Дългокърмещи майки - да пообщуваме - част 20

• 15 059
  • 292
  •   1
Отговори
# 165
Към вече отбилите - няма ли да си опитате кърмата да видите дали е кисела и солена, както писа анна в. Нали като стиснете все още излиза по някоя капчица или не?  newsm78  Само, че тя не уточни след колко време некърмене се е случило това. Извинявам се за нахалното любопитство  Embarassed , но като не мога сама да го сторя на този етап, а пък много се учудих и ми остана като муха в главата. Сигурно природата си има своята логика, както винаги, но аз още не съм чела за инволюцията и затова се чудя.

# 166
   desi sunshine, след около три седмици след отбиването го разбрах. Оказа
се, че било нормално, само че още не съм разгадала биологичния смисъл. Wink

# 167
  • Карлово
Анна В., това дава отговор донякъде на въпроса ти за солеността.

Цитат
Studies on the composition of human milk have shown that when milk consumption falls below 400 milliliters per day, the level of sodium and other inorganic salts increases as the volume decreases. The fat, protein, and iron also increase while the calcium levels stay the same and zinc levels decrease. Milk produced during weaning also shows a decreasing concentration of lactose; fats increasingly replace lactose as the main source of calories. The calories provided by proteins remain stable. The concentration of immunological components is maintained during gradual weaning with a slight rise in the level of IgA, secretary IgA, lysozymes, and lactoferrin. Following abrupt weaning, however, the concentration of these components rises dramatically. Lipases (enzymes essential for the digestion of fats) decrease in activity during weaning although bile salt stimulated lipase does so only slowly.

# 168
Уф че сте... сега ми мина през акъла, че това, което ми е  в гърдите може да се използва направо като лекарство  Mr. Green как да не изцедиш мъничко за добавяне към закуската  Grinning

# 169
  • Пловдив
Ама това вероятно е полезно в самия етап на отбиването или непосредствено след това  newsm78 След толкова време... не ми се струва, че мялкото седяло толкова време в гърдите ще е с толкова ценни качества.
Иначе както бях чела, че е възможно след отбиване детето да се разболее.. при на се случи. Първо невинно грипче, после веднага втори с усложнения. Направо в чудо се видях. Напрваво хиляди пъти съжалих, че съм я отбила. Ама по тая логика...щяхме да се кърмим до първи калс  Mr. Green

# 170
   Микки, ако можех и да го разбера...
   Разболяването не е заради липсата на кърма - просто всяко дете го преживява различно.
Нена също се разболя, но не от самото отбиване, а защото съвпадна с нейното желание да
спи сама и се стряскаше нощем, когато ме няма. Все някога ще стане, нали, не може да им
трепериш постоянно на децата? Wink

# 171
  • Карлово
Анна, то и моят английски е такъв, затова копирах оригинала. Общо взета, доколкото разбрах, когато започнат да се произвеждат по по-малко от 400мл дневно, нивото на натрия и други органични соли се повишава, като дотогава е бил нисък. Това, мисля, обяснява соления вкус. Останалото в абзаца е пак за промяната на различните компоненти, когато започне отбиването.

# 172
  • София
  Здравейте и от мен  Simple Smile
  Да споделя докъде я докарахме. Остават ми още два месеца до появата на новото бебче. Каките се отбиха така да се каже около 13 г.с, когато кърмата намаля и позагубиха рязко интерес. Отдавна си правят големи паузи от по седмица дори без изобщо да се сетят за гърдите ми, но като се ударят си припомнят как се успокояваха и идавт да сучат. Струва ми се че поне едната не е забравила как да засуче, но тъй като няма мляко много бързо губи интерес. Още не съм решила напълно какво да правя, но предполагам, че когато новото бебче се роди, ако все още проявяват интерес бих им дала да опитат. Само се притеснявам ако искат прекалено често отново да сучат, ще се опитам да ги огранича до едно кърмене за деня, ако не са съгласни мисля че няма да ми е трудно да ги отбия.
   За отбиването и боледуването при мен съвпаднаха няколко неща. Открих че съм бременна, върнах се на работа, те тръгнаха на ясла и се отбиха. И въпреки всичко са боледували само веднъж по-сериозно като и тогава не се наложи пиенето на лекарства, може би малко по-често хрема, но нея изобщо не я броя. Незнам на какво се дължи но може би поради съвсем плавното и постепенно отбиване и по-голямата им възраст не съм имала проблеми, въпреки тръгването и на ясла. Преди да разбера че съм бременна мислех едва към пролетта да започнем отбиването им, именно заради яслата, оказа се че слава богу нямаше и в този случай проблем  Simple Smile

