Отговори
# 90
ха добър ден и от мен,днес ми е толкооооова мързеливоооооо и се чувствам като   Animal Snail
[color=blueЧестит син на Яна да и е жив и здрав!!! smile3525[/color]
Честита принцеса и на Дарима,много да я слушка  newsm51
Честит калоян на дор77 и цялото семейство smile3525

много хубаво това име Калоян аз бях решила ако имам момче да е или Анатоли или Калоян.момичета някоя от раждалите да е раждала в майчин дом,че живо ме интересува там има ли интернет? newsm78може и някой да е писал ама съм изветряла.извинете ме... Heart Eyesмен нещо ми се променят плановетв и сигурно ще раждам в майчин дом.

# 91
  • София
Искма да ви попитам за колко време бебчето трябва да си върне теглото от раждането? Ние днес се мерихме и се оказа, че сме 3060 гр. А той се роди 3100.
Правих пак пробно хранене. До вчера изсукваше 50-60 мл. А сега по обяд изсука 80 и пак не спи, а само върти главичка. В момента, в който го сложа на гърдата заспива. А като не е на нея става много раздразнителен.
Доки предлагаше да го водим на контролно теглене, но на мен в тия виелици не ми се иска да го изкарвам. И без това имам кантарче вкъщи и виждам колко си папка и колко е наддал.

Как ги държите малките по 20 мин на гърдата  newsm78 Моя сладур суче по 10 мин и заспива, максимума му е 15 мин.
Виж тази статия - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=19325
Още и от тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=21140
Цитат
Наддаване на тегло и ръст  при здравите доносени кърмачета.

•   Здравите доносени новородени губят от теглото си през първите 3-4 дни след раждането. Това е резултат от освобождаването от излишните течности в тъканите и от мекония (първото изхождане).
•   Загубата на 5-7 % от теглото е в рамките на нормалното. Загуба от 10% на теглото, макар и да се счита за допустима, може да бъде признак за проблеми с кърменето. В такъв случай трябва внимателно да се анализира  процеса на кърмене и/или да се потърси помощ от специалист.
•   Теглото от раждането трябва да бъде достигнато след 10-14 дни. Ако детето не е наддало до рожденното си тегло, това е сигнал да се потърси помощ. Възрастта – 2 седмици -  е точното време да се оцени организацията на кърменето, да се направят необходимите промени и да се отстранят трудностите. Колкото по-дълго се игнорира проблемът, толкова по-трудно ще бъде той да бъде решен.
•   През първите 3-4 месеца средното наддаване на кърмачето е приблизително 170 гр на седмица, или минимум 450-680 гр на месец, но наддаване от 115-140 гр  на седмица също се счита за допустимо за кърмачето.
•     Наддаването се брои от най-ниското тегло на бебето, а не от теглото при раждането.
•   Бебето трябва да се мери голо и без памперс.
За бързото заспиване, може когато заспи и смяташ че е още гладен, да го преобуеш или просто да го оригнеш и да му предложиш отново гърдата или другата. Всъщност нормално е подобно поведение на новородените, да сучат по-помалко и на по-кратки интервали. Контакта кожа до кожа също помага. Хубаво е да следиш да има между 8-12 кърмения на денонощие, минимум 8 кърмения. Ако не се буди може самата ти да го събуждаш. За събуждане на сънливо бебе може да прочетеш съвети от тук -  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=4484. Тук е обяснено и как да разбереш дали бебчо е поставен правилно на гърдата и дали суче ефективно
Може да се опиташ да използваш компресия на гърдата за да му помогнеш да стигне до задното богато на мазнини мляко - Компресия на гърдата
За контролното мерене има смисъл само ако се сумират резултатите за 24 часа, защото често кърмачетата изсукват различно количество, а и понякога именно когато сте в кабинета на педиатъра не са гладни или обстановката не спомага да хапнат спокойно и да се нахранят добре. Контролното кърмене помага да се види обаче дали бебето правилно е поело гърдата и дали суче правилно, а не само какво количество е изсукало. Повечето кантари не са отделно с достатъчно голяма точност и при такива малки грамажи за които става въпрос могат да дадат отклонения. Това го казвам просто за да го имаш в предвид. Ако бебчо не наддава достатъчно по-добре е първо да се опитате да потърсите причините за това и реорганизация на кърменето и повторно мерене след седмица преди да се прибегне евентуално към включването на добавка  Simple Smile

