КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 13

• 43 363
  • 329
  •   1
Отговори
# 60
Извинете ако вече е дискутирано, но нямам време да прочета всичко.
Интересува ме дали във Варна има частно основно училище или гимназия, където децата да изучават всички предмети на английски или турски език.
Благодаря за отговорите Hug

# 61
Извинете ако вече е дискутирано, но нямам време да прочета всичко.
Интересува ме дали във Варна има частно основно училище или гимназия, където децата да изучават всички предмети на английски или турски език.
Благодаря за отговорите Hug

Мисля, че за "Малкият принц" имаше тук много добри отзиви.

# 62
Оооо. Сашо гост, всичко е много ясно и полезно и имам още бая въпроси. Чак се притеснявам, че така те разпитвам, но е много интересно.

Къде си учил преди 1 АГ? Кандидатства ли  в АК?

Уффффффффф, много съм любопитна. Просто ме интересува всичко - колко часа на ден, как протичат тези часове, доколко часа сте на у-ще? Значи сте с бусове, така ли?

А, да, а като си със стипендия как гледат на теб?

Не се притенявай - удовоствие е ми е да отговарям. Знам, че училището е доста непознато, защото не е българско и помня, че и аз не знаех от начало за какво става въпрос - така че ще разказвам сега.

Преди 1 АЕГ учих в 73 СОУ, когато директорка беше настоящия кмет по образованието г-жа Фъндъкова. Беше невероятна и училището. Аз се прехвърлих в английската след 7 клас, което е една година след нея и не знам сега как е, но мисля че още си е добро. Иначе в АК аз не кандидатствах. Не знам защо. Може би защото английската си ми беше мечта или пък защото имахме приятели там, които ни казваха, че учат много излишни неща и имат много проекти, които им изяждат времето , а не ги учат толкова. А и госпожата при която искахме да ходя за колежа замина за Египт и така се разпадна работата. Но в ААУ има хора от там и казват, че е доста различно. Има такива, които са били до 7 клас в ААУ после в 8 клас в АК и сега пак са се върнали. (От ААУ можеш да влезнеш директно в АК без изпити ако имаш успех над 5.00). Казват, че учим повече, а имай в предвид, че при нас учителите спрямо учениците са много повече.

На ден има 5 часа или ако сме в един от 4те месеца извънкласни занимания 2 пъти седмицата по 6 часа, другите 3 дни пак по 5 часа. Почваме в 8.30 сутрин и свършваме в 15:00 или 16:00 часа. Първото междучасие е закуската и е от 9.35 до 9.50. След това междучасието между следващите два часа е 5 минути и следващото е обяда. Обяда е от 12:05 до 12:45. След това има още 2 или рядко 3 часа следобяда. Часовете протичат много различно според предмета. Но ни дават много свобода на мислене в някои предмети. Например по рисуване не ни карат да сме перфектни художници ами да мислим и да можем да обясним идеите си. По Мултимедия имаме задачки, които изпълнямваме. Занимава ме се с анимация и видеообработка. Пак има свобода на идеите като просто ни се задават елементарни параметри като какво трябва да използваме - коя програма, кои устроийства и т.н. По математика също зубрене не става както при Науките. Изобщо не ни карат да зубрим теореми - карат ни да ги разбираме и да можем да ги доказваме. Но най-важното е да можем да ги прилагаме. Там има два класа - един за напреднали и един за деца, за които математиката е по-трудна. По езиците е същото - имаме 2 класа - един за деца, учили езика и друг за начинаещи. По езиците учим много. Учебника е 600 страници а вече сме на 300 и нещо и въпреки че съм начинаещ не ми е много трудно (Испански уча). Английцкия е най-труден и не само за мен, ами и за американците. Учим книги като 1984 на Оруел, Повелителят на Мухите на Голдинг и после попълваме едни листа, които са трудни. Пишем и есета. Иначе не учим английския като чужд език както в българското училище, ами като роден както е българския тук. Физклутурата трябва да си изпълнителен. Иначе и там пишем есета понякога и правим тестове. По театър е много много интересно. Сега правим декор за една пиеса и ни водят при разни професионални декоратори и е страхотно  Grinning

Бусовете са опционални, но са много точни и удобни. Аз живея много далече от училище и ме взимат в 7:20. Точни са. И ако стане нещо и закъснеят отсъствието или закъснението не се брои, защото е по тяхна вина. Но до сега проблеми е нямало. Има по един шофъор и един учител от училището във всеки бус.

