СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 70 117
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 1 065
  • гр.София
 Ето това,което Герчо е писала,като статистика,към 28 юни 2008. От един пост на Кабо Алма е
Общ брой записани деца - 6609

Брой записани деца с предимства (по данни на "Сирма")
- брат/сестра - 930
- близнаци - 239
- от многодетни семейства - 177
- на родители с увреждания - 33

Брой некласирани деца с предимства (най-вече заради липса на места при текущ прием)
- брат/сестра - 128
- близнаци - 44
- от многодетни семейства - 37
- на родители с увреждания - 7

!! Не забравяйте,че предимствата са променени.
 Инвалидността е вече до 70%
 Многодетните-с деца до 18 г

# 1 066
Ама няма ли г-н Джонев да ни даде по-точни данни
всичко това го има в системата

предполагам че това не е държавна тайна и няма да се срути държавата ако разберем точно коло деца са заявили към момента предимства и не са приети
а отделно може да се види в системата за кои градини имат желания и... готово

каква е тази стъкмистика и притеснения и обяснения? newsm78

и защо като има толкова свободни места за големите набори не са уплътнили групите... не казвам с по-малки деца, а примерно две съседни градини.. и да се освободи място за една група от следващият набор?

ама вярно, че по проблема не е мислено и сега около изборите ще яхнат вълната, ще вдигнат джангър и... толкова... пак няма решение

представяте ли си как лятото ББ става премиер, а Фандъкова министър на образованието и... проблема на софийските градини става повсеместен... и в Долно-нанагорнище кандидатстват по интернет, нищо че училището е пред закриване  #2gunfire
.. а и имат проблем с жителството и боклуците... hahaha

# 1 067
Тук няма и деца със СОП. А ми е интересно защо близнаците са нечетна бройка. Никъде не видях тризнаци да кандидатстват, но може и да бъркам. Няма и деца в риск и сираци и полусираци, също и приемни семейства. Но това са групи, които кандидатстват по удобство, а не по престиж.

Въпросът е какъв е броя на децата с предимство брат/сестра в най-желаните ДГ. Ако почти навсякъде са над 60% примерно, аз бих приела че квотите са горе долу урегулирани с отпадането на това предимство. Многодетните можем да ги умножим максимум по 2. Едва ли са повече, а инвалидите - вероятно по 3. Предполагам общо всички предимства ще ги докараме към 15%. Толкова показваше и прогнозата на Джонев на база анкетите, които правиха сред родителите.

Между другото трябва да се има предвид и каква бройка ориентировъчно ще се освободи от ПГУ. В много градини миналата година са изписвали по една група, а тази ще изпишат по две. Но това е на първо четене по градините. В момента нямам достатъчно време за да направя точни изчисления. Но като ми се отвори време ще погледна поне градините с групи, запълнени с повече предимства.

# 1 068
  • София
Да ви кажа, така, като отново гледам статистиките и свободните места в ДГ към момента, имам чуството, че този недостиг е силно преувеличен.

Но не мога да разбера кой има интерес от това изкуствено напрежение  newsm78

Винаги е имало такива опашки. Спомням си, когато голямият ми син беше на 6 месеца подадох молба за ДГ. Е, с миналогодишните промени всичко отпадна, но си спомням, че не бях единствената майка с детете от набора.

Та, по темата, около мен няма дете, което да е кандидатствало и да не е прието. Има 2, което на фона на всички познати от форума, квартала, приятелите ни е ...нищо. Да, може да са чакали повече време, но децата са приети в държавни ДГ.

# 1 069
Тук няма и деца със СОП. А ми е интересно защо близнаците са нечетна бройка.

В девето ОДЗ е приет само един близнак набор 2006, другият седи на опашката. Може би затова.

# 1 070

В девето ОДЗ е приет само един близнак набор 2006, другият седи на опашката. Може би затова.