# 92
  • София
Благодаря на толо,  Aila  и Mia66 За сега давам и от двете, като изцеждам по 30-40гр. преди ядене. Ще пробвам да хряня само от едната. Малката си има вече някъв режим на хранене. На три часа през деня и на 4 през ноща.
Имам проблем само с едното зърно (много ме боли  #Crazy) -  уж са ми еднакви зърната  newsm78 според мен е от лакомото засмукване - не си отваря много добре устата и в началото налапва само зърното, и аз малко по малко се опитвам да набутам ареолите. Другото нещо е че след ядене с 300-та зора си измъквам зърната. Спи дълбоко, но си стиска яко с венците зърното  ooooh!
  Може ли да споделиш какво налага при изцеждането преди кърмене, ? Прекалено силен рефлекс на потичане в началото и силна струя мляко или невъзможност на бебчето да поема гърдата ?
  За проблемите със зърното определено не трябва да оставяш бебчо да захапва в началото само зърното и едва след това да се опиташ да набуташ ареолите. Изчакай хубаво и широко да отвори устичка и едва тогава поднеси него към гърдата. Може ти да си отвориш широко устата и бебче да имитира действието.

Цитат
Слагате бебето така, че главата му да лежи в лакетната ямка, дланта да обхваща дупенцето, а главата му да е обърната към гърдата. Ухото, рамото и бедрото на бебето трябва да лежат на една линия. Коремчето му трябва да допира вашият корем. Със зърното погъделичкайте устните му, или бузката, която е към гърдата, и то ще се обърне с отворена уста да търси гърдата. Подайте му я, като я придържате с палец отгоре, а с другите четири пръста отдолу, без да я притискате. Не се навеждайте към бебето, вместо това го поднесете към гърдата. Ако се наложи, подложете възглавници под него, за да ви е по-удобно и гърбът ви да не се умаря.

Може да видиш и тази статия - Правилно поставяне на бебето на гърдата

Цитат
Какво представлява всъщност правилното поставяне на бебето на гърдата?
При енергичното си търсещо “нападателно” движение с главата си бебето трябва да закачи зърното и ареолата, при което гърдата се повдига и бебето като че се подпъхва под нея и при движението на гърдата надолу обхваща зърното с широко отворена уста и сплеснат в долната част на устата си, но не изплезен език. Необходимо е това обхващане да стане толкова дълбоко, че зърното да достигне нивото на мекото небце в бебешката уста, с други думи зърното и ареолата на практика трябва да изпълнят цялата устна кухина на кърмачето. Затова е нужна една широко отворена уста и ако бебето не успява да го направи, трябва да му се помогне като се погали долната му устна със зърното. Това предизвиква рефлекторно отваряне на устата. Често се случва бебета първо да лижат майчината гръд, а по-късно при правилно насочване да се научат как да поемат зърното.

При правилното поемане на зърното бебето остава с широко отворена уста, отстрани се вижда изпъчената му напред долна устна (тя бива избутвана от предния край на езика, който лежи върху долната (челюст). Ако е по-малка, ареолата е обхваната напълно от  устата на кърмачето. Ако ареолата е по-голяма, то тя е почти скрита в уста, но по един несиметричен начин – бебето обхваща отдолу по-голяма част от ареолата, отколкото отгоре.
Ефективността на сученето се предизвиква не от създаване на отрицателно налягане, а от ритмичното масажиране на ареолата с движещия се език.
   За отделянето на бебчето от гърдата, внимателно с малкото пръстче на ръката ти се опитай да нарушиш вакуума отстрани между устичката и зърното ти. Не трябва да дърпаш рязко или да те боли при махането му от гърдата. Другия вариант е леко да го притиснеш към гърдата, така че то инстинктивно може да я пусне за да може да диша.
   Ако можеш провери дали няма т.наречената къса юздичка на езика, което рядко се среща но може да е проблем при поемането на гърдата и ефективното сукане - Къса юздичка на езика