А на хората със стипендии изобщо не се гледа по-различно. Напротив, даже другите много често казват, че сме страшно умни или пък имах един случай в началото, където едни съученици ми обясняваха, че съм бил гений  #Crazy newsm78 на което се чудех какво да кажа. Няма лошо отношение, защото повечето деца, които учат, им го плащат фирмите на техните родители.

# 63
Сашо гост, всичко е хубаво, само дето не вземат и мами-кандидатки да учат пак.  Laughing Laughing Laughing Ей, много ми хареса! Simple Smile

А има ли нещо при вас като Пролетното и Лятното у-ще на АК за деца, извън ААУ? И какви са таксите?

Да, иначе таксите са ви много високи. За съжаление!  Confused

# 64
  • Sofia
Сашо, оставам със страхотни впечатления от училището по твоите разкази. Видях и как се кандидатства за стипендия и мога да ти кажа голямо "Браво", че си се преборил!!

А с това есе по физкултура ме уби! Какви теми ви дават по физическо?  Simple Smile

# 65
май:), за съжаление мисля, че няма лятно училище от ААУ. Иначе таксите са си виски, но и се покачват от време на време. Но пък  училището се прави всичко за нас да ние добре.

Шунка, темите по физическо са като например "Вървят ли физическите упражнения и добрата диета заедно ръка за ръка за здрав и силен организъм" За или против. А тестовете са на правилата на определените игри. Иначе в училище за всеки спорт си има по месец мисля. Футбол, баскетбол, волейбол, бадминтон, хокей, плуване, лека атлетика, тенис на маса и още един ама ми се губи.  Embarassed hahaha

# 66
А с това есе по физкултура ме уби! Какви теми ви дават по физическо?  Simple Smile

Шунка Laughing не се смей и в нашето училище по физическо се учи теория и децата решават тестове. Първия път сина ми донесе 4 и 1\2 на теста, при положение че е в отбора на училището по баскетбол и е супер запален.
Честно казано съм невероятно впечатлена от работата именно на учителите по тези предмети - физическо, музика, изобразително изкуство. Защото по физическо не само се търчи и се рита, а се учи и теорията на даден спорт, правилата му, по музика също се учат области, легенди, .... по изобразително изкуство госпожата им държи да знаят кои са топли и студени цветове, довършват картините си с рамки, подписи, дати и т.н.
Тоест за мен това е сериозно отношения по всеки един предмет, дори и по тези които са за обогатяване на общата култура на децата.

# 67
Сашо гост, благодаря отново!  Simple Smile

Жалко, че нямате лятно у-ще. Готин вариант е деца от други у-ща да се докоснат до атмосферата там, а и определено се печелят нови симпатизанти.

Аз пак имам доста въпроси, но си находка и няма как да не те бомбардирам с въпросчета.  Laughing Laughing Laughing

Добре сега и в другите държави има АК и ААУ, не им ли се дублира реално ролята? Ясно ми стана финансиране, акредитации, но говоря като роля, мисия. А щом може да се продължава от ААУ в АК, значи има преливане или взаимно признаване.
Отделно обаче АК държат разумни цени у нас.

И за тези IB дипломи. Чела съм доста остри коментари за тях, но в темите бг ЧУ. Тези, които се издават от бг ЧУ по-различни ли са от вашите? Не вярвам, но в какво е разликата. отношението?

А какво все пак ти се учи по-нататък?
Гледала съм деца от АК и СМГ в какви специалности влизат в Харвард. Май е трудно в по-"хай" специалностите да се приемат българи. Не, че не е върхът да си какво ли не в Харвард, ама все пак. За българин с диплома от ААУ по-големи шансове ли има? И ти къде се целиш?

Ако са лични въпросите, не отговаряй!  Hug

Благодаря!

# 68
Извинявам се за оффа, но искам да попитам Сашо къде ходят на бадминтон?

А колко деца има в цялото училище (в смисъл колко класове с по колко деца във випуск)? Мислех си, като е толкова скъпо училището, дали има достатъчно родители, които могат да си го позволят - или има много деца със стипендии?

Сигурно има и много деца на дипломати - които непрекъснато си тръгват и идват! Лесно ли се поддържа тогава нивото на знание или трябва да се съобразявате с новодошлите?!

