СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 507
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 165
Aми какво да кажем, коментирали сме го? Заради злоупотребата с понятието "самотна майка", истинските такива няма да получат повече точки. Затова има допълнителни точки от комисия, предполагам, че тя ще разглежда точно такива случаи.
Е, точно това исках да кажа - никой няма да бъде напълно удовлетворен. Уви, ужасно много се злоупотребява и на практика, истински нуждаещи се много често остават с пръст в устата. C'est la vie...  Close

не се притеснявай ..
Предвижда се да има опция да се излагат особени случаи в самата система, при попълване на въпросниците.
АКО от Общината преценят,че случая който описваш е наистина специален, ще поканват родителите на среща за да докажат специалността..(поне така твърди г-н Джонев)..
Тогава именно, се преценява колко точки и дали изобщо да ти даде Общината...
(може би тогава е момента и за....шоколадовите бонбони и т.н...стимули...за тия, които ги умеят тия неща...)
В крайна сметка се надявам Общината да имат малко здрав разум и да не раздават точки подред..(колкото и да са изгодни офертите)..защото..все пак и обикновените деца трябва да имат шанс..
Аз лично точно за това държа на квотния принцип..(имам притеснения,че иначе Общината може да прекали с правото си да дава точки...и не само на специални случаи..) Пу-пу..дано съм прекалено мнителна и това да не е така..
thumbsup
Всъщност, не се притеснявам, поне не и повече от останалите. Дори се съмнявам, че ще тръгна по комисии да прося точки /всичко това заприличва на фарс/, най-малкото - съмнявам се, че ще мога да накарам бащата да се включи в такава операция.
Дано повече деца имат късмет и дано тази държава се вземе в ръце...

# 166
Здравейте, извинете, че променям малко насочеността, но какво бихте казали, например, за самотните майки, които а/ нямат брак/развод с бащата на детето, б/ детето е признато от бащата, с/ майката и детето живеят отделно и се издържат сами, т.е. бащата не участва в издръжката на детето. Това няма как да се докаже. Е, значи тези майки, които даже не са и толкова единични случаи, също не ползват никакви предимства....
             Злоупотреби с понятието "САМОТНА МАЙКА" не може да има .Съществуващата наредба определя с това понятие само жените ,чиито деца имат записано в акта си за раждане "баща-неизвестен".Всички варианти дето ги изреждаш с "а","б" ,"с" - НЕ СА САМОТНИ МАЙКИ и няма да им го признае никой.Ни комисия,ни директор.Социалните служби могат да имат друго тълкуване и да дават помощи ,но за сега ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ЯСЛИ НЕ СА СОЦИАЛНИ ЗАВЕДЕНИЯ!Няма бедни,богати - има желаещи децата им да постъпят в тези ДЗ и то при определени условия и щом отговарят влизат.Никъде не пише,че ДЗ са за социално слаби.То при този стандарт май социално силните на пръсти се броят. Mr. Green
Не съм споменавала социално слаби. Просто, на голяма част от майките им се налага да се върнат на работа по една или друга причина. За тези, чиито деца са имали шанса да попаднат в ДЗ, но не се връщат на работа, нямам морално оправдание. А иначе ми е обидно да съм поставена в ситуация да се боря за някакви си точки за законно право, което притежавам.

# 167
  • София
А иначе ми е обидно да съм поставена в ситуация да се боря за някакви си точки за законно право, което притежавам.
то на всички ни е обидно  Sick , но няма друг начин  Tired това е положението  в България bowuu

# 168
  • Върху лъчите на Слънцето.
[Много майки ще си извадят фалшиви служебни бележки,че работят.
Пример:
Моя позната се води на работа в фирмата на съпруга и,дядото взима платеното до 3 години майчинство,а тя си стои в къщи и си го гледа.Та искам да кажа,че много майки се водят някъде на документи формално.

И на всичкото отгоре щ вземат и точка, че са "работещи"  ooooh!

