( НЕ СЛАГАМ ВСИЧКО ПОД ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ !!! НО ПОВЕЧЕТО СА ТАКА ) колкото и да не искате да повярвате
п.п.съжалявам ако обиждам някои с откровеността си - нищо лично към никои !  bouquet

Последна редакция: чт, 05 мар 2009, 15:15 от reniris

# 1 323
  • гр.София
vesssela.v, потърпи малко,да утвърдят регламента,че да ти отговорим.
 На първи етап ще ти е достатъчна една лична карта от един родител с постоянен адрес в София.
 Но ако в правилника на ДГ е записано при равен брой точки да имат предимство живеещите в р-на-тогава има значение  и адреса ти в момента.
 Да не говорим,че и това,което ти пиша по-горе е предпоследна информация Simple Smile Кой знае какво ще решат накрая.

За предимствата тази година-имаше степенуване по важност.Първо с инвалидност на члено т сем-вото. После се нареждат брат(сестра),ако не греша. Накрая-близнаци и многодетни (с деца до 10г) Затова наблюдаваш предимства с по-късен час да са по-напред от други предимства.

ПП. Според версия 9,публикувана в началото на темата,регламентът трябва да се одобри до края на март. И след това-да започне кандидатстването. Ще видим,дали ще  спазят срока.

# 1 324
Та, по темата, около мен няма дете, което да е кандидатствало и да не е прието. Има 2, което на фона на всички познати от форума, квартала, приятелите ни е ...нищо. Да, може да са чакали повече време, но децата са приети в държавни ДГ.

Блазе ви... около мен е обратното... повечето са неприети  Cry, включително и моето...

Дафи, при нас в квартала също е обратното. повечето наборчета на моя син, с които обикялахме градинките, не успяха да влязат в държавна ясла. за целия Младост-1, което е един средно голям град, имаше обявени 18 (ОСЕМНАДЕСЕТ!!!) свободни места за набор 2006-та. като прочетеш и горната статистика, че за набор 2006 с предимство са били приети около 50% от децата, смятай колко места са останали за редовнокандидатстващите - точно 9.

Peace

# 1 325
Или ще ми дадете дифиниция на "специални случаи"  Laughing

Много добра забележка Didia  Peace Интересно е да видим дефиниция на "специален случай" и под нея изброени видовете специални случаи.

На първата среща на работната група, това беше първото, което попитах- дали от СИРМА ще публикуват списък с всички ВИДОВЕ специални случаи,...защото имам подозрение,че много по-специални случаи, от приетите специални случаи, дори не подозират колко са специални..и дори не са си подали документите в Общината като такива..
Но..отговор нямаше..т.е..аз приемам,че всяко дете е специално и..всички родители, които са погледнали на своето дете като такова, са изместили доста други, които са си чакали ( и все още си чакаме) на опашките с надеждата, че разпределението на недостигащите места в ДГ ще е поне справедливо ( въпреки срива на системата и купчината други грешки..)..
Е...няма такъв филм..
Не е справедливо. Не и в регламент 2008 (т.е..според самия регламент , може би е справедливо, но..що народ влезе извън рагламента.. newsm78)..
И на мен ще ми е интересно да видя какво е специален случай..извън изтъркания пример, дето г-н Хаджигеоргиев в Общината дава всеки път за това, че се случвало при автомобилна катастрофа да загине родител и детенцето да остане сирак..
Е..сега сираците ги вкарахме в регламента..
Чудя се...за какво са им на общинарите 6т..върху всички останали..(с толкова можеш да вкараш и извънземно ..)

# 1 326

Или ще тръгна на работа и ще я дам на частна или детегледачка , ама все си мисля че в началото моята заплата ще отива за частната ясла или детегледачката или поне по-голяма част от нея. Но как да е , дори и трудно съм сигурна , че ще се справим с едно дете , дори аз да не ходя на работа или тя да е в частна ясла.
Но ако имам две деца и едното ми го вземат в градината , а другото не ,аз пак ще съм принудена да си стоя у дома , а съгласете се че две деца са много, много по-голям разход от едно, най-малкото двоен разход, ако не искаш децата ти да са лишени и от игри иот лакомства и от безгрижно и хубаво детство. Представям си колко трябва да работи бащата или каква заплата трябва да получава майката , за да може едното й дете да е на държавна а другото на частна ясла и ДГ и тя на работа и да си каже , пак сме на плюс.
Разсъжденията ми може и да са глупави де, аз поне така виждам нещата.

