СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 70 220
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 1 005
Не се смейте ,ей!  Laughing Питам, щото в началото беше само 1 точка. После го промениха на 2 точки, но не разбрах по 1 за всеки или 2 за един.  Laughing

Една приятелка е омъжена повторно, бащата на детето е в чужбина. То си живее с майка си и съпругът и. Е, в нейния случай, шансовете за прием са към нулата, май.  Confused  Щото тя губи 1 точка за раб. родител(понеже той не се осигурява тук), а ако загуби и за адрес.... А съпругът и си живее и работи тук, но все пак той не е бащата... Как се процедира в такъв случай? Не мисля,че би могла да разчита на точки от СОС...

В този случай се попълва полето с особени случаи и се обяснява особеността на случая и...от Общината дават точките, които би имало детето, ако съпругът на майката му беше баща...или..колкото там преценят,че трябва да дадат..

# 1 006
Добре аз вече тотално се обърках  #Crazy #Crazy #Crazy
Пуснах през нета малката ми кукла,може да сметнете за луда,ама да си знам,че е там,но сега какво ще почне да се класира чак в годината,която трябва да влезе ли ? newsm78 Ох нищо не ми е ясно и това за каква възраст иде реч,нали в яслите децата се примета към 1 годинка,виждам,че пишете и за молби носени в яслите?Ох моля за малко прояснения
Ама вие съвсем откачихте Simple Smile Записвайте ги ако искате още преди да са се родили дечицата. Нищо лично към теб Данитка, но просто се чудя колко ли още такива доста по-рано от необходимото записани деца има из тези безкрайни списъци с чакащи деца.

1. Не може да се регистрират в системата деца преди да са се родили, защото нямат ЕГН, а регистрацията е по ЕГН ( това го бях проверила още преди да се роди моето дете  Wink).
2. Деца, регистрирани в системата, преди да са навършили възраст за ясла (1 година или 10 месеца), просто си стоят там и когато навършат тази възраст, тогава системата ще започне да ги класира по реда на желанията, които са посочили. Такъв е случая на Данитка, такъв е и моя случай - нямаме участие в текущите класирания докато децата не навършат възраст за ясла. Така че, mariela_mimi, в списъците с чакащи няма такива деца. Полезното на тези т.н. "предварителни кандидатствания" е именно за целите на статистиката - да се преброят тези деца, предварително регистрирани с идеята, че ще кандидатстват когато навършат необходимата възраст.

# 1 007
Моето дете няма да стигне и до опашката...
Всеки ден пада с 2-3 места ooooh!
То има деца за 2 групи  с предимство Rolling Eyes
Те пък как ще влезнат всичките... newsm78

Ами може и да не влезнат всичките. Нали се говореше, че ще приемат квота - например местата с предимство да са 30% от общия брой места. Който влезне с предимство - влезне, който не - ще се реди за нормален прием заедно с другите деца за останалите 70% от местата.

Споко де....мислете малко..
Сега тия деца са с предимства, после ще имат точки..Може да се окаже, че някой от вас, ще имат повече точки от някой от тях..и нещата ще са тотално различни..

# 1 008
Това съотношение 30:70 за ДЗ като цяло ли ще бъде или за всяка група по отделно? Защото ако е за цялото ДЗ, то може да стане така, че за някои групи отново да има натрупване на повече деца с предимство, а не да са разпределени по възрасти. Примерно в първа група да са 90%  от децата с предимство за сметка на останалите групи, в които ще са другите 10%.

Никой не знае как ще е..предполагам,че ще е в рамките на всяка група във всяка една от детските градини ...Иначе няма никакъв смисъл..
Аз пък се зачудих..дали ще се взима впредвид колко от децата вече са влезли с предимство и ..ако квотата 30% е достигната или задмината да влизат само деца без предимства? (както ще е с момичета и момчета...) ?