Мислъта ми е и за приятелствата. Тъкмо се сприятелиш с някого и той трябва да потегля с родителите си за друга страна!

# 69
Сашо гост, благодаря отново!  Simple Smile

Жалко, че нямате лятно у-ще. Готин вариант е деца от други у-ща да се докоснат до атмосферата там, а и определено се печелят нови симпатизанти.

Аз пак имам доста въпроси, но си находка и няма как да не те бомбардирам с въпросчета.  Laughing Laughing Laughing

Добре сега и в другите държави има АК и ААУ, не им ли се дублира реално ролята? Ясно ми стана финансиране, акредитации, но говоря като роля, мисия. А щом може да се продължава от ААУ в АК, значи има преливане или взаимно признаване.
Отделно обаче АК държат разумни цени у нас.

И за тези IB дипломи. Чела съм доста остри коментари за тях, но в темите бг ЧУ. Тези, които се издават от бг ЧУ по-различни ли са от вашите? Не вярвам, но в какво е разликата. отношението?

А какво все пак ти се учи по-нататък?
Гледала съм деца от АК и СМГ в какви специалности влизат в Харвард. Май е трудно в по-"хай" специалностите да се приемат българи. Не, че не е върхът да си какво ли не в Харвард, ама все пак. За българин с диплома от ААУ по-големи шансове ли има? И ти къде се целиш?

Ако са лични въпросите, не отговаряй!  Hug

Благодаря!

Здрасти май:),

има доста голяма разлика между ААУ и АК. Мисията на ААУ е да обучава децата на чуждестраните посланици, бизнес представители и т.н. Мисията на АК е по-скоро да даде една по-добро образование на българските деца като им предостави и българска и чуждестранна диплома, докато в ААУ си е само чужбинска дипломата. От ААУ можеш да минеш директно в АК, защото до преди няколко години ААУ беше само до 10 клас. А и в АК преминалите от ААУ не изучаваха български и не се движеха по българската система ами караха по американската и IB. От както обаче ААУ си има собствена Гимназия до 12 клас трансфер от ААУ към АК почти няма. Така че АК до скоро беше като продължение на ААУ за 11 и 12 клас за чуждите деца. Но сега вече няма никакъв смисъл.

Относо IB си абсолютно права, че има голяма критичност в България и да ти кажа е нормално предвид образованието в училището, което го предлагаше - Златарски. IB  не е важно да учиш само ами и с колко ще изкараш. И като ги гледам при нас колко ги тормозят за това пусто IB да учат ми е интересно какви ще са резултатите догодина. Дипломите IB от бг ЧУ не са по-различни, но не са с особено силни резултати до колкото ми е известно. В Златарски най-многото изкарано е 40 от 45, което не е малко, но има на къде да се желае. И все пак не забравяй, че ние не разчитаме само на IB, ами си получаваме и другата диплома. За отношението към ААУ ще ти спомена само един пример. Когато ААУ кандидатствахме за конгреса на ООН организиран от Georgetown University имаше 700 интернационални училища и само 20 бяха удобрени и ААУ е между тях.

Както споменах в един от предните постове на мен най-много ми се учи Бизнес и Корпоративно Право и след това Бизнес Мениджмънт като на мен много ми се ще да не ги уча до магистър ами до Доктор. Знам, че от България има приети деца в Харвард и си права, че не са в най-топ специалностите. Точно това ми е надеждата, че ААУ е все пак дипломатическо и интернационално училище, което си е тяхно и това според мен увеличава шансовете. Аз искам в Брашляната Лига да уча (Харвард, Йейл, Принстън, Дартмаут, Браун, Корнел, ЮПен, Колумбия). Но лично според мен по-добър от Йейл в Америка няма. Дори Харвард. Йейл е както го наричат политическия кастов университет на Америка и приема само 9% от кандидатстващите (Харвард приема 10%). Там искам да уча, но не знам какво ще стане. Надявам се ААУ да ми даде старта към тях.  Simple Smile

# 70
Сашо гост, шапка ти свалям! Браво! Simple Smile

Имам още въпроси, но вижда, че и Рила е писала и ще ти дам възможност и на нея да отговориш спокойно.  Hug

# 71
Извинявам се за оффа, но искам да попитам Сашо къде ходят на бадминтон?

А колко деца има в цялото училище (в смисъл колко класове с по колко деца във випуск)? Мислех си, като е толкова скъпо училището, дали има достатъчно родители, които могат да си го позволят - или има много деца със стипендии?

