СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 796
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 660
Към момента моето дете ще тръгне на училище на 7 години и 7 месеца почти, защото някой умник е решил, че 2006 набор трябва да върви комплект  newsm78
               Не някой умник е решил така,а винаги е било така.За надарените и талантливи деца /според родителите им/ е съществувала възможността да тръгнат ПО ЖЕЛАНИЕ с предишния набор!И сега тази възможност СЪЩЕСТВУВА.Така,че напразно се пънеш  Laughing по-добре иди и се поинтересувай как става това! Peace
                В списъка със свободните места извадете тези от 2002 година,те ща са ученици и техните места ще се обявят като свободни през април-май или там когато реши КГ-софия.

# 661
Аз също с данъците си поддържам и двата ресора  newsm78. Това какво общо има? Тоест твоето дете е имало късмета за държавна ясла, сега трябва да има предимство и за държавна градина. моето не е имало, значи да върви по дяволите и тази година, както и в следващите 4  

не Ger4o. Намам това предвид. Но в квартали, където няма ОДЗ, наистина би могло да се помисли за вариант за прилагане на подхода в ОДЗ само в една ЦДГ поне. Като цяло обаче си мисля, че най-правилно е квота за децата по социалните критерии (30% или колкото там решат, но за примера ща ползвам 30%), а останалите 70% (+остатъка до 30%, ако не е запълнен) се класират с равен старт само с критерий "време на подаване на заявлението", защото доколкото съм запозната (а и се свързах с адвокати вече), поставянето на всички останали критерии е атакуемо в съда. Това предполагам вече са го установили и в СО.

# 662
Така е..ние в Младост сме само с четири ЦДГ и...бизнес парк и купчина бизнес сгради..и МОЛ-ове ..с...огромно количество млади хора, които работят там.. Сети се..ако е по месторабота..що народ ще си изсипе децата.. и...как точно ще излязат сметките на родителите от квартала.....
А в община Студентска, няма изобщо ЦДГ..та.и от там родителите сигурно също в Младост ще се изсипят..

Peace  Точно това обяснявах и аз още миналата година защо не съм съгласна да отпадне районирането. Просто защото Младост стана града в града.

И аз почвам да ставам груба, щото започвате да ставате смешни.В Бизнеспарка 90% от работещите говорят нешопски диалект.Сори, ако ви звучи грубо.
Същите вие натискате за 30-годишно жителство в Сф.Еми-аз имам 130 назад в родата, е и?И ако работя в Бизнеспарка, дето е на гъза на географията, трябва да се преместя да живе и в скапания Младост ли?Извинете....ама наистина не сте пътували с малко дете от единя край на Сф до другия насред пернишка и кюстендилска регистрация по 4 часа сумарно на ден,та си говорите само кое е "справедливо" и кое не е.С малко дете, ако не бе градината до работата ми-нямаше да имам никакъв шанс да съм работеща, защото при така превзета и натоварена столица аз пътувах по два часа до квартала ми, който Даже не е Краен... Tired
Петиции, квоти, критерии-НИЩО не постига, освен разделение.Това е положението,този път наистина се махам от тази тема, децата ми навъртяха стаж по градините...

Това не би трябвало да е адресирано към мен. АЗ НЕ ПОДКРЕПЯМ РАЙОНИРАНЕТО. Точно по съображенията, които ти си написала (няколко поста преди този,който цитираш, можеш да го прочетеш). В този си пост само казвам защо мен лично не ме устройва това, което всъщност подкрепям и как въпреки това го подкрепям..
Както и да е..
Аз живея в Младост, работя в Младост и въпреки това пътувам с малкото си детео до Изток всеки ден за ясла. Но ако трябва и на ДГ ще го водя в друг квартал, щом няма места в моя.
За това и не подкрепям районирането. Смятам,че всяка майка трябва да си води детето където е преценила,че й е удобно. С тия задръствания в София, едва ли някоя майка ще си разкарва детето по цял час във всяка посока само от каприз..Така,че...не виждам защо точно към мен отправяш този пост..Аз го споделям напълно.