# 1 009
Това с квотния принцип не противоречи ли на системата с точките се питам аз... Тоест всяка една точка, която ще получим си е предимство - тоест имащите адресна регистрация са с предимство пред нямащите, работещите са с предимство пред неработещите, многодетните са с предимство пред еднодетните и друдетните.... Тоест 30% от всички ще събират точки и ще се бутат вътре, а останалите ще се борят с равен шанс независимо дали имат адесна регистрация или не, дали работят или дали си плащат данъците... Или ще кажат кое е предимство и кое не... Странно ми е на какъв принцип ще е това, защото всяка една точка е предимство пред дете, което няма да я получи... Ще ни уморят докато не кажат каква е тайната на това велико решение, умувано цяла година  newsm78
Аз доколкото прочетох според г-н Джонев, с предимства ще са децата, които имат поне една точка допълнително по някой критерий...извън основните: адресна регистрация, работещи родители, платени данъци.. newsm78..но..вече в нищо не съм сигурна..

# 1 010
Щурчо, за нас може да са основни, ама за неработещ със сигурност му се струва, че това е допълнителна точка за неговото дете...

# 1 011
Щурчо, за нас може да са основни, ама за неработещ със сигурност му се струва, че това е допълнителна точка за неговото дете...
Аз не съм казала,че за нас са основни..
Цитирах прочетеното от г-н Джонев.
Възможно е да има и други критерии, които ще бъдат обявени за основни.
Според мен, за да бъде един критерий основен, то..би трябвало той да е такъв, по който ВСИЧКИ деца с здрави и прави 2 -ма родители могат да получат точки.

# 1 012
2. Деца, регистрирани в системата, преди да са навършили възраст за ясла (1 година или 10 месеца), просто си стоят там и когато навършат тази възраст, тогава системата ще започне да ги класира по реда на желанията, които са посочили. Такъв е случая на Данитка, такъв е и моя случай - нямаме участие в текущите класирания докато децата не навършат възраст за ясла. Така че, mariela_mimi, в списъците с чакащи няма такива деца. Полезното на тези т.н. "предварителни кандидатствания" е именно за целите на статистиката - да се преброят тези деца, предварително регистрирани с идеята, че ще кандидатстват когато навършат необходимата възраст.
                hahaha Joy Joy Joy Отново глупост  на СИСТЕМАТА !  Mr. Green Възрастта за ясла по новата наредба е 3 месеца и системата трябва да ви класира,а дали ще ходите си е ваш проблем или ще откажете.

Последна редакция: чт, 26 фев 2009, 17:59 от Didia

# 1 013
Това съотношение 30:70 за ДЗ като цяло ли ще бъде или за всяка група по отделно? Защото ако е за цялото ДЗ, то може да стане така, че за някои групи отново да има натрупване на повече деца с предимство, а не да са разпределени по възрасти. Примерно в първа група да са 90%  от децата с предимство за сметка на останалите групи, в които ще са другите 10%.

Никой не знае как ще е..предполагам,че ще е в рамките на всяка група във всяка една от детските градини ...Иначе няма никакъв смисъл..
Аз пък се зачудих..дали ще се взима впредвид колко от децата вече са влезли с предимство и ..ако квотата 30% е достигната или задмината да влизат само деца без предимства? (както ще е с момичета и момчета...) ?
                 В групите с текущ прием не може да се приложи 30/70 .Ако се освободи място /а те и без това са над регламентирания капацитет/ се заема от първия чакащ в списъка.Това съотношение се прилага само за новите групи.

# 1 014
Didia , глупост не е това, което аз казвам, а противоречието между нормативната уредба и съществуващата практика. Това, което аз казвам, е това, което се практикува в момента в системата, така че не е глупост.  Naughty
Информационната система НЕ Е настроена да класира децата от навършване на 3 месеца и ти го знаеш. Освен това в едно от интервютата, които напоследък Фандъкова се уби да дава, тя каза откровено, че яслите и персонала в тях НЕ са готови и нямат условия да приемат 3-месечни бебета. Всички знаем, че това скоро няма да се случи, ти самата можеш да го потвърдиш, защото знаеш, че условия за гледане на толкова малки бебета няма, нали?! Ако е вярно това, което ти казваш, то защо тогава моето дете все още не участва в класирания в ИСОДГ?

