СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 70 015
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 1 365
  • София, под Карлсон
Добро утро на всички!

Просто погледнете този линк, за да видите как се действа в "нормалните" държави.

http://news.ibox.bg/news/id_1550809521

# 1 366
Добро утро на всички!

Просто погледнете този линк, за да видите как се действа в "нормалните" държави.

http://news.ibox.bg/news/id_1550809521

Еми хората там са си помислили за своите граждани, сега мислят и за емигрантите...тук за нас не мислят...ама изобщо!!!Виж за емигрантите не знам мислят ли нашите управници или не, не мога да твърдя със сигурност!

# 1 367
И срещу тях да тичаме, пак не можем да ги стигнем..
Но което е по-важното във Виена има воля за това децата да придобиват по-добро образование и знания, пък тук..в родната ни страна, волята е да се отглеждат поколения лишени от такива..
А бяхме една от най-интелигентните и образовани нации ...
Обаче...сега поне знам къде ще отида да търся работа .. Мисля,че дори в 21 век може човек да е икономически емигрант...

# 1 368
  • София
приемането на деца в ОДЗ извън системата продължава и текущо. както разбрах днес, на директорката на нашето ОДЗ в неделя е бил спуснат от общината поредният списък със "спешни" за приемане специални случаи.

# 1 369
За пореден път поздравявам всички чакащи с новия регламент, който  ще бъде приет в най-скоро време  Laughing

http://www.youtube.com/watch?v=6Yd5qUxNptI

# 1 370

Този проблем може да се реши, като се разреши на децата родени в края на годината да имат право да кандидатстват със следващия набор. Още повече, че дори и да ги приемат септември те ще са още непроходили и това няма да е от полза нито на персонала в ДЗ, нито на повечето майки. За съжаление като дадох това предложение в работната тема нямаше особено голяма подкрепа.

Ти сериозно ли го мислиш?
Моето дете е родено юли..
И през май няма да има 3г..Но..до следващия септември ще е на 4г..
И ти викаш..."проблема ще се реши"?????????
ЧИЙЙЙ проблем?
Детето ми сега е на 2г и 8м и макар да няма 3г говори като възрастен,. Разказва приказки, пее песни - целите текстове с вярна мелодия..(няма да изброявам какво друго прави,че..може да ме обвинят,че го занимавам с неща не за възрастта му, макар той да занимава мен, а не аз него с тия неща)
Както и да е..
Сега ходи на ясла..и му е скучно там....с ревящи по цял ден деца за мама, които дори не говорят членоразделно.
И ти ми казваш,че трябва да изчака да стане на 4г за да почне ДГ ????
А до тогава?
Да почне и той нечленоразделно?
Че той в яслата се научи да си лапа пръстите, да пълзи и куп други "умения"..ценни..
И това, защото някой умник от системата за кандидатстване решава кой какви права има!
Нямам думи просто, ако се окаже,че няма право детето ми да кандидатства дори с набора си! ОБЕЩАВАМ,че ще съдя наред тогава!

Говоря за деца, родени в края на годината- и то на право на избор. Твоето дете е родено в средата на годината и е естествено да умее всичко, присъщо на набора му и да искаш да бъде с него. Действително май месец няма да има навършени години за прием в горна група, но май месец е само класирането, а приема е от септември. Останах с впечатление, че в класирането м.май ще участват всички, родени през съответната година.
 http://kg.sofia.bg/?page=news&id=115
"Mного родители се безпокоят, че активирането на предварителните кандидатури става в деня на навършване на съответната възраст на техните деца.
Самият ден на активиране на кандидатурата (рождената дата) няма да има значение при класирането според новия регламент за прием за групите от м. септември 2009 г.
Денят на активиране има значение само за класирането в групите с текущ прием, където се запазват правилата и опашките от 2008 г."
Така че ако държат на казаното от тях, твоето дете не би трябвало да има никакъв проблем.

Извинявам се на Луда Мара, че съм ползвала цитата и неправилно. Писах посред нощ и не съм вникнала в написаното от нея:
"И мен ме притеснява този въпрос. Моето дете е родено в края на ноември. В момента системата не позволява кандидатстване поради "ненавършена възраст". Ще мога ли да кандидатствам след като приемат регламента? Защото в противен случай ще кандидатствам ноември, когато всичките места са заети."
Отговорът на въпроса и също би трябвало да е в горепосочения цитат.

А моят проблем е друг. Детето ми е родено м.12,2008г. С приемане новия регламент и отваряне системата за кандидатстване с прием от септември 2009г., то /пак ако държат на горния цитат/ ще има право да кандидатства, но не смятам да го дам от септември /ако разбира се ни приемат Praynig/  защото м.09 ще навърши 9месеца и няма дори да е проходило. А това няма да хареса нито на персонала в ДЗ където кандидатстваме /казаха че не приемат непроходили, но какво ще правят ако системата им класира такова дете???/, нито на мен. За това искам да имам право на избор да кандидатствам със следващия набор.
Предполагам, че ще има майки, с деца родени м.12, които кандидатстват за детска градина, а не за ясли, които ще преценят, че детето им, родено в края на годината отговаря повече на развитието на децата от следващия набор и ще се възползват от тази възможност, но основният проблем според мен е за родените в края на годината, тръгващи в първа яслена група.
Ако някой ми отговори, че нищо не ми пречи да кандидатствам следващата година- да знам, но тогава няма да имам почти никакъв шанс, защото местата за набора ще са заети.
Няма ли и други майки, четящи форума с този проблем?