# 663
Ели (Hrisa) , много е простичко : деца от набор 2003, чиито родители имат желание да ги пратят на 6 години и половина на училище ги прехвърлят при набор 2002, тези от 2004 при 2003 по същия признак и в свободните групи от 2005 които ще са доста ще се приемат деца от 2006 година... Не виждам сложното в случая. И да кажа, че на мен ще ми е по-добре детето ми да е с набор 2002, отколкото на улицата. Има ли желание - има възможности... Няма ли желание - има оправдание. Към момента моето дете ще тръгне на училище на 7 години и 7 месеца почти, защото някой умник е решил, че 2006 набор трябва да върви комплект  newsm78

Какво му е простичкото. Ходи си детенце с групата няколко години и някой решава че заради твоето дете трябва да го прехвърлят в абсолютно непозната група. И така нататък по веригата. И аз не виждам нищо сложно, но технически. Но явно в случая няма значение че ще се травмират някакви деца - какво толкова.
Или пък госпожите покрай програмата на ПГУ да отгледат и едно тригодишно - какъв е проблемът - никакъв. 

# 664
  • София
За избор при равен брой точки:

За момента се изключват предложенията за данъци (местни или общи) за подредба, както и фактор 'време'.
Вероятно няма да бъде предложена и подредбата по продължителност на адресна регистрация.
Продължава да се търси се алтернатива на жребий.
Има идеи този избор да бъде оставен на педагогическите съвети в отделните градини.

това за мен би означавало официализиране на корупцията...
по какъв начин и въз основа на какви критерии биха избирали измежду децата тези педагогически съвети? нима се очаква те да изобретят някакъв по-справедлив и разумен начин, от предлаганите досега? о, да - ще го изобретят. тоест, той си е изобретен отдавна - сега просто биха се развързали ръцете за неговото приложение...

# 665
nivina , всички градини, към които проявяваме интерес са само градини. Т.е. още няма класиране за набор 2006  newsm78, защото не сме навършили годините, както и 10/12 от целия набор. Тоест благодаря за съвета, но той е неприложим ако не става въпрос за одз

Но аз давам примера точно за ОДЗ.И по мои наблюдения от миналата година досега мисля,че точно в ОДЗ-та са тези от които повечето деца с предимства.А в чистите детски градини са много по-малко.Не твърдя,че сам напълно права,но ми прави впечатление,че
не са чак толкова много майките с предимство,колкото ние си мислим.

# 666

За момента се изключват предложенията за данъци (местни или общи) за подредба, както и фактор 'време'.
Вероятно няма да бъде предложена и подредбата по продължителност на адресна регистрация.
Има идеи този избор да бъде оставен на педагогическите съвети в отделните градини.

по какъв начин и въз основа на какви критерии биха избирали измежду децата тези педагогически съвети? нима се очаква те да изобретят някакъв по-справедлив и разумен начин, от предлаганите досега? о, да - ще го изобретят. тоест, той си е изобретен отдавна - сега просто биха се развързали ръцете за неговото приложение...

Как по какъв начин, чрез спонсорство. На който му е по-дълбик джоба той ще влезе.

А може ли някой да ми отговори точно, че нещо все не разбирам набор 2007 отново ли ще кандидатства или си остава опашката от миналата година? Много ми е важно, мерси.

# 667

Как по какъв начин, чрез спонсорство. На който му е по-дълбик джоба той ще влезе.

А може ли някой да ми отговори точно, че нещо все не разбирам набор 2007 отново ли ще кандидатства или си остава опашката от миналата година? Много ми е важно, мерси.

Ако и аз съм разбрала правилно то 2007 и 2006 набор ще кандидатстват по новите правила,а останалите остават както са били досега.Не съм много сигурна ама май автоматично ще се прехвърлят даните,а не на ново да ги регистрираме.

# 668
Дидия, не е възможно. В момента има задължителна подготвителна група. Тя е 4-та група. Няма как Иван да учи до 2ра група с 2006 и после да го запиша в 4-та с 2005, защото не дават да се мешат наборите... Единствения вариант е да учи до 2-ра група с набор 2006, а след това да кара подготвителен клас към училище, което вече не е сериозно. Ако едно дете е умно, то не значи, че няма нужда например от следобеден сън, какъвто се предлага в ДГ, а в училище не. Иначе да - има надарени деца, има и надарени родители... Не може всички да са равни... Затова има психолози...