и как са решили кой от двамата де е приет и кой да чака?
на оня край на света, двама близнака оттърваха смъртна присъда за наркотрафик, защото съдът не ги различил и незнаел кой е виновен Wink

а тук навярно един ден е единият, на другия ден другият... тази директорка можеби незнае че децата са две? #Crazy

# 1 071
Да ви кажа, така, като отново гледам статистиките и свободните места в ДГ към момента, имам чуството, че този недостиг е силно преувеличен.

И аз съм на твоето мнение.
                  За приема на един близнак ,а другия - не.Прилича ми на пазене място за ДГ в ОДЗ. Laughing Не може да се приеме единия ,а другия да стои и да чака.Едно дете едва ли ще препълни ,която и да е група.
                  От изкуственото напрежение май доста хора имат интерес  Laughing който скоро ще загубят поне за 4 години. Mr. Green

# 1 072
Е как така?  Crazy Нали по съществуващите в момента правила близнаците автоматично се приемат по двойки...колко пъти това беше обяснявано тук?! Да не е грешка на системата..

# 1 073

и как са решили кой от двамата де е приет и кой да чака?
на оня край на света, двама близнака оттърваха смъртна присъда за наркотрафик, защото съдът не ги различил и незнаел кой е виновен Wink

а тук навярно един ден е единият, на другия ден другият... тази директорка можеби незнае че децата са две? #Crazy

Аз не съм запозната със ситуацията  Mr. Green Но логичното предположение е, че и двете деца ходят на ясла, едното е над бройката на групата. Ако някое дете от групата се откаже, просто ще се узакони присъствието на втория близнак, като бъде официално приет.

# 1 074
Е как така?  Crazy Нали по съществуващите в момента правила близнаците автоматично се приемат по двойки...колко пъти това беше обяснявано тук?! Да не е грешка на системата..
навярно единият е роден преди ова година, а другият след нова година и се водят различни набори... породени един вид.. и.. чака едното предимство baby_neutral

# 1 075

Цитат
навярно единият е роден преди ова година, а другият след нова година и се водят различни набори... породени един вид.. и.. чака едното предимство baby_neutral

То вече какви ли не предположения не правим  Joy...чудим се, маем се...в крайна сметка кога последно ще излезе новия регламент?Някой дали знае?

# 1 076
Новият регламент преди края на март не го очаквам. СОС ще се събере на 13 март по предварителна информация и чух, че ще обсъждат регламента 2 седмици (не знам дали е вярно това). А може би ще решават в движение.

# 1 077
  • София
Замислих се над идеята на Щурчо.
И в момента в доста от българските села, където има ДГ децата са в сборни групи, да не говорим, че има и училища със сборни паралелки. Та от тази гледна точка това не би трябвало да е забранено.
Лично аз с удоволствие бих си пуснала детето с по-големи деца, защото много повече би му допаднало от ежедневието с деца на неговата възраст.

# 1 078
  • Върху лъчите на Слънцето.
Някой може ли да намери статистиките за предимствата от миналата година. Аз не успявам.

Ще цитирам Г-н Джонев  от Събота, 18 Октомври 2008, 22:42:
"Ето детайлите за записаните деца по години на раждане:

2002    2003    2004   2005    2006    2007    Общо:   
Предимства по регламент:     18        37        54      392       385     260     1146   13.5%
Спец. случаи:                          28        64        74      475       444     119     1204   14.2%
Общо предимства:                  46       101      128      867      829     379     2350   27.8%

Без предимства:                     227      267      405      3622    851     738     6110   72.2%

Общо:                                    273      368       533     4489    1680    1117    8460   100.0%

По години процентите деца с предимство, включващи специалните случаи, са:
2002 16.8%   
2003 27.4%   
2004 24.0%   
2005 19.3%   
2006 49.3%   
2007 33.9%"

# 1 079
  • Върху лъчите на Слънцето.
Та, по темата, около мен няма дете, което да е кандидатствало и да не е прието. Има 2, което на фона на всички познати от форума, квартала, приятелите ни е ...нищо. Да, може да са чакали повече време, но децата са приети в държавни ДГ.

Блазе ви... около мен е обратното... повечето са неприети  Cry, включително и моето...

Общи условия

Активация на акаунт