СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 818
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 600
Ели (Hrisa), за съжаление си закъсняла със забележките и предложенията за редакция на петицията. Когато имах нужда от мнения и редакции, всички казаха,че са съгласни с текста . Въпросният юрист, когото споменаваш, също се появи късно, вече бях публикувала  петицията и да исках, не можех да отразя  предложенията му.
И още нещо: аз влизам в тази тема и се интересувам от приема в ДГ от скоро, ясно е защо - детето ми е малко още. Но има много такива редовни потребители като теб, които участват в тези теми от 1 година и повече. Та не ми е ясно за толкова много време, откакто дискутирате информационната система, защо никой не е организирал общо мероприятие/протест, защо никой не е написал подписка, защо никой родител не е осъдил Общината, при всички гневни закани, които се леят тук всеки ден. И в този ред на мисли, настоящата петиция е единственото събитие  по темата, което реално обедини родителските настроения против действията на Общината. Петицията сигурно е несъвършена, но я има - това е най-големият й плюс.

# 601
  • София

И аз съм твърдо за районирането, както и за платените данъци.
Не е едно и също дали живееш в квартала от 30 години и имаш жилище за което плащаш данък на въпросната община, или си дошъл в София миналото лято, но детето ти ще бъде прието в градината пред блока ми, а моето не.

В предната тема щяха да ме разпънат на кръст заради подобно изказване и се оттеглих, сега виждам че има повече като мен  Hug

Аз съм твърдо за районирането, в крайна сметка  ако в твоя квартал има детско заведение, все пак би било добре да ти приемат там детето и още повече че плащаш данъци на общината за жилището си, а нали детските заведения са общински.
А вече който не иска да си даде детето в района  - губи точки за ДГ в другия район.

Радвам се, че не съм единствена. Но софиянци в София са малцинство вече. Ама хайде да не отваряме тази болезнена за всички тема...

# 602
Eх,..аз след днешното инфо, което научих за една частна детска градина, която е пред прозореца ми иииииииииииии.......просто..си мисля,че общинските детски градини са добре обзаведени и храната им е като в Хилтън, на фона на безумно ниската такса, която се плаща за издръжка на едно дете..
В частната детска градина срещу нас таксата за едно дете е 600 Евро (не бързайте да припадате).
Помощник възпитателката е ЕДНА за ТРИ ГРУПИ (Общо 58 деца) и получава 350лв ( работи по 11ч на ден)
А децата също не се хранели като в Хилтън..- една ябълка се деляла на 4 деца.. (е..надявам се не ядат само ябълки..ама..това е от първоизточник информация)..
Та.. сега вероятно на г-н Джонев , на Общинарите и на СОС би могло да им се изясни ЗАЩО родителите толкова отчаяно пускат петиция и се изпокараха една с друга тук...за да докажат кое дете повече заслужава..
Щурчо, за да е такава таксата, значи детската градина е лицензирана от МОН и Общината - тоест подчинява се на същите изисквания и закони като държавната такава. Т.е. срещу 600 евро ти самата виждаш, че майката не получава нищо повече от майката в държавната ясла. Всяка една майка, дала детето си в частна го знае (една-две частни са иключение от това, ама за там е по-труден приема от държавна ДГ)! По тази причина шЪ попитам за 60 път - ако една майка е дала детето си за 600 евро в частна, защото няма места в държавна, то справедливо ли е майката, която плаща 600 евро за ЛИЦЕНЗИРАНА частна ДГ да не получи точка повече, а майките, които са имали късмета да "уредят" децата си в държавна за 40 лева да имат? Т.е. факта, че едни майки не са имали късмет преди 1 година означава, че трябва да бъдат прецакани пак и да продължат да плащат за 1/4 от ябълката по 600 евро  Joy.  то е ясно, че не зависи от нас, ама ми става смешно, че пак върнаха тоя критерии. Чакам с нетърпение да видя кво ще ми отговорят на жалбата по повод този критерии. Направо нямам търпение... Вече месеца почти им изтича... Или принципа плащала си 1 година, ще плащаш за още 4 ми идва в повече.
за мен нещата вече са ясни... Ако приемат тези критерии с чиста съвест ще ходя да си търся връзки... Тези критерии очевидно са писани от една прослойка хора, за които просто не ми се коментира, но по критериите, които оставят си им личи... Чергичката се дърпа в една посока, която е леко казано смехотворна... То бива "социални" критерии, то може, ама толкоз чак не е редно...
Ели (Hrisa) , петицията представлява интересите само на тези, които са я подписали и имената и коментарите им стоят там. Нали не си очаквала петицията да е от името на пенка, драганка, иванка и  петканка и така поименно 250 човека  newsm78.