# 1 371
  • София

Този проблем може да се реши, като се разреши на децата родени в края на годината да имат право да кандидатстват със следващия набор. Още повече, че дори и да ги приемат септември те ще са още непроходили и това няма да е от полза нито на персонала в ДЗ, нито на повечето майки. За съжаление като дадох това предложение в работната тема нямаше особено голяма подкрепа.

Голяма щуротия. Моето дете през ноември прави 3 години, на ясла не е ходило. Сега какво, да го запиша на ясла на 3г и на градина на 4, на училище на почти 8???
Ами те в яслите ги отписват като навършат 3, какво правим тогава, от ноември до септември? Висим на опашки за текущи групи? Нали се сещаш колко ще се освободи място?

# 1 372

По-скоро да се разреши на родените в началото на годината да кандидатстват с предния, отколкото това. Абсурд! Няма как да получиш подкрепа. Все едно да тръгнат на училище на 8 години, щото, видите ли, са родени в края на годината! ooooh!
За да не тръгнат на 8г. на училище /въпреки че и това според мен би трябвало да е право на избор на родителите, още повече че дете родено м.12 ако тръгне със следващия набор септември ще е на 7г./ може да се прехвърли в градинска група с набора си /говоря за дете тръгнало на ясли със следващия набор-така и така яслените групи са смесени/ или ако тръгне на градина със следващия набор -да има право да тръгне предучилищна с набора си.
Това според мен е наложително особено за ясленчето. Надявам се да съм се обосновала добре в горния пост.
Това право на избор няма да навреди на интересите на другите деца, ако имаш право да кандидатстваш само с 1набор- или със своя или със следващия, а ще даде на тези деца равна възможност с другите.

# 1 373

Голяма щуротия. Моето дете през ноември прави 3 години, на ясла не е ходило. Сега какво, да го запиша на ясла на 3г и на градина на 4, на училище на почти 8???
Ами те в яслите ги отписват като навършат 3, какво правим тогава, от ноември до септември? Висим на опашки за текущи групи? Нали се сещаш колко ще се освободи място?

http://kg.sofia.bg/?page=news&id=115
"Mного родители се безпокоят, че активирането на предварителните кандидатури става в деня на навършване на съответната възраст на техните деца.
Самият ден на активиране на кандидатурата (рождената дата) няма да има значение при класирането според новия регламент за прием за групите от м. септември 2009 г.
Денят на активиране има значение само за класирането в групите с текущ прием, където се запазват правилата и опашките от 2008 г."
Така че ако държат на казаното от тях, твоето дете не би трябвало да има никакъв проблем.

Извинявам се на Луда Мара, че съм ползвала цитата и неправилно. Писах посред нощ и не съм вникнала в написаното от нея:
"И мен ме притеснява този въпрос. Моето дете е родено в края на ноември. В момента системата не позволява кандидатстване поради "ненавършена възраст". Ще мога ли да кандидатствам след като приемат регламента? Защото в противен случай ще кандидатствам ноември, когато всичките места са заети."
Отговорът на въпроса и също би трябвало да е в горепосочения цитат.

# 1 374
Рени, то хубаво да се разреши, но ако има места. Защото за 2007 и 2008 също са малко местата. Виж ако има места е добре, но като няма ... иначе какво ще кажеш на родителите на деца от 2007 и 2008? "Стани да седна", вашите няма да влязат, че моето е по-голямо и трябва първо то да влезе?!?

може да се прехвърли в градинска група с набора си /говоря за дете тръгнало на ясли със следващия набор-така и така яслените групи са смесени/ или ако тръгне на градина със следващия набор -да има право да тръгне предучилищна с набора си.
Това според мен е наложително особено за ясленчето. Надявам се да съм се обосновала добре в горния пост.
Това право на избор няма да навреди на интересите на другите деца, ако имаш право да кандидатстваш само с 1набор- или със своя или със следващия, а ще даде на тези деца равна възможност с другите.
Именно защото родителите настояват за такива прехвърляния е забранено записване не в набора или поне става много трудно след уговорки с директорката. Как да го прехвърлят като групата от набора е пълна и ходят 30 деца? Къде да го денат като ти искаш да го пуснеш на предучилищна, да прескочи напр. 3-та група и настояваш, а място няма?