# 93
  • София
Здравейте, момичета  Hug Hug Hug

Ние най-сетне сме си вкъщи... всъщност от вторник, но вчера лека полека започнах да чета старите теми, та затова сега пиша Simple Smile

Първо искам да честитя на всички нови майчета и да пожелая успех на всички в очакване!!!

След това искам да благодаря на ГАЛЛ, ДЕСИКА, МАМУРИ и ИВЕТО за моралната подкрепа докато бях в болницата. Момичета,   bouquet  bouquet  bouquet

Ще ви разкажа най-подробно кое как мина, но по-късно, че ме е страх да не задремя и да изпусна лаптопа Simple Smile

До скоро & хубав снежен ден на всички!!!

# 94
Карбо, добре си се завърнала, надявам се, че вече всичко е наред при вас. Чакаме разказ Hug

Офф, аз от снощи съм с болки в гърдите и корема и някакави не съвсем редовни контракции, дали идва и нашият час newsm78
Утре сутрин съм на преглед, мисля да си нося и багажеца за всеки случай Thinking

# 95
Честити да са рожбичките на Яна, Дарима и Дор!
дано да имат най-хубавото детство с мама и татко!

Честита месечинка на Пламенка и Ангел! ех, как бързо минава времето!

Карбо, душатааа, ха добре си ни се завърнала! леле, колко преживя, а? да ти кажа - сега е нужно някой много да ти помага, за да можеш да се възстановиш пълноценно! и не се коси, ако не смогваш да четеш и пишеш тук - аз докато вляза в релси мина доста време... целувки!

# 96
Честити бебчета на Янаст,Дарима и Дор77!Да са ви живи и здрави и мнго да папкат и да слушкат!
Добре дошли на Насето и Гошко,а също и на Мила!Бързо да навкасват с грамчетата и да слушка!А на Фокси и пожелавам и да слушката малките юначета,че нали са двенки и мама да може и тя да е спокойна!
Нямам много време за четене,тъй като пс-то е в другата стая и аз все още гледам да съм при бебко!Ние общо взето слушаме през деня,а вечер си имаме колики!Ако не бяха те,можеше да кажа,че е е много добричък моя бебко!Борим ги с БиоГая от два дни и със Еспумизан по 25 капки  2-3  пъи дневно и основно вечер ги даваме!Благодаря на Миа и Тутубуту за бързите отговори!  bouquetДано скоро всики бебонки се отърват от тези гадни колики,че е нетърпимо!Много ме е жал и чак ме свива и мен корема!
Установих,че сешоара е велико нещо и като почне да пищи го включвам и нагрявам и коремчето!Като чуе шума и спира веднага да плаче!Вчера даже прегря и замириса на изгоряло,но после пак проработи!
Ние също след като се успокоим вечер и легнем в креватчето почваме да сумтим и да плачем!Иска да спинка все при нас в леглото и да го гушкам!Понякога заспивам и докато го кърмя #2gunfireКой ли знае кога ще го смачкам newsm78!Снощи направо бях в несвяст,дори и непомня какво го правя вечер на другия ден-пишкал ли е акал ли и от коя гърда е сукал!Хем майка ми е тук  тази седмица и спинка при мен! #Crazy
За гърдите и аз давам едната за едно ядене и на следващато другата!Цедя се 1-2 пъти на ден и то ако видя,че са доста понаедрели!Нужно ли е повече цедене!Дали ще му стига след време като му нарснат нуждите?Или е добре сега да се цедим повече,но пък ме е страх и да не си докарам някоя хиперлактация и после да цедя до края!Като бях в болницата имаеш момиче с такъв случай!Много се е цедяла в началото и после имала толкова мялко,че бебо не можел да го изяжда и за две яденета само от една гърда и постоянно била с помпата!
Бетунга,относно захапването на зърното и моя мъж рядко го пуска!Понякога ме ползва и за бибка!Една вечер спа захапал 2 часа върху мен!при мен безотказно действа запушването на нослето с пръсти!Показа ми го една сестра в болницата!  
хайде и аз да споделя за пишлета на момчета!Питах поне трима лекари и сестри в болницата накъде трябва да стои,а после и педиатърката у дома!Всеки ми казва различно!Но основно мненията са нагоре и че все още накъдето и да му се слага може,защото е още бебоче!
Татето все казва,че ще го направя импотентен от бебе и да му го слагам да свиква да е нагоре Mr. GreenНо пък нашето като е нагоре и познайте-все сме момкри!Особено с памперсите на Памперс!Хич не съм доволна от тях!Много пропускат и дори и като се наака повече му излиза,а да не говорим от пишкането!Все е мокър отляво чак до под мишничките!Доволна съм от Либеро-до момента имаме само едни напишкани ританки и то защото пи много чайче за колики ,а и папка много!Други мами също похвалиха Либеро като по-добри,но аз сега си мисля и за Хъджис!Някоя мама с момченце ползвала ли ги и доволна ли е?
Ох,хайде да спирам и да си ходя при бебко,че май плаче!
Раде,успех утре и ще стискам палци Praynig