# 603
Ели (Hrisa), за съжаление си закъсняла със забележките и предложенията за редакция на петицията. Когато имах нужда от мнения и редакции, всички казаха,че са съгласни с текста . Въпросният юрист, когото споменаваш, също се появи късно, вече бях публикувала  петицията и да исках, не можех да отразя  предложенията му.
И още нещо: аз влизам в тази тема и се интересувам от приема в ДГ от скоро, ясно е защо - детето ми е малко още. Но има много такива редовни потребители като теб, които участват в тези теми от 1 година и повече. Та не ми е ясно за толкова много време, откакто дискутирате информационната система, защо никой не е организирал общо мероприятие/протест, защо никой не е написал подписка, защо никой родител не е осъдил Общината, при всички гневни закани, които се леят тук всеки ден. И в този ред на мисли, настоящата петиция е единственото събитие  по темата, което реално обедини родителските настроения против действията на Общината. Петицията сигурно е несъвършена, но я има - това е най-големият й плюс.

Само да отбележа, че ако е имало някаква обща позиция на родителите - тя сигурно щеше да влезе в петиция, но точно за тази 1 година установих, че такава обща позиция няма. Мненията са на приливи и отливи. Сега се обсъжда и критикува едно, после по същия начин - нещо друго. Просто констатирам, че сте решили да обявите мнението на част от пишещите в този форум като обща позиция.

Съжалявам, но единствената петиция, която реално би обединила родителските настроения е за откриване на нови ДГ, а не оспорването на точките за близнаци и многодетни примерно. Или квотния принцип без ясна методика за прилагането му. Защото на мен все още не ми е ясно при точкуване кои деца се водят с предимство. Т.е. децата по кои критерии влизат в едната и по кои в другата квота. И ако Общината реши да приложи квотния принцип без да е разработена методика за това - може да стане голяма каша.

# 604
С квоти или без, факт е, че много от децата, които няма да съберат точки по т. нар. социални критерии ще съберат равен брой точки. Класирането на дези деца на лотариен принцип чрез жребий прилича на участие за спечелване на търг с тайно наддаване. Само дето не знаем, кой ще определя спечелилите търга. С две думи, моето мнение е, че методът "лотария" не е достатъчно прозрачен и създава условия за установяване на корупционни практики. Поради тази причина категорично го отхвърлям като вариант за класиране на децата в детските градини. Е... това е само мое мнение разбира се. Само споделям вижданията си. 

# 605
  • гр.София

"уплътнени" групите с по още 1286бр..т.е повече от 18% от приетите деца през миналата година са били СПЕЦИАЛНИ случаи и това извън приетите с предимства...

Добро утро Sad. И аз се смаях с какви очи Общината ги обявява тези цифри в Новините на сайта като свой успех.

ПП. Като започнат Директорките сами да решават кого да приемат, при равен брой точки, може и да ни се прииска все пак лотария.
 Но съм съгласна,че ако две деца са със равен брой точки-трябва да се приеме детето от квартала. Да ,ама квартал е разтегливо понятие. Едната майка живее пред градината, а другата -на две преки от нея. Ха сега де.

# 606
Така е..ние в Младост сме само с четири ЦДГ и...бизнес парк и купчина бизнес сгради..и МОЛ-ове ..с...огромно количество млади хора, които работят там.. Сети се..ако е по месторабота..що народ ще си изсипе децата.. и...как точно ще излязат сметките на родителите от квартала.....
А в община Студентска, няма изобщо ЦДГ..та.и от там родителите сигурно също в Младост ще се изсипят..

Peace  Точно това обяснявах и аз още миналата година защо не съм съгласна да отпадне районирането. Просто защото Младост стана града в града.

