СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 952
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 1 395
Попълних я...не видях предимството за брат/сестра в същото ДЗ...да не би окончателно да е отпаднал този критерий?
И аз попълних анкетата, разгледах новите критерии и също не видях да присъства критерия Брат /сестра в същото детско заведение.
Това адски ме притеснява. Та аз едвам успявах да заведа едното си дете на градина и да стигна навреме на работа, а да обикалям две различни градини... просто е абсурдно и немислимо! 

# 1 396
  • София
tanini, можеш само да ги регистрираш, не е задължително да кандидатстваш. Моите кандидатури са само предварителни.

# 1 397
  • София
А може ли само да се регистрирам малките, без да кандидатстват, че искам да попълня анкетата?

Да, ще я видиш и без предварителни кандидатури даже.

Ники., благодаря!

# 1 398
  • София
Благодаря ви   bouquet

# 1 399
  • София
Този регламент е пъъълно безумие! Правено, ама недоправено, та недоправено! От къде тръгна и до къде стигна  ooooh! Всички родители ще имат равен брой точки и вече съвсем става неясно точно как ще се приемат децата.
Ужасно просто!
И за това ли се изразходват средства и се плаща на фирми?!? За да има отново каша, равни точки и неясни опашки? Много се ядосах. За какво изобщо го правят това точкуване, като отново опираме до опашките, които трябваше да се избегнат ????

Поне получих мейл с известие за анкетата  ooooh!

# 1 400
  • гр.София
 Въобще няма да я попълня.

# 1 401
  • София
Аз я попълних,но много се ядосвах,пълно безумие #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 1 402
skapi mami .i az imam problem sas deckite qsli. be6e fevruari i mi kazaha 4e navar6i li 3g go mahat. ta nie pravim 3g sa6tiq mesec ,mn se nervirah za6toto ne mi kazaha pretvaritelno.i sega deteto ostava edin vit na ulicata.kakva e tazi na6ta darjava nqma opraviq . #Cussing out
i sega trqbva da 4akame do septevri.

# 1 403
  • София
Мами да ви питам - въпросната точка за посещаемост на държавна ясла за кое важи при кандидатстването - за ЦДГ, за ОДЗ или за двете. Преди имам бегли спомени, че се даваше само при кандидатстването в ЦДГ, но сега нямам идея ... вие имате ли такава информация???  newsm78

# 1 404
Този регламент е пъъълно безумие! Правено, ама недоправено, та недоправено! От къде тръгна и до къде стигна  ooooh! Всички родители ще имат равен брой точки и вече съвсем става неясно точно как ще се приемат децата.
Ужасно просто!
И за това ли се изразходват средства и се плаща на фирми?!? За да има отново каша, равни точки и неясни опашки? Много се ядосах. За какво изобщо го правят това точкуване, като отново опираме до опашките, които трябваше да се избегнат ????

Поне получих мейл с известие за анкетата  ooooh!

Спокойно, в много ОДЗ няма да има опашки. Ако си забелязала критериите, които влизат в квотата не включват брат/сестра в ДГ, но педагогическите съвети когато си приемат правилниците, ще си го включат. Както и каквото друго преценят че е удачно за тяхната градина. Може да разстояние от ДГ. Може да е срок на адресна регистрация или нещо друго. Но аз лично се съмнявам в някоя ДГ, педагогическия съвет да не си сложи брат/сестра в ДГ като критерий за прием и то основен. И на практика ще стане като миналата година, с изключение на това че има реална възможност с квота за социалните критерии, някой наистина закъсал да остане без ДГ.

Но нали родителите искаха квоти. Пък искаха и критерия брат/сестра да остане. И сега ще имат и квоти и критерий. Както каза Щурчо и вълкът гладен и агнето изядено. Честито на който остане на опашката в квотите - да си търси друга ДГ (или държава).

И предлагам еднодетните вече да се насочат към господин Диков, защото в ДГ едва ли ще имат повече успех от миналата година. Но пък могат да си издействат някой от 120-те парцела, отредени за ОДЗ (ако все още има някой непродаден). Може и ОДЗ да им вдигнат - само за еднодетни. Като компенсация за усилията и пуснатата петиция.