Хайде сега си го представи с 4 деца..Едното студентка 2 курс, другото абитурентка и третото ученик и..четвъртото няма място в яслата...
Как се справяш, а?
Къде и за колко пари трябва да работи таткото?
И..лакомства и безгрижно , хубаво детство..- леле...ще се разплача.. Ами..ще си хапва домашно приготвени лакомства- хем са по-евтини, хем са по-малко вредни, хем...като мама си стои в къщи, няма проблем да приготвя..
Да...глупави са ти разсъжденията..
Не защото си глупав човек, а защото както една майка с едно дете може да се окаже принудена да си даде единственото дете в Частна ясла, така и майка с две, може да се окаже принудена да си даде второто в частна..И..двете ще са еднакво прецакани ОТ ОБЩИНАТА, а не една от друга..
По-голямато прецакване е ако изобщо не можеш да си позволиш частна детска градина, дори да работиш..(защото има и такива майки) Тогава..и гледачка не можеш да си позволиш..и..си принудена да си стоиш в къщи за да си гледаш единственото или второто дете..
...
НО дори в частните детски градини, места за всички деца НЯМА!!
..
Но..тук в случая хич не ми се иска да мислим основно за майките...Децата са още по-потърпевши, защото реално, ги лишаваме от адекватно за възрастта им образование ..
Не вярвам някой да ми каже,че дете, отглеждано в къщи (независимо колко са децата в семейството) от една изнервена, лишена от социален живот, и безпарична майка е гледано по-добре отколкото в която и да е детска градина..
За обучаване , възпитаване и чисто отглеждане говоря комплексно..
Според мен, в ситуацията на икономическа криза каквато сме в момента е повече от задължително да се осигурят места в ДГ на всички деца (майкте им да си преценяват искат или не искат да ги дават, но трябва да имат осигурени места)

# 1 327
  • София, под Карлсон
Привет отново!
За да приключа темата с бабите и дядовците- в никакъв случай не мога да се съглася с аргумента, че ако не приемат такова дете, бабата/дядото ще си останат вкъщи да го гледат и целата на този критерий е да ги задържи на работното им място. Един реален пример- леля ми е именно от тези "лелки"  в детска градина. Започна работа като такава преди малко повече от месец. И знаете ли колко връзки бяха необходими, за да бъде назначена точно тя, а не някоя друга...Така че въпреки ниските заплати местата няма да останат незаети.
Или искате да ми кажете, че ако баща ми подрязва розите и коси тревата в детската градина до вашия блок, то синът ми трябва да има предимство пред вашите деца? ...

# 1 328
Няма да те стреляме. И аз ще направя, ако се налага и ако това ще ми гарантира прием на детето. Peace
Сигурно сега някой ще каже - ама виждате ли, как вие сами сте склонни да предлагате подкупи, значи поддържате корупцията. Вярно е това, ще я поддържам корупцията, ако нямам друг избор. Поставена съм в тази ситуация не по мой избор.

Ще се надцакваме..значи ? Peace

# 1 329
Аз подочух че на Ерих Кестнер вместо да освободят сградата са им удължили договора за наем с няколко години. Не знам къде и как може това да се провери. Ако някой има идея - да каже.

Имам нужда от помощ от някой който се справя добре със сайта на GIS-Sofia. И аз се справям, но с темпото, с което се движа, ще приключа с обработката на терените за ДГ догодина по същото време.

Аз пък подочух ,че на ЕСПА са удължили срока с 5г..а той изтичаше през 2008г... newsm78..
Не съм изненадана..с тия ниски наеми и с тия високи такси...за някой общинари си е било изгодна сделка.. #Cussing out

# 1 330
Lovi - татко.

В забележката е упоменато: С „да/не" се отбелязват различни мнения на участници от една и съща заинтересована страна. Алтернативата за местни данъци и такси бе добавена след последното заседание на работната група, затова няма записани мнения от някои заинтересовани страни.

Отбелязани са мненията на възложителя и изпълнителя по договор.  newsm78
Не са уважени нито мненията на директорите на ДГ с големият опит които имат, нито на родителите.  newsm78

Ох...и аз същото се замислих...
Защо не е отчетено мнението на реално заинтересованите..(родителите) и на тия, които ще сърбат забърканите каши...(от останалите две страни, изразили мнение)... newsm78

# 1 331
това се опитах да обясня и аз в по преден пост - има ли баба детето е прието не ни трябва критерий , квоти и каквото и да е било ... и още нещо ако баба си вкара внуци и комшии не мислете , че Вашите деца ще са обгрижени както трябва  Peace  ПАК КАЗВАМ не оспорвам критерия и с него и без него внучето на баба е вътре - а по въпроса какво ще яде  Laughing не ставайте смешни , те бабите и по домовете си носят ( НЕ СЛАГАМ ВСИЧКО ПОД ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ !!! НО ПОВЕЧЕТО СА ТАКА ) колкото и да не искате да повярвате
п.п.съжалявам ако обиждам някои с откровеността си - нищо лично към никои !  bouquet
                 newsm11 newsm11 newsm11 Това понеже думи нямам! Само ми е интересно какво точно искаш да кажеш с послеписа си  newsm78 Защо не дойдеш и ти да работиш в ДЗ с 35 ,да си гледаш детето без да ти пука ,че отговаряш за живота на още 34 и да си носиш от храната /три яденета+ плодове в 10 ч / за 2 лв дневно.
                  Ей,момиче,не ти ли минава през ума,че твойто внуче/дете/ ако падне може и да не дадеш обяснение на дъщеря си или на мъжа си,но ако падне и се удари друго дете ти си направо в затвора! Защо смяташ,че в ДЗ работят малоумни !Знаеш ли колко години си отиват от живота ми когато някой изпищи и до като видя,че не се е пребил ,а са се скарали за една играчка?
                   Какво ли обяснявам ! Явно някои хора си мислят,че така може защото в техните си служби дремят по бюрата.
                   Извинявам се за спама ,ама не мога да приема подобни мнения.