И аз почвам да ставам груба, щото започвате да ставате смешни.В Бизнеспарка 90% от работещите говорят нешопски диалект.Сори, ако ви звучи грубо.
Същите вие натискате за 30-годишно жителство в Сф.Еми-аз имам 130 назад в родата, е и?И ако работя в Бизнеспарка, дето е на гъза на географията, трябва да се преместя да живе и в скапания Младост ли?Извинете....ама наистина не сте пътували с малко дете от единя край на Сф до другия насред пернишка и кюстендилска регистрация по 4 часа сумарно на ден,та си говорите само кое е "справедливо" и кое не е.С малко дете, ако не бе градината до работата ми-нямаше да имам никакъв шанс да съм работеща, защото при така превзета и натоварена столица аз пътувах по два часа до квартала ми, който Даже не е Краен... Tired
Петиции, квоти, критерии-НИЩО не постига, освен разделение.Това е положението,този път наистина се махам от тази тема, децата ми навъртяха стаж по градините...

# 607
за мен нещата вече са ясни... Ако приемат тези критерии с чиста съвест ще ходя да си търся връзки... Тези критерии очевидно са писани от една прослойка хора, за които просто не ми се коментира, но по критериите, които оставят си им личи... Чергичката се дърпа в една посока, която е леко казано смехотворна... То бива "социални" критерии, то може, ама толкоз чак не е редно...
Ели (Hrisa) , петицията представлява интересите само на тези, които са я подписали и имената и коментарите им стоят там. Нали не си очаквала петицията да е от името на пенка, драганка, иванка и  петканка и така поименно 250 човека  newsm78.

Герчо - много е лесно да се появиш една година след като започна одисеята и удобно да оплюеш всички, които поне реално са се опитали да променят нещо, защото лично теб социалните критерии не те устройват. Логично - те устройват само социалните случаи. И това никой не го отрича. Но предполагам че не би имала желанието ти или твоето дете да отговаряте на тях и да си получите заветните точки.

Разбирам да си пробвала да промениш нещата - да имаш основание да критикуваш, но не си и не ти прави чест да го правиш.

Съжалявам, но петицията не е пусната от името на инициаторите, а от името на ВСИЧКИ родители. Между инициатор и подкрепящ петицията има съществени разлики. Излизаш си с името като инициатор и ако си права останалите ще те подкрепят. Смятам че това е коректния вариант.

Като човек, който чинно е изчел и участвал във всички теми, свързани с регламента и критериите за прием и като човек, който отиде в Общината да си каже мнението и да участва в работната група - стигам до извода, че каквото и да предложи Общината, в какъвто и да е вид, част от родителите ще го оспорват. Дали ще е Герчо, Щурчо, аз или някой друг е абсолютно без значение. Няма вариант, който да удовлетвори всички. Каквото и да се приеме ще е несправедливо за определени групи хора.

# 608
Ами да, поради тази и купища други причини в т.ч. и законосъобразност на регламента и "търгове с тайно наддаване", след прима на децата по социалните критерии, фактора "време" трябва да си остане единствения критерий за прием на всички останали. И това е! Физически опашки пред градините и/или изрядна електронна система, но това да е единствения критерий. ох нещо обърках преди малко бутоните и съобщението ми излезе като цитат на хриси, за което моля да бъда извинена Praynig

# 609
Аз всъшност съм Ели, но няма проблем.

# 610
Аз всъшност съм Ели, но няма проблем.
ОК, извинявай все пак Embarassed Simple Smile

# 611
  • София
Съжалявам, но петицията не е пусната от името на инициаторите, а от името на ВСИЧКИ родители. Между инициатор и подкрепящ петицията има съществени разлики. Излизаш си с името като инициатор и ако си права останалите ще те подкрепят. Смятам че това е коректния вариант.
Така е  Peace Когато подписката не е от организация трябва да има конкретни имена, които стоят зад всичко и останалите ги подкрепят. Така е сериозно, може да се свържат с тях, да ги включат в обсъждания и т.н. Опитах се да го кажа, но май отново останах неразбрана.

И да добавя, че подписка не можеше да има, защото нямаше в/у какво. Сега, когато има готов регламент, обсъден и внесен за одобрение е друго. Смешно и несериозно е да се оспорва нещо, което е в проект и подлежи на динамична промяна и да се прави петиция, хей така по принцип. Може би, ако бяхте прочели темите назад щяхте да видите колко варианта и дискусии имаше, в които предимствата и точките бяха променяни. Реално, докато се подпише петицията и вече имаше промени, благодарение на дискусиите във форума.