# 173
  • София
Анна В., това дава отговор донякъде на въпроса ти за солеността.

Цитат
Studies on the composition of human milk have shown that when milk consumption falls below 400 milliliters per day, the level of sodium and other inorganic salts increases as the volume decreases. The fat, protein, and iron also increase while the calcium levels stay the same and zinc levels decrease. Milk produced during weaning also shows a decreasing concentration of lactose; fats increasingly replace lactose as the main source of calories. The calories provided by proteins remain stable. The concentration of immunological components is maintained during gradual weaning with a slight rise in the level of IgA, secretary IgA, lysozymes, and lactoferrin. Following abrupt weaning, however, the concentration of these components rises dramatically. Lipases (enzymes essential for the digestion of fats) decrease in activity during weaning although bile salt stimulated lipase does so only slowly.
Малко лаишки го преведох /някои думи са ми непознати/, но горе-долу това е смисъла:
Изследвания върху състава на човешкото мляко показват, че когато консумацията на мляко падне под 400 мл. на ден, нивата на натрия и други не-органични соли се повишава, когато обема падне. Мазнините, протеините и желязото също се увеличават, докато нивата на калция остават същите, а нивата на цинка се понижават. Мляко, произведено в процеса на отбиване /захранване/ също така показва понижена концентрация на лактоза; мазнините нарастващо заместват лактозата като основен източник на калории. Калориите, осигурени от протеини, остават същите. Концентрацията на имунологични компоненти се поддържа при плавно отбиване със слабо повишение на нивата на IgA, secretary IgA, лизозоми? и лактоферин. При рязко отбиване, обаче, концентрацията на тези компоненти се повишава драматично. Липазите /ензими необходими за разграждане на мазнините/ понижават активността си по време на отбиване, въпреки че bile salt?, който стимулира липазата не намалява толкова бавно.

# 174
Да обобщя основните точки, че съм прекалено многословна:
- психологическа подготовка на двете страни;
- включване Бахови есенции за "отделяне и промяна";
- кратки раздели;
- пиене на неща, намаляващи лактацията - чай салвия, ядене магданоз;
- разсейване с други неща, но даване в случай на силно желание от страна на детето;
- въвеждане на искана от детето промяна - балдахин и спане "на спалня" с кака;
- след сравнително стабилно спиране на кърменето, намазване на гърдите с нещо горчиво - препоръчвам цитросепт, а не даум-ексол, щото даум-ексола е пълна гадост, да не говорим, че има някакъв ацетат и мирише силно на ацетон.
- и естествено - много гушкане и време, прекарано в разговори с мама.

Пожелавам и на вас така някой ден, като ви дойде мерака - всичко да стане плавно и по взаимно съгласие  Heart Eyes

Сребърен облак
, много благодаря за това обобщение. Аз съм решила да отбивам този месец, защото ми нарушава твърде много съня; имам и проблемите с въртенето на зърното (мисля, че е в моменти, когато не му е достатъчно); и изобщо, 2 г 4 м мисля, че му стигат; а най-вече на мен. От 5 г и половина кърмя почти нон-стоп (с малка пауза през втората бременност). Много интересно е това за Баховите есенции - не знам обаче дали не трябва предписание от специалист?

# 175
   Благодаря за превода. Вместо "лизозоми?" е лизозими (вид ензими).  Звучи така, като че ли кърмата в процеса на плавно отбиване е един вид хранителна добавка. Simple Smile

# 176
Имаше някаква тема за кърменето след годинката - доколко качествена е кърмата, не помня точно името и - там четох линкове на английски - изследвания за това, че кърмата след годинката, 2-та, 3-та и т.н. става все по-калорична. Виждам връзка - нали като по-големи децата вече сучат най-вече за успокоение, не количества за наяждане, иначе пак може да е на често. Та и при отбиването така сигурно - и като намалее съвсем и промяната ще е най-осезаема, и явно няма начин и вкусът да не се промени.

# 177
  • при палмите и алигаторите,FL
С последните постинги ме озадачихте и пробвах, ами сладка си е кърмата/суче преди и след сън . на ден се събират 4 посуквания/, даже щерката тази вечер ми каза"Много беше хубаво нямчето.Благодаря" и аз ей така Shocked-за пръв път благодари за това че и давам да суче.

# 178
   Ами раничко е още, nandi - при мен се получи, след като кърменето беше през няколко дни. Simple Smile

# 179
Много интересно е това за Баховите есенции - не знам обаче дали не трябва предписание от специалист?
В темата за Баховите есенции се обсъжда ползата от интервю при специалист, обаче нещо не виждам препоръчвани специалисти. Макар че покрай една приятелка попаднах на един, от когото е доволна, цената на интервюто беше някъде 25-30 лева. Мисля си, че  човек може да се справи и сам, особено ако има близък човек, или двама, с които да направят успоредно и независимо проверка кои есенции смятат, че ще са му полезни. И след това вече да обмисли, и да опита ефекта от избраната комбинация. Освен това имам 3 книжки (ако искаш, свиркай на лични).
А конкретно за отбиването - няма съмнение какво да се използва. Аз ползвам книжките, консултирах се и с форумските специалистки (някои са изкарали курс с няколко нива), и се справих безпроблемно. Преди това съм си правила друга комбинация, която също имаше чудесен ефект.
Извинете ме за оф-а!
Еми, сигурна съм, че ще мине като по вода! Ти си ми един от вдъхновяващите примери за кърмене, благодаря ти!
И съм съгласна с Анна, че има и друга причина децата да боледуват след отбиването. Просто преживяват раздялата, независимо колко време са били кърмени. Колко време трябва да се чака разболяването след отбиване? Щот моето засега само става по-здраво (беше леко болна), ама да не казвам голяма дума.

Общи условия

Активация на акаунт