Сигурно има и много деца на дипломати - които непрекъснато си тръгват и идват! Лесно ли се поддържа тогава нивото на знание или трябва да се съобразявате с новодошлите?!

Мислъта ми е и за приятелствата. Тъкмо се сприятелиш с някого и той трябва да потегля с родителите си за друга страна!

За бадминтон си играем в училище. Салона по физическо е 600 кв метра и е сигурно около 15 метра висок така че не е проблем. Може и навън, ако е хубаво времето.  Sunglasses

Иначе имаме класове от детската градина на по 3 годинки, където са децата до 12 клас и сме общо 320 човека от мисля че 42 националности. Най-малките класове са по 10 човека, а най-големите по 20, но както споменах класа през повечето време не е заедно, защото се дели на различни групи според напредналостта на децата и съответно има по 2ма или повече учители като стига до 6 учителя най-много. Децата със стипендии сме 12. Иначе повечето други не са българи. Обикновено са дипломатическите мисии, на които държавите го плащат или международния бизнес, на който фирмете плащат. А приръста е огромен. Преди няколко години 180 деца, миналата година 260, а тази 320. Иначе за нивото е малко по-трудно на новодошлите да наваксат, но те обикновено идват от подобно училище, в което програмата е същата. Така че никой не забавя темпото - просто те наваксват.

А за приятелствата е е единствения минус, защото се сменят хората доста. Не е често, но всяка година има по 3, 4 нови деца и поне 2 напуснали от всеки клас. Но пък има и такива, които си карат от детската градина до края. Simple Smile

# 72
Пиши си, пиши си! На мен ми текат лигите само  Mr. Green!

Пък може и от лотарията да спечелим Simple Smile Значи от 3 години до 18 години - 15 години по 15 хил. евро (горе долу) - 225 хил. евро, а после и универитет (от тия дето ти ги харесваш) още толкова - 400-500 хил. евро общо (майчицеее - хлъц)!

Но и аз мисля, че може да е добра инвестицият това Simple Smile!

# 73
Rila, сега се замислих, че точно пък с тези специалности после може и за година или айде няколко да се върне инвестицията. Така че си права - добра инвестиция. Аз и затова шапка свалям на Сашо, че на тези години е с такива премислени ходове и ясна представа. Евала и на родителите ти, все пак! Simple Smile

Видях, че се иска препоръка от директора на у-щето, от което идваш при кандидатстване за стипендия. Има ли проблеми с даването на такива препоръки? И има ли деца от АК с такива стипендии? Освен теб откъде (кои у-ща) идват другите стипендианти? И защо не е след 7 клас стипендията?

# 74
Rila, сега се замислих, че точно пък с тези специалности после може и за година или айде няколко да се върне инвестицията. Така че си права - добра инвестиция. Аз и затова шапка свалям на Сашо, че на тези години е с такива премислени ходове и ясна представа. Евала и на родителите ти, все пак! Simple Smile

Видях, че се иска препоръка от директора на у-щето, от което идваш при кандидатстване за стипендия. Има ли проблеми с даването на такива препоръки? И има ли деца от АК с такива стипендии? Освен теб откъде (кои у-ща) идват другите стипендианти? И защо не е след 7 клас стипендията?

Благодаря май:)  Hug

Проблем с пеопръките съм нямал никакъв. Единственото, за което майка ми беше ядосана е, че като беше говорила с директорката на 1АЕГ тя едва ли не не можела да повярва, че е възможно някой да напуска  Laughing От АК има 2 деца със стипендии - едното е в моя клас. Така че мисля, че няма да е проблем да се вземе препоръка от декана на колежа. Другите деца са от СМГ, НПМГ, МГ Стара Загора и Ямбол, Дорис Тенеди, Златарски, и от някакво училище в Германия. А не е проблем детето да кандидатства след 7 клас, но ще трябва да мине директно в 9 клас. Иначе няма проблеми. Стига да му е добре английския и математиката. Няма голямо значение дали кандидатства след 7 или 8 клас, защото там математиката е по- различна и мисля че след всички частни уроци би могло да се справи с математиката. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт