СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 977
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 1 455
  • нейде там, където ....
.....
Защото единствения начин първите/единствените деца в семейството да бъдат с сравни шансове е рулетката. За това и "Родители" я подкрепиха, но повечето хора са против нея.
......
Повечето хора не я подкрепиха, защото няма гаранция и начин това да се направи достатъчно прозрачно и не се гарантира, че от там няма да бъде класирано "подходящото" дете. Не е добра идея и за освободените през годината места, в групи за текущ прием, каквито ще са наборите 2006 и следващите. Колкото и да иска една майка да бъде прието детето в ясла (градина), то някак си не става да каже на работодателя "Приеха ми детето, до две седмици се връщам на работа". Защото тя трябва да декларира това и (според НОИ) това означава майчинството да бъде прекратено. Жребия създава много по-голям хаос, отколкото повечето родители могат да си представят.

И факта, че за нещо толкова важно, като грижите за детето ти, нищо не зависи от теб и не можеш да направиш нищо - това е само едно от следствията на жребия, заради което това не се приема от повечето родители.

# 1 456
  • гр.София
 Много е празнично тук,няма що.

Забавно е. Хем петицията безмислена и жалка с 300-те си подписа (делете ги наполовина. Сигурно са 150 семейства)-хем тя е виновна за целия миш-маш. Внесохме я в петък. Така че не е тя причината.
 Ели (модератор), ти четеш темата от самото й начало.
 Пенелопа повтаряше до втръсване,какво ще се случи със с-мата, а Клеопатра я хокаше,че ни настройва,че нищо не разбира и че всичко ще е наред.Дори аз бях оптимист,че ще кандидатстваме успешно.
Имаше обещания-от Фандъкова,повтаряни от СНБМ,че срине ли се кандидатстването,ще бъде прекратено!
 Кандидатстването ни скъса нервите. А 1 200 деца (доста повече са вече) влязоха като специални случаи.
 Организациите няма да ни поведат на протест пред Общината,понеже имат много други проекти съвместно с тях и трябва да продължат доброто си сътрудничество. Те си имат кампании за многодетните,за близнаците. Разбирам ги.
 Много исках да се организираме за протест срещу недостига на места. Това е нещото,което обединява родителите. Не стана.
 Дребните неща,които направих -писала съм във виртуалното деловодство .
 Питала съм за странно класирани деца.
 Писала съм в обратна връзка.
 Включително и за "приятелката" ми Моли Саара Кол Simple Smile.( Отговор нямам)
 Какво още мога да направя?!
 Да. Подкрепих Петицията.
 И не я развяваме из форума.Много сме скромни даже.
 Обикновено я споменаваме,за да отбиваме атаки в тази тема.

ПП. В общината много добре знаят предложението за квоти на Лови.
 Петицията трябваше да е максимално кратка-за да я прочетат хората,все пак.

# 1 457
.Ели., в петицията много ясно пише каква е идеята ни за квотния принцип. Свободните места в квотата от 70% се разпределят за децата от семейства без привилегии.
Но не казваш как? По какъв принцип? Тези места или ще бъдат разпределени на случаен принцип или на базата на някакви привилегии и критерии. Всеки критерии ощетява някоя група. Най-ощетени ще бъдат родителите на едно дете, живеещи отскоро в София в новите квартали, където няма градини. Справедливо или не това е начина. Ако имаш друг пиши какъв е. А не казвай, че е нечестно, ние знаем, че е  Simple Smile, но една година не намерихме по-честен.

jd , аз не подкрепям идеята децата да се разиграват на търг, но не мога да си изкривя душата - няма друг справедлив начин! Това е начина родителите на едно дете, дошли в последната година в столицата, живеещи сред разораната нива на Манастирски ливади да имат някаква надежда. Ако имаш друго предложение напиши го.

blanc, да, задълбочено чета темата повече от година, смея да твърдя, че съм наясно с проблемите, нищо, че не съм ходила на срещите в общината и нямам никакъв личен интерес. Не искам да се изтъквам, но не само пенелопа, а и моя милост предрече  Wink краха. Не бях хокана много, защото съм модератор  Simple Smile.

Всъщност има друг относително справедлив начин, освен жребия и той е да теглим една дълга и къдрава, да си признаем, че не сме дорасли за системата и да се подредите на 1.Април на истинска опашка пред градините. Който чака дълго и търпеливо на Септември ще бере места, който го мързи и си намира извинения ще псува по форумите. Но едно е ясно - ще има няколко хиляди псуващи.

Последна редакция: нд, 08 мар 2009, 13:27 от .Ели.

# 1 458
Аз и на вестниците много не вярвам...не съм убедена, че са супер информирани, така че ще чакам да видя окончателния вариант  Peace И защо пък 30% от социалните случаи  newsm78 Не съм изобщо сигурна, че е така...аз съм подкрепила идеята 30% от всички критерии не само от социалните, предполагам, че и повечето майки и бащи това са разбрали.Това ми се струва малко като "наливане масло в огъня" без изобщо да е сигурно, че това имат предвид от общината.Тя и Фъндъкова показа, че не е много наясно със ситуацията, та дори и да го  е казала в интервюто, пак не е сигурно, че това се готви...а дано де!

# 1 459
Аз и на вестниците много не вярвам...не съм убедена, че са супер информирани, така че ще чакам да видя окончателния вариант  Peace И защо пък 30% от социалните случаи  newsm78 Не съм изобщо сигурна, че е така...аз съм подкрепила идеята 30% от всички критерии не само от социалните, предполагам, че и повечето майки и бащи това са разбрали.Това ми се струва малко като "наливане масло в огъня" без изобщо да е сигурно, че това имат предвид от общината.Тя и Фъндъкова показа, че не е много наясно със ситуацията, та дори и да го  е казала в интервюто, пак не е сигурно, че това се готви...а дано де!
ooooh! и теб да попитам какво ще ги правим 70%? Тях как да ги разпределим? Как сте си го представяли реално, на практика?
Ако за  70 % ще има критерии измислени по места (в самите градини) какъв е смисъла от квотата?
Така само ще стане още по-голяма бъркотия, ще има маса недоволни, грешки и огромни съмнения за корупция. Да не говорим, че наистина се създава възможност за корупция.
Това се опитват да ви обяснят и Ели и Цвета. А вие си знаете вашето, "ама друго мислехме, по друг начин си го представяхме" ...
Пътя към ада е постлан с добри намерения.

# 1 460
Blanc, петицията е била прочетена почти веднага след публикуването и в Интернет. Реакцията на общинарите не е свързана с физическото и внасяне в деловодството. "Мисловната дейност" по промяна и заместване на резултата от работната група е започнала доста преди ние да се усетим.

Когато се усетихме накъде духа вятъра и се втурнахме да обясняваме кой какво е имал предвид с петицията вече беше късно. Сега ако има квотен принцип, той ще бъде за социалните критерии. Анкетата е за това да се ориентират дали аз и Кабо Алма бяхме прави с твърдението че родителите не искат точно такава квота. 

# 1 461
ooooh! и теб да попитам какво ще ги правим 70%? Тях как да ги разпределим? Как сте си го представяли реално, на практика?
Ако за  70 % ще има критерии измислени по места (в самите градини) какъв е смисъла от квотата?
Така само ще стане още по-голяма бъркотия, ще има маса недоволни, грешки и огромни съмнения за корупция. Да не говорим, че наистина се създава възможност за корупция.
Това се опитват да ви обяснят и Ели и Цвета. А вие си знаете вашето, "ама друго мислехме, по друг начин си го представяхме" ...
Пътя към ада е постлан с добри намерения.

Нали има анкета, пък и хора, на които им плащат за тая работа, да сондират мненията на родителите и да вземат решение как да се разпределят останалите 70%, в такъв случай аз например съм съгласна и с разстоянието до ДЗ /въпреки че мен лично не ме устройва, това е пояснение, за да не ме обвините сега, че си гледам от моята камбанария пак/, съгласна съм и с жребий и с време на адресната регистрация...но не съм съгласна, че е по-справедливо две деца от едно семейство да са с предимство пред едно дете от друго семейство  Peace Защото аз като стана с две след някоя друга година, а първото ми дете не е успяло да се вреди на градина...тогава какво?Моите две деца пак са по-непредимствени от други  newsm78 Съжалявам, ако на някой не му харесва, но нали това е форум за различни мнения и позиции.Всяка майка, разбира се, се грижи за собствените деца...и не, аз не съм от хората, които ще отпишат детето си, за да се запише друго, което е в "по-голяма"нужда...не съм толкова възвишена  Peace

# 1 462
  • София
Някой знае ли реално колко са свободните места тази година? А колко са желаещите? Извинете, може би някога е писано. Разбрах,че 5000 деца ще останат навън. Аз питам, какво ще правим тези 5000 семейства след септември 2009?

И другото което е, няма смисъл тука да се избиваме, а в момента, който има връзки се урежда, та до септември още по-малко места да останат  Laughing

# 1 463
Не са 5000 липсващите места, защото никой не казва колко деца ходят и ще тръгнат в самостоятелните ясли. Не мога да разбера защо се крие какъв е капацитета им, това е някаква тайна  newsm78.
Ще стане ясно колко деца ще са отвън само за 2006-ти набор. Аз не очаквам да са много. Миналата година и за 2005 беше голяма олелия пък сега се вижда, че даже има свободни места.

# 1 464
  • София
А, сигирно затова се крие, за да набутат сега колкото могат "с връзки".  Peace

Като вляза в системата, не мога да проверя за ЦДГ-тата, какви и по колко са групите на 2002. Няма никакво инфо, само ми казва , че не сме навършили възрастта.

# 1 465

Кое не е сигурно? Че не чувам добре ли? Бях и на срещата на комисията в четвъртък и среща с експерт от общината в петък. И аз и Кабо Алма чухме добре в каква посока са тръгнали нещата и кой как ги разбира. Но ще чакам да видя дали са се коригирали с варианта за гласуване във вторник. Имам някакви слаби надежди.

Просто искахме да сте информирани когато попълвате анкетата, а не да наливаме масло в огъня.

# 1 466
  • нейде там, където ....
......
jd , аз не подкрепям идеята децата да се разиграват на търг, но не мога да си изкривя душата - няма друг справедлив начин! Това е начина родителите на едно дете, дошли в последната година в столицата, живеещи сред разораната нива на Манастирски ливади да имат някаква надежда. Ако имаш друго предложение напиши го.
.....
Жребият не е справедлив начин. Нито за семейството, дощло преди месец, нито за живеещите тук от години. Няма как хем да е прозрачно, хем да е справедливо, пък и защитено от хакерски атаки. Все пак, казват, жребия ще е с компютър, няма топки с имената на децата да въртят.
А след като така или иначе, 70% от местата ще се разпределят според правилниците на детските градини, то по-добре всички да се разпределят от тях.
Критерият, който аз намирам за справедлив, е време на кандидатстване. Това е мое мнение и няма да го променя, колкото и да обяснява господин Джонев, че им е невъзможно да се справят. Това не прави жребият приемлив.
 Peace
А начинът да има места е, като се разкриват все повече и повече места.  Peace

А, сигирно затова се крие, за да набутат сега колкото могат "с връзки".  Peace

Като вляза в системата, не мога да проверя за ЦДГ-тата, какви и по колко са групите на 2002. Няма никакво инфо, само ми казва , че не сме навършили възрастта.

Разгледай ги, без да влизаш в профила на детето.

# 1 467
а, според мен петицията имаше смисъл
благодарение на нея се чу че има проблем и той не търпи отлагане
имаще репортажи по новините
имаше и статии във вестниците
най-сетне се чу за проблема

още като я пуснахме се знаеше че ще има вой срещу нея. нормално е като се разчу да се започне обсъждане... нали това е целта!

сигурно бе, че няма да се приеме искането едно към едно. обаче ето че част от исканията  се приемат: ще има квоти, ще има размествания, ще се даде право на директорките да направят леглано предпочитания на едно дете пред друго, ще се даде шанс на "новозаселени" да получат място

естествено знаехме че ще ни употребат политически, че решението в края може да не е лицеприятно и да е гадно за абсолютно всички

обаче за проблема се разчу и сега трябва да има решение в отговор.

ето имаме и анкета... вече се работи и се вижда поне че се работи... нищо че резултат още няма

сега топката е в ръцете на СОС. остава да вземат решение.

е, трябваше да има текст и за строежа на нови градини.. ама няма... то и градини няма да има.. няма пари... може би затова сме пропуснали текста

обаче имаше отзвук. това е важно. сега ще чакаме решение.
ще има промяна. това е най-важното

# 1 468
  • София
8-ми март е ден на мама - всички ние сме мами - нека ни е честит празника , да сме живи и здрави и ние и дечицата ни  и дано за всяко дете  има място в ДГ и ОДЗ! ВЕСЕЛ ПРАЗНИК !   bouquet

УСПЕХ!!!

# 1 469

Мисля,че в момента объркването идва от факта, че са сложили предимство за адрес в София заедно с всички други предимства във въпросната таблица и така излиза, че всички деца, чиито родители имат адрес в София (а те сигурно са 100%), ще се борят за 30% места заедно със социалните случаи....и тогава не остават деца да си разпределят другите 70% от местата...ето това е голяма недомислица, дано вече са я осъзнали...

Мисля,че объркването е само за родителите, които не четат между редовете..
..
Значи..по този проект за регламент, който последно обсъждаме, излиза,че...почти всичките родители (около 85% вероятно и 95%), ще кандидатстват най-напред за въпросните 30% квота за социални случаи.
СЛЕД като тази квота се запълни за всяка ДГ, в рамките на същото класиране, се преминава към следващ "тур" за оставащите 70%, НО...регламента вече е друг.
Сега вече 100% от останалите некласирани се редят на опашка , но с точките, които събират според правилника на ПС на всяка конкретна ДГ...
Тези точки за различните ДГ ще са различни..Но пак ще са за деца които отговарят на някакви критерии...
т.е...деца, които не отговарят на такива..ще си останат извън ДГ.
Еднодетните евентуално ще имат шанс само ако живеят срещу ДГ и..точно в тази ДГ, това е един от критериите, които носи точки.
В този смисъл..надявам се да разбираш,че проблем с адресната регистрация няма..

Общи условия

Активация на акаунт