# 169
Аз обаче се сетих за друго нещо. Щом за двама работещи родители ще се дават 2 т. То би следвало за двама със софийско жителство (постоянен, настоящ адрес) точките също да се удвояват.
Правилно! И да се гледа срока им на регистрация! Crossing Arms

# 170
Мили мами, чуйте това или може би вече го знаете. Децата родени през последните 3м. от годината( в случая 2006г) се включват в класирането за детска градина когато навършат 3г, т.е. когато вече децата от същия набор са приети и записани, та дори и вече ще посещават ДГ.
Това пък от къде го извади? И защо конкретно за последните 3 месеца от годината? А тук погледна ли?

# 171
[Проблема с децата родени след 31 май беше предотвратен с промяната на версия 8 и появата на версия 9..
И благодарение на множеството писма, изтъкващи това недомислие, адресирани до отговорните. Тъй че, има смисъл да "ги атакуваме" и по този начин!

# 172
Аз не съм съгласна с това да се кандидатства за детските градини по местоживеене и доводите ми са следните:
1. за кои градини да кандидатстват децата, които живеят в по-новите квартали на София, като просто няма такива
и 2. като се противите на това някоя майка да води детето си в детска градина близо до работното си място ми кажете как мога да приключа работа в 17.30 и от центъра да стигна  на време до крайните квартали на София за 30 мин.( повечето ДГ са с раб.време до 18.00ч. ) , за да прибера детето си от детска градина, която ( ако има такава )  се намира близо до адреса по местоживеене 

# 173
... повечето ДГ са с раб.време до 18.00ч. ) , ....
Само да вметна, че повечето ДГ са с работно време до 19ч. Друг е въпроса, че това раб.време не се спазва и персонала се сърди на родителите, ако не са взели децата до 18ч. - че трябва да останат до по-късно...Обикновено лелките стоят готови облечени и нетърпеливо чакат последния родител да прибере последното останало дете..това към 18ч.  Crazy

# 174
[Проблема с децата родени след 31 май беше предотвратен с промяната на версия 8 и появата на версия 9..
И благодарение на множеството писма, изтъкващи това недомислие, адресирани до отговорните. Тъй че, има смисъл да "ги атакуваме" и по този начин!

В интерес на истината, на работната среща, основно директорите атакуваха по тази точка. Нямам спомен някой да е цитирал писма, изпратени от родителите.

Само дано остане възможността деца, родени в началото на годината да кандидатстват с по-горен набор по избор. Имаше притеснения че това може да обърка планирането на групите ако детето не тръгне на училище с набора, с който ходи на ДГ. Не знам дали ще остане като опция.

# 175
Ами за децата родени около Нова година от много говорене накрая ...нищо не се промени. О, пардон, промени се, имаме нова наредба за яслите, която е като капак на цялата простотия...Всъщност всичко щеше да е много добре, ако в държавата ни имаше само ОДЗ. Но в момента едните са ОДЗ, другите ЦДГ, третите- ясли, всеки с разлинчо мнение, срокове и регламенти, независимо че четат еднакви наредби и закони...накрая потърпевши са не дори родителите, ами децата, в името на които правим уж всичко...жалкото е че след всички писма, жалби, групи, дискусии, разговори и какво ли още не, пак става си остана същото! Защото за проблема е сигнализирано, говорено и обсъждано, решения им, но никое не се прилага! Действа се хаотично и на парче и така години наред.А родителите не се обединяват, защото всеки гледа да уреди себе си чрез някоя вратчика, подкупче или пък познат в системата...и после забравя за проблема...

# 176
  • София
Аз не съм съгласна с това да се кандидатства за детските градини по местоживеене и доводите ми са следните:
1. за кои градини да кандидатстват децата, които живеят в по-новите квартали на София, като просто няма такива
и 2. като се противите на това някоя майка да води детето си в детска градина близо до работното си място ми кажете как мога да приключа работа в 17.30 и от центъра да стигна  на време до крайните квартали на София за 30 мин.( повечето ДГ са с раб.време до 18.00ч. ) , за да прибера детето си от детска градина, която ( ако има такава )  се намира близо до адреса по местоживеене 

За първото...ОК, наистина няма
Ама за второто...защо пък аз трябва да водя детето ми в друг квартал, защото твоето е записано до работата ти? Или да си сменя адреса? И какво ще правим, като си смениш местоработата? Ще се местим всички заедно...не става така. Проблемът с раб.време го има при всички родители. Както и със съкращения, уволнения, отиване на по-добро работно място. По твоята логика, хората живеещи в центъра няма да могат да дадат детето си в ДГ никога, защото те ще са за децата на всички работещи в центъра.