# 1 015
                  Little wingels , неправилно съм се изразила и веднага ще редактирам! Embarassed Ти НЕ казваш глупост, а системата е глупава!Или някой просто не се съобразява с нормативмните документи.
                  Пропуснах - вярно е , че ДЯ нямат готовност да приемат 3 месечни бебета,но бебетата могат да кандидатстват и да бъдат приемани.Когато аз преди две години подадох документи за детето ни родено края на октомври на колко е било? Първо - при подаване на документите и второ - при класирането м.май?Не е трудно да се изчисли и от септември детето тръгна на ДЯ защото си имаше 10-те месеца. LaughingТа КАК преди можеше,а сега - не може! Mr. Green При това преди нямаше условие от 3 месеца .

Последна редакция: чт, 26 фев 2009, 18:05 от Didia

# 1 016

В групите с текущ прием не може да се приложи 30/70 .Ако се освободи място /а те и без това са над регламентирания капацитет/ се заема от първия чакащ в списъка.Това съотношение се прилага само за новите групи.
Разбира се,че само за тях..През цялото време говорим за класиране по новия регламент..
Тия деца, които ще си се класирват по стария регламент..там е ясно..-харесва ни или не..децата с предимство изпреварват всички останали, ако се освободи място..Ако няма деца с предимство- първия в списъка...
..
Впрочем, някъде по-нагоре някой питаше как може от 55 място да стане 56 чакащ..
Може..ако някой с предимство си е бил деактивирал кандидатурата в точно тази градина...или..ако междувременно са приели другото му дете в същата градина , но друг набор (братче/сетриче) или...ако им се е родило трето дете с разлика до 10г..

# 1 017
                hahaha Joy Joy Joy Отново глупост !  Mr. Green Възрастта за ясла по новата наредба е 3 месеца и системата трябва да ви класира,а дали ще ходите си е ваш проблем или ще откажете.
Е лично мен това ме застреля  #2gunfire
Може ли малко по ясно обяснение,за тези 3 месеца то е ясно,че няма как аз да си дам детето на 3 месеца и че те няма как да се грижат за него,но това означава ли,че ще почне да се класира сега като навърши 3  newsm78 #Crazy

# 1 018
Може ли малко по ясно обяснение,за тези 3 месеца то е ясно,че няма как аз да си дам детето на 3 месеца и че те няма как да се грижат за него,но това означава ли,че ще почне да се класира сега като навърши 3  newsm78 #Crazy

Никой не знае..
Регламента, който се подготвя касае деца от 10м до 7г..
На срещите на работните групи се коментираше,че за 3м бебета няма условия в яслите и...вероятно тия деца ще могат да кандидатстват, но не през системата..т.е..на място при директорките на чистите ясли..Друг е въпроса ДАЛИ ще има места...и дали директорките биха поели подобна отговорност..
Мен ако питате, трябва да се отмени тази нормативна уредба, която го допуска...Просто..бебе на 3м си има нужда от домашна обстановка, а не от 20 други ревящи бебета около себе си...
В нашата ясла има едно БЕБЕ на 11м..което дори ходи..ама..е все в ръцете на сестрите, защото няма друг начин да го опазят от тичащите деца..Представям си дете на 3м...що играчки ще му се напъхат в устата от останалите батковци и каки на по 2г.. smile3511..то..ако са само играчки..- прекрасно...ама..може и някое кюфте примерно..или нещо друго..
За мен е супер безотговорно да се мисли,че дете, което не е на обща храна, и е абсолютно безпомощно, както да индикира,че нещо не му е наред, ..абе... ох..това за деца на 3м и детска ясла с още 20 деца е чиста лудост...честно..

# 1 019
Е лично мен това ме застреля  #2gunfire
                  Тук не стои въпроса - дали ще си дадеш детето на ясла на 3 месеца /със сигурност едва ли ще се намери толкова отчаян и в безизходица човек/  ,но е ФАКТ,че детето МОЖЕ ДА КАНДИДАТСТВА  и системата трябва да го включи в класиранията.В предния ми пост обясних какво беше преди и при това нямаше пречки и условие ,че може да се приеме на 3 м.Всички,които навършват една година в годината на кандидатстване си биваха приемани и не са изхвърляни от системата.При това приема в ДЯ е поетапен и по-малките се приемат след септември - Х,ХI,даже и ХII м.

Общи условия

Активация на акаунт