# 1 405
Голям номер ще ни извъртят, ако накрая се повтори ситуацията от тази година с предимствата и специалните случаи и ...за капак ни подредят и пред градините на физически опашки СЛЕД целия цирк наречен "електронно кандидатстване"..
Но..натам вървят нещата...като гледам..

# 1 406
 Попълних и аз анкатата и подкрепих квота от 30 %. Мисля, че квотата е необходима, тъй като в моя район опашките за яслените групи са пълни с предимства, на места доста повече от колкото са самите места. Например, за 8-мо ОДЗ, за първа ясленска група, чакащите към момента деца с предимство са 41. Групата е от 20 деца и съм сигурна, че цялата е запълнена с предимства. Значи в това заведение ако няма квота абсолютно никога "обикновено" дете не би могло да постъпи. Вижда ми се меко казано несправедливо.
 В тази връзка обаче, като кандидатстват повече от 30% деца със социални предимства как ще ги класират и на какъв принцип ще отпадат? Кой ще определи кой критерий е по-социален и кое дете е в по-тежко положение?  newsm78

# 1 407
Не знам къде видяхте квота в проекта за правила. Има квота само за социалните случаи. ДГ ще си приемат свои правилници със свои критерии и свои точки. Тези правилници ще бъдат качени в сайта за всяка градина индивидуално, известно време преди кандидатстването. Т.е. всеки, който не влиза в социалната квота си поглежда желаната градина и си казва - тука имам шанс - там нямам.

Ако в правилника се дават примерно 5 точки на деца с брат/сестра в ДГ или ако близнаците отпаднат от социалните критерии, но съвсем логично получат няколко точки по правилника на ДГ - какъв е шансът на "обикновени" деца да влязат в по-популярните ДГ? Пак никакъв.

Така че, четете какво подкрепяте. Има квоти и те ще бъдат само за социалните случаи (брат/сестра в ДГ не спада към тях, както и някои други), но останалите 70% пак ще се подреждат по предимства, но вече определени от самите ДГ. За да не решите че си измислям - информацията е от обсъждането в Комисията по образование към СОС. И въпреки че се възпротивихме - вероятно правилникът ще бъде приет в този или много подобен вид.

Т.е. нито социалните случаи ще влязат със сигурност, нито обикновените ще получат така желания равен старт.

# 1 408
  • София
Ели,  в проекта за правила пише

"3.1. В обединените детски заведения /ОДЗ/ и целодневните детски градини /ЦДГ/ се приемат до 30 % от общия брой свободни места деца с предимство преди всички останали кандидатстващи деца, ако отговарят на следните критерии:"

От изброените критерии аз разбирам, че в състезанието за 30-те % ще участват почти всички-и социалните, и близнаци, и многодетни, и ясленчетата, и всички с някаква адресна регистрация в София.

Не знам, може и грешно да тълкувам, но така е написано.  Tired

# 1 409
Моля ви, прочетете внимателно написаното от Ели. Само ще добавя, че в общината под "квота" се разбира само квота за социалните случаи. Т.е. когато гласувате за квота, това означава, че това е квота само за социалните случаи (сираци, инвалиди, в риск и т.н.). Всички останали ще се подреждат по низходящ ред според сбора от точки, които натрупат по останалите критерии (адресна регистрация, платени данъци, работещи родители, ясла, близнаци и т.н.). За многодетните още се колебаят дали да ги включат в социалните или в общите критерии. При равен брой точки ще се прилагат допълнителните критерии, определени във всяка ДГ (най-вероятно брат/сестра, близост до ДГ и/или каквото друго решат). Така че ситуацията с предимствата ще е пак същата. Само че има реален шанс наистина нуждаещи се деца да не могат да попаднат в квотата и да останат извън ДГ. Няма групи, запълнени само с деца със социални предимства - запълването е преди всичко по критерия брат/сестра -  така че тази квота не върши никаква работа на еднодетните семейства. Затова и аз ви моля да помислите добре преди да гласувате за нея.
И пак остава въпросът с класирането на финала - когато всички точки, предимства и каквото се сетите още са приложени, но за останалите 2 свободни места чакат 20 деца с равен брой точки (бройката места и деца е напълно условна). Дали сте съгласни те да се наредят на физическа опашка пред ДГ? Пък който превари (или има достатъчно роднини, за да отвисят 3 денонощия на смени).

Общи условия

Активация на акаунт