# 177
Само дано остане възможността деца, родени в началото на годината да кандидатстват с по-горен набор по избор. Имаше притеснения че това може да обърка планирането на групите ако детето не тръгне на училище с набора, с който ходи на ДГ. Не знам дали ще остане като опция.

Не виждам как това би объркало групите - ако родителите са решили да тръгне с набора си  на училище то ще трябва 2 пъти да посещава предучилищна. В ДГ групите за предучилищна драстично намаляват, поради желанието на родителите децата да ходят на такава в училищата. Единствено работещи родители без алтернативни "посрещачи"(както беше в моя случай) прибягват до предучилищна в ДГ, тъй като там занятията са целодневни.

# 178
Здравейте, извинете, че променям малко насочеността, но какво бихте казали, например, за самотните майки, които а/ нямат брак/развод с бащата на детето, б/ детето е признато от бащата, с/ майката и детето живеят отделно и се издържат сами, т.е. бащата не участва в издръжката на детето. Това няма как да се докаже. Е, значи тези майки, които даже не са и толкова единични случаи, също не ползват никакви предимства....
             Злоупотреби с понятието "САМОТНА МАЙКА" не може да има .Съществуващата наредба определя с това понятие само жените ,чиито деца имат записано в акта си за раждане "баща-неизвестен".Всички варианти дето ги изреждаш с "а","б" ,"с" - НЕ СА САМОТНИ МАЙКИ и няма да им го признае никой.Ни комисия,ни директор.Социалните служби могат да имат друго тълкуване и да дават помощи ,но за сега ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ЯСЛИ НЕ СА СОЦИАЛНИ ЗАВЕДЕНИЯ!Няма бедни,богати - има желаещи децата им да постъпят в тези ДЗ и то при определени условия и щом отговарят влизат.Никъде не пише,че ДЗ са за социално слаби.То при този стандарт май социално силните на пръсти се броят. Mr. Green
Не съм споменавала социално слаби. Просто, на голяма част от майките им се налага да се върнат на работа по една или друга причина. За тези, чиито деца са имали шанса да попаднат в ДЗ, но не се връщат на работа, нямам морално оправдание. А иначе ми е обидно да съм поставена в ситуация да се боря за някакви си точки за законно право, което притежавам.

Т.к. имаше много злоупотреби от двойки, които нямат сключен брак, но живетя заено на семейни начала, бяха много орязани правата/както се и промени значението-самотен родител/Максималната издръжка по закон е 80лв, и пак рядко се плаща при развод, точат се дела и т.н.Говорим чисто за Нужда от бързо връщане на работа на останала сама майка/която обаче вече не се води самотен родител, т.к. детето е в брак, на бащата е присъдена издръжка и толкоз/В старата група на голямата ми дъщеря, докато все още беше възможно-половината деца бяха с половин такса.Стана ми любопитно защо и когато попитах-се оказа , че са просто деца на родители, които не са сключили брак, нищо повече, но си живеят заедно.Подаваш си молбата, че си самотен родител и ти пада половината такса.Мдам....

# 179
  • София
По първият критерий К1, мисля че той беше за адресната регистрация. Защо да не се дава по 1 точка за всеки от родителите? Децата, които са сираци, няма да са ощетени, защото те получават повече точки за това, даже ако трябва ще им се увеличи с още една точка, за компенсация. Защото всички други деца имат двама родители, това че са разведени или неженени, не означава, че не са родители на детето. Пък като гледам колко несофийски коли се движат по улиците на София, май тази точка ще понамали малко нуждата от вторични и третични критерии за класиране.

Общи условия

Активация на акаунт