Pocoyo, нямам против обединяването на яслите с детските градини и създаването на ОДЗ където е възможно. Дори ако го направят с днешна дата пак съм за. И ще приема, че това е ОДЗ и няма да кандидатствам въобще за него, защото ще се запълни само от яслената група. Проблема е за различния подход към еднаквите деца.
Иначе да, всички критерии са оборими... За съжаление тези от ОС разчитат, че на никой няма да му се занимава да ги съди и ще си стане пак тяхното. Това е за съжаление.

Ели (Hrisa) , личните ти нападки вземат вече връх... То бива, то може ама толкоз не е редно... Ясно е, че не ме харесваш, аз тебе също, ама може ли да си контра дори и когато предложението е добро. За травмирането - ТОВА се правеше непрекъснато в нашето поколение, пък като гледам кви травмирани израснахме, направо ужас. Моето дете сменя вече 3та група. Травмирано е някъде между 2 и 3 минути, докато не види новото поле за изява. Ако така се травмираха децата щяха да играят на едни и същи площадки с едни и същи деца от раждането си и нямаше да има ясли и градини, че да не се травмират от новите хора в новата група. Айде стига глупости. И това не се прави заради мен, а заради 8000 деца. Аз съм най-лесна!

# 669
Уважаеми Г-н Джонев
Бих искал да разясните тази анкета която имате намерение да пуснете или вече сте пуснали до някого, така и не разбрах точно

Аз има предложение:

Защо тази анкета не я дадохте на фирмата която поддържа страницата? Там би могло съвсем в реално време да се проиграят всички предимстве, да се събере информация за това по кои критерии има най-много равенства на точки.
Така за около 1 месец бихте могли да "измислите" достатъчно справедливи и коректно дефинирани критерии така че да може да подредите децата в "опашка"и да ги въведете катообщо правило.

Сигурен съм че за 1 година щеше да се събере достатъчно информация кой критерии би бил справедлив и по кой родителите могат да се "класират"

така преди да въведете критерий ще имате достатъчно статистика
дане говорим че при добър избор на критерии можеше да няма деца с еднъв брой точки.

Моля да ни разясните каква е целта на анкетата и кво реално данни бихте искали да съберете с нея?

Предварително Ви благодарим

# 670
  • Върху лъчите на Слънцето.
Градини и групите, в които има свободни места в момента (няма чакащи или са по-малко от местата):
...
Съжалявам за разбърканите числа - тук е трудно да се форматират таблици.

Я.Дж.

Г-н Джонев, няма значение, че са разбъркани! Благодаря за труда, който полагате!    bouquet
Надявам се, че и тези, които трябва, също ще направят необходимите статистики, за да се предприемат и необходимите действия за разрешаване на проблема с ДГ.

# 671

Ако и аз съм разбрала правилно то 2007 и 2006 набор ще кандидатстват по новите правила,а останалите остават както са били досега.Не съм много сигурна ама май автоматично ще се прехвърлят даните,а не на ново да ги регистрираме.

Искаш да кажеш, че ще трябва само да се попълнят новите критерии, така ли? А желанията, не трябва ли и те да се въведат отново?

# 672
По тази причина шЪ попитам за 60 път - ако една майка е дала детето си за 600 евро в частна, защото няма места в държавна, то справедливо ли е майката, която плаща 600 евро за ЛИЦЕНЗИРАНА частна ДГ да не получи точка повече, а майките, които са имали късмета да "уредят" децата си в държавна за 40 лева да имат?

Хич не ми харесва тона ти, но по същество по този въпрос съм съгласна с теб - НЕ, не е справедливо. Приемам, че аргументът е, че детето вече е социализирано и затова има нужда от малко предимство. Тогава справедливо би било тази точка да имат всички кандидатстващи социализирани деца - от държавни и частни ясли, в София и където и да било, а също и от яслени групи в ОДЗ, ако сега кандидатстват за 1 група в ЦДГ.

Аз пък приемам,че аргументът е,че частната детска ГРАДИНА не е частна детска ясла. И след навършването на 3г, детето МОЖЕ ПРИ СЪЩИТЕ УСЛОВИЯ да продължи да си посещава същата детска градина.
Дали е частна детска градина или детегледачка или да си остане единия родител в къщи да си гледа детето или някоя баба или дядо...си е избор на родителите.
За съжаление той е вследствие на това, че места в държавните ясли и детски градини НЯМА, а не в следствие на това, че мойто или на някой друг детето е имало късмета да " се уреди"..
ФАКТ е, че чистата ясла е детско заведение ОБЩИНСКО което има равни задължения като яслените групи в ОДЗ, но на което не му е гарантирано продължението към ДГ (поради общински недомислици)
И ДА..приемам,че родителите на тия деца са знаели предварително,че пак ще ИМ СЕ НАЛОЖИ да кандидатстват..Тук спор няма. Говорим за 1 единствена точка, само за ЦДГ, която ЕВЕНТУАЛНО да им бъде дадена като компенсация, за това, че те нямат вина, че Общината не може да реши да обедини ДЯ с ДГ..
Само за да е по-ясно, искам да кажа, че този въпрос изобщо нямаше да стои, и всички противници на тази 1 единствена точка, щяха да са съгласни,че тия същите деца преминават автоматично в ДГ, АКО Общината го беше направила това въпросно обединение..Тогава дори кандидатстване на същите тия деца нямаше да има..
Е..какъв е проблема не виждам!
Тиоя деца ще кандидатстват наравно с всички останали. (със или без точка) Ако има точка, тя може да е в плюс на дете от еднодетно семейство и да му даде повече шанс от двудетно такова.. Е, и?
Честно..мисля,че малко повече толерантност не вреди никому..
И..признавам,че има такива случаи, когато родителите на едно дете са тръгнали с идея за частна Дг, но са видели,че не си заслужава и искат да се преместят..ОК..АКО си опишат случая и от Общината преценят, ще им дадат една или повече точки (до 6) и детето им може да има дори по-голям шанс от дете от ясла..
..
Направо циклим на едно и също и не разбирам защо го правим..честно..МЕСТА ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА НЯМА. А ВСИЧКИ СА РАВНИ.
Всички сме съгласни с това..И..какво от това? Пак 8000 деца ще са извън общинските Дг..

# 673

Искаш да кажеш, че ще трябва само да се попълнят новите критерии, така ли? А желанията, не трябва ли и те да се въведат отново?

Ами поне така ги разбрах нещата.А желанията можеш винаги да ги смениш дори и сега ако държиш можеш да размениш местата на детските градини.

# 674
Ели (Hrisa) , личните ти нападки вземат вече връх... То бива, то може ама толкоз не е редно... Ясно е, че не ме харесваш, аз тебе също, ама може ли да си контра дори и когато предложението е добро. За травмирането - ТОВА се правеше непрекъснато в нашето поколение, пък като гледам кви травмирани израснахме, направо ужас. Моето дете сменя вече 3та група. Травмирано е някъде между 2 и 3 минути, докато не види новото поле за изява. Ако така се травмираха децата щяха да играят на едни и същи площадки с едни и същи деца от раждането си и нямаше да има ясли и градини, че да не се травмират от новите хора в новата група. Айде стига глупости. И това не се прави заради мен, а заради 8000 деца. Аз съм най-лесна!

Ми може би трябва да смениш тона и нещата да си дойдат на място. И в интерес на истината не смятам че е редно която и да е от нас да прави сметка на другите деца. Моето дете пък се травмира при преместване и това ни докара и сериозни здравословни проблеми. И това може да се случи на всяко дете. Затова не смятам че идеята ти е добра ако се прилага чисто технически без да се отчитат интересите на тези деца и техните семейства.

В този смисъл мисля че много крайно и категорично се изказваш и в същото време изпадаш в криза когато някой ти противоречи, независимо от тона.

От моя страна - нищо лично, въпрос на мнение. 

Общи условия

Активация на акаунт