# 97
Честити месечинки на Пламена и Ангел! Много да папкат, да са кротушки и да почнат вече да гукат на мама и тати!
Честити бебчовци на Дор, Дорабела и Яна! Да са ви живи и здрави, много послушни и усмихнати! На майките им скорошно завръщане при нас!
Добре дошли на завърналите се мами! Чакаме да разказвате!
На тези , за които предстои големия ден им пожелавам най-бързото и безболезнено раждане и още по-бързо възстановяване! Стискаме палци всичко да е наред!
Някой има ли представа дали бенка на ареолата на гърдата, но от тези, които не са равни с кожата, а ми как да кажа "стърчат" или нещо подобно може да предизвика някакъв проблем в бъдеще. Аз имам такава бенка и когато малкия суче от тази гърда адски много ме боли, защото той я захапва и получавам направо прорязващи болки през цялата гърда. И понякога кърменето от тази гърда хич не е най - приятното изживяване. Като кърмя от другата, дори не усещам, че бебето суче, т.е е безболезнено, но от тази с бенката направо #Crazy
Егати фермана, извинявам се за което!

# 98
Губи ми се Елфитка ThinkingТрябваше да дава инфо след лекаря,какво ли е станало.....може вече да гушка бебка

# 99
Алхимика, аз не съм раждала в МД, но моя много близка приятелка роди там и беше доволна - стаята, в която е била са били две момичета, самостоятелен санитарен възел, бебетата са си при майките, само идват да им сменят памперсите и да ги къпят акушерки. Тя беше с избор на екип - нормалното раждане с епидурална е 450 лв, секциото мисля, че е 550. Дидерончо ражда там най-скоро, тя може да тидаде най-точна информация. Аз съм спец за Шейново

# 100
КАРБО, привет  Hug !
Спокойствие и силна храна и всичко ще е наред  Wink
Момичета, наслаждавайте се на времето прекарано с дечицата.Сега си давам сметка, че с големият ми син не оцених това, някак си той ми беше виновен, че ме е боляло докато го раждах, после, че не спях заради него и бях много депресирана.Ако знаете сега колко съм щастлива  Party.Не знам от възрастта ли е, но  чувствам, че съм на  седмото небе.

# 101
Честито бебче Калоян на Дор
Всички имате поздрави от Линката.В събота ще я изписват и утре може да се видим,ако не са се разбързали да ме израждат  newsm78.Току що изпратих мама и тати,бяха ми на гости.Майка си тръгна със сълзи на очите,толкова мило и мъчно ми стана,сигурно няма да спи тази нощ.Не съм им казала за бримчиците на бебчо и им обясних,че заради това,че ми идва термина отивам в болницата,криво ми е,но не искам и тях да притеснявам предварително.
Мерси пак за подкрепата и дано всичко мине гладко и се гушкаме с бебчо много скоро  Praynig,успех и на всички чакащи мами  fingerscrossed
Елфи,да не ме изпревариш  newsm78,нали понеделник си на лекция на 9 месеца  Wink  Hug

# 102
Честита дъщеричка на Дарима!!!

Честит син Калоян и на мама Дор!!!

Да са им живи и здрави бебоците!
Карбо,изчезна и ти за дълго време,но скоро нещата ще влязат в някакви релси и те чакаме да разказваш! Hug
Този следобяд бебка ме остави да спя.....5 часа! Shocked Даже се наложи да я събудя за хранене и сега пак спи в мен... newsm78

Раде, Flowers Four Leaf Clover

# 103
Карбо, добре си си дошла,миличка, надявам се сте добре, чакам да започнеш да се включваш по-активно, липсват ми твоите постове Wink
ЧЕСТИТА МАЦКА НА ДАРИМА, ДА ВИ Е ЖИВА И ЗДРАВА   bouquetСтрахотно има сте избрали, много ме кефи newsm10
ЯНА, ЧЕСТИТ ТИ СИН, МНОГО ДА ТЕ СЛУША И ДА ВИ РАДВА ВСИЧКИ , БЪРЗО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ТЕБ И СКОРОШНО ВРЪЩАНЕ В НАШИТЕ РЕДИЦИ Grinning
ДОР, ЧЕСТИТО МОМЧЕНЦЕ И НА ТЕБ, ДОБРЕ ДОШЛА В ОТБОРА НА СВЕКЪРВИТЕ Mr. Green
ЧЕСТИ ПЪРВИ МЕСЕЦ НА АНГЕЛЧО И ПЛАМЕНКА, ДА СА ЖИВИЧКИ И ЗДРАВИЧКИ newsm51
кониконкони, аз ползвам Хъджис, доволна съм, само дето не ги продават навсякъде, аз затови и с Рая спрях да ги ползвам, защото не ги намирах и трябваше да обикалям като простинало магаре  докато ги отркия в някоя забутана аптека Confused
Момичета, да ви питам, ние взехме нещо много да спим напоследък, спи по 4-5часа, ако не го събудя, та се чудя дали е правилно да го будя или да си го оставям да си спинка, пък когато той се събуди newsm78 Дайте съвет, защото съм в голяма питанка, снощи например го нахраних в 0:30ч. и до 4:30 си спа като пич, даже ако не бях го събудила щеше да продължи да спи Crazy
Яде по 7 пъти на денонощие, това дали е достатъчно, иначе пампите са пълни на всяка смяна.
Отивам да правя вечеря, хубава вечер от мен Heart Eyes

Последна редакция: чт, 19 фев 2009, 20:18 от emym

# 104
ммммм наистина елфитка май май е останала в болницата Laughing
Раде късмет мила утре.милото ти майче,и мойто всеки ден по 2 пъти звани милата хем това ще и е 4 внуче,ама 1 момиче и на нея ще я кръстя та нали се сещаш Wink

момичета мен днес са ми много подути пръстите на краката и едни такива червени ама не боли.и момата нещо много се е кротнала дали не се приготвя newsm78 за разходка навън Simple Smile

Фокси как е джунгличката?а като проходят на каишки че като рипнат в различни посоки #Crazy
айде целивам ви всичките мами чакащи и бебешоци

Общи условия

Активация на акаунт