СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 783
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 675
Записвайки си детето в ясла ти го правиш с ясното съзнание, че се кандидатства пак.

Не съм съгласна! Съзнанието, че пак ще се кандидатства е ясно, но записването в чиста ясла може и да стане, защото детето е кандидатствало и не е било класирано в ОДЗ.

# 676

Децата от чистите ясли имате предвид ВСИЧКИ деца от ясли или децата, които са били на държавна софийска ясла, което е различно.

Под чисти ясли, АЗ ЛИЧНО разбирам детска ясла, в която след навършване на 3г детето няма възможност да продължи да посещава..
Разбира се..това е лично мое тълкуване на понятитето..

# 677

Как по какъв начин, чрез спонсорство. На който му е по-дълбик джоба той ще влезе.

А може ли някой да ми отговори точно, че нещо все не разбирам набор 2007 отново ли ще кандидатства или си остава опашката от миналата година? Много ми е важно, мерси.

Новия регламент ще е за набор 2006,2007,2008...,ще има нови данни който ще се попълват от профила на детето за двамата родители
По големите набори 2005,2004.... остават по стария.  Поне аз така съм разбрала

nivina , всички градини, към които проявяваме интерес са само градини. Т.е. още няма класиране за набор 2006  newsm78, защото не сме навършили годините, както и 10/12 от целия набор. Тоест благодаря за съвета, но той е неприложим ако не става въпрос за одз

Но аз давам примера точно за ОДЗ.И по мои наблюдения от миналата година досега мисля,че точно в ОДЗ-та са тези от които повечето деца с предимства.А в чистите детски градини са много по-малко.Не твърдя,че сам напълно права,но ми прави впечатление,че
не са чак толкова много майките с предимство,колкото ние си мислим.
И аз съм го гледала това,но интересуващите ме ОДЗ по списък има поне по 10-15 деца с предимство.....

# 678

П.С. Лично мнение: Ако трябва да си сложа ръка на сърцето, бих направил този въпрос да стане основен на предстоящите избори.  Възможно е да се разреши в рамките на две години, но далеч не само със средствата на общината. Без участието на държавата, не може да стане. Трябва да се даде възможност частни детски градини (подходящо регулирани и контролирани) да ползват субсидия - не просто за отглеждане на децата, а за осигуряване на качествено образование. Трябва да се привлекат млади хора - не просто с по-високи заплати, а с перспективи за развитие в една творческа и изключително удовлетворяваща професия. Необходимо е да се предефинират изискванията, условията и смисъла на предучилищното образование (да не говорим за училищното!). Никой няма да дойде на бял кон да го направи вместо нас. Викаме Неволята от 20 години и оставяме хора с интереси много различни от обществените да подменят реалността и демократичния процес.

bouquet  bouquet  bouquet

Господин Джонев, това ваше лично мнение е достойно за уважение..
Само ако и хората от кито това зависеше имаха подобно лично мнение, нещата за всички нас щяха да са много по-добри..Това вече е гражданска позиция..Поздравления за нея!

# 679
Уважаеми Г-н Джонев
Бих искал да разясните тази анкета която имате намерение да пуснете или вече сте пуснали до някого, така и не разбрах точно

Аз има предложение:

Защо тази анкета не я дадохте на фирмата която поддържа страницата? Там би могло съвсем в реално време да се проиграят всички предимстве, да се събере информация за това по кои критерии има най-много равенства на точки.
Така за около 1 месец бихте могли да "измислите" достатъчно справедливи и коректно дефинирани критерии така че да може да подредите децата в "опашка"и да ги въведете катообщо правило.

Сигурен съм че за 1 година щеше да се събере достатъчно информация кой критерии би бил справедлив и по кой родителите могат да се "класират"

така преди да въведете критерий ще имате достатъчно статистика
дане говорим че при добър избор на критерии можеше да няма деца с еднъв брой точки.

Моля да ни разясните каква е целта на анкетата и кво реално данни бихте искали да съберете с нея?

Предварително Ви благодарим

Господин (или госпожо) Х - това вече е правено и не решава въпроса. Статистика има предостатъчно и тя е използвана доколкото е възможно.

Само за информация - г-н Джонев е от фирмата, която поддържа страницата, т.е. информационната система.

# 680
himalomi  моето дете също е кандидатствало и не е било прието. Ти си имала избора за държавна ясла, аз не. Не виждам защо ти трябва да получиш точка за компенсация, а аз не. Според мен трябва да е обратното  newsm78.
Щурчо, една точка тук, една там... И хоп всеки в неговата посока. Точката за многодетни пак е само една, за яслата е една, за дете в същата градина пак е една, за породени също е една.... Ама като се съберат стават много.
Ели (Hrisa) ,... така съм започнала изречението си -..., много е простичко : деца от набор 2003, чиито родители имат желание да ги пратят на 6 години и половина на училище ги прехвърлят при набор 2002...  Не виждам какво му е на тонът ми и къде видя, че това, което съм предложила е без знанието или презенката на родителя за всяко конкретно дете... Обърни внимание на оцветеното, то е в основата на предложението ми. Аз моето бих го преместила - дори и само да направя място на друго детенце при този недостиг, но не бих се разсърдила на друга майка, имаща своите си доводи. Та, можеш да се извиниш...

# 681

П.С. Лично мнение: Ако трябва да си сложа ръка на сърцето, бих направил този въпрос да стане основен на предстоящите избори.  Възможно е да се разреши в рамките на две години, но далеч не само със средствата на общината. Без участието на държавата, не може да стане. Трябва да се даде възможност частни детски градини (подходящо регулирани и контролирани) да ползват субсидия - не просто за отглеждане на децата, а за осигуряване на качествено образование. Трябва да се привлекат млади хора - не просто с по-високи заплати, а с перспективи за развитие в една творческа и изключително удовлетворяваща професия. Необходимо е да се предефинират изискванията, условията и смисъла на предучилищното образование (да не говорим за училищното!). Никой няма да дойде на бял кон да го направи вместо нас. Викаме Неволята от 20 години и оставяме хора с интереси много различни от обществените да подменят реалността и демократичния процес.

bouquet  bouquet  bouquet

Господин Джонев, това ваше лично мнение е достойно за уважение..
Само ако и хората от кито това зависеше имаха подобно лично мнение, нещата за всички нас щяха да са много по-добри..Това вече е гражданска позиция..Поздравления за нея!

Замислям се за  корупция на тези хора  от примерно ..... частните детски градини - не обвинявам никои - просто мои мисли
те не мислят как да оправят положението , а как да сътворяват критерий  - е които влезе - ок , които не на частна ДГ   Money

# 682

И стига с тази социализация на децата от "чистите ясли". Не това е аргументът по който евентуално ще получат точка. Разликата между чистите ясли и всички останали ясли е че първите имат шанс да станат част от ОДЗ, а другите нямат. Т.е. децата от чистата ясла биха получили точка, която да компенсира донякъде институционалните недоразумения в ресорите на общината.
Все пак на никой не му се струва логично децата от яслени групи в ОДЗ да кандидатстват наново в градинските им групи.

Да компенсира, ама защо за сметка на нашите деца дето си стоят на опашка за ОДЗ (повече от 1 година) и не са били приети в чиста ясла?!

# 683
Ели (Hrisa) ,... така съм започнала изречението си -..., много е простичко : деца от набор 2003, чиито родители имат желание да ги пратят на 6 години и половина на училище ги прехвърлят при набор 2002...  Не виждам какво му е на тонът ми и къде видя, че това, което съм предложила е без знанието или презенката на родителя за всяко конкретно дете... Обърни внимание на оцветеното, то е в основата на предложението ми. Аз моето бих го преместила - дори и само да направя място на друго детенце при този недостиг, но не бих се разсърдила на друга майка, имаща своите си доводи. Та, можеш да се извиниш...

До колкото знам това си се прави неофициално при желание на родителите. Целият ти пост с изключение на първото изречение предполага задължително такова прехвърляне. В ПГУ има логика да се прехвърлят деца, които ще тръгнат по-рано на училище, но ми кажи каква ще бъде мотивацията на родител на по-малко дете, което вече е ходило година- две с една група, да реши да го прехвърли в по-горна група. И защо ако се освободи място в група 2005 трябва да се приемат деца 2006 набор, а не 2005 набор. И от този набор чакат доста деца по опашките.

Не смятам да се извинявам, защото смятам че съзнателно провокираш мен и останалите, които не мислят като теб. Съжалявам ако съм те разбрала погрешно, но от постовете ти оставам с такова впечатление.

# 684
Замислям се за  корупция на тези хора  от примерно ..... частните детски градини - не обвинявам никои - просто мои мисли
те не мислят как да оправят положението , а как да сътворяват критерий  - е които влезе - ок , които не на частна ДГ   Money
Аз пък се замислям,че в момента няма места за 8000деца в общински ДГ. НО..тия 8000деца и Частни ДГ не могат да ги поемат, нали?- просто нямат толкова капацитет..
Това води до няколко неща:
Търсенето, определя предлагането..т.е..има голямо търсене и малко предлагане => имаме високи цени на Частните детски градини и неприемливи условия там..
АКО частните ДГ станат достатъчно много, то те за да оцелеят в конкурентна среда, ще имат възможност да подобрят условията и/или да намалят таксата.
Смятам,че това би устройвало много повече родители..
..
За това подкрепям идеята да се насърчава частната инициатива в посока разкриване на нови детски градини и училища. Това, което държа е, към тях да има достатъчно строги изисквания откъм база- двор, помещения за спане и т.н..(все неща, които към момента ги няма)
И да...тогава, в условия на достатъчно частни ДГ, мога дори д априема, че общинските ДГ ще са по-социално насочени..
В момента обаче ситуацията е ненормална и няма дори избор..Понеже частните градини са с най-малко 12 пъти по-високи такси и..дори да приемеш,че ще ги платиш, пак няма гаранция,че ще има място за детето ти..

# 685
Ели (Hrisa) , набор 2006, защото както е видно от справката има свободни места за набор 2005. Малко по-надолу някъде има специална тема от една майка, която търси деца, че да се сформира група (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=374903.0 - ето я темата). За лозенец става въпрос - бившата логопедична ДГ. Иначе няма проблем да се приеме и набор 2005 или набор 2007 стига да има по-малко желаещи деца извън градините и повече вътре. Не може при 800 свободни места из софия и този недостиг просто да ги държим празни. Не е редно просто... наче незнам как се прави неофициално... Аз сега неофициално мога ли да кандидатствам за набор 2005  newsm78. Това е моето желание, но не виждам възможност - не и според тая система...
Щурчо, критериите за частни ясли са същите като за държавните. Мисля, че 4 квадрата на дете или нещо такова. дидия ако се включи ще каже... Също така изискванията за обучение са същите като в държавната, изискванията към храната и сънят също. Непрекъснато ги проверяват от МОН, Здравното, Риокоз или каквито бяха там институциите, хеи и т.н.... Единственото, което мисля, че го няма е задължитеен двор и повечето не го покриват. Проблема е, че 99% от детските заведения, които отглеждат деца не са частни градини/ясли, а са регистрирани като детски клубчета за почасово отглеждане на деца и не подлежат на никакви санкции и контрол, а лицензираните пък контрола над лицензираните е чисто битов - измити ли са с препарат тоалетните и имат ли необходимите изследвания и ваксинации хлапетата (бележки от личен лекар и т.н. като в държавната)... А заведенията, в които отглеждат децата ни освен от битов, имат нужда и от друг вид контрол - по отношение на образованието, обучението, възпитанието и т.н. Дълга тема и за съжаление много болна за мен... 

Последна редакция: вт, 24 фев 2009, 14:49 от Ger4o

# 686
  • гр.София
 Според отчета на Общината за отворени нови места през 2008г в 60 ОДЗ, Оборище трябва да има 1 нова група за 25 деца.
 Някой може ли да я намери? Аз-не.
 Там имаше прием през юни
                                    на 20 деца за 1-ва яслена
                                     4 деца за 2-ра яслена
                                     14 деца за 1-ва група
 Други места не са обявявани след това.

# 687
Ger4o, аз само казах, че някои деца са в ДЯ, а не в ОДЗ И поради причината, че не са класирани в ОДЗ.
Аз също съм за равнопоставеност на всички деца и съм се подписала под петицията, въпреки че е в мой личен ущърб.
От друга страна си мисля, че при система ДЯ, ОДЗ, ЦДГ и пр. и в създадената ситуация, не е честно яслите от ОДЗ да минават автоматично в градината, а за другите да не се предвиди никакъв подобен шанс /при кандидатстване за ЦДГ/. 

# 688
Момичета,
Имаме покана от БиТиВи да участваме в репортаж за петицията и причините за създаването й. Заснемането ще се извърши утре, по предварителна уговорка, която ще бъде потвърдена или променена от журналистката по-късно днес. Ако има желаещи да участват, моля да ми пишат. 

# 689
Аз като гледам таблицата, която г-н Джонев е публикувал съм ...много в голям размисъл..
Оказва се, че дори сега за набор 2005, 2004, 2003 и особено 2002 има доста свободни места..
Това означава, че реално, липсата на свободни места хич не е чак в такъв мащаб, какъвто се казва..Или греша?
Не е ли появата на системата това, което провокира в родителите стрес, че места няма и..следователно трябва да се кандидатства на всяка цена .. И точно поради това, купчина родители от набор 2006, които иначе не биха кандидатсвали, реално кандидатстваха?
И...ох..не мога да се освободя от усещането,че някой много сериозно ни манипулира с цифрата 8000 бр деца без места в ДГ...
Имам усещането,че са по-малко реално..ако са само от наборите 2006, 2007, 2008...- то верно,че имаше бум в раждаемостта и в преселението към София..ама...чак толкова ли драстично, че за 2005 има все още свободни места, пък...за следващите не само няма...ами..хич няма, че и 8000 деца извън класирането  newsm78( а тия набори дори не са още в градинска възраст..)
Направо не е за вярване.. newsm78

Последна редакция: вт, 24 фев 2009, 15:24 от *щурчо*

Общи условия

Активация на акаунт