Единствено можеше да се спретне протест, навреме, преди приемането на регламента (щеше да се отрази покрай приемането на регламента) за откриването на нови ДЗ за децата ни. Но всеки предпочиташе да се чепка с останалите, отколкото да се хване за това, което всъщност обединява всички.

Little wingels , с теб говорим на абсолютно различни езици. Дребнавите заядки и спорове не са ми присърце и не ги владея. Тълкуваш думите ми както ти падне  Laughing И очевидно не си следила всичко което пиша в темите за да прецениш гледната ми точка.

# 612
  • гр.София
 Петицията ,като се разпечата, ще се сложи в отделни пликове. Отгоре ще има адресат ,а също и конкретните имена на инициаторите-3-4-5-ма-колкото-толкова.С координатите им за връзка.
 Предполагам,че при разпечатването няма да е проблем да се коригира  От: РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦАТА В СОФИЯ  на  Родители на деца от София.

# 613
Ели (Hrisa) , моля да не даваш оценки кое ми прави чест и кое не. Ще ти кажа кое ми прави чест, ти ако можеш го схвани : Прави ми чест, че веднага след като разбрах за въпросното обсъждане съм се включила с всичко, което мога. Прави ми чест, че дори и в болница съм се притеснявала, че няма да мога да довърша които съм започнала. Прави ми чест, че въпреки хормоните не обяснила на доста от тук присъстващите къде точно им е мястото. Това ми прави чест. Очевидно според теб не ми прави чест, че септември месец не съм влизала във форум НАШИТЕ деца. Е, извинявай много... Грешката е моя... Има ли шанс да се поправя? Това да да получа висшето ти благоволение? Колко битки аз съм довела до край с Общината знам само аз. Това, което ти може да си сигурна е, че от част от моите спечелени битки се ползват много, много софиянци. Аз каузи си намирам непрестанно и си се боря. Проблема е, че няма достатъчно такива като мен.
Така, относно петицията: Не можете да си пробутвате личните интереси и това да стои над интересите на всички майки! Тук въобще не става въпрос за наистина социалните критерии (като деца на инвалиди, сираци). Тука става въпрос за всички останали деца. Моето дете е равно с твоето дете, независимо дали е първо, пето или 12-то в семейството ми или в твоето. Моето дете е равно с твоето независимо дали има батко в държавна градина или няма... Защото децата са си деца! 200 пъти съм си казала позицията - нямам против точките за многодетни и близнаци, но имам ужасно много против точките за породени и брат/сестра в детската градина. Ако Пенка е решила да роди 2 деца в рамките на 1 година, а аз съм преценила, че не мога да отделя нужното внимание на 2 породени деца, то децата на Пенка не са повече от моите деца! Око иска Пенка да ги ражда и през 9 месеца - това е нейно право, но не е мое задължение като гражданин да и давам предимство за това! Никой не може да ме убеди, че моето дете е по-лошо от детето на Пенка или пък твоето. НИКОЙ! И никой не може да ме убеди, че моето второ дете (да е живо и здраво) заслужава предимство само щото съм успяла да набутам брат му в градина! Като няма места за всички, няма да има места за всички прослойки - еднодетни, двудетни, породени, непородени - това няма значение - всички имат еднакви права! Не виждам с какво твоето дете е повече от моето. Ако ми кажеш - ще го приема и ще се боря за друга кауза... Това е - просто е! Тук никой не се бори против многодетните или близнаците, тук има борба за равни права на всички деца. Амън вече от хора, които си мислят, че имат повече права и по-малко задължения от мен! Ей заради тая тема вече ще си вися на вратата на джи пи то да си искам направлението и няма да приема никога повече - иди на часто, нека има направления за другите! Айде сега - остани си със здраве... Пожелавам ти успех в кандидатстването (ако ще кандидатствате)... Аз лично вече тотално се изнервих от това дърпане на чергите...

# 614
Виж какво - вземи се успокой и не нападай всички които не са съгласни с теб. След като си позволяваш да даваш оценки на другите, бъди така добра да понесеш и тяхната оценка за теб. И недей да промотираш собственото си мнение като общо такова. Такова нещо никога не съм си позволявала.

Аз лично с теб нямам какво да деля. Нито имам черга за дърпане. Нито имам някакъв личен интерес. Но поне ми остави правото на лично мнение.

Общи условия

Активация на акаунт