# 1 375
Ако някой ми отговори, че нищо не ми пречи да кандидатствам следващата година- да знам, но тогава няма да имам почти никакъв шанс, защото местата за набора ще са заети.
Няма ли и други майки, четящи форума с този проблем?
             Изобщо не си права!Можеш спокойно да кандидатстваш и следващата година,защото /особено в ОДЗ-тата/ се приемат сега повече деца от 2007 година,а по - малък % от 2008 година.Следващата година 2008 ще са повече от кандидатстващите 2009 година.
             Луда Мара,твоето дете си е направо за ДГ,не за ясла.След като 2009 навършва 3 години няма значение кой месец ги навършва.Предполагам,че е 2006 година и си е за ДГ.

# 1 376
  • София
rreni, извинявай, бях пропуснала предния ти пост  bouquet

# 1 377
             Изобщо не си права!Можеш спокойно да кандидатстваш и следващата година,защото /особено в ОДЗ-тата/ се приемат сега повече деца от 2007 година,а по - малък % от 2008 година.Следващата година 2008 ще са повече от кандидатстващите 2009 година.

Дано във всички ОДЗ-та да е така. Наистина разбрах, че яслените групи са смесени и директорките преценяват по колко деца от 2-та набора да приемат, но като гледах начина на прием 2008г., за повечето ОДЗ системата показваше за набор 2007 за 1група свободни места 20, вече заети около 5, и 15обявени за свободни. Т.е. след приема септември ще има 20приети деца от най-малкия набор. Следващата година би трябвало да има свободни места само ако някое дете се откаже. Не мога да разбера защо от системата за прием разбирам едно, а в ДЗ /включително и цитирания пост/ казват друго. Може би има грешка в разсъжденията ми за обявяването на местата?

Рени, то хубаво да се разреши, но ако има места. Защото за 2007 и 2008 също са малко местата. Виж ако има места е добре, но като няма ... иначе какво ще кажеш на родителите на деца от 2007 и 2008? "Стани да седна", вашите няма да влязат, че моето е по-голямо и трябва първо то да влезе?!?

[
Тук не си права. Първо моето е набор 2008 и ако кандидатства на общо основание с набор 2009, то ще намали бройката кандидатстващи набор 2008, където евентуално ще кандидатства дете, родено декември 2007.

може да се прехвърли в градинска група с набора си /говоря за дете тръгнало на ясли със следващия набор-така и така яслените групи са смесени/ или ако тръгне на градина със следващия набор -да има право да тръгне предучилищна с набора си.
Именно защото родителите настояват за такива прехвърляния е забранено записване не в набора или поне става много трудно след уговорки с директорката. Как да го прехвърлят като групата от набора е пълна и ходят 30 деца? Къде да го денат като ти искаш да го пуснеш на предучилищна, да прескочи напр. 3-та група и настояваш, а място няма?
Права си. За това не бях помислила.

Успех на всички!

# 1 378
Ей...побъркаха ни с този нов регламент..
Хората почнаха да се притесняват, че не могат да си регистрират неродените деца..
Вместо да ни улеснят , всичко стана още по-сложно..
..
Сега...почвам да си мисля.., че следващия мъдър ход ще е ...да се върне онова положение с кандидатстването (подаване на писмена молба в ДГ)още щом се роди детенцето..
Мисля.., че натам вървят нещата..(пък..директорките може и в системата да ги вкарват- те ще си решават..., ама...ще си знаят кой колко и кога се е сетил..) newsm78

# 1 379
Ей...побъркаха ни с този нов регламент..
Хората почнаха да се притесняват, че не могат да си регистрират неродените деца..
Вместо да ни улеснят , всичко стана още по-сложно..
..
Сега...почвам да си мисля.., че следващия мъдър ход ще е ...да се върне онова положение с кандидатстването (подаване на писмена молба в ДГ)още щом се роди детенцето..
Мисля.., че натам вървят нещата..(пък..директорките може и в системата да ги вкарват- те ще си решават..., ама...ще си знаят кой колко и кога се е сетил..) newsm78

и все още не е късно да го направят. сега ще ти дам един пример - в началото на м. април 2006 г., когато дъщеря ми бе на 2 месеца, отидохме заедно в ДГ и подадохме молба за прием през 2009 г., за която молба естествено получихме входящ номер. уведомиха ме, че към момента на подаване на нашата молба ние вече сме пети от набор 2006. и това се случва в началото на 2006 г. предполагам, че до края на същата година, подалите молби са били над 30, и при всички случаи достатъчно, за да се запълни бройката за прием за учебната 2009-2010 г.... с две думи - ясно е, че 8 000 деца (примерно, не знам точната цифра) няма да имат възможността да бъдат приети... т.е. какъвто и регламент за прием да измислят (подаване на молба през 2006 г., регламент на СО, фактор време и пр.) винаги 8 000 деца няма да бъдат приети... но се надавам регламента за прием поне да е справедлив... неприетите все ще са 8000, но поне приетите ще бъдат приети по регламент, който е едновременно законосъобразен и целесъобразен...

Общи условия

Активация на акаунт