# 1 332
  • София
Аз подочух че на Ерих Кестнер вместо да освободят сградата са им удължили договора за наем с няколко години. Не знам къде и как може това да се провери. Ако някой има идея - да каже.

Имам нужда от помощ от някой който се справя добре със сайта на GIS-Sofia. И аз се справям, но с темпото, с което се движа, ще приключа с обработката на терените за ДГ догодина по същото време.

Аз пък подочух ,че на ЕСПА са удължили срока с 5г..а той изтичаше през 2008г... newsm78..
Не съм изненадана..с тия ниски наеми и с тия високи такси...за някой общинари си е било изгодна сделка.. #Cussing out

Е, споко де, има за всички!  Stop И на едните, и на другите може да са удължили срока. За какво са и на общината толкова сгради!

# 1 333

Не знам как ще се доказва. Технически е възможно с малко повече въображение, но идеята беше да се обхванат и тези случаи когато от два брака децата се гледат в едно домакинство и са повече от 2. Като уговорката беше че веднъж заложено в системата като част от профила на единия родител, детето не може да се включи и в профила на другия. Т.е. някое по-голямо братче и сестриче да не се регистрира два пъти, за да докара многодетност на новото семейство на мама и едновременно с това и многодетност на новото семейство на тате.

За мен този документ, който са публикували е абсолютно несъстоятелен. Няма да има почти никаква сила дори и след прием от СОС. Единственото сигурно е че 30% от децата ще бъдат приети през системата, а за останалите са оставени толкова много вратички, че на човек може да му се доплаче. Няма записано, че след прием от СОС, тези правила стават част от вътрешните правилници на ДГ, както беше с регламента.

Не съм наясно с правната материя, но защо СОС не приеме Наредба за прием, а не Правила за прием. И Наредбата да си е подробна и недвусмислена. Малко по сериозно ми звучи. А сега - внасяме нещо да се приеме проформа, пък после ще си караме както ни харесва.

Между другото - мама, която е в майчинство се води работеща. Така че не би трябвало да има проблем с бележката. Това към госта.

Според мен, пък..многодтеност може да се докаже недвусмисленост само за майката..
Какви са тия глупости?
Че..ние така можем в квартала да се кооперираме с няколко самотни майки и да докажа, че имам не 4 а 16 деца примерно..в домакинството, защото ги издържа нашия татко...(или..не си е дал името, но си знае,че са негови newsm78..-( тук ще трябва да търсим деца с баща неизвестен..)..Голяма глупсот е това с едното домакинство..
Защото..
Моята голяма дъщеря е студентка в друг град..И ..сега..ме хвърлихте в размисъл..тя от моето домакинство ли е, или не е?
Значи..тя е на 19г..(по принцип над 18г се водят отделно домакинство, независимо,че живеят на един адрес)
Обаче... newsm78..що за домакинство е тя, след като не работи и всичките й разходи поемам аз? newsm78..
Същото и за девойката абитурентка..- тя живее в същото домакинство, ама..като е навършила тия 18г... newsm78..дали се води самостоятелно домакинство, или не?
..
И..ако имам 4 апартамента и всяко  от децата ми си живее самостоятелно (ех..как хубаво звучи, нали?)..та..тогава.. не сме едно домакинство, независимо,че готвя за всички и плащам всички сметки за всички къщи newsm78
...
Признавам,че съвсем се омешах...
..

# 1 334
  • София
                 newsm11 newsm11 newsm11 Това понеже думи нямам! Само ми е интересно какво точно искаш да кажеш с послеписа си  newsm78 Защо не дойдеш и ти да работиш в ДЗ с 35 ,да си гледаш детето без да ти пука ,че отговаряш за живота на още 34 и да си носиш от храната /три яденета+ плодове в 10 ч / за 2 лв дневно.
                  Ей,момиче,не ти ли минава през ума,че твойто внуче/дете/ ако падне може и да не дадеш обяснение на дъщеря си или на мъжа си,но ако падне и се удари друго дете ти си направо в затвора! Защо смяташ,че в ДЗ работят малоумни !Знаеш ли колко години си отиват от живота ми когато някой изпищи и до като видя,че не се е пребил ,а са се скарали за една играчка?
                   Какво ли обяснявам ! Явно някои хора си мислят,че така може защото в техните си служби дремят по бюрата.
                   Извинявам се за спама ,ама не мога да приема подобни мнения.
Peace
Някой хора съвсем се увлякоха. Лелките такива, госпожите незнам какви си, директорките си набутали до девето коляно децата. Айде стига вече. Видяхме, че няма нито един конкретен сигнал, така че никой няма право да сочи с пръст. Много повече деца се спускат директно от общината, така че обърнете се към нейните служители.

Общи условия

Активация на акаунт